Bài tập câu điều kiện có đáp án

101 100.911

English Grammar: Conditional Sentences 

Bài tập Tiếng Anh chuyên đề Câu điều kiện có đáp án nằm trong bộ đề ôn tập Ngữ pháp Tiếng Anh cơ bản do VnDoc.com sưu tầm và đăng tải. Đề luyện tập Tiếng Anh gồm nhiều dạng bài thường gặp trong các đề thi giúp các bạn không chỉ tổng quát được kiến thức ngữ pháp câu điều kiện quan trọng mà còn tập dượt trước mỗi kì thi hiệu quả.

Bài 1: Cho dạng đúng của động từ trong ngoặc:

1. If I see him, I _____ (give) him a gift.

2. If I had a typewriter, I _____ (type) it myself.

3. If I had known that you were in hospital, I _____ (visit) you.

4. You could make better progress if you _____ (attend) class regularly.

5. If I _____ (know) his telephone number, I’d give it to you.

6. If you _____ (arrive) ten minutes earlier, you would have got a seat.

7. If he worked more slowly, he _____ (not make) so many mistakes.

8. I shouldn’t drink that wine if I _____ (be) you.

9. If I _____ (find) a cheap room, I will stay a fortnight.

10. A lot of people _____ (be) out of work if the factory closed down.

11. I (have) ………….. plenty of money now if I (not/spend) ………… so much yesterday.

12. If someone (give) …………….you a boat, what you (do) …………… ?

13. If you...........(press) CTRL + S, you...........(save) the file.

14. The children...........(be) happy if he...........(teach) them English.

15. If she...........(buy) a new hard disk, she...........(not/ lose) all data.

Đáp án:

1. will give               6. had arrived        11. would have/ hadn't spent (ĐK hỗn hợp)

2. would type           7. wouldn't make      12. gives/ what will you do

3. would have visited      8. were              13. press/ save (hoặc will save)

4. attended              9. find              14. would be/ taught

5. knew                10. would be          15. had bought/ wouldn't have lost

Bài 2: Viết lại các câu sau sang dạng câu điều kiện thích hợp.

1. Keep silent or you’ll wake the baby up.

If you don't keep silent, you will wake the baby up.

2. Stop talking or you won’t understand the lesson.

→ If…………………………………….....….…….

3. I don’t know her number, so I don’t ring her up.

→If…………………………………….....….……..

4. I don’t know the answer, so I can’t tell you.

→ If …………………………………………….………..

5. We got lost because we didn’t have a map.→ If …………………………………….……..…….……

6. Susan felt sick because she ate four cream cakes.

→……………………………………………..……

7. Without this treatment, the patient would have died.

→……………………………………….….…...

8. He lost his job because he was late every day.

→………………………………………………...……

9. Peter is fat because he eats so many chips.

→……………………………………………………...…..

10. Robert got a bad cough because he started smoking cigarettes.

→………………………………..…..

Đáp án tham khảo (ngoài ra còn nhiều cách viết sử dụng từ ngữ khác nhau, nhưng nghĩa là không thay đổi)

2. If you keep talking, you won't understand the lesson.

3. If I know her number, I will ring her up.

4. If I know the answer, I will tell you.

5. If we had had a map, we wouldn't have got lost.

6. If Susan hadn't eaten four cream cakes, she wouldn't have felt sick.

7. If we hadn't had this treatment, the patient would have died.

8. If he hadn't been late every day, he wouldn't have lost his job.

9. If Peter ate less chips, he wouldn't be fat.

10. If Robert hadn't started smoking cigarettes, he wouldn't have got a bad cough.

Bài 3: Chọn đáp án đúng.

1. I would have visited you before if there _____ quite a lot of people in your house.

A. hadn't          B. hadn't been        C. wouldn't be          D. wasn't

2. If you had caught the bus, you _____ late for work.

A. wouldn't have been          B. would have been

C. wouldn’t be                D. would be

3. If I _____, I would express my feelings.

A. were asked               B. would ask

C. had been asked           D. asked

4. If _____ as I told her, she would have succeeded.

A. she has done             B. she had done

C. she does                D. she did

5. Will you be angry if I _____ your pocket dictionary?

A. stole         B. have stolen      C. were to steal           D. steal

6. You made a mistake by telling her a lie. It _____ better if you _____ to her.

A. would have been/ hadn't lied         B. would be/ didn't lie

C. will be/ don't lie                   D. would be/ hadn't lied

7. John would be taking a great risk if he _____ his money in that business.

A. would invest     B. invested     C. had invested        D. invests

8. She wouldn't have given them all that money if we _____ her to.

A. wouldn’t advise                 B. won't advise

C. hadn't advised                 D. didn't advise

9. If the tree hadn't been so high, he _____ it up to take his kite down.

A. could have climbed             B. climb

C. is climbing                    D. climbed

10. If the wall weren't so high, he _____ it up to take his ball down.

A. climbed        B. could climb     C. is climbing         D. climb

11. If I _____ her phone number, I _____ her last night

A. had known/ could have phoned       B. knew/ would have phoned

C. know/ can phone                  D. knew/ could phone

12. If he ______ the truth, the police wouldn’t arrest him.

A. tells         B. told         C. had told              D. would tell

13. If you press that button what _____?

A. would happen              B. would have happened

C. will happen                D. happen

14. She says if she _____ that the traffic lights were red she _____.

A. had realized/ would stop     B. realized/ could have stopped

C. has realized/ stopped       D. had realized/ would have stopped

15. I am very thin. I think, if I _____ smoking, I might get fat.

A. stop        B. had stopped      C. will stop        D. stopped

16. If I _____ that yesterday, I _____ them.

A. had discovered/ would inform

B. had discovered/ would have informed\

C. had discovered/ could inform

D. discovered/ can inform

17. If you _______ to the course regularly, they ________ a certificate last year.

A. go/ gave                      B. go/ give

C. had gone/ would have given       D. went/ would give

18. I think he is not at home. If he _____ in, he ______ the phone.

A. was/ answered                 B. were/ would answer

C. were/ would have answered      D. had been/ would have answered

19. If I ______ in London now, I could visit British Museum.

A. were         B. had been       C. have been          D. would be

20. If Columbus _______ money from Queen Isabella, he _______ across the Atlantic.

A. do not receive/ could not sail

B. had not received/ might not have sailed

C. did not receive/ might not have sailed

D. would not receive/ might not sail

Đáp án:

1. B        6. A       11. A        16. B

2. A        7. B       12. B        17. C

3. A        8. C       13. C        18. B

4. B        9. A       14. D        19. A

5. D       10. B      15. A         20. B

Bài 4: Chọn đáp án đúng

1. If she …………… the lottery last year, She ………… rich now.

A. have won/would be    B. had won/would be

C.won/would be         D. wins/will be

2. If I …………… the homework last night, I…………… bonus today.

A. had done/would get    B. had done/would have got

C. done/would get       D. does/will get

3. If we had played this game yesterday, we…………… a lot of money now.

A. will have           B. may have

C. would have had     D. would have

4. If it ……………… last night, it would be cold today.

A. had rained         B. rained

C. have rained       D. was raining

5. If she …………… to me, she ……………… in trouble right now.

A. had listened/would be      B. had listened/would have be

C. had listened/would not be   D. A & B

6. If it had rained one hour ago, the streets ………… wet now.

A. would have be           B. will be

C. be                    D. would be

7. If I ………………. to the beach yesterday, I would be tired today.

A. have gone          B. goes

C. had gone           D. A & B

8. If they had gone to school yesterday, they ……….. to the museum now

A. would go          B. will go

C. could go          D. A&C

9. If he had done exercise last night, he ……… soccer right now.

A. will play       B. can play

C. plays        D. could play.

10. If Nina had not gone out last week, she ……………… die now.

A. will     B. would     C. could    D. B&C

Đáp án:

1. B   2. A  3. D  4. A  5. A

6. D  7. C  8. D   9. D  10. D

Bài 5: Điền vào chỗ trống

1. If you take my advice, you ........................ (be) happy.

2. What would you do if you ........................ (be) me?

3. If you ........................ (lend) me some books I will give them back in two weeks.

4. I ........................ (send) her a letter if I had found her address.

5. She ........................ (not/steal) the bread if she hadn't been hungry.

6. If she ........................ (come) here I will tell her about the film.

7. I will be unhappy if you ........................ (leave) me.

8. If you hadn't been so crazy you ........................ (not/buy) this expensive house.

9. If the sun ........................ (shine) I will go to the beach.

10. If I ........................ (win) the lottery I would leave my country.

Đáp án:

1. will be  2. were 3. lend  4. would have sent

5. would not have stolen / wouldn't have stolen  6. comes  7. leave

8. would not have bought -hoặc- wouldn't have bought  9. shines  10. Won

Bài 6: Điền vào chỗ trống

1. ............ we ............ (have) enough time if we wanted to see the castle?

2. In case you ............ (buy) a car, will you teach me to drive?

3. If I............ (not be) in a hurry, I wouldn't have made so many mistakes.

4. She won't finish it on time if she ............ (not start) right now.

5. She ............ (get angry) if you had told her.

6. On condition that they ............(support) our product, they would get a discount.

7. Even if I ............(ask) him, he won't come.

8. Had I driven slowly, I ............(not crash)

9. It will be a disaster unless they ............ (help) us.

10. If you ............ (have) something to eat, you wouldn't have felt sick.

11. I wouldn't risk it if I ............ (be) you.

12. She would get fat if she ............ (not stop) eating.

13. The chicken wasn't good. It ............(taste) better if you had put some spices on it.

Đáp án:

1. Would; have   2. buy   3. had not been   4. does not start

5. would have got 6. supported  7. ask   8. would not have crashed

9. help   10. had had   11. were   12. did not stop  13. would have tasted

Trên đây là toàn bộ nội dung bài tập và đáp án của Bài tập câu điều kiện có đáp án. Mời bạn đọc tham khảo thêm nhiều tài liệu ôn tập Tiếng Anh cơ bản như: Tài liệu luyện kỹ năng Tiếng Anh cơ bản, Ôn tập Ngữ pháp Tiếng Anh, Luyện thi Tiếng Anh trực tuyến,... được cập nhật liên tục trên VnDoc.com.

Đánh giá bài viết
101 100.911
Tiếng Anh lớp 10 Xem thêm