Bài tập câu phức trong Tiếng Anh - Complex sentences

Ôn tập Complex sentences có đáp án

Bài tập câu phức trong Tiếng Anh - Complex sentences do VnDoc.com tự biên soạn và đăng tải dưới đây tổng hợp các dạng bài tập trắc nghiệm phổ biến bám sát ngữ pháp trong Tiếng Anh 9 mới đi kèm đáp án.

Mời các bạn tham gia nhóm Tiếng Anh THCS để nhận thêm những tài liệu hay: Nhóm Tiếng Anh THCS

Bài tập tự luận và trắc nghiệm câu phức trong Tiếng ANh tổng hợp các dạng bài tập phổ biến giúp học sinh lớp 9 củng cố kiến thức và chuẩn bị cho kì thi cuối kỳ sắp tới. Bên cạnh đó các em có thể tham khảo tài liệu môn Toán 9Ngữ Văn lớp 9. Mời các em tham khảo bài sau đây.

Bài tập câu phức trong Tiếng Anh - Complex sentences

Bản quyền thuộc về VnDoc nghiêm cấm mọi hành vi sao chép vì mục đích thương mại

I. Lý thuyết

Câu phức là câu có một mệnh đề chính (main clause hay còn gọi là independent clause - mệnh đề độc lập) và một hay nhiều mệnh đề phụ (dependent clause). Hai mệnh đề thường nối với nhau bởi dấu phẩy hoặc các liên từ.

1. Dependent clauses of purpose (Mệnh đề phụ chỉ mục đích)

- So that/ in order that (để mà): là mệnh đề phụ được dùng để chỉ mục đích của hành động ở mệnh đề chính.

Ex: He left home early in order that he might attend the event on time

2. Dependent clauses of reason (Mệnh đề phụ chỉ lý do)

- because/ since/ as/ seeing that (do, vì, bởi vì): là mệnh đề phụ được dùng để chỉ lý do của hành động ở mệnh đề chính.

Ex: He came fifteen minutes late because he missed the bus.

3. Dependent clauses of time (Mệnh đề phụ chỉ thời gian)

- when; while; after; before; as soon as; ....: là các từ bắt đầu đứng trước mệnh đề phụ chỉ thời gian.

Ex: The villagers have to dry the buffalo skin under the sun before they make the drumheads.

4. Dependent clauses of contrast (Mệnh đề phụ chỉ sự tương phản)

- Though/ although/ even though (dù, mặc dù, cho dù): là các từ bắt đầu đứng trước các mệnh đề phụ chỉ sự tương phản của hai hành động trong cùng một câu.

Ex: Although I learnt hard, I didn’t get high grades.

II. Bài tập luyện tập

Exercise 1: Choose the correct answer

1. I almost missed my flight ___________ there was a long queue in the duty-free shop.

A. although

B. since

C. despite

D. because of

2. They decided not to go out for a meal _____________ they were too tired

A. so

B. because

C. but

D. if

3. They were driving to Dallas _____________ they caught an accident.

A. when

B. while

C. before

D. as soon as

4. I want to be well-groomed ______other people think nice things about me.

A. in order to

B. so as not to

C. so that

D. as soon as

5. ___________I met the Gills, I had been gardening for nearly ten years.

A. As soon as

B. Although

C. After

D. Before

6. In spite of his hard work, he could not finish the job.

A. As hard as he work

B. Though he worked hard

C. Despite he worked hard

D. Although hard work

7. ________ she was asleep, thieves broke in and stole her handbag.

A. In order that

B. Although

C. Because of

D. While

8. All people should join hand in protecting the environment ___________ we can gain better health.

A. in order that

B. when

C. because

D. even though

9. ____________ her poverty, she feels happy

A. Although

B. Because

C. If

D. In spite of

10. Tony went to work although he didn’t feel very well.

A. that he did not feel very well

B. despite of the fact not feeling well

C. because he did not feel very well

D. despite not feeling very well

Exercise 2: Rewrite the following sentences

1. Hoa was born in Doc So craft village. She knows the process of making pottery. (BECAUSE)

__________________________________________________

2. I was not enjoying the party. I wanted to leave early. (AS)

__________________________________________________

3. I attended a knitting workshop last Sunday. I don’t know how to knit a scarf. (ALTHOUGH)

__________________________________________________

4. The artisan moulded the cooper to make a bronze drum. (SO THAT)

__________________________________________________

5. You want to knit a hat for your friend. You should watch tutorials on YouTube. (BEFORE)

__________________________________________________

6. I was cleaning out my cupboards. I found these photos. (WHILE)

__________________________________________________

7. I told the absolute truth. No one would believe me ( BUT)

__________________________________________________

8. I’m learning Japanese. I like learning Japanese.

__________________________________________________

Exercise 3: Mark the letter a, b, c or d to indicate the sentence that best combines each pair of sentences

1. Elizabeth was writing a note to her friend. The train arrived.

A. Elizabeth was writing a note to her friend as soon as the train arrived.

B. After the train arrived, Elizabeth was writing a note to her friend.

C. The train arrived while Elizabeth was writing a note to her friend.

D. Elizabeth was writing a note to her friend whenever the train arrived.

2. The water is very cold in January. We go swimming anyway.

A. When the water is very cold in January, we go swimming anyway.

B. As the water is very cold in January, we go swimming anyway.

C. The water is very cold in January if we go swimming anyway.

D. Although the water is very cold in January, we go swimming anyway.

3. The water was very rough. The lifeguards made all of the swimmers leave the water.

A. Since the water was very rough, the lifeguards made all of the swimmers leave the water.

B. The water was very rough so that the lifeguards made all of the swimmers leave the water.

C. The water was very rough because the lifeguards made all of the swimmers leave

D. The lifeguards made all of the swimmers leave the water though the water was very rough.

4. Mike goes jogging two miles every morning. Then he gets ready for work.

A. Mike goes jogging two miles every morning after he gets ready for work.

B. Mike goes jogging two miles every morning before he gets ready for work.

C. Mike goes jogging two miles every morning as soon as he gets ready for work.

D. Mike goes jogging two miles every morning when he gets ready for work.

5. Ticket prices might be more expensive. Going to the movies is still much cheaper than going to a concert.

A. Ticket prices might be more expensive then going to the movies is still much cheaper than going to a concert.

B. Ticket prices might be more expensive that going to the movies is still much cheaper than going to a concert.

C. Going to the movies is still much cheaper than going to a concert since ticket prices might be more expensive.

D. Going to the movies is still much cheaper than going to a concert although ticket prices might be more expensive.

6. We went to Dong Xuan Market. We flew back to Ho Chi Mirth City at 7pm.

A. We went to Dong Xuan Market while we flew back to Ho Chi Minh City at 7pm.

B. Before we flew back to Ho Chi Minh City at 7pm, we went to Dong Xuan Market.

C. We went to Dong Xuan Market in order that we flew back to Ho Chi Minh City at 7pm.

D. As we went to Dong Xuan Market, we flew back to Ho Chi Minh City at 7pm.

7. You need to plan your trip to South America carefully. You don’t spend all your money too quickly.

A. You need to plan your trip to America carefully so that you don’t spend all your money too quickly.

B. You need to plan your trip to America carefully although you don’t spend all your money too quickly.

C. You need to plan your trip to America carefully as you don’t spend all your money too quickly.

D. Even though you need to plan your trip to America carefully, you don’t spend all your money too quickly.

8. Richard is very wealthy. He can afford to buy almost anything he wants.

A. Although Richard is very wealthy, he can afford to buy almost anything he wants.

B. Richard is so wealthy that he can afford to buy almost anything he wants.

C. Richard is very wealthy so that he can afford to buy almost anything he wants.

D. Richard can afford to buy almost anything he wants, but he is very wealthy.

-The end-

Đáp án bài tập luyện tập

Exercise 1: Choose the correct answer

1. B

2. B

3. A

4. C

5. D

6. B

7. D

8. A

9. D

10. D

Exercise 2: Rewrite the following sentences

1. Because Hoa was born in Doc So craft village, she knows the process of making pottery.

2. I wanted to leave early as I wasn’t enjoying the party.

3. Although I attended a knitting workshop last Sunday, I don’t know how to knit a scarf.

4. The artisan moulded the cooper so that I could make a bronze drum

5. Before you want to knit a hat for your friend, you should watch tutorials on YouTube

6. While I was cleaning out my cupboards, I found these photos.

7. I told the absolute truth, but no one would believe me

8. I’m learning Japanese and I like it.

Exercise 3: Mark the letter a, b, c or d to indicate the sentence that best combines each pair of sentences

1. C

2. D

3. A

4. B

5. D

6. B

7. A

8. B

Trên đây VnDoc.com đã giới thiệu Bài tập câu phức trong Tiếng Anh - Complex sentences. Mời các bạn tham khảo tham khảo thêm các tài liệu học tập lớp 9 hay như Tiếng Anh lớp 9 Unit 1: Local environment nâng cao (số 3), Đề kiểm tra 15 phút Tiếng Anh lớp 9 Unit 1.... được cập nhật liên tục trên VnDoc.com.

Đánh giá bài viết
3 1.704
0 Bình luận
Sắp xếp theo
Tiếng anh phổ thông lớp 9 Xem thêm