Bộ đề thi thử THPT Quốc gia môn Tiếng Anh năm 2016 tỉnh Vĩnh Phúc (Lần 1)

1 2.813

Đề thi thử THPT Quốc gia môn Tiếng Anh có đáp án

Bộ đề thi thử THPT Quốc gia môn Anh năm 2016 tỉnh Vĩnh Phúc có đáp án đi kèm được VnDoc.com sưu tầm và đăng tải. Đề thi có cấu trúc tương đương đề thi THPT Quốc gia môn Tiếng Anh chính thức của Bộ Giáo dục - Đào tạo, đây là tài liệu hữu ích dành cho các bạn học sinh chuẩn bị bước vào kì thi THPT Quốc gia 2016. Mời các bạn tham khảo.

38 đề thi thử THPT Quốc gia môn Tiếng Anh tỉnh Đồng Tháp năm 2015

Bộ đề thi thử THPT Quốc gia môn tiếng Anh lần 2 trường THPT Yên Lạc, Vĩnh Phúc năm học 2015 - 2016

Bộ đề thi Khảo sát chuyên đề môn Tiếng Anh lớp 12 trường THPT Ngô Gia Tự, Vĩnh Phúc năm 2015 - 2016

SỞ GD&ĐT VĨNH PHÚC

(Đề thi gồm: 06 trang)

ĐỀ KTCL ÔN THI THPT QUỐC GIA LẦN 1

NĂM HỌC 2015 - 2016

Môn: TIẾNG ANH

Thời gian làm bài: 90 phút, không kể thời gian phát đề

Mã đề: 152

A. SECTION A: (8 points)

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

A survey is a study, generally in the form of an interview or a questionnaire, which provides information concerning how people think and act. In the United States, the best-known surveys are the Gallup poll and the Harris poll. As anyone who watches the news during presidential campaigns knows, these polls have become an important part of political life in the United States.

North Americans are familiar with the many "person on the street" interviews on local television news shows. While such interviews can be highly entertaining, they are not necessarily an accurate indication of public opinion. First, they reflect the opinions of only those people who appear at a certain location. Thus, such samples can be biased in favor of commuters, middle-class shoppers, or factory workers, depending on which area the new people select. Second, television interviews tend to attract outgoing people who are willing to appear on the air, while they frighten away others who may feel intimidated by a camera. A survey must be based on a precise, representative sampling if it is to genuinely reflect a broad range of the population.

In preparing to conduct a survey, sociologists must exercisegreat care in the wording of questions. An effective survey question must be simple and clear enough for people to understand it. It must also be specific enough so that there are no problems in interpreting the results. Even questions that are less structured must be carefully phrased in order to elicitthe type of information desired. Surveys can be indispensable sources of information, but only if the sampling is done properly and the questions are worded accurately.

There are two main forms of surveys: the interview and the questionnaire. Each of these forms of survey research has its advantages. An interviewer can obtain a high response rate because people find it more difficult to turn down a personal request for an interview than to throw away a written questionnaire. In addition, an interviewer can go beyond written questions and probefor a subject's underlying feelings and reasons. However, questionnaires have the advantage of being cheaper and more consistent.

Question 1. According to the passage, the main disadvantage of person-on-the-street interviews is that they______.

A. are not based on a representative sampling
B. reflect political opinions
C. are not carefully worded
D. are used only on television

Question 2. According to the passage, one advantage of live interviews over questionnaires is that live interviews _____.

A. minimize the influence of the researcher
B. are easier to interpret
C. costless
D. can produce more information

Question 3. The word "precise" is closest in meaning to______.

A. accurate        B. rational        C. required         D. planned

Question 4. According to the reading passage, there are ____ main categories of surveys.

A. four            B. five           C. two             D. three

Question 5. Which word is given definition in the text?

A. sampling        B. poll           C. survey          D. interview

Question 6. The word "they" refers to ______.

A. interviews       B. opinions        C. news shows      D. North Americans

Question 7. What does the passage mainly discuss?

A. The principles of conducting surveys
B. The importance of polls in American political life
C. Problems associated with interpreting surveys
D. The history of surveys in North America

Question 8. According to paragraph 3, which of the following is most important for an effective survey?

A. A sociologist who is able to interpret the results
B. Carefully worded questions
C. An interviewer's ability to measure respondents' feelings
D. A high number of respondents

Question 9. The word "indispensable" is closest in meaning to______.

A. necessary      B. complicated      C. expensive       D. simple

Question 10. It can be inferred from the passage that one reason that sociologists may become frustrated with questionnaires is that______.

A. respondents often do not complete and return questionnaires
B. questionnaires are expensive and difficult to distribute
C. respondents are too eager to supplement questions with their own opinions
D. questionnaires are often difficult to read

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question 11. A. transfer      B. career       C. variety       D. afraid

Question 12. A. surfaces      B. temples     C. exercises     D. pages

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate thecorrect word or phrase that best fits each of the numbered blanks.

Education is more important today than ever before. It helps people acquire the skills they need for such everyday (13)_______ as reading a newspaper or managing their money. It also gives them the specialized training they may need to (14)_______ for a job or career. For example, a person must meet certain educational requirements and obtain a (15)_______ or certificate before he can practice law or medicine. Many fields, like computer operation or police work, (16)_______ satisfactory completion of special training courses.

Education is also important (17)_______ it helps people get more out of life. It increases their knowledge and understanding of the world. It helps them acquire the skills that make life more interesting and enjoyable, (18)_______ the skills needed to participate in a sport, paint a picture, or play a musical (19)_______ . Such education becomes (20)_______ important as people gain more and more leisure time.

Education also helps people adjust to change. This habit has become necessary because social changes today take place with increasing speed and (21)_______ the lives of more and more people. Education can help a person understand these changes and provide him (22)_______ the skills for adjusting to them.

Question 13. A. works       B. jobs         C. actions          D. activities

Question 14. A. do         B. prepare       C. make           D. work

Question 15. A. license      B. card         C. diploma          D. paper

Question 16. A. requires     B. requiring     C. require          D. to require

Question 17. A. therefore     B. despite      C. although         D. because

Question 18. A. such as      B. for instance   C. such that         D. for example

Question 19. A. appliance    B. equipment    C. instrument        D. device

Question 20. A. increased    B. increasing    C. increase          D. increasingly

Question 21. A. effect        B. affect        C. affective          D. effective

Question 22. A. with         B. for          C. in                D. to

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 23. Her boss fired her, ____made her angry.

A. that           B. this            C. what             D. which

Question 24. You _____ the washing. My sister could have done it for you.

A. needn't have done                B. couldn't have done
C. hadn't to do                      D. mustn't have done

Question 25. These school-leavers are looking forward ____ on campus.

A. living          B. to live           C. live              D. to living

Question 26. Would you like to take a gap year before ____ a university?

A. filling in        B. applying to       C. applying for       D. filling out

Question 27. In 1837 the University of Michigan became the first state university ______ by a board of regents elected by the voters of the state.

A. being controlled                  B. it was controlled
C. to be controlled                   D. under the control

Question 28. We all believe that a happy marriage should be ___ mutual love.

A. based on       B. concerned with   C. confided in        D. obliged to

Question 29. By the end of the 21st century, the first car running on the sea water ____.

A. will finish                        B. will be finished
C. will have been finished             D. will be finishing

Question 30. -"What a lovely house you have!" - "_____"

A. No problem                      B. Thank you. Hope you will drop in
C. Of course not, it's not costly         D. I think so

Question 31. _____I get your letter, I will reply to you at once.

A. By the time                      B. As though
C. As soon as                      D. Now that

Question 32. ____ not to come late, the applicant set out for his job interview.

A. He was advised                  B. People advised him
C. Advised                        D. Advising

Question 33. If Lucy's car ____ down, she would be here right now.

A. wouldn't have been               B. hadn't broken
C. doesn't break                    D. didn't break

Question 34. _______the film director, Ben Affleck, was famously left off of the 85th Oscar's Best Director list of nominees surprised everyone.

A. Although        B. What          C. Due to          D. That

Question 35. According to ___ people, most animal and plant species on earth will soon die out.

A. optimists        B. pessimistic     C. pessimists       D. optimistic

Question 36. My mother asked me _____

A. which tertiary institution did I choose
B. which tertiary institution I choose
C. which tertiary institution I would choose
D. which tertiary institution will I choose

Question 37. It is really an ____.

A. undergraduate interesting economics course
B. economics course interesting undergraduate
C. interesting economics undergraduate course
D. interesting undergraduate economics course

Question 38. Not until _____ in my paper ____ to write down my name on it.

A. I handed/ that I remembered
B. I handed/ did I remember
C. did I hand/ did I remember
D. did I hand/ I remembered

Question 39. - ''Did you enjoy the movie yesterday?" - "_____"

A. Certainly, I'd be glad to.
B. Yes, it is warmer than today.
C. Not really. I couldn't follow the story.
D. No, I dislike moving.

Question 40. Is it necessary that I _____ here tomorrow?

A. would be       B. am being       C. were        D. be

Question 41. We received a call from the teacher_______ charge of our course.

A. on            B. at             C. in          D. to

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

Question 42. A. powerful     B. remember      C. obvious         D. primary

Question 43. A. sacrifice     B. impossible      C. confident        D. interview

Question 44. A. vacant      B. factor          C. college         D. device

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

Question 45. In the future, we will certainly lead a more healthier life.

A. In             B. will              C. more              D. certainly

Question 46. In the end of the story, Cinderella and the prince get married and live happily together.

A. the prince      B. In the end         C. get married         D. happily

Question 47. Rattan, a close relative of bamboo, is often used to make tables, chairs, and other furnitures.

A.furnitures       B. a close           C. is often             D. to make

Question 48. Either Mr. Anderson or Ms Wiggins are going to teach our class today.

A. or            B. are              C. Either              D. today

Question 49. I prefer living in a nuclear family than a joint one.

A. a nuclear family  B. one             C. than               D. living

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 50. In the 1980s, TV viewers began to hook up videocassette players to their TVs.

A. combine       B. stop             C. fasten              D. connect

Question 51. Thanks to better health care, there are more and more centenarians nowadays.

A. children whose parents can't afford their schooling
B. children who die at birth
C. people who live 100 years or more
D. people who suffer from fatal diseases

Question 52. These machines are older models and have to be operated by hand.

A. manually      B. spiritually         C. automatically         D. mechanically

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 53. It's discourteous to ask Americans questions about their age, marriage or income.

A. impolite       B. polite            C. unacceptable         D. rude

Question 54. One of the reasons why families break up is that parents are always critical of each other.

A. unaware       B. supportive        C. intolerant            D. tired

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

You can usually tell when your friends are happy or angry by the looks on their faces or by their actions. This is useful because reading their emotional expressions helps you to know how to respond to them. Emotions have evolved to help us respond to important situations and to convey our intentions to others. But does raising the eyebrows and rounding the mouth say the same thing in Minneapolis as it does in Madagascar? Much research on emotional expressions has centered on such questions.

According to Paul Ekman, the leading researcher in this area, people speak and understand substantially the same "facial language". Studies by Ekman's group have demonstrated that humans share a set of universal emotional expressions that testify to the common biological heritage of the human species. Smiles, for example, signal happiness and frowns indicate sadness on the faces of people in such far- flung places as Argentina, Japan, Spain, Hungary, Poland , Sumatra ,the United States, Vietnam, the jungles of New Guinea , and the Eskimo villages north of Artic Circle. Ekman and his colleagues claim that people everywhere can recognize at least seven basic emotions: sadness, fear, anger, disgust, contempt, happiness, and surprise. There are, however, huge differences across cultures in both the context and intensity of emotional displays - the so called display rules. In many Asian cultures, for example, children are taught to control emotional responses - especially negative ones- while many American children are encouraged to express their feelings more openly. Regardless of culture, however, emotions usually show themselves, to some degree , in people's behavior. From their first days of life, babies produce facial expressions that communicate their feelings.

The ability to read facial expressions develops early, too. Very young children pay close attention to facial expressions, and by age five, they nearly equal adults in their skill at reading emotions on people's faces. This evidence all points to a biological underpinning for our abilities to express and interpret a basic set of human emotions. Moreover, as Charles Darwin pointed out over a century ago, some emotional expressions seem to appear across species boundaries. Cross - cultural psychologists tell us that certain emotional responses carry different meanings in different cultures. For example, what emotion do you suppose might be conveyed by sticking out your tongue? For Americans, this might indicate disgust, while in China it can signify surprise. Likewise, a grin on an American face may indicate joy, while on a Japanese face it may just as easily mean embarrassment. Clearly, culture influences emotional expressions.

Question 55. Unlike American children, Asian children are encouraged to _______.

A. display their emotions openly
B. conceal their positive emotions
C. control their emotions
D. change their behaviour

Question 56. The word "evolved" is closest in meaning to _____.

A. increased        B. reduced         C. developed         D. simplified

Question 57. The phrase "this evidence" refers to ______.

A. human facial expressions
B. the fact that children can control their feelings
C. a biological underpinning for humans to express emotions
D. the fact that children are good at recognizing others' emotions

Question 58. Young children _______.

A. make amazing progress in controlling their emotions
B. take time to control their facial expressions
C. are sensitive towards others' emotions
D. spend a long time learning to read others' emotions

Question 59. According to the passage, we respond to others by _________.

A. watching their actions
B. observing their looks
C. observing their emotional expressions
D. looking at their faces

Question 60. The biggest difference lies in __________.

A. how often positive emotions are shown
B. how emotional responses are controlled
C. how intensive emotions are expressed
D. how long negative emotions are displayed

Question 61. Smiles and frowns __________.

A. are universal expressions across cultures
B. are not popular everywhere
C. do not convey the same emotions in various cultures
D. have different meanings in different cultures

Question 62. Paul Ekman is mentioned in the passage as an example of ____________.

A. investigators on universal emotional expressions
B. researchers on universal language
C. researchers who can speak and understand many languages
D. lacked many main ingredients

Question 63. The best title for the passage is ________________.

A. ways to control emotional expressions
B. cultural universals in emotional expressions
C. Human habit of displaying emotions
D. review of research on emotional expressions

Question 64. Many studies on emotional expressions try to answer whether ______

A. eyebrow raising means the same in Minneapolis and Madagascar.
B. different cultures have similar emotional expressions.
C. rounding the mouth has the same meaning in Minneapolis and Madagascar.
D. raising the eyebrows has similar meaning to rounding the mouth.

B. SECTION B (2 points)

I. Finish each of the following sentences in such a way that it means the same as the sentenceprinted before it. Write your answers on your answer sheet.

1. The book is so interesting that it has become the best-seller of this year.

It is __________________________________________________________________________

2. People think that he is an excellent football player.

He ___________________________________________________________________________

3. My mother started cooking for the party two hours ago.

My mother has _________________________________________________________________

4. In spite of the bad weather, they had a wonderful holiday.

Although ______________________________________________________________________

5. "I'm sorry I gave you the wrong number" said Paula to Susan.

Paula apologized________________________________________________________________

II. "Would you like to attend higher education or vocational training after leaving high schools?"

In about 140 words, write a paragraph about your choice.

Đáp án đề thi thử THPT Quốc gia môn Tiếng Anh

1. A

2. D

3. A

4. C

5. C

6. A

7. A

8. B

9. A

10. A

11. A

12. B

13. D

14. B

15. A

16. C

17. D

18. A

19. C

20. D

21. B

22. A

23. D

24. A

25. D

26. B

27. C

28. A

29. C

30. B

31. C

32. C

33. B

34. D

35. B

36. C

37. C

38. B

39. C

40. D

41. C

42. B

43. B

44. D

45. C

46. B

47. A

48. B

49. C

50. D

51. C

52. A

53. B

54. B

55. C

56. C

57. D

58. C

59. C

60. C

61. A

62. A

63. B

64. B

B. SECTION B (2 points)

I. Finish each of the following sentences in such a way that it means the same as the sentenceprinted before it. Write your answers on your answer sheet. (0.1 point/ each correct answer)

1. It is such an interesting book that it has become the best-seller of this year.

2. He is thought to be an excellent football player.

3. My mother has been cooking for the party for two hours.

4. Although the weather was bad, they had a wonderful holiday.

5. Paula apologized to Susan for giving/ having given her the wrong number.

II. "Would you like to attend higher education or vocational training after leaving high schools?"

In about 140 words, write a paragraph about your choice. (1.5 points)

Đánh giá bài viết
1 2.813
Thi THPT Quốc Gia Xem thêm