Dạng bị động của Động từ khuyết thiếu

Dạng bị động của Động từ khuyết thiếu là một trong những dạng câu bị động quan trọng trong lý thuyết ngữ pháp Tiếng Anh dành cho các em học sinh ôn tập và củng cố kiến thức hiệu quả. Sau đây mời các bạn cùng tìm hiểu kỹ hơn về cách chuyển từ câu chủ động sang câu bị động đối với Động từ khuyết thiếu và làm một số bài tập ngữ pháp tiếng Anh cơ bản có đáp án sau nhé!

I. Lý thuyết cách chuyển sang câu bị động của động từ khuyết thiếu

Active: S + can/will/have to... + V1 + O

→ Passive: S' + can/will/have to... + be V3,ed (+ by O')

Active: S + can/will... +have V3,ed + O

→ Passive: S' + can/will... +have been V3,ed (+ by O')

NOTE:

  • Không dùng: by them/people/someone/no one/me/you/him/her/it/us
  • nơi chốn + by O + thời gian

II. Luyện tập cách chuyển sang câu bị động của động từ khuyết thiếu

I/ Choose the best answer: active or passive

1. Jack has a right to know. He ...................the news immediately. If you don't do it, I will.

A. ought to tell

B. ought to be told

C. may tell

D. may be told

2. What I told Bill was a secret. He ..............it to you.

A. shouldn't have repeated

B. shouldn't repeat (lặp lại)

C. shouldn't be repeat

D. shouldn't have been repeated

3. A package ...............carefully before it is mailed.

A. has to be wrapped

B. has to wrap (gói)

C. had to be wrapped

D. had to wrap

4. I don't know why Jessica wasn't at the meeting. She .................about it.

A. must forget

B. must be forgotten

C. must have been forgotten

D. must have forgotten

5. The games are open to anyone who wants to join in. Everyone .................

A. can be participated

B. could be partipated

C. can participate

D. could participate

6. This burnt out light bulb (bóng đèn cháy) .................days ago. Could you do it for me?

A. might be replaced

B. might have been replaced

C. should have been replaced

D. should be replaced

7. You'd better not drink that river water. It ................

A. could be polluted

B. could pollute

C. can be polluted

D. can pollute

8. I think everyone .............this paperback (sách bìa mềm) on the economic crisis. It contains information that everyone should have.

A. should be read

B. should read

C. should have been read

D. should have read

9. Your passport ................... It is invalid (vô hiệu lực) without your signature (chữ ký).

A. is supposed to sign (ký tên)

B. is supposed to be signed

C. was supposed to sign

D. was supposed to be signed

10. A bald eagle (đại bàng đầu trắng) ................from the other large birds by its white head and white tail.

A. can distinguish (phân biệt)

B. can be distinguished

C. could distinguish

D. could be distinguished

11. When you are on duty (đang trực), your uniform (đồng phục) .................at all times (luôn)

A. must be worn

B. must wear

C. must have worn

D. must have been worn

II/ Change into passive:

1. You can't wash this dress.

→.................................................................................................................

2. You should open the wine about 3 hours before you use it.

→.................................................................................................................

3. Members may keep books for 3 weeks.

→.................................................................................................................

4. Passengers shouldn't throw away their tickets as inspectors (thanh tra) may check them during the journey.

→.................................................................................................................

5. We shall have to tow (lai dắt) the car to the garage.

→.................................................................................................................

6. Visitors must leave umbrellas (dù, ô) and sticks (gậy) in the cloakroom (phòng treo áo khoác).

→.................................................................................................................

7. You should have taken those books back to the library.

→.................................................................................................................

8. We cannot exchange articles (món hàng) which customers have bought during the sale.

→.................................................................................................................

9. You mustn't move this man; he's too ill.

→.................................................................................................................

10. When they have widened this street, the roar of the traffic will keep residents (cư dân) awake (thức) all night.

→.................................................................................................................

11. You will have to pull down (phá) this skyscraper (nhà chọc trời) as you have not complied with (tuân thủ) the town planning regulations (những quy định quy hoạch của thành phố).

→.................................................................................................................

12.They ought to have reported the accident to the police.

→.................................................................................................................

13. You must dry-clean it.

→.................................................................................................................

14. After that they must return them.

→.................................................................................................................

15. You'll have to leave him here.

→.................................................................................................................

ĐÁP ÁN:

I/ Choose the best answer: active or passive

1 - B; 2 - D; 3 - A; 4 - D; 5 - C; 6 - C; 7 - A; 8 - B; 9 - B; 10 - A; 11 - A;

II/ Change into passive:

1 - This dress can't be washed.

2 - The wine should be opened about 3 hours before you use it.

3 - Books may be kept for three weeks.

4 - Tickets shouldn’t be thrown away as they may be checked (by inspectors) during the journey.

5 - The car shall have to be towed to the garage.

6 - Umbrellas and sticks must be left in the cloakroom.

7 - Those books should have been taken to the library.

8 - Articles which have been bought during the sale cannot be exchanged.

9 - This man mustn’t be moved, he is too ill.

10 - When this street has been widened, the residents will be awaken by the roar of the traffic.

11 - This skyscraper will have to be pulled down as the town planning regulations have not been complied with.

12 - The accident ought to have been reported to the police.

13 - It must be dry-cleaned.

14 - After that they must be returned.

15 - He will have to be left here.

Trên đây, VnDoc.com đã giới thiệu tới các bạn Dạng bị động của Động từ khuyết thiếu. Ngoài ra, VnDoc.com cũng đăng tải rất nhiều tài liệu học tập khác giúp học tốt môn tiếng Anh hơn như: Ngữ pháp tiếng Anh, Luyện nghe tiếng Anh, Luyện viết tiếng Anh.... Mời các bạn vào tham khảo và luyện tập để nâng cao trình độ tiếng Anh của mình.

Đánh giá bài viết
36 58.766
0 Bình luận
Sắp xếp theo
Ngữ pháp tiếng Anh thực hành - Grammar in Use Xem thêm