Đề ôn thi vào lớp 10 Chuyên ngoại ngữ có đáp án

Mời bạn đọc tham gia nhóm Facebook: Tài liệu học tập lớp 10 để tham khảo thêm nhiều tài liệu hữu ích, chuẩn bị tốt cho năm học 2020 - 2021 lớp 10 các môn khác nhau hiệu quả.

Đề thi chuyên Anh vào lớp 10 có đáp án

Đề ôn thi vào lớp 10 Chuyên ngoại ngữ có đáp án được VnDoc.com đăng tải giúp các bạn ôn thi vào 10 môn tiếng Anh trường THPT Chuyên Ngoại Ngữ, Đại học Ngoại Ngữ - ĐHQGHN một cách chủ động nhất. Đáp án được đưa ra cuối đề thi, giúp các bạn tra cứu dễ dàng và có hướng ôn tập hiệu quả.

I. Choose the word in each group that has the underlined part pronounced differently from the rest.

1. A. campus  B. rela C. ancient  D. fascimile
2. A. congratulate  B. profit  C. compose D. decorate
3. A. gathering  B. clothes  C. athletics  D. bathe
4. A. designed  B. published C. covered  D. sprayed
5. A. exchange  B. fetch  C. chimney  D. champagne

II. Choose a word in each group that has different stress pattern.

6. A. psychedelic  B. inspiration C. interactive  D. encouragement
7. A. scenery  B. encourage C. embroider  D. experience
8. A. puppet  B. freedom C. describe D. message
9. A. extensive  B. opinion C. official D. optional
10. A. compulsory  B. convenient  C. correspond D. communicate

III. Decide the best option A, B, C, or D for each gap to complete the following sentences.

11. In towns please drive slowly! You ...... drive faster than 50 kph.

A. don't have to

B. mustn't

C. mayn’t

D. needn’t

12. We can't use the car now because it ...... .

A. is mended

B. hasn't mended

C. is being mended

D. will be mended

13. They were arrested ...... smuggling drug into the country.

A. of

B. by

C. for

D. about

14. Who do you think I ran ...... in the library this morning?

A. down

B. over

C. in

D. into

15. ...... behalf of the committee, I'd like to thank you for your generous donation.

A. In

B. For

C. On

D. To

16. ...... the rain, the football match went ahead.

A. Owing to

B. Despite

C. However

D. In spite

17. ...... he leaves or I leave!

A. Either

B. Neither

C. Only

D. Unless

18. Why don't you buy bananas when they are much ...... than apples?

A. less expensive

B. not expensive

C. as expensive

D. lesser expensive

19. Mr. Brown is the landlord ...... we rent the house.

A. who

B. whom

C. from whom

D. of whom

20. Let's go for a walk, ...... ?

A. do we

B. shall we

C. don't we

D. let not we

21. By the age of twenty-five he had ...... his wish of becoming a pianist.

A. reached

B. achieved

C. obtained

D. had

22. A large shop that sells all kinds of goods is called a ...... .

A. warehouse

B. storeroom

C. department

D. department store

23. When you're on holiday you might buy a ...... to take home with you.

A. souvenir

B. message

C. memory

D. remembrance

24. I am very sorry. I've ...... your book at home again. I'll bring it again tomorrow.

A. forgotten

B. stored

C. left

D. thrown

25. We'd better ...... really early. It's a very long journey.

A. set up

B. set off

C. set down

D. set on

26. I've got a very high opinion ...... your brother.

A. on

B. to

C. for

D. of

27. We don't sell foreign newspapers because there is no ...... for them.

A. request

B. claim

C. requirement

D. demand

28. ...... I know, there are no problems with the class.

A. As far as

B. So much as

C. Much more than

D. Except that

29. The little girl wouldn't go to the seaside ...... her father went too.

A. except

B. but

C. also

D. unless

30. Having ...... the table, Mrs Robert called the family for dinner.

A. laid

B. spread

C. ordered

D. completed

IV. Choose the correct option A, B, C, or D for each of the gaps to complete the following passage.

A FAMOUS EXPLORER

Captain James Cook is remembered today for being one of Britain’s most famous explorers of the 18th century. Cook was (31) ...... most other explorers of the same period as he did not come from a wealthy family and had to work hard to (32) ...... his position in life. He was lucky to be (33) ...... by his father's employer, who saw that he was a bright boy and paid for him to attend the village school. At sixteen, he started (34) ...... in a shop in a fishing village (35) ...... on the coast and this was a turning (36) ...... in his life. He developed an interest in the sea and eventually joined the Royal Navy (37) ...... to see more of the world.

Cook was (38) ...... by sailing, astronomy and the production of maps, and quickly became an expert (39) ...... these subjects. He was also one of the first people to (40) ...... that scurvy, an illness often suffered by sailors, could be prevented by careful (41) ...... to diet. It was during his (42) ...... to the Pacific Ocean that Cook made his historic landing in Australia and the (43) ...... discovery that New Zealand was two (44) ...... islands. He became national hero and still (45) ...... one today.

31. A different  B distinct  C contrary D unlike
32. A manage B succeed  C achieve  D fulfill
33. A. remarked  B viewed  C glanced D noticed
34. A trade  B work C career  D job
35. A held  B placed C positioned D situated
36. A moment  B instant C point  D mark
37. A in view  B in order  C as  D due
38. A keen  B eager C fascinated D enthusiastic
39. A from  B over  C in  D for
40. A regard  B estimate  C catch  D realize
41. A attention  B organization  C observation D treatment
42. A travel  B voyage C excursion  D tour
43. A serious  B superior  C major  D leading
44. A shared  B particular  C common D separate
45. A keeps  B stands  C maintains  D remains

V. Read the following two passages and choose the correct answer for each question.

Various types of fog are essentially clouds that form at the earth's surface, produced by temperature differences and moisture in the air. As warm, moisture-laden air cools, its relative humidity (the amount of moisture that air can contain, which depends on the temperature) increases. Warm air can hold more water vapor than cold air. So if the air is cooled sufficiently it will reach saturation, or the dew point, at which point the moisture begins to condense out of the air and form water droplets, creating fog.

46. What is the author's main purpose in this passage?

A. To describe various types of fog

B. To explain how fog is formed

C. To define relative humidity

D. To compare the effects of warm air and cold air

47. This passage would most likely be written by ...... .

A. an archeologist

B. a biologist

C. a meteorologist

D. a psychologist

48. The word in bold “sufficiently” as used in the passage is closest in meaning to ...... .

A. supposedly

B. efficiently

C. readily

D. satisfactorily

49. The tone of this passage could best described as ...... .

A. humorous

B. argumentative

C. objective

D. persuasive

50. It can be concluded from the passage that ...... .

A. foggy days are caused by cold nights

B. fog is likely to form in desert areas

C. hot humid days are usually followed by cold, foggy nights

D. fog could form on a cold evening after a warm day

A healthful lifestyle leads to a longer, happier, healthier life. Staying healthy means eating a well-balanced diet, getting regular exercise, and avoiding things that are bad for the body and
mind.

Nutrition plays a key role in maintaining good health and preventing many diseases. In spite of all the information available about diets, scientists still believe that good nutrition can be simple. There are several basic rules to follow. Keep fat intake low. Eat foods high in carbohydrates, which are the starches in grains, legumes (beans and peas), vegetables, and some fruits.

Avoid too much sugar. Limit salt. Eat lots of fruits and vegetables, which are high in vitamins. A healthful lifestyle is an active lifestyle. Lack of proper physical exercise can cause tiredness, irritability, and poor general health. Physical fitness requires both aerobic exercise, such as running, bicycle riding, and swimming, and muscle-strengthening exercises, such as weightlifting.

Finally, good health is acquired by saying no to bad habits such as smoking, drinking, and
overeating and by avoiding situations that are constantly stressful. People can take their lives and happiness into their own hands. Maintaining a healthy lifestyle is the first step.

51. What is the main idea of the passage?

A. How to keep an active lifestyle

B. How to lead a healthy life

C. The importance of nutrition

D. The importance of physical exercise

52. Three kinds of food that you should avoiding having too much of are ...... .

A. fat, foods high in carbo-hydrates, and legumes

B. fat, salt, and vegetables

C. starches, sugar, and salt

D. fat, sugar, and salt

53. ...... are not good for your health.

A. Smoking, drinking, excessive eating, and dieting

B. Drinking and excessive eating

C. Smoking, drinking, excessive eating, and stressful situations

D. Smoking, drinking, excessive eating, dieting, and stressful situations

54. What does the word "nutrition" in the first paragraph mean?

A. The food we eat

B. Eating

C. Good health

D. Dieting

55. What does the word "constantly" in the last paragraph refer to?

A. Continuously

B. Continually

C. Terribly

D. Eventually

VI. Finish the following conversation by filling a suitable preposition in each numbered
gap.

Sammy: Hello, Mr. Bright. You’ve been gone a long time. Where have you been?

Phil: Asia. I’ve been (56) …… Hong Kong, Singapore, Tokyo … all over.

Sammy: You sure do travel a lot.

Phil: Too much. I’m tired (57) …… travelling now and just want to stay home.

Sammy: Why do you want to do that? It’s not interesting (58) …… here.

Phil: Sammy, I’ve been everywhere and I’ve seen everything. Now I just want to settle
down (59) …… a while.

Sammy: But your life is so exciting.

Phil: Exciting? I spend all my time going (60) …… airports, waiting (61) …… my
luggage, looking (62) …… a taxi, checking (63) …… a hotel … It’s not exciting at
all.

Sammy: Well it sure sounds exciting (64) …… me. I haven’t been anywhere. I’ve spent my
whole life right here in this small city.

Phil: Well, why don’t you go somewhere (65) …… your next vacation?

Sammy: Me? Travel? Oh, I couldn’t do that. You have to get reservations and pack and …
I might lose my passport and … Oh, no … not me.

VII. Rewrite the following sentences, using the words given in brackets. Keep the new sentences as close in meaning to the original ones as possible.

66. I only recognized him when he took off his hat. Not until

67. How far is it from Ha Noi to Sapa? Distance

68. You needn’t hurry. There’s still much time left. Necessary

69. You will catch a cold if you don’t keep your feet dry. Unless

70. On arrival at the shop, the goods are inspected carefully. When

71. The accident happened because the train driver ignored the warning light. If

72. “You should take more exercise,” the doctor said, “if you want to lose weight.” Advised

73. “Could you guard my handbag while I go to the toilet?” EYE

74. The thief has broken into his house three times recently. HAD

75. He is finding it easier to work on night shift. GETTING

VIII. Write a paragraph about the origin of basketball, basing on the following cues.

76. Basketball/ invent/ 1891/ physical education instructor/ Springfield/ name/ James
Naismith

77. Because/ terrible weather/ winter/ physical education students/ indoors/ rather/ outdoors

78. not like/ idea/ boring/ repetitive exercise/ prefer/ excitement/ challenge/ game

79. Naismith/ figure out/ team sport/ can play/ indoors/ involve/ lot/ running

80. new game/ not allow/ tackling/ physical contact/ American-style football

Đáp án đề ôn thi vào lớp 10 Chuyên ngoại ngữ

1. C 2. B 3. C 4. B 5. D

6. D 7. A 8. C 9. D 10. C

11. B 12. C 13. C 14. D 15. C

16. B 17. A 18. A 19. C 20. B

21. B 22. D 23. A 24. C 25. B

26. D 27. D 28. A 29. D 30. A

31. D 32. C 33. D 34. B 35. D

36. C 37. B 38. C 39. C 40. D

41. A 42. B 43. C 44. D 45. D

46. B 47. C 48. D 49. C 50. C

51. B 52. D 53. C 54. A 55. A

56. to 57. of 58. around 59. for 60. to

61. for 62. for 63. into 64. to 65. on

66. Not until he took off his hat did/ could I recognize him.

67. What is the distance from Ha Noi to Sapa?

68. It is not necessary (for you) to hurry. There is ......

69. Unless you keep your feet dry, you will catch a cold.

70. When the goods arrive at the shop, they are inspected carefully.

71. If the train driver hadn’t ignored/ had taken notice of/ had paid attention to the warning
light, the accident wouldn’t have happened.

72. The doctor advised me/ him ... to take more exercise if I/ he ... wanted to lose weight.

73. “Could you keep an eye on my handbag while I go to the toilet?”

74. He has had his house broken into three times recently.

75. He is getting used to working on night shift.

76 – 80:

Basketball was invented in 1891 by a physical education instructor in Springfield, by the name of/ whose name was James Naismith. Because of the terrible weather in winter, his physical education students were/ had lessons indoors rather than outdoors. They did not like the idea of boring and repetitive exercise, and preferred the excitement and challenge of a game. Naismith figured out a team sport that could be played indoors that involved a lot of running. The new game did not allow tackling and physical contact of American-style football.

Download đề thi & đáp án: Đề thi chuyên Anh lớp 10 năm 2020 có đáp án. Mời bạn đọc tham khảo thêm nhiều tài liệu ôn thi vào lớp 10 năm 2019 các môn học khác như: ôn thi vào lớp 10 môn Toán, ôn thi vào lớp 10 môn Văn, ... được cập nhật liên tục trên VnDoc.com.

Đánh giá bài viết
45 97.576
0 Bình luận
Sắp xếp theo
Thi vào lớp 10 môn tiếng Anh Xem thêm