Đề thi chọn học sinh giỏi môn tiếng Anh lớp 9 trường THCS Liên Châu, Hà Nội năm học 2015 - 2016

8 6.755

Đề thi chọn học sinh giỏi môn tiếng Anh lớp 9 có đáp án

Trong bài viết này, VnDoc xin giới thiệu Đề thi chọn học sinh giỏi môn tiếng Anh lớp 9 trường THCS Liên Châu, Hà Nội năm học 2015 - 2016 giúp các em học sinh ôn thi học sinh giỏi hiệu quả. Sau đây mời các em làm bài và tham khảo đáp án cuối bài.

Đề thi chọn học sinh giỏi môn tiếng Anh lớp 9 huyện Hạ Hòa, Phú Thọ năm học 2014 - 2015

Đề thi chọn học sinh giỏi cấp huyện môn Tiếng Anh lớp 9 THCS Thanh Mai, Thanh Oai năm 2014 - 2015

Đề thi chọn học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 9 trường THCS Xuân Dương, Hà Nội năm 2015 - 2016

I. PHONETICS

a. Choose one word that has the underlined part pronounced differently from the others by circling A, B, C, or D: (3 x 0,2 = 0,6 pt)

1. A. rose          B. disclose        C. chosen        D. whose

2. A. monkey       B. donkey        C. grey          D. key

3. A. ocean         B. decision        C. cushion        D. patient

b. Choose the word whose stress pattern is different from the others by circling A, B, C, or D: (3 x 0,2 = 0,6 pt)

1. A pattern         B. conserve       C. revise          D. correct

2. A institute         B. distinctive      C. defensive       D. division

3. A presidential      B. foundation      C. confidential      D. recreation

II. VOCABULARY AND GRAMMAR

a. Circle the best answer A, B, C or D to complete the sentences: (20 x 0,2 = 4,0 pts)

1. I wish he ............ change his mind so often!

A. shouldn't         B. wouldn't         C. mightn't         D. couldn't

2. I couldn't make coffee for everybody. There weren't ............

A. cups enough      B. too cups        C. cups too        D. enough cups

3. The baby is crying. Will you .............. while I prepare his milk?

A. look after him     B. tear him up       C. care him        D. make him up

4. "Have you read his new books?" "Yes, it's ............ interesting than his first four books."

A. the most        B. very much       C. much more      D. the more

5. How many cigarettes ...................... you ..................... today?

A. have / been smoked                B. have / been smoking

C. had / smoked                     D. have / smoked

6. John gave you the book yesterday, ...................?

A. did he          B. didn't he         C. did John         D. didn't it

7. My brother has just bought a new .................... near the shopping center.

A. accommodation   B. housing         C. flat             D. rental

8. He said that he ............... badly sick since he returned from abroad.

A. had been        B. has been        C. was            D. would be

9. We began early ............... to miss the worst of the traffic.

A. so that          B. in so far         C. in order          D. as long as

10. That novel was written by a well-known writer. It is worth ............. .

A. to read          B. reading          C. read            D. have read

11. The earth ............. on the sun for its heat and light.

A. depends         B. depending       C. has depend       D. is depend

12. The accident ................. while he was driving on the highway.

A. was happening    B. happened        C. happening        D. were happening

13. He has adopted three orphans ........ his own six children so that, all together, he has nine children to provide for.

A. except          B. beside          C. besides          D. in place of

14. You should take regular exercise ......... sitting in front of the television all day.

A. in spite of        B. instead of       C. without           D. even

15. I don't want to go out tonight .......... Anna phones.

A. so that           B. even though     C. when             D. in case

16. I object to ....... like this.

A. be treating        B. treating         C. being treated       D. have been treated

17. Since ........ to a warmer and less humid climate, I've had no trouble with my asthma.

A. I move           B. I moving        C. upon moving        D. moving

18. Shy people often find it difficult to ....... group discussions.

A. take place in      B. take part in      C. get on with         D. get in touch with

19. Our soccer team lost ........ three goals to nil.

A. with             B. by             C. to                D. in

20. Don't forget to ........ the alarm clock for six o'clock tomorrow morning.

A. set              B. put            C. ring               D. wind

b. Fill in each numbered blank with a suitable word: (7 x 0,2 = 1,4 pts)

Rivers are one of the most important natural resources. Many cities are on large rivers, and almost every country has at least one river that (1).........an important part in the lives of its people.

Besides transportation, rivers (2).........food, water for crops, water to drink, and opportunities for recreation for people who live along their (3).........And in order to get water for crops , engineers sometimes build a dam (4).........a river and let the water become a lake behind a dam. The people can use their water not (5).........to irrigate fields but also make electricity for homes and industries.

(6)........., the water often becomes polluted when cities on river banks grow in size and the (7).........of industries increases. We are learning that it is necessary to keep rivers clean if we want to enjoy the benefits of the natural resources.

c. Give the correct form of the words in brackets. (7 x 0,2 = 1,4 pts)

1. Vietnam declared its ________ on September 2nd, 1945.            (DEPEND)

2. The phone doesn't work. It's been _________.                    (CONNECT)

3. It was a complete _________ due to poor planning.                 (FAIL)

4. Her was so great that she broke a glass.                         (ANXIOUS)

5. He is thinking of taking early _________ next year.                 (RETIRE)

6. I am afraid you have ______ me because that is not what I meant.      (UNDERSTAND)

7. The of the film star, Jimmy Halton , made everyone sad.              (DIE)

d. Identify the error in the following sentences. (10 x 0,2 = 2,0 pts).

1. We are having my house paint. That is why there is all this mess.

         A            B          C           D

2. I think Helen is accustomed to work eight hours a day.

    A       B             C             D

3. After said goodbye to my parents, I went to school with my sister.

       A         B             C          D

4. Only when you have had a chance to know various occupations you will decide on your career.

      A          B              C                       D

5. I tried to do everything to contact John two weeks ago but so far I don't receive his reply.

      A                  B                      C        D

6. That's the girl whose brother sit next to me at school.

       A       B         C         D

7. The letter was sent by special delivery must be important.

            A           B         C      D

8. Have you receive the parcel which we sent you?

        A                B   C     D

9. The meal last night, that wasn't tasty, was quite expensive.

                  A    B        C      D

10. Either Lan or her sister do the housework every day 41. We understand them as well as they understand we.

    A       B         C       D

III. READING

a. Read the passage and choose the best option A, B, C or D to complete the passage: (10 x 0,2 = 2,0 pts)

Many British people go abroad on holiday, to visit family, or on short business trips. People are (1)......... to find out how to get urgent treatment before leaving the UK. They have to (2)............... a form which explains what they (3).............. do if they fall ill or (4).................. an accident, and what arrangements exist in (5)............... country for medical treatment. The regulations are fairly simple but(6)............. people do not have this information, they may(7).............that private medical care is extremely expensive. It is not unsual for people to discover that they do not have (8).............. money with them to (9)............ the total costs and (10).................. such circumstances an already difficult situation becomes even more complicated.

1. A. advised        B. suggested         C. said         D. spoken

2. A. put            B. bring             C. till           D. get

3. A. ought          B. will              C. should        D. may

4. A. have           B. get              C. happen       D. take

5. A. their           B. each            C. one          D. this

6. A. because        B. whether          C. as           D. if

7. A. look           B. want             C. find          D. know

8. A. enough         B. little             C. few           D. full

9. A. pay            B. give             C. spend         D. have

10. A. on            B. in               C. at            D. up

HƯỚNG DẪN CHẤM ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI LỚP 9

I. PHONETICS

a. Choose one word that has the underlined part pronounced differently from the others by circling A, B, C, or D. (3 x 0,2 = 0,6 pt)

1. D    2. C    3. B

b. Choose the word whose stress pattern is different from the others by circling A, B, C, or D. (3 x 0,2 = 0,6 pt)

1. D    2. C    3. A

II. VOCABULARY AND GRAMMAR

a. Circle the best answer A, B, C or D to complete the sentences. (20 x 0,2 = 4,0 pts)

Each right answer gets 0,2 point.

1. D    2. C    3. A    4. B    5. C

6. D    7. A    8. B    9. D    10. D

11. B   12. C   13. A   14. A   15. B

16. B   17. D   18. C   19. B   20. A

b. Fill in each numbered blank with a suitable word: (7 x 0,2 = 1,4 pts)

1. plays    2. provide    3. banks   4. across   5. only   6. However   7. number

c. Give the correct form of the words in brackets. (7 x 0,2 = 1,4 pts)

1. independence    2. disconnected    3. failure    4. anxiety

5. retirement       6. misunderstood   7. death

d. Identify the error in the following sentences. (10 0,2 = 2,0 pts)

1. B   2. C   3. A   4. D   5. D

6. C   7. A   8. A   9. A   10. C

III. READING

a. Read the passage and choose the best option A, B, C or D to complete the passage (10 x 0,2 = 2,0 pts)

1. A   2. B   3. C   4. A   5. B

6. D   7. C   8. A   9. A   10. B

b. Fill in each numbered blank ONE suitable word. (20 points. 2 pts for each.)

1. Technology   2. imagine      3. eliminate    4. linked    5. taks

6. develop      7. programmers   8. comunity    9. without   10. nearby

c. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the questions.(0.2 x 10=2.0 pts)

1. A   2. B   3. B   4. D    5. B

6. D   7. C   8. A   9. B    10. D

IV. WRITING

a. Rewrite the sentences without changing the meaning. (5 x 0,2 = 1,0 pt)

1. She walked in without saying anything.

2. The fog prevented him from driving .

3. Neil wishes he hadn't sold his car.

4. The strange noise made the child run out.

5. No sooner had he arrived than things went wrong. 

b. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first one, using the given word given in brackets. Do not change the words in any way.

1. He is said to be capaple of swimming across this river.

2. It is uncertain that/whether they will return out at the meeting.

3. The teacher sent/ gave us/ sent out a reminder that we had to hand in the paper by the deadline.

4. It has become increasingly popular to learn English in our city.

5. As soon as he got off the plane, he was into custody.

c. Write about 200 words. (2,0pts)

Bài viết phải đảm bảo có được những phần và chi tiết sau:

1. Mở bài: Nêu được chủ đề của bài viết. (được 0,5 điểm)

2. Thân bài: Nêu được ít nhất 5 ý về việc đồng ý hay không đồng ý với quan điểm trong bài,có ví dụ chứng minh thuyết phục về những quan điểm đó (được 2,0 điểm)

3. Kết luận: Tóm tắt, khẳng định lại tất cả lý do đã trình bày ở phần Thân bài.

Write a composition to express your idea on this. (You should write within 200 - 220 words)

I believe that much homework is not necessary. Pupils already spend most of the day in school. They need their time outside of school to do other things. They need time to spend with their family, to work, and to just relax. They can learn their lessons with homework two or three exercises a day, but much homework isn't necessary.

All pupils need to spend time with their families. They are still young and they need the guidance and support their parents can give them. They need the companionship of their brothers and sisters . In addition, many families rely on their older children to help out at home. They take care of the younger children and help with the cooking and cleaning. If pupils have too much homework, they won't have time for their families.

Many high school pupils have jobs. They go to their jobs after school and on weekends. Some work in order to help their families. Others works to save money for college. Pupils' jobs are very important to them. If pupils have too much homework, they won't have enough energy to go to work.

Pupils need time to relax. They study hard in school all day and many works at jobs after school. But they are still young. They need to spend their time with their friends and have fun. When pupils relax with friends, they then have more energy for school and work. They have a chance to develop social skills or to pursue their own interests. Having free time is important for a child's development. If pupils have too much homework, they won't have time for relaxation.

In conclusion, I think homework is important for pupils, but other things are important, too.

Some homework is good, but much homework can take time away from a pupil's family, job, and relaxation. There needs to be a balance. Therefore, teachers shouldn't give pupils much homework.

----The end-----

Đánh giá bài viết
8 6.755
Thi học sinh giỏi lớp 9 Xem thêm