Đề thi thử THPT Quốc gia môn Tiếng Anh trường THPT Tân Thành, Đồng Tháp năm 2015

Đề thi thử THPT Quốc gia môn Tiếng Anh

Đề thi thử THPT Quốc gia môn Tiếng Anh trường THPT Tân Thành, Đồng Tháp năm 2015 được VnDoc.com sưu tầm và đăng tải. Đề thi được biên soạn bởi giáo viên Huỳnh Thanh Thúy, có cấu trúc và độ khó tương đương đề thi THPT Quốc gia chính thức của Bộ Giáo dục - Đào tạo ban hành, mời các bạn tham khảo.

Luyện thi đại học Tiếng Anh online theo chuyên đề: Các loại câu điều kiện

Trắc nghiệm trực tuyến: Một số câu giao tiếp tiếng Anh thường gặp trong đề thi Đại học

Đề thi thử THPT Quốc gia môn Tiếng Anh online trường THPT Ngô Sĩ Liên, Bắc Giang năm 2016

SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO

HỘI ĐỒNG BỘ MÔN TIẾNG ANH THPT

Đơn vị: THPT Tân Thành

Đề thi cấu trúc 2

ĐỀ THI MẪU – KỲ THI THPT QUỐC GIA NĂM 2015

Thời gian làm bài: 90 phút.

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part is pronounced differently from that of the rest in each of the following questions.

Question 1: A. rented      B. skated        C. needed        D. loved

Question 2: A. social       B. country        C. electronic      D. educate

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the rest in the position of the main stress in the following question.

Question 3: A. differently    B. hunger        C. famine         D. equality

Question 4: A. kangaroo    B. involvement    C. biologist        D. accelerate

Question 5: A. forget       B. prefer         C. pretend        D. promise

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions

Question 6: When I last saw him, he _____ in London.

A. has lived          B. is living          C. was living         D. has been living

Question 7: I think he is not at home. If he _____ in, he ______ the phone.

A. was / answered                      B. were / would answer
C. were / would have answered            D. had been / would have answered

Question 8: –" Can you tell me how to get to the post office?"
          _ " Sure. _________ on the left."

A. Following the first turning              B. Turn next
C. Take the first turning                  D. Take turn

Question 9: I shall never forget-----------with you to Paris last year.

A. staying           B. to staying        C. to stay            D. stayed

Question 10: He said that Linda and John ________ married ________ .

A. were getting / tomorrow               B. are getting / the next day
C. were getting / the next day             D. will getting / the day after

Question 11: I'm sure you are capable .............passing the examination.

A. round            B. along            C. among           D. of

Question 12: You get fed up .............doing the same thing every day.

A. between         B. up              C. against           D. with

Question 13: I look stupid with this haircut. Everyone will laugh .............me.

A. in               B. at               C. into              D. away

Question 14: "What's your thought of her presence here?"
            "The longer she stays, .................I dislike her."

A. the most         B. the very more      C. much more       D. the more

Question 15: These are _____ ugly chairs _____ I am going to give them away.

A. so / that         B. such / that        C. so many / that     D. so much / that

Question 16: _______ some German and British management styles are similar, there are many differences between them.

A. In spite          B. In spite of         C. Despite           D. Despite the fact that

Question 17: She      ..................... home yesterday because her little son was sick.

A. should have stayed                  B. must have stayed
C. had to stay                         D. could have stay

Question 18: Hardly ________ at the station _________.

A. he had arrived – when the rain left
B. had he arrived – when the train left
C. had he arrived – than the rain left
D. he had arrived – then the train left

Question 19: If you drove more carefully, you_______ so many accidents.

A. would not have                     B. will not have
C. wouldn't have had                   D. has

Question 20: What a lovely hat you have! – Thanks. ................ .

A. that's OK                          B. I don't care
C. I'm glad you like it                   D. Certainly

Question 21: The insured man was taken to hospital and _________ for international injures.

A. cured         B. healed            C. operated           D. treated

Question 22: One of Vietnamese traditions is a belief in _______ families and in preserving their cultures.

A. wealthy        B. secure            C. safe               D. close-knit

Question 23: According to the ______________ of the contract, tenants must give six months notice if they intend to leave.

A. laws          B. rules              C. terms              D. details

Question 24: Our farm produce rice, crops and dairy _____.

A. products       B. productive          C. productivity         D. producing

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) that is CLOSET in meaning to the underlined part in each of the following questions.

Question 25: In the future, many large corporations will be wiped out.

A. companies     B. services           C. supermarkets       D. farms

Question 26: The townspeople of Williamsburg are proud of their historic houses.

A. architects      B. patriots            C. citizens            D. leaders

Question 27: He was asked to account for his presence at the scene of crime.

A. complain      B. exchange          C. explain             D. arrange

Question 28: The teacher gave some suggestions on what could come out for the examination.

A. effects        B. symptoms         C. hints               D. demonstyrations

Question 29: The history of public education in the United States dates from the society of the early pioneers.

A. setters        B. missionaries       C. Indian reservations   D. business leaders

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to show the underlined part that needs correction in each of the following questions.

Question 30: Helen likes to listen to music, to go to the cinema, to chat on the phone and
                            A              B                C
going shopping.
      D

Question 31: After the teacher read the sentence aloud, she asked the students to repeat
             A              B                        C
it again.
   D

Question 32: It was in London where I first met my girlfriend.
            A     B          C        D

Question 33: All the athletes are trying to run as fastly as they can.
                            A     B       C        D

Question 34: He drives the car more dangerous than his brother does.
                A                 B      C             D

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.

On December 10, 2006, I was going through some hard time. The landlady did not want to release the house any more so I had to (35) _____ and only had one month to find a place. Because Christmas was coming and it was difficult for me to (36) _____ a suitable accommodation. I had only some money (37) _____. I could not buy a Christmas tree and some presents for my three boys, (38) _____ I had to use the money to find a place to live. Tome, it broke my heart as I could not prepare the Christmas for my three boys. I have been their only parent since my husband (39) _____ away two years ago. I was so sad and everything was getting on my nerves. Although I managed to solve the problem myself I could not help (40) _____ my sons about the things. When I suddenly woke up at midnight, I found my eldest son was sitting (41) _____me. He kissed me and said, "Don't worry, Mum. We love you very much and always stand by you (42) ____ happens." At the moment I started weeping, grabbed him and kissed him. His words and love made me (43) _____ all about what I was stressing about.

In fact ever since that moment, I have realized that I can overcome any problems thanks to my sons' love. The most important thing of my life is that my boys are safe and healthy, and they bring me joy all the time. The memory (44) _____ me that nothing really matters, when I have the love of my children.

Question 35: A. transfer       B. convert        C. move         D. change

Question 36: A. notice         B. watch         C. find          D. see

Question 37: A. leave         B. to leave        C. leaving       D. left

Question 38: A. because       B. although       C. as though     D. if

Question 39: A. passes        B. passed        C. has passed    D. was passing

Question 40: A. tell           B. to tell          C. told          D. telling

Question 41: A. by            B. next           C. over          D. up

Question 42: A. whenever      B. whatever       C. whoever       D. however

Question 43: A. forget         B. to forget        C. forgot         D. forgetting

Question 44: A. remembers    B. minds          C. reminds       D. misses

Reading the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

Quite different from storm surges are the giant sea waves called tsunamis, which derive their name from the Japanese expression for "high water in a harbor". These waves are also referred to by the general public as tidal waves, although they have relatively little to do with tides. Scientists often refer to them as seismic sea waves, far more appropriate in that they do result from undersea seismic activity.

Tsunamis are caused when the sea bottom suddenly moves, during an underwater earthquake or volcano, for example, and the water above the moving earth is suddenly displaced. This sudden shift of water sets off a series of waves. These waves can travel great distances at speeds close to 700 kilometers per hour. In the open ocean, tsunamis have little noticeable amplitude, often no more than one or two meters. It is when they hit the shallow water the coast that they increase in height, possibly up to 40 meters.

Tsunamis often occur in the Pacific because the Pacific is an area of heavy seismic activity. Two areas of the Pacific well accustomed to the threat of tsunamis arc Japan and Hawaii. Because the seismic activity that causes tsunamis in Japan often occurs on the ocean bottom quite close to the islands, the tsunamis that hit Japan often comes with little warning and can therefore prove disastrous. Most of the tsunamis that hit the Hawaiian Islands, however, originate thousands of miles away near the coast of Alaska, so these tsunamis have a much greater distance to travel and the inhabitants of Hawaii generally have time for warning of their imminent arrival.

Tsunamis are certainly not limited to Japan and Hawaii. In 1755, Europe experienced a calamitous tsunami, when movement along the fault lines near the Azores caused a massive tsunami to sweep onto the Portuguese coast and flood the heavily populated area around Lisbon. The greatest tsunami on record occurred on the other side of the world in 1883 when the Krakatoa volcano underwent a massive explosion, sending waves more than 30 meters high onto nearby Indonesian islands; the tsunami from this volcano actually traveled around the world and was witnessed as far away as the English Channel.

Question 45: The paragraph preceding this passage most probably discusses

A. underwater earthquakes                 B. storm surges
C. tides                                 D. tidal waves

Question 46: According to the passage, all of the following are true about tidal waves EXCEPT that

A. they're caused by sudden changes in high and low tides
B. they refer to the same phenomenon as seismic sea waves
C. they are the same as tsunamis
D. this terminology is not used by the scientific community

Question 47: The world "displaced" in the second paragraph is closest in meaning to..............

A. located            B. filtered            C. moved             D. not pleased

Question 48: It can be inferred from the passage that tsunamis ............

A. are often identified by ships on the ocean
B. generally reach heights greater than 40 meters
C. are far more dangerous on the coast than in the open ocean
D. cause severe damage in the middle of the ocean

Question 49: As used in the passage, water that is "shallow" isn't ..........

A. coastal            B. deep             C. clear              D. tidal

Question 50: A main difference between tsunamis in Japan and in Hawaii is that tsunamis in Japan are more likely to...........

A. come from greater distances             B. be less of a problem
C. originate in Alaska                     D. arrive without warning

Question 51: The possessive "their" in the third paragraph refers to .........

A. these tsunamis                        B. the inhabitants of Hawaii
C. the Hawaiian islands                   D. thousands of miles

Question 52: A "calamitous" tsunami in the last paragraph is one that is .................

A. at fault             B. expected         C. disastrous         D. extremely calm

Question 53: From the expression "on record" in the last paragraph, it can be inferred the tsunami that accompanied the Krakatoa volcano ..............

A. might not be the greatest tsunami ever
B. was not as strong as the tsunami in Lisbon
C. was filmed as it was happening
D. occurred before efficient records were kept

Question 54: The passage suggests that - the tsunami resulting from the Kr- volcano ..............

A. was unobserved outside of the Indonesian islands
B. resulted in little damage
C. caused volcanic explosions in the English Channel
D. was far more destructive close to the source than far away

Read the following passage, and mark the letter A, B, C, or D to indicate the correct answer.

Reading to oneself is a modern activity which was almost unknown to the scholars of the classical and medieval worlds, while during the fifteenth century the term "reading" undoubtedly meant reading aloud. Only during the nineteenth century did silent reading become commonplace. One should be wary , however, of assuming that silent reading came about simply because reading aloud was a distraction to others. Examinations of factors related to the historical development of silent reading have revealed that it became the usual mode of reading for most adults mainly because the tasks themselves changed in character.

The last century saw a steady gradual increase in literacy and thus in the number of readers. As the number of readers increased, the number of potential listeners declined and thus there was some reduction in the need to read aloud. As reading for the benefit of listeners grew less common, so came the flourishing of reading as a private activity in such public places as libraries, railway carriages and offices, where reading aloud would cause distraction to other readers. Towards the end of the century, there was still considerable argument over whether books should be used for information or treated respectfully and over whether the reading of materials such as newspapers was in some way mentally weakening. Indeed, this argument remains with us still in education. However, whatever its virtues, the old shared literacy culture had gone and was replaced by the printed mass media on the one hand and by books and periodicals for a specialised readership (độc giả đặc biệt) on the other. By the end of the twentieth century, students were being recommended to adopt attitudes to books and to use reading skills which were inappropriate, if not impossible, for the oral reader. The social, cultural and technological changes in the century had greatly altered what the term "reading" implied.

Question 55: Reading aloud was more common in the medieval world because ______.

A. people relied on reading for entertainment
B. silent reading had not been discovered
C. there were few places available for private reading
D. few people could read to themselves

Question 56: The word "commonplace" in the first paragraph mostly means "______".

A. for everybody's use              B. most preferable
C. attracting attention              D. widely used

Question 57: The development of silent reading during the last century indicated ______.

A. an increase in the average age of readers
B. an increase in the number of books
C. a change in the nature of reading
D. a change in the status of literate people

Question 58: Silent reading, especially in public places, flourished mainly because of ______.

A. the decreasing need to read aloud
B. the development of libraries
C. the increase in literacy
D. the decreasing number of listeners

Question 59: It can be inferred that the emergence of the mass media and specialised reading materials was an indication of ______.

A. a decline of standards of literacy
B. a change in the readers' interest
C. an alteration in educationalists' attitudes
D. an improvement of printing techniques

Question 60: The phrase "a specialised readership" in paragraph 4 mostly means "______".

A. a requirement for readers in a particular area of knowledge
B. a limited number of readers in a particular area of knowledge
C. a reading volume for particular professionals
D. a status for readers specialised in mass media

Question 61: The phrase "oral reader" in the last paragraph mostly means "a person who ______".

A. is good at public speaking
B. practises reading to an audience
C. takes part in an audition
D. is interested in spoken language

Question 62: All might be the factors that affected the continuation of the old shared literacy culture EXCEPT _____.

A. the inappropriate reading skills
B. the specialised readership
C. the diversity of reading materials
D. the printed mass media

Question 63: Which of the following statements is NOT TRUE according to the passage?

A. Reading aloud was more common in the past than it is today.
B. Not all printed mass media was appropriate for reading aloud.
C. The decline of reading aloud was wholly due to its distracting effect.
D. The change in reading habits was partly due to the social, cultural and technological changes.

Question 64: The writer of this passage is attempting to ______.

A. explain how reading habits have developed
B. change people's attitudes to reading
C. show how reading methods have improved
D. encourage the growth of reading

WRITING

Part I. Finish each of the following sentences in such a way that it means the same as the sentence printed before it.

Question 65: The last time I went to Paris was three years ago.

I haven't ...................................................................................................................

Question 66: He read a newspaper during breakfast.

While .......................................................................................................................

Question 67: I couldn't repair my computer until Jack helped me.

It was not ................................................................................................................

Question 68: Because my sister wasn't at home, she couldn't answer your phone.

Had ........................................................................................................................

Question 69: "Why don't you send her some flowers?" he said.

He suggested .........................................................................................................

Part II. In about 140 words, write a paragraph about your hobby.

Đáp án đề thi thử THPT Quốc gia môn Tiếng Anh

I. PHẦN TRẮC NGHIỆM: (0.25/CÂU)

1. D

2. A

3. D

4. A

5. D

6. C

7. B

8. C

9. A

10. C

11. D

12. D

13. B

14. D

15. B

16. D

17. B

18. B

19. A

20. C

21. D

22. D

23. C

24. A

25. A

26. C

27. C

28. C

29. A

30. D

31. B

32. C

33. C

34. B

35. C

36. C

37. D

38. A

39. B

40. D

41. A

42. B

43. A

44. C

45. B

46. D

47. C

48. C

49. B

50. D

51. B

52. C

53. A

54. A

55. D

56. D

57. C

58. C

59. B

60. B

61. B

62. A

63. C

64. A

II. PHẦN TỰ LUẬN: (0.1/CÂU)

Part I:

Question 65: I haven't gone/been to Paris for three years.

Question 66: While he was having breakfast, he read a newspaper.

Question 67: It was not until Jack helped me that I could repair my computer.

Question 68: If my sister had been at home, she could answer your phone.

Question 69: He suggested me sending her some flowers.

Part II:

1. Nội dung:

  • Đúng chủ đề: 0.25đ
  • Viết logic, hợp lý: 0,25đ

2. Ngôn ngữ:

  • Viết đúng cấu trúc ngữ pháp: 0,25đ
  • Sử dụng từ vựng phù hợp và phong phú: 0,25đ

3. Trình bày:

  • Viết đủ số từ: 0.25đ
  • Mạch lạc, rõ ràng, có ý sáng tạo: 0.25đ

4. Điểm trừ:

  • Ngữ pháp: trừ tối đa 0.125đ
  • Chính tả: trừ tối đa 0.125đ
  • Ít hơn số từ qui định: trừ 0.125đ
Đánh giá bài viết
1 2.197
Thi THPT Quốc Gia Xem thêm