Đề thi thử THPT Quốc gia môn Tiếng Anh trường THPT Trần Quốc Toản, Đồng Tháp năm 2015

1 8.001

Đề thi thử THPT Quốc gia môn Tiếng Anh

Đề thi thử THPT Quốc gia môn Tiếng Anh trường THPT Trần Quốc Toản, Đồng Tháp năm 2015 được biên soạn bởi các thầy cô giáo: Lê Ngọc Thạch, Nguyễn Anh Dũng, Lê Thị Thùy Trang, Nguyễn Trung Nhân, Bùi Thị Trung Nguyên. Đề thi có cấu trúc và độ khó tương đương đề thi chính thức của Bộ Giáo dục - Đào tạo ban hành, mời các bạn tham khảo.

Luyện thi đại học Tiếng Anh trực tuyến theo chuyên đề: Các loại câu điều kiện

Luyện thi đại học Tiếng Anh online theo chuyên đề: Giản lược mệnh đề quan hệ

Đề thi thử THPT Quốc gia môn Tiếng Anh trực tuyến trường THPT Yên Lạc, Vĩnh Phúc năm 2016 (Key giải thích)

Ở GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO 

HỘI ĐỒNG BỘ MÔN TIẾNG ANH THPT 

Đơn vị: THPT Trần Quốc Toản

Đề thi cấu trúc_ 2

ĐỀ THI MẪU- KỲ THI THPT QUỐC GIA NĂM 2015

Thời gian làm bài: 90 phút

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part is pronounced differently from that of the rest in each of the following questions.

Question 1: A. expanded   B. eliminated      C. contributed    D. dissolved

Question 2: A. right        B. wilderness     C. child          D. mine

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the rest in the position of the main stress in each of the following questions.

Question 3: A. appeal      B. human        C. neglect        D. present

Question 4: A. diversity     B. individual      C. discriminate    D. significant

Question 5: A. entertain    B. participant      C. economy      D. philosophy

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 6: Mary ________ all her work by the time her boss returns.

A. will finish           B. will have finished    C. will be finishing     D. had finished

Question 7: Tim asked, "Who has taken my ruler?"

           ---> Tim asked ................ ruler.

A. had who taken his    B. who took my       C. had taken my      D. who had taken his

Question 8: We wanted to ________ off early to avoid the traffic jam.

A. turn               B. sell               C. set               D. keep

Question 9: You _______ lunch. We have already eaten.

A. need preparing                         B. needn't have prepared
C. should prepare                         D. should have prepared

Question 10: The efforts for the advancement of women have resulted ________ several respectively achievement in women's life and work.

A. at               B. with               C. for               D. in

Question 11: My cat would not have bitten the toy fish _______ it was made of rubber.

A. if she has known   B. if she should know   C. had she known     D. if she knew

Question 12: I just took it ______ that he'd always be available.

A. for granted        B. into consideration    C. easy             D. into account

Question 13: Susan's doctor insists______for a few days.

A. her resting        B. that she rest         C. her to rest        D. that she is resting

Question 14: ______ he arrived at the bus stop when the bus came.

A. Hardly had       B. No sooner had       C. No longer has      D. Not until had

Question 15: It is very important for a firm or a company to keep______ the changes in the market.

A. touch with        B. up with             C. pace of           D. track about

Question 16: ______, many animals can still survive and thrive there.

A. Even though the weather conditions in the desert severe.
B. The weather conditions in the desert to be severe
C. Although the weather conditions in the desert are severe
D. Being severe weather conditions in the desert

Question 17: Even if you are rich, you should save some money for a ______ day.

A. rainy           B. foggy               C. snowy            D. windy

Question 18: As the drug took ______, the boy became quieter.

A. force           B. influence            C. action            D. effect

Question 19: She had to borrow her sister's car because hers was ______.

A. out of work      B. out of order          C. off chance         D. off work

Question 20: Generally, the South of England is as_____ as the North.

A. flat             B. flatter              C. the flattest         D. less flat

Question 21: You need to book the tickets for such a popular show no less than 6 months.................

A. at a loss         B. by the way          C. in advance        D. at a glance

Question 22: We've decided to interview only ten................... for the job.

A. applicants       B. applicable          C. appliances         D. applications

Question 23: You shouldn't wear casual clothes to an interview. As this may give your interviewers wrong impression.

A. formal           B. informal            C. elegant            D. nice

Question 24: The notice should be put in the most conspicuous place so that all the students can be well-informed.

A. easily seen       B. beautiful           C. popular            D. suspicious

Question 25: He resembles his father in appearance very much.

A. look after         B. names after        C. takes after         D. calls after

Question 26: The team has very high standards of discipline which are not to be broken by any members under any circumstances.

A. practising         B. organization       C. living             D. regulation

Question 27: Hurricanes and tornadoes are too treacherous. Only a very foolish person would go out during that kind of weather.

A. risk              B. endangered        C. delicious          D. unsafe

Question 28: John:" Do you think that we should use public transportation to protect our environment?"
           Laura:" ..................."

A. Yes, it's an absurb idea.                 B. There's no doubt about it.
C. Of course not. You bet.                 D. Well, that's very surprising.

Question 29: - " I'd like to change some money."
            - "............................"

A. Five tens, please.                      B. Which currency?
C. You haven't signed it.                   D. What's your account number?

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to show the underlined part that needs correction.

Question 30: Let's go out for a drink, I suggest staying at home and watch television
                A                 B          C                D

Question 31: Jane looks beautifully in her new dress
                  A       B    C      D

Question 32: It was in this city where I was born.
              A   B          C         D

Question 33: There are many benefits that we may be gained by actually taking the time to
                                            A           B
read a book instead of sitting in front of the TV or doing some other forms of mindless
              C                       D
entertainment.

Question 34: Singapore is a popularity travel destination, making tourism one of its
                           A                     B
largest industries. About 9.7 million tourists visited Singapore in 2006.
         C                           D

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 35 to 44.

Psychologists have debated a long time about whether a child's upbringing can give it the ability to do outstandingly well. Some think that it is impossible to develop genius and say that it is simply something a person is born with. Others, however, argue that the potential for great achievement can be developed. The truth lies somewhere between these two extremes.

It seems very obvious that being born with the right qualities from gifted parents will increase a child's ability to do well. However, this ability will be fully realized only with the right upbringing and opportunities. As one psychologist says, "To have a fast car, you need both a good engine and fuel." Scientists have recently assessed intelligence, achievement, and ability in 50 sets of identical twins that were separated shortly after birth and brought up by different parents. They found that achievement was based on intelligence, and later influenced by the child's environment. One case involving very intelligent twins was quoted. One of the twins received a normal upbringing, and performed well. The other twin, however, was brought up by extremely supportive parents and given every possible opportunity to develop its abilities. That twin, though starting out with the same degree of intelligence as the other, performed even better. This case reflects the general principle of intelligence and ability. The more favorable the environment, the more a child's intelligence and ability are developed. However, there is no link between intelligence and the socioeconomic level of a child's family. In other words, it does not matter how poor or how rich a family is, as this does not affect intelligence. Gifted people cannot be created by supportive parents, but they can be developed by them. One professor of music said that outstanding musicians usually started two or three years earlier than ordinary performers, often because their parents had recognized their ability. These musicians then needed at least ten years' hard work and training in order to reach the level they were capable of attaining. People who want to have very gifted children are given the following advice:

  • Marry an intelligent person.
  • Allow children to follow their own interests rather than the interests of the parents.
  • Start a child's education early but avoid pushing the child too hard.
  • Encourage children to play; for example, playing with musical instruments is essential for a child who wants to become an outstanding musician.

Question 35. The upbringing of highly intelligent children requires __________.

A. an expensive education
B. good musical instruments
C. parental support and encouragement
D. wealthy and loving parents

Question 36. The word "others" used in the first paragraph refers to_________.

A. other people     B. other scientists      C. other children     D. other geniuses

Question 37. When scientists studied intelligence and ability in twins, they found that__________.

A. ability depends mainly on intelligence and achievement
B. intelligence and development are irrelevant to ability
C. ability depends both on intelligence and on environment
D. different twins generally have different levels of ability

Question 38. Scientists chose twins for their study because__________.

A. each twin has the same environment as his/her twin
B. they are born into the same family, hence the same upbringing
C. they have the same economic background and hence the same opportunities
D. they have the same genetic background, usually with similar intelligence

Question 39. How were great musicians different from ordinary musicians in their development?

A. Their ability was realized at an early stage and then natured.
B. They practice playing their instruments for many years.
C. They concentrated on music to the exclusion of other areas.
D. They were exceptionally intelligent and artistic.

Question 40. The writer advises that gifted children should be allowed to follow_________.

A. only their interests in musical instruments
B. their parent's interests
C. their own interests
D. only their interests in computer games

Question 41. When encouraging their gifted children, parents should avoid__________.

A. pushing their children too hard
B. letting them play their own way
C. permitting them to follow their own interests
D. starting their education at an early age

Question 42. The remark: "To have a fast car, you need both a good engine and fuel." in the passage means that in order to become a genius_________.

A. you need to have good health and good nourishment
B. you need intelligence and you need to develop it
C. you should try to move quickly and efficiently
D. you must nourish your brain and train your muscles hard

Question 43. The word "favorable" in the passage mostly means_________.

A. "good for someone and making him/her likely to be successful"
B. "helping somebody to be more intelligent compared to other people"
C. "of high quality or an acceptable standard"
D. "under the control or in the power of somebody else"

Question 44. All of the following statements are true EXCEPT ________.

A. a child's intelligence is influenced by that of his/ her parents
B. to become successful, a child needs both native intelligence and development
C. studying different twins is a useful scientific procedure
D. educational development depends completely on economic well-being

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 45 to 54.

When the first white men came to America, they found vast amounts of natural resources of tremendous value. Forests covered a large part of the nation; later gas, oil and minerals were found in unbelievable amounts. There was a great abundance of very fertile soil. Forests, prairies, streams and rivers abounded with wildlife. So vast were these resources that it seemed that they could never be used up. So forests were destroyed to make way for farmland. Grass lands and prairies were plowed and harrowed. Minerals and oil were used in great quantities to supply a young industrial nation. Almost every river became the scene of factories, mills and power companies. Mammals and birds were slaughtered for food and sport.

Within a short time, the results were obvious. Floods caused millions of dollars worth of damage yearly. The very fertile soil was washed away or blown up in great clouds. The seemingly inexhaustible oil and minerals showed signs of depletion. Rivers were filled with silt from eroding farms and wastes from factories. Many of the rivers were made unfit for fish. Several species of birds disappeared, and some mammals seemed on the verge of going. Future timber shortages were predicted. In short, Americans soon became to realize that some sort of conservation program must be set up, if future as well as present Americans were to share in the resources that are the heritage of every American.

Question 45: The title that best expresses the main theme or subject of this selection is ________.

A. The story of America's natural resources
B. What the first white men found in America
C. The cause of timber shortage
D. The loss of topsoil

Question 46: It seeemed to the early American settlers that ________.

A. fertile soil was scarce
B. there was a shortage of minerals.
C. the natural resources were inexhaustible
D. forests should not be cut

Question 47: The use of America's natural resources by the early settlers was ________.

A. scientific        B. predicted       C. unbelievable        D. careless

Question 48: Much of the fertile soil of America has ________.

A. been eroded by wind and water
B. been covered by lakes
C. become the scene of factories
D. sunk deep into the earth

Question 49: According to the passage, the false sentence is that _________.

A. the early American settlers used a lot of minerals and oil.
B. they grew different kinds of plants in prairies.
C. they plowed and harrowed grasslands and prairies.
D. the killed animals for food and sport.

Question 50: The word "abounded with" could best replaced by ________.

A. were abundant in                   B. were plentiful of
C. were a lot of                       D. were rich with

Question 51: The word "silt" in paragraph 2 is closest in meaning to ________.

A. land             B. dust            C. soil             D. mud

Question 52: One reason why many of our rivers are no longer suitable living places for fish is that ________.

A. factories have dumped waste into the rivers
B. too many fish have been caught
C. floods have caused much damage
D. a conservation program has been set up

Question 53: Some species of birds and mammals seemed ________.

A. to be killed      B. to become extinct   C. to die           D. to be slaughtered

Question 54: Americans soon came to realize that ________.

A. They must establish a conservation program
B. They must give up exploiting minerals
C. They should stop killing animals for food
D. They shouldn't reclaim the land

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.

(55) _____ history, women have always aimed for a recognized place in (56) _____. Guided by their own (57) _____ of knowledge and expertise, women like Marie Curie in science, Mary Wollstonecraft in literary writing, Simone de Beauvois in philosophical existentialist debate, and Marie Stopes, in medicine, to name a few, have brought about (58) _____ awareness of the role of women in any walks of life. These women have helped redefine and (59) _____ the nature of women's place in society.

Today the (60) _____ of global women's organizations and the impact of women's contributions (61) _____ society show that progress has been made and the progress in furthering the role of women in society has been some benefit to the (62) _____ woman. It is true to say that not all women have the same need. The need of the woman who stays at home and (63) _____ children will differ widely from the woman who works outside. Nonetheless, in the extensive field of equal opportunities, it would be good to know that access is given to both with equal measure according to the true value of respective abilities. It also would be good to know that the woman at home is recognized as a valued (64) _____ of society just as much as the one who deals on business outside the home.

Question 55. A. Among       B. Throughout       C. During       D. Upon

Question 56. A. society       B. social           C. socialize     D. socialist

Question 57. A. region       B. farm            C. field         D. path

Question 58. A. a           B. an              C. the          D. no article

Question 59. A. gain         B. encourage       C. force        D. consolidate

Question 60. A. right         B. belief           C. limit         D. spread

Question 61. A. on          B. for             C. to           D. at

Question 62. A. own         B. private          C. individual     D. personal

Question 63. A. rises        B. raises           C. increases     D. lift

Question 64. A. party        B. competitor       C. partner       D. member

WRITING

Part I. Finish each of the following sentences in such a way that means the same as the sentence printed before it.

Question 65: Peter is the same age as Mary.

Peter is as ............................................................................

Question 66: He spent two hours doing that test.

It took ...................................................................................

Question 67: I have played tennis for three years.

I began .................................................................................

Question 68: Because I am sick, I don't want to go out.

Because of ...........................................................................

Question 69: I'm sorry I didn't go to your birthday party last night.

I wish....................................................................................

PART II: Write a short paragraph about either the advantages or disadvantages of computers.

Đáp án đề thi thử THPT Quốc gia môn Tiếng Anh

I. PHẦN TRẮC NGHIỆM: 8điểm ( 0,125/ 1 CÂU)

1. D

2. B

3. B

4. B

5. A

6. B

7. D

8. C

9. B

10. D

11. C

12. A

13. B

14. A

15. B

16. C

17. A

18. D

19. B

20. A

21. C

22. A

23. B

24. A

25. C

26. D

27. D

28. B

29. B

30. D

31. B

32. C

33. A

34. A

35. C

36. B

37. A

38. C

39. D

40. D

41. B

42. D

43. C

44. C

45. A

46. C

47. D

48. A

49. B

50. A

51. D

52. A

53. B

54. A

55. B

56. A

57. C

58. B

59. D

60. D

61. A

62. C

63. B

64. D

II. PHẦN TỰ LUẬN: 2 điểm

PART I: 0,5 điểm (0,1/1 câu)

Question 65: Peter is as old as Mary.

Question 66: It took him two hours to do that test.

Question 67: I began playing / to play tennis three years ago

Question 68: Because of my sickness, I don't want to go out.

Question 69: I wish I had gone to your birthday party last night.

PART II: 1,5 điểm

1. Nội dung:

  • Đúng chủ đề: 0,25đ
  • Viết logic, hợp lý: 0,25đ

2. Ngôn ngữ:

  • Viết đúng cấu trúc ngữ pháp: 0,25đ
  • Sử dụng từ vựng phù hợp và phong phú: 0,25đ

3. Trình bày:

  • Viết đủ số từ: 0,25đ
  • Mạch lạc, rõ ràng, có ý sáng tạo: 0,25đ

4. Điểm trừ:

  • Ngữ pháp: trừ tối đa 0,125đ
  • Chính tả: trừ tối đa 0,125đ
  • Ít  hơn số từ qui định: trừ 0,125đ

Suggested answer:

Computers have brought about beneficial changes to human life. However, they also have some disadvantages. First of all, face to face communication have been lost because people spend too much time at their computers. For example, children spend hours playing games, chatting and emailing on the net, and adults doing their own things on computers. As a result, family members rarely talk to each other as they used to in the past. In addition, computers make people have health problems. As people spend too much time sitting at computers, they tend to be inactive. This inactiveness has caused obesity and many other diseases. Finally, immediate access to information on the net can be spiritually harmful and counter-educational. For example, within just a few seconds, children watch or read bad websites that are too violent or not intended for their age. Consequently, more and more children tend to misbehave because they are misguided by poor-quality information. To sum up, we should be aware of these downsides so as to use computers to our great benefits.

Đánh giá bài viết
1 8.001
Thi THPT Quốc Gia Xem thêm