Đề thi học sinh giỏi cấp trường môn tiếng Anh lớp 11 trường THPT Minh Khai

Đề thi học sinh giỏi cấp trường môn tiếng Anh lớp 11 có đáp án

Trong bài viết này, VnDoc xin gửi bạn đề thi học sinh giỏi cấp trường môn tiếng Anh lớp 11 trường THPT Minh Khai năm học 2013 - 2014 với nhiều dạng bài tập hay giúp các em học sinh ôn tập và củng cố kiến thức hiệu quả. Sau đây mời các em làm bài và tham khảo đáp án ở cuối bài.

I. LEXICO – GRAMMAR

PART 1: Circle the letter A, B, C or D that corresponds to the word or phrase that best completes each sentence. (20 points)

1. Neil Armstrong was the first man to ___________ foot on the moon.

A. try B. step C. set D. walk

2. Thomas Edison ________ many new appliances using electricity during his long career.

A. invented B. inventing C. who invented D. was invented

3. _________ further riot to occur, the government would be forced to use its emergency powers.

A. Should B. Did C. Were D. Had

4. Jack doesn't like ________ such gossip and fallacy in sport.

A. to take himself on B. to get himself along C. engage himself in D. indulge himself of

5. New York and Tokyo are two of the most _______ populated cities in the world.

A. greatly B. densely C. variously D. closely

6. It can take up to more than six months to _______ a man to do this specialized work.

A. raise B. train C. learn D. practise

7. The longest movie I have ever seen in this cinema ________ for three hours.

A. stayed B. got C. lasted D. spent

8. James was looking for a(n) ________ to visit that wonderful island once again.

A. opportunity B. necessity C. destiny D. possibility

9. "Who is Susan getting married to?" _ "Some guy__________ since her childhood."

A. who she has known B. have known her C. that have known her D. she has been known

10. "I had to take a taxi from the party last night." - "Oh. That's too bad. You __________ my car."

A. could have used B. was able to use C. could be use D. can use

11. Jackie has given such a great _________ that other dancers in the audience admire him so much.

A. performance B. result C. score D. action

12. The president has made many visits to Japan, ________ began today.

A. whose recent one B. the most recent of which C. which D. the most recent one

13. "Is it difficult to keep fish as pets?" - "No, there isn't much _________ care of them."

A. to taking B. having taken C. to have taken D. taking

14. __________ to Jim myself, I can't tell why he would do such terrible things.

A. Not to be speaking B. Not to have spoken

C. Because of not being spoken D. Not having spoken

15. If I were you, I would regard their offer with considerable _________ because it seems too good to be true.

A. doubt B. suspicion C. reservation D. disbelief

16. By the time we ________ the top of mountain, I think the rain will have stopped.

A. arrive B. come C. get D. reach

17. _________ people who were waiting for the bus under the rain down there are getting soak-wet.

A. Some B. Any C. Most of D. None

18. All fossil fuels are ________ resources that can not be replaced quickly.

A. unlimited B. non-renewable C. renewable D. available

19. She came to the airport only to find out that she _______ her passport at home.

A. would have left B. has left C. was leaving D. had left

20. At no time in history _________ such a diligent and brilliant fellow.

A. has Peter and his classmates ever met B. have Peter and his classmates

C. Peter and his classmates ever met D. Peter and his classmates had ever met.

PART 2: Read the text and look carefully at each line. Some of the lines are correct. And some have a word which should not be there. If a line is correct, put a tick (x). If a line has a word which should not be there, write the word. There are two examples at the beginning. (10 points)

Studying Law

When I first went to a university I studied law. Although a 0. ...a.....

both my mother and older sister have science degrees 00. .. x...

no one else in the family had ever been studied law before 1. ...............

and my parents were very proud of me. The problem was 2. ...............

that I did not really know exactly what lawyers did do. 3. ...............

I had a very romantic ideas about going to court to defend 4. ...............

people who had been falsely accused of committing the crimes. 5. ...............

I imagined myself like those lawyers on TV, arguing 6. ...............

with the judge and the prosecution lawyer and convincing to 7. ...............

the jury that my client was innocent. After only a couple of 8 . ...............

weeks of very long and difficult lectures I am realized 9. ...............

that a lot of what a lawyer does is very practical and not 10. ...............

at all romantic. Nevertheless, I have began to understand 11. ...............

that to studying law was interesting and worthwhile for other 12. ...............

reasons. For example, you learn a lot of about consumers' 13. ...............

rights. With it this kind of knowledge you can really 14. ...............

help people. I am very glad about I chose to study law. 15. ...............

PART 3: Give the correct forms of the words in brackets to complete the blank space. Write your answers in the numbered boxes below. (10 points)

The increase in city crime is a global phenomenon. Some people say that a lot of crime in this country is because of (1 - migrate) ______ and the new people arriving from other countries bring different (2 - culture) ______ values and attitudes to the law. I don't agree with this idea because the most common crimes are (3 - local) ______ produced and not imported from other countries. (4 - Vandal) ______ is one of the biggest crimes in my city with bus shelters and shop windows being popular targets. Another popular crime is (5 - pay) ______ parking fines, which is unlikely to be because of immigrants because most of them do not own cars. The (6 - oppose) ______ point of view is that young local people feel angry when they can't get a job and in order to (7 - hand) ______ the change in their environment, they strike out at easy targets. This would explain why bicycle (8 - thief) ______ is more common than car crime these days, especially in rich (9 - neighbors) ______ where most cars are protected with electronic alarms. Another reason, though, for so many bicycles getting stolen might be that the (10 - punish) ______ is not very severe compared to car stealing which can land you in prison for a number of years.

PART 4: Complete these sentences with proper prepositions. (10 points)

1- This word has a lot of meanings.You should look it..............in a dictionary.

2- Jenny usually comes back her country.................Christmas Day.

3- Don't use pencils.Please write the letter...............ink.

4- My father made ..............his mind to settle in the South.

5- Did you pick .............lots of English while you were in England?

6- Minh couldn't start his motor engine.I think it ran..............fuel.

7- A thief broke into his office last night and stole all money.............the safe.

8- Time is off now.Please hand ..............your papers.

9- Local students have been banned..............taking part in the demonstration.

10- The police have charged her ........driving without due care and attention.

11- Football fans went..........the rampage in the center of Norwich last night.

12- The car left the road and crashed............a tree.

13- Several guests at the hotel were robbed........... jewelry and money.

14- David, 19, has been sleeping...........a park bench for the past six months.

15- They are hardly ever completely satisfied...........a performance.

II. READING

PART 1: Fill in each numbered blank with ONE appropriate word: (10 points)

The computer has brought nothing (1)______problems to the world of the twentieth century.

Chief among the problems has (2)____the dehumanization of society. People are no (3)____ human. Each of us is a series of numbers, numbers to be fed into computers. There are our credit card numbers, our bank account (4)______ , our social security numbers, our telephone and electricity numbers - the computer number game is endless.

What happens to these computerized numbers ? They are distributed to a network of government agencies and business (5)______can use them to invade our privacy. The Internal Revenue Service stores millions of facts about every citizen. Credit agencies exchange (6)____ on the spending and saving practices of nearly every American adult. Mailing lists are (7)_____ available by computers to dozens of organizations, public and private, who bombard us with unwanted mail.
Just let the computer which stores (8)______ concerning our accounts, let us say with a credit card company, make an error and it is almost impossible to correct it. The result is an avalanche of bills, threads, and loss of credit standing.

The computer has thrown thousands of people out of (9)______ . The gamut of computer- generated unemployed runs from highly skilled technicians to typists.

These are some of the reasons why I feel that the (10)______ of the computer has been detrimental to the quality of our life in the twentieth century.

PART 2: Read the following article about ice-skating. Choose the most suitable heading from the list A-I for each part (1-8) of the article. Write your answers in the space in the numbered boxes below. There is one extra heading that is not to be used. (10 points)

A. Prepare yourself

B. The benefits of the sport

C. When things go wrong

D. Different skating techniques

E. A change in approach

F. The right attitude

G. Moving off

H. Holding your body correctly

I. How it all started

1..................................

Ice skating has a history of thousands of years. Archaeologists have discovered skates made from animal bone. It seems that bone skates were used until the introduction of iron into Scandinavia about the year 200 AD. Among the Scandinavian upper classes, skating was seen as an essential skill.

2. ..................................

In the early twentieth century, skating was stylish and reserved, but at the 1924 Winter Olympics, 11-year-old Sonja Hinnies introduced a more athletics attitude which inspired a new wave of popularity. Nowadays art and athletics are combined and modern skating is both graceful and physically demanding.

3. ..................................

For beginners, balance and control are all important and speed can only increase with proficiency. The position of your body plays a great part in balance. Legs slightly bowed and the knees bent keep the body weight centered; in effect the body leans slightly forward in this position. For skating, probably more than any other sport or recreation, relaxation is vital.

4. ..................................

For the skating position, the heels should almost be touching and the feet should be turned out wards. While pushing toward with a back foot, you make a very small movement with the other foot. Fairly easy, isn't it? If you can keep this up for a while, you can then slowly increase the length of your movements as you gain experience.

5. ..................................

Knowing how to fall must be learnt among the skater's first skills. Even the best of the professionals fall. In order to fall without injury, you should be as relaxed as possible. In this way the sock of hitting the ice is lessened. To get up, use your hands to get into a kneeling position, then stand.

6. ..................................

One you have learnt to move on the ice with confidence, there are various styles to be practised-figure skating, free styles, distance, speed, skating pairs, and so on- but the basics of them all, and by far the best approach, it first to learn figures can soon be learn figure skating and then elementary freestyle. With proper guidance available at most of the ice rinks, the basic figures can soon be learnt and the turns, jumps, and spins or elementary free style will so follow.

7. ..................................

If you look at any good of professional skater, you will see how relaxed they are and how easily they move. To achieve this, an exercise program should be regularly practised. It can be dangerous to skate with a stiff body and warm up exercises should at least include those for the legs, back and shoulders, with special emphasis on the ankles and the knees. After a long or intense session, the same exercises should be used afterwards to avoid stiffness.

8..................................

Skating improves balance, co-ordination, relaxation and movement. It improves heart and lung activity and generally strengthens the body. Combined with swimming or jogging, it provides a great program for all-round health and fitness.

PART 3: Read the following passage and answer the questions that follow. Write A, B, C or D to indicate your answers on the answer sheet. (10 points)

Every drop of water in the ocean, even in the deepest parts, responds to the forces that create the tides. No other force that affects the sea is so strong. Compared with the tides, the waves created by the wind are surface movements felt no more than a hundred fathoms below the surface. The currents also seldom involve more than the upper several hundred fathoms despite their impressive sweep.

The tides are a response of the waters of the ocean to the pull of the Moon and the more distant Sun. In theory, there is a gravitational attraction between the water and even the outermost star of the universe. In reality, however, the pull of remote stars is so slight as to be obliterated by the control of the Moon and, to a lesser extent, the Sun. Just as the Moon rises later each day by fifty minutes, on the average, so, in most places, the time of high tide is correspondingly later each day. And as the Moon waxes and wanes in its monthly cycle, so the height of the tide varies. The tidal movements are strongest when the Moon is a sliver in the sky, and when it is full. These are the highest flood tides and the lowest ebb tides of the lunar month and are called the spring tides. At these times the Sun, Moon, and Earth are nearly in line and the pull of the two heavenly bodies is added together to bring the water high on the beaches, to send its surf upward against the sea cliffs, and to draw a high tide into the harbors. Twice each month, at the quarters of the Moon, when the Sun, Moon and Earth lie at the apexes of a triangular configuration and the pull of the Sun and Moon are opposed, the moderate tidal movements called neap tides occur. Then the difference between high and low water is less than at any other time during the month.

1. What is the main point of the first paragraph?

A. The waves created by ocean currents are very large.

B. Despite the strength of the wind, it only moves surface water.

C. Deep ocean water is seldom affected by forces that move water.

D. The tides are the most powerful force to affect the movement of ocean water.

2. The words "In reality" in the passage is closest in meaning to

A. surprisingly B. actually C. characteristically D. similarly

3. It can be inferred from the passage that the most important factor in determining how much gravitational effect one object in space has on the tides is

A. size B. distance C. temperature D. density

4. The word "configuration" in the passage is closest in meaning to

A. unit B. center C. surface D. arrangement

5. Neap tides occur when

A. the Sun counteracts the Moon's gravitational attraction

B. the Moon is full

C. the Moon is farthest from the Sun

D. waves created by the wind combine with the Moon's gravitational attraction

III. WRITING

A. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it. (10 points)

1. The keeper had no sooner opened the cage door than the lion attacked him.

Hardly _______________________________________________________.

2. No other city in Vietnam is so large as Ho Chi Minh City.

Ho Chi Minh City is ______________________________.

3. They produce a lot of paper, so they need a lot of wood pulp.

The more _________________________________________.

4. We spent our childhood in that beautiful mountain resort, and we always remember it.

We always ____________________________________________________.

5. She insisted that she should be called Joyce.

She insisted on ______________________.

6. It might be a good idea to use honey instead of sugar.

Why _______________________________________.

7. When you lie, some gestures can show you are lying.

Some gestures _______________________________.

8. He never suspected that the money had been stolen.

At no _____________________________________.

9. My decision to get up and dance coincided with the band's decision to stop playing.

The moment ______________________________________________________.

10. The only way to eliminate world terrorism is by untied opposition.

Only by _______________________________________________.

B. Write an essay to express your opinion about this saying " Money can buy everything". Do you agree with it? Give your own idea? (about 120-180 words) (10 points)

..............................................................................................................................................................................

..............................................................................................................................................................................

.............................................................................................................................................................................

..............................................................................................................................................................................

..............................................................................................................................................................................

ĐÁP ÁN ĐỀ THI CHỌN ĐỘI TUYỂN HỌC SINH GIỎI TIẾNG ANH 11

I. LEXICO – GRAMMAR:

PART 1: Circle the letter A, B, C or D that corresponds to the word or phrase that best completes each sentence. (20 points)

1. C 2. A 3. C 4. B 5. B

6. B 7. C 8. A 9. A 10. A

11. A 12. B 13. D 14. D 15. C

16. D 17. B 18. B 19. D 20. B

PART 2:

1. been 2. x 3. do 4. a 5. the

6. x 7. to 8. x 9. am 10. x

11. have 12. to 13. of 14. it 15. about

PART 3:

The increase in city crime is a global phenomenon. Some people say that a lot of crime in this country is because of (1 - migrate) ___immigration___ and the new people arriving from other countries bring different (2 - culture) __cultural____ values and attitudes to the law. I don't agree with this idea because the most common crimes are (3 - local) ____locally__ produced and not imported from other countries. (4 - Vandal) ___vandalism___ is one of the biggest crimes in my city with bus shelters and shop windows being popular targets. Another popular crime is (5 - pay) __unpaid____ parking fines, which is unlikely to be because of immigrants because most of them do not own cars. The (6 - oppose) ___opposing___ point of view is that young local people feel angry when they can't get a job and in order to (7 - hand) ___handle___ the change in their environment, they strike out at easy targets. This would explain why bicycle (8 - thief) ___theft___ is more common than car crime these days, especially in rich (9 - neighbors) __neighborhoods____ where most cars are protected with electronic alarms. Another reason, though, for so many bicycles getting stolen might be that the (10 - punish) ___punishment___ is not very severe compared to car stealing which can land you in prison for a number of years.

PART 4: (15 points) Mỗi từ đúng 1 điểm.

1. up 2. on 3. in 4. up

5. up 6. out of 7. from 8. in

9. from 10. with 11. on 12. into

13. of 14. on 15. with

II. READING

PART 1:

1. but 3. longer 5. which 7. made 9. work

2. been 4. numbers 6. information 8. data 10. advent

PART 2:

1. I 3. H 5. C 7. A

2. E 4. G 6. D 8. B

PART 3:

1. D 2. B 3. B 4. D 5. A

III. WRITING

A.

1. Hardly had the keeper opened the cage door when the lion attacked him.

2. HCM City is larger than any other city in Vietnam.

3. The more paper they produce, the more wood pulp they need.

4. We always remember spending our childhood in that beautiful mountain resort.

5. She insisted on being called Joyce.

6. Why don't you try using honey instead of sugar .

7. Some gestures can give you away when you lie.

8. At no time did he suspect (that) the money had been stolen.

9. The moment I got up to dance the band stopped playing

10. Only by united opposition can/will/could we eliminate world terrorism.

B. Composition: 10 points

Giám khảo tự cho điểm, yêu cầu:

- Thí sinh phải xác định được 2,3 giải pháp và các ý bổ sung.

- Văn viết trôi chảy, diễn đạt gãy gọn (chỉ cần dùng cấu trúc đơn giản mà diễn đạt rõ ý)

- Sai không quá 5 lỗi nhỏ thì không trừ điểm (về từ vựng, ngữ pháp, dùng từ...)

- Giám khảo cân nhắc và vận dụng cho theo thang điểm: 0 - 0,5 - 1,0 - 1,5 - 2,0.

Đánh giá bài viết
4 27.800
Sắp xếp theo

    Tiếng Anh phổ thông

    Xem thêm