Ngữ pháp và bài tập ôn thi học kì 2 lớp 8 môn tiếng Anh năm 2021 có đáp án

Tài liệu luyện thi cuối học kì 2 môn Tiếng Anh lớp 8 có đáp án dưới đây nằm trong bộ đề Đề thi học kì 2 lớp 8 môn tiếng Anh năm 2020 - 2021 do VnDoc.com sưu tầm và đăng tải. Tài liệu ôn tập Tiếng Anh học kì 2 lớp 8 gồm toàn bộ lý thuyết ngữ pháp trọng tâm Tiếng Anh lớp 8 theo từng Unit, các dạng bài tập Tiếng Anh 8 thường gặp và đề thi thử học kì 2 môn tiếng Anh lớp 8 khác nhau giúp học sinh lớp 8 củng cố kiến thức đã học hiệu quả.

Bộ đề ôn tập tiếng Anh lớp 8 cuối học kì 2 bao gồm lý thuyết ngữ pháp tiếng Anh học kì 2 lớp 8 đầy đủ, các dạng bài tập tiếng Anh thường gặp trong đề thi chính thức cuối kì 2 lớp 8 cũng như một số đề thi học kì 2 môn tiếng Anh lớp 8 có đáp án khác nhau giúp các em ôn tập Từ vựng - Ngữ pháp tiếng Anh trọng tâm hiệu quả.

⇔ Tham khảo thêm đề cương ôn tập Tiếng Anh 8 mới:

I. Lý Thuyết ngữ pháp tiếng Anh lớp 8 học kì 2

Các công thức tiếng Anh học kì 2 lớp 8 được tổng hợp theo từng chuyên đề Ngữ pháp tiếng Anh trọng tâm theo từng Unit giúp các em nhắc lại kiến thức Ngữ pháp trọng tâm tiếng Anh 8 tập 2. 

9

A first – aid course

- Clause and phrases of purpose: (Mđề/ Ctừ chỉ mục đích)

· in order (not) to + V1 …

· so as (not) to + V1 …

· so that + S + V + O …

- Future simple: S + will/ shall + V1 …

- Modal “Will/ Shall” to make promises, requests and offers.

10

Recycling

- Passive forms (Thể bị động)

S + V + O

Ngữ pháp và bài tập tiếng Anh lớp 8 học kì 2

S + to be + P.P + by O

- Adjectives followed by:

· an infinitive: S + be + adj + to V1 …

· a noun clause: S + be + adj + that + S + V + O

11

Traveling around

viet nam

- Ved/V3 and V-ing

- Requests with:

· Do you mind if + S + V(s/es) .. ?

· Would/ Do you mind if + S V2/ed …?

· Would/ Do you mind + V-ing …?

12

A vacation abroad

- Past progressive tense with “when” and “while”: (Thì QK tiếp diễn)

· S + was/ were + V-ing …

- Present progressive with “always”-> Complaining (than phiền)

· S + be + always + V-ing

13

Festivals

- Passive forms (Continued)

- Direct speech and reported speech:

· S + said (that) + S + V-1.....

- Compound Nouns:

· Noun + V-ing ----> Compound Noun

14

Wonders of the world

- Passive forms

- Indirect questions with “if” and “whether”

· S + asked (O) + if/ whether + S + V-1.....

- Question words + to Vinf.

- Verb + to V1 with purpose and non–purpose. (decide + to V; stop + to V; …)

15

Computers

- The present perfect with “yet” and “already” (Thì HTHT)

· S + have/ has + already + P.P + O/A

· S + haven’t/ hasn’t + P.P + yet.

· Have/ Has + S + P.P + yet?

- Contrast the past simple and the present perfect. (Đối chiếu thì QK đơn với thì HTHT)

⇔ Tham khảo thêm đề thi Tiếng Anh 8 có file nghe: Đề thi học kì 2 lớp 8 môn Tiếng Anh có file nghe HOT

II. Bài tập ôn tập tiếng Anh 8 học kì 2 có đáp án

I/ Circle the best option to complete each sentence:

1. Do you mind ______________the door ? – No, I don’t mind.

A. closing B. to close C. closes D. closed

2. They showed me ______________to buy the air ticket.

A. whom B. which C. what D. where

3. I’ll pick you ______________at your house at 7.30 p.m.

A. on B. up C. in D. with

4. We should use cloth bags __________ plastic bags.

A. instead in B. because of C. instead of D. as so

5. You will get back your___________ when you bring the cans back for recycling.

A. payment B. account C. deposit D. envelope

6. It’s difficult _____________ your directions. Can you start again, please?

A. to follow B. to following C. follows D. follow

7. Would you mind if I ______________ a photo?

A. take B. taken C. took D. taking

8. She promises she _______________ me up at 7.30

A. pick B. will pick C. to pick D. picking

9. John is ______________ in the history of Viet Nam.

A. interesting B. interested C. interest D. interests

10. _______________ is used to check one’s eyesight.

A. Eye chart B. Eyepiece C. Eye-shade D. Eyeglass

11. The old lamp _______________ in China is five dollars.

A. make B. made C. making D. to make

12. The boy __________________ a book is Ba.

A. read B. to read C. reads D. reading

13. Nga asked Nhi______________ they could stay long.

A. how long B. what C. whether D. Who

14. A contest in which participants have to fetch water from the river is called ___________ contest.

A. water-fetch B. fetching-water C. fetch-water D. water-fetching

15. Mount Rushmore ______________ from more than 100 kilometers away.

A. saw B. can see C. can be seen D. was send

16. Would you mind if ______________you a question.

A. ask B. asked C. to ask D. asking

17. Have you decided where ______________ for your holiday ?

A. to go B. going C. will you go D. you went

18. She asked me ______________a driving license.

A. if I have B. whether I have C. if I have had D. if I had

19.The doll ______________ in red is mine

A. dressed B. dressing C. is dressed D. is dressing

20.Viet Nam is a ______________

A. country rice-exporting B. rice-exporting country

C. country exporting-rice D. exporting-rice country

II/ Rewrite the following sentences, keep the meaning stay unchanged (2ms):

1. The boy broke the windows last Sunday.

The windows……………………………………………………………….

2. Lan said: “I am living in London now”.

Lan said that ………………………………………………………………..

3. They said: “Do you want to visit Nha Trang, Nam? ”

They asked Nam if ………………………………………………………....

4. She is studying very hard because she wants to pass the exam.

She is studying very hard in order …………………………………………

5. “Do you like English, Nga?” The teacher asked.

The teacher asked ………………………………………………………..

6. It is a contest in which participants have to make a fire.

It’s a …………………………………………………………………….…..

7. Could you tell me how to study English?

Would you mind …………………….........……………………………...?

8. The paintings that were stolen from the museum haven’t been found yet.

The paintings ………………………………………………………..……

9. Many people speak English in the world.

English ………………………………………………………………………

10. The plumber said “I can fix this faucets”.

The plumber said……………………………………………………….……

11. I passed all the exams. I am happy.

I am happy …………………………………………………………………

12. Lan asked me “ Do you like football?”.

Lan asked me ……………………………………………………………….

13. It’s a contest in which participants have to make fire.

It’s a …………………………………………………………………………..

14. “Are there many places of interest in your hometown ?” , asked she .

She asked me ………………………………………………………………

15. Vietnamese people celebrate their Lunar New Year around January or February.

Their Lunar New Year .……………………………………..………………

III. Find the mistake in each sentence then circle A, B, C or D:

1. He gets up early in order to consolidating his lesson.

A B C D

2. Would you mind turn off the air-conditioner?.

A B C D

3. Eight hundred years ago Christmas songs are performed for people in towns and villages

A B C D

4. The Statue of Liberty is presented to the USA by France in 1897.

A B C D

IV. Tìm từ có phần gạch dưới phát âm khác với các từ còn lại:

1. A. liberate B. empty C. network D. excellent

2. A. liberty B. sincere C. light D. finish

3. A. answered B. attracted C. appeared D. designed

V. Fill in the blanks with the suitable words

small - tired - swimming - very - picture - was

We went (1)…………..……at Waikiki Beach as soon as we arrived on the Hawaiian island of Tahu. We took a (2)………….……plane to Kilauea Volcano this afternoon. The lava (3)………….……pouring when we flew overhead. It was (4) ………………..exciting.

VI. Read the following passage carefully and fill in the blanks with the suitable words

place - game - clue - of - explained

Golden - right - Viet nam

Hoa, Nga and her cousin were bored, so Nga suggested tthey play a (1) …………called 20 questions. She (2) …………….the rules and the the girls started to play. Nga thought of a (3) ……………….and gave the others a (4) ……………..by saying that it wasn’t in (5) …………….Nhi found other place was in America. Hoa thought it was the (6) ……………….Gate Bridge, but that is in San Francisco. Nhi was (7) ……………….when she said it was the Statue (8) ………….Liberty.

ĐÁP ÁN

I/ Circle the best option to complete each sentence:

1 - A; 2 - D; 3 - B; 4 - C; 5 - A;

6 - A; 7 - C; 8 - B; 9 - B; 10 - C;

11 - B; 12 - D; 13 - A; 14 - D; 15 - C;

16 - B; 17 - A; 18 - D; 19 - A; 20 - B;

II/ Rewrite the following sentences, keep the meaning stay unchanged (2ms):

1 - The windows were broken last Sunday.

2 - Lan said that she were living in London then.

3 - They asked Nam if he wanted to visit Nha Trang.

4 - She is studying very hard in order to pass the exam.

5 - The teacher asked Nga if she liked English.

6 - It's a fire-making contest.

7 - Would you mind telling me how to study English?

8 - The paintings stolen from the museum haven’t been found yet.

9 - English is spoken in the world.

10 - The plumber said he could fix the faucets.

11 - I am happy because I pass all the exams.

12 - Lan asked me if I liked football.

13 - It's a fire-making contest.

14 - She asked me if there were many places of interest in my hometown .

15 - Their Lunar New Year was celebrated around January or February by Vietnamese people.

III. Find the mistake in each sentence then circle A, B, C or D:

1 - C; 2 - C; 3 - B; 4 - B;

IV. Tìm từ có phần gạch dưới phát âm khác với các từ còn lại:

1 - A; 2 - C; 3 - B;

V. Fill in the blanks with the suitable words

1 - swimming; 2 - small; 3 - was; 4 - very;

VI. Read the following passage carefully and fill in the blanks with the suitable words

1 - game; 2 - explained; 3 - place; 4 - clue;

5 - Viet Nam; 6 - Golden; 7 - right; 8 - of;

III. Đề kiểm tra tiếng Anh học kì 2 lớp 8 năm 2021 có đáp án

I. Circle the best option A, B, C or D to complete the sentences. (2pts)

1. Would you mind if I _______________ some photos of your house?

A. take B. taking C. took D. will take

2. The man _______________ in the garden is my grandfather.

A. is working B. works C. worked D. working

3. The Pyramid of Cheops is one of the seven _______________of the world.

A. wonders B. temples C. pyramids D. pagodas

4. Would you like _______________ for a drink?

A. go B. to go C. going D. went

5. Viet Nam is a_______________country.

A. rice-export B. rice-exported C. rice-exporting D. exporting-rice

6. Lan is _______________ watching TV.

A. always B. sometimes C. often D. rarely

7. Nhi asked Nga _______________she knew My Son.

A. what B. how long C. that D. whether

8. Sydney Opera House _______________ in 1973.

A. complete B. is completed C. completed D. was completed

II. Circle the best option A, B, C or D in each group that has the underlined part pronounced differently from the rest. (0.5 pt)

9. A. guessed B. booked C. watched D. wanted

10. A. hotel B. honor C. heritage D. hundred

III. Circle the best option A, B, C or D in each line that has different stress pattern. (0.5pt)

11. A. compile B. wonder C. valley D. carol

12. A. compost B. giant C. award D. lava

IV. Circle a mistake A, B, C or D in each sentence. (0.5pt)

13. He asked me if I can speak more slowly.

A B C D

14. We are studying hard in order to passing the exam.

A B C D

Read the following passage and circle the best option A, B, C or D that fits each blank. (2.5pts)

Dear Sally,

We are having a wonderful time (15) ……… the USA. The (16) ……… are friendly and the (17) ……… has been warn and sunny. In San Francisco, I (18) ……… my friends, Sandra Smith and (19) ……… family. It was (20) ……… to see them. I (21) ……… lost of souvenirs (22) ……… the children. Thanh is always complaining about the (23) ……… of my suitcase.

See you (24) …………

Love,

Quyen.

15. A.of B.on C. in D. at

16. A.boy B.student C. friend D. people

17. A.picture B. weather C.people D. summer

18. A.visiting B.visited C. to visit D. visits

19. A.her B.them C. him D. you

20. A.loving B.lovely C. love D. to love

21. A.is bought B.to buy C. bought D. has bought

22. A.between B.on C. to D. for

23. A.heaviness B.heavily C. heavy D. heaviness

24. A.on B.last C. soon D. so

II. PHẦN TỰ LUẬN

* Rewrite the following sentences so that the meaning stays the same. (2pts)

1. Someone will translate this letter into Vietnamese.

This letter ……………………………………………………………………………………….

2. They built this house over 40 years ago.

This house ……………………………………………………………………………………….

3. He said, “I must go home now.”

He said …………………………………………………………………………………………

4. I asked Lan, “Is Phong Nha Cave in Southern Vietnam?”

I asked Lan …………………………………………………………………………………………

* Rearrange the following words to complete sentences. (1pt)

5. how to/ Do you mind/ Ha Long Bay?/ telling me/ get to

…………………………………………………………………………………………………………

6. was raining/ It/ when/ the plane/ Ha Noi./ got to

…………………………………………………………………………………………………………

* Put the verbs into the correct tense or form (1pt)

7. It was late, so we decided (take) …………… a taxi home.

8. Do you mind if I (borrow) ………… your newspaper?

9. My mother (wait) …………… when I came home.

10. It suddenly (begin) ………… raining while Nam was sitting in the garden.

ĐÁP ÁN

I. Circle the best option A, B, C or D to complete the sentences. (2pts)

1 - C; 2 - D; 3 - A; 4 - B; 5 - C; 6 - C; 7 - D; 8 - D;

II. Circle the best option A, B, C or D in each group that has the underlined part pronounced differently from the rest. (0.5 pt)

9 - D; 10 - B;

III. Circle the best option A, B, C or D in each line that has different stress pattern. (0.5pt)

11 - A; 12 - C;

IV. Circle a mistake A, B, C or D in each sentence. (0.5pt)

13 - C; 14 - C;

Read the following passage and circle the best option A, B, C or D that fits each blank. (2.5pts)

15 - C; 16 - D; 17 - B; 18 - B; 19 - A;

20 - B; 21 - C; 22 - D; 23 - D; 24 - C;

II. PHẦN TỰ LUẬN

Rewrite the following sentences so that the meaning stays the same. (2pts)

1 - This letter will be translated into Vietnamese.

2 - This house was built over 40 years ago.

3 - He said he must/ had to go home then.

4 - I asked Lan if Phong Nha Cave were in Southern Vietnam.

Rearrange the following words to complete sentences. (1pt)

5 - Do you mind telling me how to get to Ha Long Bay?

6 - It was raining when the plane got to Ha Noi.

Put the verbs into the correct tense or form (1pt)

7. It was late, so we decided (take) ……to take……… a taxi home.

8. Do you mind if I (borrow) ……borrow…… your newspaper?

9. My mother (wait) ……was waiting……… when I came home.

10. It suddenly (begin) …began……… raining while Nam was sitting in the garden.

IV. Bộ đề thi học kì 2 lớp 8 môn tiếng Anh có đáp án

Bộ đề thi tiếng Anh lớp 8 học kì 2 có đáp án được biên tập bám sát chương trình SGK tiếng Anh lớp 8 của bộ GD&ĐT giúp các em học sinh lớp 8 ôn tập Từ vựng - Ngữ pháp tiếng Anh trọng tâm lớp 8 cuối học kì 2 cũng như ôn luyện những kỹ năng tiếng Anh cơ bản hiệu quả.

Bạn đọc truy cập & download từng đề thi tiếng Anh kèm theo đáp án dưới đây:

Bộ 10 đề thi tiếng Anh lớp 8 học kì 2 năm 2020 - 2021

Đề thi tiếng Anh lớp 8 học kì 2 có file nghe năm 2020 - 2021

Đề thi học kì 2 lớp 8 môn tiếng Anh năm 2020 - 2021

Đề thi tiếng Anh lớp 8 học kì 2 có file nghe năm 2020 - 2021 số 2

Đề thi học kì 2 lớp 8 môn tiếng Anh năm 2020 - 2021 số 2

Đề thi tiếng Anh lớp 8 học kì 2 có file nghe năm 2020 - 2021 số 3

Đề thi học kì 2 lớp 8 môn tiếng Anh năm 2021

Đề cương tiếng Anh lớp 8 học kì 2 năm 2021

Đề thi tiếng Anh lớp 8 học kì 2 năm 2021 số 1

Đề thi tiếng Anh lớp 8 học kì 2 có file nghe năm 2020 - 2021 số 4

Mời bạn đọc tải trọn bộ nội dung đề thi tại đây: Ngữ pháp và bài tập ôn thi học kì 2 lớp 8 môn tiếng Anh. Ngoài ra, Vn.Doc.com đã đăng tải rất nhiều tài liệu ôn tập Tiếng Anh lớp 8 cả năm: Để học tốt Tiếng Anh lớp 8, Đề thi học kì 1 lớp 8, Đề thi học kì 2 lớp 8, Bài tập Tiếng Anh lớp 8 theo từng Unit trực tuyến,... Mời thầy cô, quý phụ huynh và các em học sinh tham khảo, download tài liệu phục vụ việc học tập và giảng dạy.

Bên cạnh việc tương tác với VnDoc qua fanpage VnDoc.com, mời bạn đọc tham gia nhóm học tập tiếng Anh lớp 8 cũng như tiếng Anh lớp 6 - 7 - 9 tại group trên facebook: Tiếng Anh THCS.

Ngoài ra, VnDoc.com đã thành lập group chia sẻ tài liệu tiếng Anh THCS miễn phí trên Zalo, mời bạn đọc click đường link: https://zalo.me/g/fdpusx941 hoặc quét mã QR dưới đây để tham gia vào nhóm:

Mã QR nhóm tài liệu THCS miễn phí

Đánh giá bài viết
58 85.604
0 Bình luận
Sắp xếp theo
Tiếng Anh phổ thông Xem thêm