Bài tập Mệnh đề quan hệ lớp 11 có đáp án

Bài tập về mệnh đề quan hệ lớp 11 có đáp án

Dạng bài mệnh đề quan hệ tiếng Anh rất thường gặp trong chương trình THPT nói chung và tiếng Anh lớp 11 nói riêng. Nhằm giúp các bạn nắm chắc phần lý thuyết này, VnDoc.com xin giới thiệu đến các bạn Bài tập Mệnh đề quan hệ tiếng Anh lớp 11 có đáp án dưới đây. Các bạn hãy tải về và luyện tập cho nhuần nhuyễn nhé.

Bài tập 1: Hãy điền đại từ quan hê who, which, whose vào chỗ trống:

1. This is the bank........................was robbed yesterday.

2. A boy........................sister is in my class was in the bank at that time.

3. The man........................robbed the bank had two pistols.

4. He wore a mask........................made him look like Mickey Mouse.

5. He came with a friend........................waited outside in the car.

6. The woman........................gave him the money was young.

7. The bag........................contained the money was yellow.

8. The people........................were in the bank were very frightened.

9. A man........................mobile was ringing did not know what to do.

10. A woman........................daughter was crying tried to calm her.

11. The car........................the bank robbers escaped in was orange.

12. The robber........................mask was obviously too big didn't drive.

13. The man........................drove the car was nervous.

14. He didn't wait at the traffic lights........................were red.

15. A police officer........................car was parked at the next corner stopped and arrested them.

Bài tập 2: Điền who, whom, which vào chỗ trống:

1. Do you know the girl ........................ I danced with?

2. Do you know the girl ........................ danced with me?

3. The apples ........................ are lying on the table are bad.

4. The apples ........................ we bought in the shop are bad.

5. We will stay at a hotel ........................ is not far from the beach.

6. We will stay at a hotel ........................ my friend has recommended to us.

7. That is a museum ........................ I like very much.

8. That is a museum ........................ lies in the heart of the town.

9. This is the man ........................ Barbara visited in Scotland.

10. This is the man ........................ lives in Scotland.

Bài tập 3: Điền where, when hay why vào chỗ trống:

1. This is the station........................Emily met James.

2. July and August are the months........................most people go on holiday.

3. Do you know the reason........................so many people in the world learn English?

4. This is the church........................Sue and Peter got married.

5. Edinburgh is the town........................Alexander Graham Bell was born.

6. 25 December is the day........................children in Great Britain get their Christmas presents.

7. A famine was the reason........................so many Irish people emigrated to the USA in the 19th century.

8. A greengrocer's is a shop........................you can buy vegetables.

9. The day........................I arrived was very nice.

10. A horror film was the reason........................I couldn't sleep last night.

Bài tập 4: Viết câu dùng mệnh đề quan hệ dựa trên các từ cho sẵn:

1. A Scot is a person (live in Scotland) _________________________

2. Nessie is a monster (live in Loch Ness) _________________________

3. A fridge is a thing (keep food cool) _________________________

4. A DJ is someone (play music in a disco) _________________________

5. A bee is an insect (make honey) _________________________

6. A lemon is a fruit (be yellow and sour) _________________________

7. A watch is a thing (tell the time) _________________________

8. A ferry is a ship (carry people across the water) _________________________

9. A shop assistant is someone (work in a shop) _________________________

10. A key is a thing (can open and lock doors) _________________________

Bài tập 5: Nối các câu sau dùng mệnh đề quan hệ:

1. I gave you a book. It had many pictures.

The book _________________________

2. I am reading a book at the moment. It is very interesting.

The book _________________________

3. You live in a town. The town is very old.

The town _________________________

4. The sweets are delicious. I bought them yesterday.

The sweets _________________________

5. The football match was very exciting. My friend played in it.

The football match _________________________

6. The letter hasn't arrived yet. I posted it three days ago.

The letter _________________________

7. He lives in a house. The house is not very big.

The house _________________________

8. They are playing a song on the radio. Do you like it?

Do you like _________________________

9. Jane wore a beautiful shirt yesterday. Did you see it?

Did you see _________________________

10. Sue is going out with a boy. I don't like him.

I don't like _________________________

Bài tập 6: Nối hai câu sử dụng mệnh đề quan hệ:

1. Samuel Johnson was the son of a bookseller. Samuel Johnson was born in 1709.

Samuel Johnson _________________________

2. In 1728, he went to Oxford. He studied at Pembroke College in Oxford.

In 1728, he went _________________________

3. Johnson had to leave Oxford without a degree. He was too poor to pay the fees.

Johnson _________________________

4. In 1737, Johnson moved to London. There he wrote poetry, essays and biographies.

In 1737, Johnson _________________________

5. In 1746, Johnson started to write his dictionary. It took him nine years to complete.

In 1746, Johnson started _________________________

6. His home at that time was in 17 Gough Square in London. It is a museum now.

17 Gough Square in London _________________________

7. In this house, his wife died in 1752. Her name was Elizabeth Porter.

In this house his wife _________________________

8. In 1755, the work was published. It was called A Dictionary of the English Language.

In 1755, the work _________________________

9. Samuel Johnson died in 1784. He is buried in Westminster Abbey.

Samuel Johnson _________________________

Bài 7: Change all of the adjective clauses to adjective phrases. Use the participles.

1. Only a few of the movie that are shown at the Gray Theater are suitable for children.

Only a few ____________________________________.

2. The couples who live in the house next door are both college professors.

The couples ___________________________________.

3. A knuckle is a point that connects a finger to the rest of the hand.

A knuckle ____________________________________.

4. Antarctica is covered by a huge ice cap that contains 70 percent of the earth's fresh water.

Antarctica ____________________________________.

5. Only a small fraction of the eggs that are' laid by a fish actually hatch and survive to adulthood.

Only a small fraction ___________________________.

6. The Indians who lived in Peru before the discovery of the New World by Europeans belonged to the Incan culture.

The Indians __________________________________.

7. I was awakened by the sound of laughter which came from the room which was next to mine at the motel.

I ___________________________________________.

Bài 8: Complete the sentences, using relative clauses.

1. On the classroom blog, a teacher can upload video and image illustrations on specific subjects, which/ who can help students learn easily.

2. Parents whose/ who have to pay for mobile devices may be happy with the new method of teaching and its benefits.

3. Teachers which/ who introduce activities to the whole class can work with smaller groups on the smart table to introduce discussions about the subject matter.

4. The applications which/ who come with the smart table can help students learn various subjects at school.

5. The smart table has been used in several schools, which/ who brings many benefits to our students.

6. The learning applications which/ who students can participate in using the smart table will encourage them to work together to solve problems.

7. Several students which/ who are able to touch and interact with the smart table at the same time will work together more effectively.

Bài tập số 9: Complete the sentences with “who, which, whose, where, when or why”

1. Many teens ______________ play computer games are addicted to them.

2. I like games ______________ involve a lot of strategy.

3. The house ______________ they have lived for several years is in the centre of the city.

4. My friend Anna, ______________ father is a policeman, is coming here next week.

5. Do you know ______________ Carol is going to pick me up?

6. The lady ______________ is sitting over there is my aunt.

7. They have three sons ______________ are teachers and one daughter ______________ is a nurse.

8. I work for a company ______________ has its head office in Amman.

9. Omar is the teacher ______________ helped us.

10. I met Sami on the day ______________ I missed the train to London.

11. They are closing the school ______________ I studied when I was a child.

12. A robber is a person ______________ steals things.

13. I saw Lana in the shop ______________ you bought your brown T-shirt.

14. Agatha Christie is the writer ______________ invented Miss Marple.

15. This is a Kufiyyah ______________ people wear as a headdress.

Bài tập số 10: Rewrite the sentence using reduced relative clauses ( Ving/ Ved/ To infinitive)

1. The man who’s talking to the policeman has just returned home from Paris.

2. The novel which was bought by my sister is very interesting.

3. The students who make noise in class will be punished.

4. Passengers who travelled on this bus bought their tickets in books.

5. Do you see the notice which warns people not to enter the military zone?

6. The stairs which lead to the cellar are rather slippery.

7. We had a river in which we could swim.

8. You are the last person who saw her alive.

9. The pilot was the only one who survived the air crash.

10. He was the second man who was killed in this way.

Bài tập số 11: Choose the correct answer A, B, C or D

1. She is talking about the author________book is one of the best-sellers this year.

A. which B. whose C. that D. who

2. He bought all the books__________are needed for the next exam.

A. that B. what C. those D. who

3. The children,__________parents are famous teachers, are taught well.

A. that B. whom C. whose D. their

4. Do you know the boy________we met at the party last week?

A. which B. whose C. who D. whom

5. The exercises which we are doing________very easy.

A. is B. has been C. are D. was

6. The man_______next to me kept talking during the film, _______really annoyed me.

A. having sat / that B. sitting / which

C. to sit / what D. sitting / who

7. Was Neil Armstrong the first person________foot on the moon?

A. set B. setting C. to set D. who was set

8. This is the village in________my family and I have lived for over 20 years.

A. which B. that C. whom D. where

9. My mother,________everyone admires, is a famous teacher.

A. where B. whom C. which D. whose

10. The old building__________is in front of my house fell down.

A. of which B. which C. whose D. whom

11. We need a teacher__________native language is English.

A. who B. whose C. whom D. that

12. I bought a T- shirt________is very nice.

A. who B. whose C. whom D. that

l3. The woman,________was sitting in the meeting hall, didn't seem friendly to us at all.

A. who B. whom C. where D. when

14. The man with__________I have been working is very friendly.

A. who B. that C which D. whom

15. We'll come in May__________the schools are on holiday.

A. that B. where C. which D. when

ĐÁP ÁN

Bài tập 1: Hãy điền đại từ quan hê who, which, whose vào chỗ trống:

1. This is the bank which was robbed yesterday.

2. A boy whose sister is in my class was in the bank at that time.

3. The man who robbed the bank had two pistols.

4. He wore a mask which made him look like Mickey Mouse.

5. He came with a friend who waited outside in the car.

6. The woman who gave him the money was young.

7. The bag which contained the money was yellow.

8. The people who were in the bank were very frightened.

9. A man whose mobile was ringing did not know what to do.

10. A woman whose daughter was crying tried to calm her.

11. The car which the bank robbers escaped in was orange.

12. The robber whose mask was obviously too big didn't drive.

13. The man who drove the car was nervous.

14. He didn't wait at the traffic lights which were red.

15. A police officer whose car was parked at the next corner stopped and arrested them.

Bài tập 2: Điền who, whom, which vào chỗ trống:

1. Do you know the girl whom I danced with?

2. Do you know the girl who danced with me?

3. The apples which are lying on the table are bad.

4. The apples which we bought in the shop are bad.

5. We will stay at a hotel which is not far from the beach.

6. We will stay at a hotel which my friend has recommended to us.

7. That is a museum which I like very much.

8. That is a museum which lies in the heart of the town.

9. This is the man whom Barbara visited in Scotland.

10. This is the man who lives in Scotland.

Bài tập 3: Điền where, when hay why vào chỗ trống:

1. This is the station where Emily met James.

2. July and August are the months when most people go on holiday.

3. Do you know the reason why so many people in the world learn English?

4. This is the church where Sue and Peter got married.

5. Edinburgh is the town where Alexander Graham Bell was born.

6. 25 December is the day when children in Great Britain get their Christmas presents.

7. A famine was the reason why so many Irish people emigrated to the USA in the 19th century.

8. A greengrocer's is a shop where you can buy vegetables.

9. The day when I arrived was very nice.

10. A horror film was the reason why I couldn't sleep last night.

Bài tập 4: Viết câu dùng mệnh đề quan hệ dựa trên các từ cho sẵn:

1. A Scot is a person who lives in Scotland.

2. Nessie is a monster which lives in Loch Ness.

3. A fridge is a thing which keeps food cool.

4. A DJ is someone that plays music in a disco.

5. A bee is an insect which makes honey.

6. A lemon is a fruit which is yellow and sour.

7. A watch is a thing which tells the time.

8. A ferry is a ship which carries people across the water.

9. A shop assistant is someone that works in a shop.

10. A key is a thing which can open and lock doors.

Bài tập 5: Nối các câu sau dùng mệnh đề quan hệ:

1. The book which I gave you had many pictures.

2. The book which I am reading at the moment is very interesting.

3. The town where you live is very old.

4. The sweets which I bought yesterday are delicious.

5. The football match which my friend played in was very exciting.

6. The letter which I posted three days ago hasn’t arrived yet.

7. The house where he lives is not very big.

8. Do you like the song which are playing on the radio.

9. Did you see the shirt which Jane wore yesterday.

10. I don't like the boy whom Sue is going out with.

Bài tập 6: Nối hai câu sử dụng mệnh đề quan hệ:

1. Samuel Johnson, who was born in 1709, was the son of a bookseller.

2. In 1728, he went to Oxford where he studied at Pembroke College.

3. Johnson, who was too poor to pay the fees, had to leave Oxford without a degree

4. In 1737, Johnson moved to London where he wrote poetry, essays and biographies.

5. In 1746, Johnson started to write his dictionary which took him nine years to complete.

6. 17 Gough Square in London, which was his home at that time, is a museum now.

7. In this house his wife whose name was Elizabeth Porter, died in 1752.

8. In 1755, the work which was called A Dictionary of the English Language was published.

9. Samuel Johnson, who died in 1784, is buried in Westminster Abbey.

Bài 7: Change all of the adjective clauses to adjective phrases. Use the participles.

1. Only a few of the movie shown at the Gray Theater are suitable for children.

2. The couples living in the house next door are both college professors.

3. A knuckle is a point connecting a finger to the rest of the hand.

4. Antarctica is covered by a huge ice cap containing 70 percent of the earth's fresh water.

5. Only a small fraction of the eggs laid by a fish actually hatch and survive to adulthood.

6. The Indians living in Peru before the discovery of the New World by Europeans belonged to the Incan culture.

7. I was awakened by the sound of laughter coming from the room next to mine at the motel.

Bài 8: Complete the sentences, using relative clauses.

1. On the classroom blog, a teacher can upload video and image illustrations on specific subjects, which can help students learn easily.

2. Parents who have to pay for mobile devices may be happy with the new method of teaching and its benefits.

3. Teachers who introduce activities to the whole class can work with smaller groups on the smart table to introduce discussions about the subject matter.

4. The applications which come with the smart table can help students learn various subjects at school.

5. The smart table has been used in several schools, which brings many benefits to our students.

6. The learning applications which students can participate in using the smart table will encourage them to work together to solve problems.

7. Several students who are able to touch and interact with the smart table at the same time will work together more effectively.

Bài tập số 9: Complete the sentences with “who, which, whose, where or why”

1. Many teens ______who________ play computer games are addicted to them.

2. I like games ________which______ involve a lot of strategy.

3. The house _______where_______ they have lived for several years is in the centre of the city.

4. My friend Anna, ______whose________ father is a policeman, is coming here next week.

5. Do you know ______why________ Carol is going to pick me up?

6. The lady ______who________ is sitting over there is my aunt.

7. They have three sons _____who_________ are teachers and one daughter ____who__________ is a nurse.

8. I work for a company ______which________ has its head office in Amman.

9. Omar is the teacher ______who________ helped us.

10. I met Sami on the day _____when_________ I missed the train to London.

11. They are closing the school _____where_________ I studied when I was a child.

12. A robber is a person ______who________ steals things.

13. I saw Lana in the shop _______where_______ you bought your brown T-shirt.

14. Agatha Christie is the writer ______who________ invented Miss Marple.

15. This is a Kufiyyah _______which_______ people wear as a headdress.

Bài tập số 10: Rewrite the sentence using reduced relative clauses ( Ving/ Ved/ To infinitive)

1. The man talking to the policeman has just returned home from Paris.

2. The novel bought by my sister is very interesting.

3. The students making noise in class will be punished.

4. Passengers travelling on this bus bought their tickets in books.

5. Do you see the notice warning people not to enter the military zone?

6. The stairs leading to the cellar are rather slippery.

7. We had a river to swim.

8. You are the last person to see her alive.

9. The pilot was the only one to survive the air crash.

10. He was the second man to be killed in this way.

Bài tập số 11: Choose the correct answer A, B, C or D

1. B

2. A

3. C

4. D

5. C

6. B

7. C

8. A

9. B

10. B

11. B

12. D

13. A

14. D

15. D

Trên đây là Bài tập Relative Clause lớp 11 kèm đáp án. Mời thầy cô tham khảo thêm nhiều tài liệu ôn tập Tiếng Anh lớp 11 cả năm khác như:  Bài tập Tiếng Anh lớp 11 theo từng Unit trực tuyến, ... được cập nhật liên tục trên VnDoc.com.

Đánh giá bài viết
44 81.013
Sắp xếp theo

    Tiếng Anh phổ thông

    Xem thêm