Dấu hiệu nhận biết các thì

Dấu hiệu nhận biết các thì

Dấu hiệu nhận biết các thì nằm trong chuyên mục ngữ pháp Tiếng Anh do VnDoc.com biên soạn và đăng tải. Tài liệu thì hiện tại hoàn thành và quá khứ đơn gồm lý thuyết và nhiều dạng bài tập nâng cao có đáp án, bám sát chương trình và đề thi giúp học sinh nắm chắc kiến thức phần lý thuyết trước đó hiệu quả.

Mời các bạn tham gia vào nhóm Tài Liệu Học Tập VnDoc.com để tham khảo thêm nhiều tài liệu hay: Tài Liệu Học Tập VnDoc.com

Dấu hiệu nhận biết các thì

Bản quyền thuộc về VnDoc nghiêm cấm mọi hành vi sao chép vì mục đích thương mại

I/ Lý thuyết

STT

Tên thì

Dấu hiệu

1

Hiện tại đơn

Everyday/night/week, often, usually, always, sometimes,…

2

Hiện tại tiếp diễn

Now, at the moment, at present, right now, look, listen, be quiet,…

3

Hiện tại hoàn thành

Since, for, Already, just, ever, never, yet, recently, before,…

4

Hiện tại hoàn thành tiếp diễn

All day/week, since, for, for a long time, recently, lately, up until now,…

5

Quá khứ đơn

Yesterday, last night/ last week/ last month/year, ago,…

6

Quá khứ tiếp diễn

At/At this time + thời gian quá khứ, in + năm quá khứ, in the past,…

7

Quá khứ hoàn thành

By the time, prior to that time, before, after, as soon as, until then,…

8

Quá khứ hoàn thành tiếp diễn

Until then, by the time, prior to that time, before, after…

9

Tương lai đơn

tomorrow, next day/week/month/year, in + thời gian

10

Tương lai tiếp diễn

next time/year/week, in the future, and soon,…

11

Tương lai hoàn thành

by/by the time/by the end of + thời gian trong tương lai, …

12

Tương lai hoàn thành tiếp diễn

Có chứa For + khoảng thời gian + by/before + mốc thời gian trong tương lai: by then, by the time,…

II/ Bài tập luyện tập chia các thì trong Tiếng Anh

Exercise 1: Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each the following questions

1. Winter __________ the coolest season in a year.

A. is

B. was

C. has been

D. will be

2. Now we __________ them singing in chorus in the church.

A. are hearing

B. heard

C. hear

D. have been hearing

3. I __________ him about this matter many times but he often ignores.

A. tell

B. told

C. have told

D. had told

4. Yesterday at this time, I __________ dinner with my family

A. had

B. was having

C. were having

D. have

5. She often __________ to work but today she __________ a train.

A. drives/ took

B. drives/ is taking

C. drove/ is taking

D. drove/ takes

6. Columbus __________ America more than 500 years ago.

A. discovered

B. had discovered

C. discovers

D. has discovered

7. She __________ for the train for two hours but it has not come yet.

A. has waited

B. is waiting

C. waited

D. has been waiting

8. She __________ an overwhelming desire to tell someone about what had happened.

A. was feeling

B. feels

C. has felt

D. felt

9. Before my father established his trading company in 2000, he __________ for many international enterprises.

A. worked

B. was working

C. had worked

D. has worked

10. Our distant cousin dropped in out apartment when we __________ a Christmas party.

A. have

B. had

C. was having

D. were having

11. The ground is wet. It __________ for two hours.

A. has rained

B. has been raining

C. had rained

D. rained

12. When I was studying medicine at university, I __________ to establish my own business.

A. decided

B. was decided

C. was deciding

D. decide

13. I __________ a Halloween party on Sunday, so I would like to invite all of you to come and enjoy with me.

A. am hosting

B. will host

C. am going to host

D. host

14. She telephoned while I __________ a picture.

A. was drawing

B. drew

C. have drawn

D. am drawing

15. If you had listened to my advice yesterday, you __________ in this mess right now.

A. wouldn’t be

B. would have been

C. were

D. hadn’t been

Exercise 2: Complete the sentences using the correct form of the verb in brackets

1. Alex ___________ (prefer) tea to coffee.

2. Cats ___________ (drink) milk.

3. Elliott and Stephanie ___________ (move) to Liverpool by Easter.

4. I ___________ (go) to a theme park last summer.

5. People ___________ (live) on Mars in the future.

6. Samantha ___________ (study) Portuguese next academic year.

7. My grandfather ___________ (take) a nap at 5 o’clock yesterday.

8. Lucy ___________ (meet) Brian before the party.

9. The plumber ___________ (fix) the tap at 9.15 tomorrow morning.

10. We ___________ (meet) our new teacher at 11.30 am tomorrow.

11. It’s ages since we last ___________ (go) to the cinema.

12. I ___________ (read) the newspaper every day.

13. He said he ___________ never ___________ (kiss) a girl.

14. I ___________ always ___________ (want) to be a vet.

15. She ___________ (meet) her boss at 2 pm.

16. I ___________ (not/ hear) from Paul for two weeks.

17. ___________ you ___________ any good books lately? (read)

18. It was a long time since we ___________ last ___________ (see) Ron.

19. It was the first time they ___________ (drink) alcohol.

20. I don’t think he ___________ (come).

III/ Đáp án dấu hiệu nhận biết các thì

Exercise 1: Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each the following questions

1. A

2. A

3. C

4. B

5. B

6. A

7. D

8. D

9. C

10. D

11. B

12. A

13. A

14. A

15. B

Exercise 2: Complete the sentences using the correct form of the verb in brackets

1. Alex _____prefers______ (prefer) tea to coffee.

2. Cats _____drink______ (drink) milk.

3. Elliott and Stephanie _____will have moved______ (move) to Liverpool by Easter.

4. I _____went______ (go) to a theme park last summer.

5. People _____will live______ (live) on Mars in the future.

6. Samantha ____is going to study_______ (study) Portuguese next academic year.

7. My grandfather ______was taking_____ (take) a nap at 5 o’clock yesterday.

8. Lucy ____had met_______ (meet) Brian before the party.

9. The plumber ____will be fixing_______ (fix) the tap at 9.15 tomorrow morning.

10. We ______are meeting_____ (meet) our new teacher at 11.30 am tomorrow.

11. It’s ages since we last _____went______ (go) to the cinema.

12. I ______read_____ (read) the newspaper every day.

13. He said he ______had_____ never _____kissed______ (kiss) a girl.

14. I _______have____ always ___wanted________ (want) to be a vet.

15. She ____is meeting_______ (meet) her boss at 2 pm.

16. I ______haven’t heard_____ (not/ hear) from Paul for two weeks.

17. ______Have_____ you ______read_____ (read) any good books lately?

18. It was a long time since we ______had_____ last _____seen______ (see) Ron.

19. It was the first time they ____had drunk_______ (drink) alcohol.

20. I don’t think he _____will come______ (come).

Trên đây là toàn bộ nội dung của Dấu hiệu nhận biết các thì. Mời bạn đọc tham khảo thêm nhiều tài liệu tiếng Anh hay như Bài tập về thì hiện tại đơn và quá khứ đơn có đáp án, Bài tập về Will và Be going to nâng cao, Bài tập về thì hiện tại hoàn thành và quá khứ đơn ... được cập nhật liên tục trên VnDoc.com.

Đánh giá bài viết
10 7.320
Sắp xếp theo
    Ngữ pháp tiếng Anh Xem thêm