Bài tập ôn thi học kì 1 môn tiếng Anh lớp 10 có đáp án

Đề cương tiếng Anh học kì 1 lớp 10 có đáp án năm 2021 là tài liệu ôn thi học kì 1 lớp 10 môn tiếng Anh dành cho các em học sinh lớp 10 ôn tập và củng cố kiến thức hiệu quả để sẵn sàng cho kỳ thi và đạt kết quả như mong đợi. Sau đây mời các em làm bài và tham khảo đáp án nhé!

Xem thêm: Đề cương và bài tập ôn luyện Tiếng Anh học kì 1 lớp 10 có đáp án

1. Bài tập tiếng Anh học kì 1 lớp 10 năm 2021

A. PRONUNCIATION

I. Choose the word that has the underlined (letters) pronounced differently from the others.

1. a. scream b. death c. ready d. peasant

2. a. frightening b. brigade c. pilot d. fire

3. a. climax b. English c. history d. physics

4. a. hard b. start c. party d. talk

5. a. love b. above c. corner d. worry

6. a. father b. traffic c. hard d. party

7. a. please b. meat c. bread d. eat

8. a. language b. package c. mathematics d. marvelous

9. a. chemistry b. prepare c. receive d. degree

10. a. trouble b. study c. tutor d. subject

11. a. tea b. death c. leave d. seat

12. a. mature b. angry c. travel d. background

13. a. media b. television c. scene d. secret

14. a. cartoon b. moon c. flood d. too

15. a. radio b. latest c. nature d. drama

II. Choose the word whose main stress is placed differently from the others.

1. a. passenger b. purchase c. district d. routine

2. a. repair b. harrow c. arrive d. announce

3. a. husband b. brigade c. neighbour d. peasant

4. a. accident b. frightening c. occasion d. timetable

5. a. chemistry b. contented c. passenger d. wonderful

6. a. comfortable b. experience c. interesting d. reasonable

7. a. important b. profession c. Geography d. Literature

8. a. consider b. semester c. profession d. chemistry

9. a. geography b. biology c. history d. technology

10. a. address b. language c. business d. pleasure

11. a. obtain b. determine c. award d. harbour

12. a. general b. difficulty c. brilliant d. mature

13. a. education b. difficulty c. champion d. institute

14. a. satisfied b. afternoon c. buffalo d. history

15. a. disabled b. mentally c. retarded d. consuming

B. GRAMMAR

I. VERB FORMS

Put each verb in brackets into a suitable form or tense.

1. When you arrive in HCM city, remember (SEND) _____ me a postcard.

2. Yesterday, we (GO) _____  went for a walk after we (PREPARE) _____ all my lessons.

3. Would you mind (SHOW) _____ me the way to do this test?

4. When I switched the TV on, the program (START) _____ , so I missed the first part.

5. You didn't need (PAY) _____  the money back. (active meaning)

6. We've planned (TAKE) _____ a vacation this year.

7. You should try (DO) _____ all these tests before watching T.V.

8. Mike is considering (BUY)  _____ a new car.

9. Bill usually (WALK) _____ to work but he (not WALK) _____ today.

10. He (not STOP) _____ sending her letters since she (MOVE) _____ to a different town.

11. It's useful (KNOW) _____ English.

12. I hate (STAND) _____  in a queue. It's such a waste of time.

13. My baby daughter is just learning (SPEAK) _____ . She can say two words 'Mama and Daddy".

14. My jeans need ( WASH) _____ . They are dirty.

15. I happened ( SEE) _____ your sister yesterday.

16. While I (try) _____ to get my car started, a passing car (stop) _____ and the driver (offer) _____ to help.

17. The police (pay) _____ no attention to Clare's complaint because she (phone) _____ them so many times before.

18. Mary (not wear) _____ her glasses at the time, so she (not notice) _____ what kind of the car the man (drive).

19. Tony (admit) _____ that he (hit) _____ the other car , but said that he (not damage) ___ it .

20. Helen (feel) _____ tired, and while she (learn) _____ the lessons, she (fall) _____ asleep.

21. Before that sport event at the Olympic Games 2004 , no one (hear) _____ of him.

22. Someone (eat) _____ all the cakes. I'll have to buy some more.

23. My throat is really sore. I (sing) _____ all evening.

24. George (not be) _____  back until six. Can I take a message?

25. By the time we reached home, the rain (stop) _____

26. This tooth (kill) _____ me lately! So I (make) _____ an appointment with the dentist for Tuesday.

II. RELATIVE CLAUSES

TASK 1: Combine the sentences, using relative clauses and insert commas where necessary.

1. Where are the children? Their ball broke our window.

=> Where ______________________________?

2. Tom is playing football with a boy. The boy is his cousin.

=> The boy ______________________________

3. I remember the day .I was afraid to use my new computer then.

=> I remember ______________________________

4. I lent my jacket to Pam. The jacket is made of leather.

=> The jacket, ______________________________

5. Some people dream of a job. They can do the job without technology.

=> Some people dream of ______________________________

6. You sent me a present. Thank you very much for it.

=> Thank you ______________________________

7. There wasn't any directory (danh bạ điện thoại) in the telephone box. I was phoning from this box.

=> There wasn't ______________________________

8. She refuses to use machines. This makes her work more arduous.

=> She refuses______________________________

9. This novel was written over 100 years ago. It is still relevant today.

=> This novel, ______________________________

10. Emilia and I shared a room. We spent nights talking there.

=> Emilia and I ______________________________

TASK 2: Add the correct relative pronoun or adverb to complete the sentence.

1. Is that the girl  ______ sent you the Valentine's card?

2. The reason  ______ John is successful is that he works very hard.

3. The Titanic, ______ sank in 1922, was supposed to be unsinkable.

4. What is the name of the woman ______ works in the chemist's?

5. Mai was looking for a dog ______  leg had been broken in an accident.

6. The earth, ______ is the fifth largest planet in the solar system, is the third planet from the sun.

7. Hanoi, ______ thousands of tourists come to visit every year, is the capital of Vietnam.

8. I'll never forget the time ______ she fell into the swimming pool..

9. People ______ outlook on life is optimistic are usually happy people.

10. She refused to use the machine, ______ makes her work more difficult.

11. Sam is mending the chair ______ he broke yesterday.

12. This is the town ______ my favorite singer lives.

III. BECAUSE, BECAUSE OF, ALTHOUGH, IN SPITE OF, DESPITE

Rewrite the following sentences using the conjunction or phrase given in parentheses.

1. He is rich but he isn't happy.

=> Although _________________________

2. Cars cause pollution but people still want them.

=> Although _________________________

3. Mr. Nam was successful in his life although he came from a poor family.

=> Despite _________________________

4. Though he is intelligent, he can't do all these tests well.

=> In spite of _________________________

5. In spite of his much experience in machinery, he didn't succeed in repairing this machine.

=> Although _________________________

6. Don't shout at her in spite of her laziness.

=> Though _________________________

7. It was raining heavily but I went swimming .

=> In spite of _________________________

8. Though Lan is beautiful and intelligent, she is never proud of herself. (As)

=> Beautiful and _________________________

9. Lan is always admired by her friends because she is intelligent.

=> Because of _________________________

10. We don't spend much time on our housework because a lot of devices for the home were invented.

=> Because of _________________________

11. We always trust Nam because he is wise and honest.

=> We always _________________________

12. Because of Lan's poverty, she can't continue her study at the university. (Because)

=> Because _________________________

Identify the one underlined word or phrase A, B, C or D that must be changed for the sentence to be correct.

1. I decided (A) changing (B) job because my boss makes (C) me work (D) overtime. (decide to do st)

2. Where you worked (A) last year when (B) you were (C) going (D) to school? (did you work)

3. I succeeded (A) in to find (B) a job, so my parents didn’t make (C) me go (D) to college. (in doing st)

4. I’d rather (A) to stay (B) home than (C) go out (D) tonight. (would rather do st than do st)

5. Since (A) I begin (B) school, I haven’t had (C) much spare time (D). (began)

6. My family lived (A) in Hue since (B) 1990 to 1996, but we are now living (C) in (D) HCM City. (from)

7. I’m tired (A) because I am (B) not used to stay up (C) late (D). (be used to doing st: quen với)

8. What do (A) you use to (B) do (C) when you felt (D) afraid? (did)

9. I can’t find (A) my diary, that (B) is (C) a real nuisance (D). (which)

10. It rained (A) all night (B), which good (C) for the garden (D). (is good)

11. Jane couldn’t come (A) to my birthday party, this (B) made me feel (C) sad (D). (which

12. Dennis used to (A) smoking (B) a lot (C) a year ago (D). (smoke đã từng)

13. Mr. Thuy doesn’t mind (A) taking (B) care for (C) disabled (D) children. (take care of)

14. It took (A) him a long time to get (B) used to (C) drive (D) on the left. (to get used to + Ving quen với)

15. Check (A) cards are (B) used (C) for (D) replace money. (be used to do st dùng để)

16. In order (A)  to not (B) forget (C) things, I put (D)  a string around my finger . (in order not to do st)

17. Where you worked (A) last year when (B) you were (C) going (D) to school? (did)

18. The doctor called (A) this morning (B), while (C) you slept (D). (were sleeping)

19. I've been studying (A) French since (B) I've (C) started (D) high school. (I)

20. I succeeded in (A) to find (B) a job, so my parents didn’t make (C) me go (D) to college. (finding)

21. Take (A) more exercise appears (B) to be (C) the best way (D) to lose weight. (Taking)/ có lẽ là

22. Why you (A) call (B)  me so late (C)  last night (D)? (did)

23. Let's (A) stop to watch (B) so much TV so that (C) we can read or go (D) out instead. (stop doing st)

24. The young (A) has (B) the future (C) in their hands (D). (have)

25. There used to have (A) a hotel opposite (B) the station (C), but it closed (D) a long time ago. (was)

2. Đáp án Đề cương tiếng Anh học kì 1 lớp 10 năm 2021

A. PRONUNCIATION

I. Choose the word that has the underlined (letters) pronounced differently from the others.

1 - a; 2 - b; 3 - a; 4 - d; 5 - c;

6 - b; 7 - c; 8 - d; 9 - a; 10 - c;

11 - b; 12 - a; 13 - b; 14 - c; 15 - d;

II. Choose the word whose main stress is placed differently from the others.

1 - b; 2 - b; 3 - b; 4 - c; 5 - b;

6 - b; 7 - d; 8 - d; 9 - c; 10 - a;

11 - d; 12 - d; 13 - a; 14 - b; 15 - b;

B. GRAMMAR

I. VERB FORMS

Put each verb in brackets into a suitable form or tense.

1 - to send; 2 - had prepared; 3 - showing; 4 - had started; 5 - to pay;

6 - to take; 7 - to do; 8 - buying; 9 - walks - didn't walk; 10 - hasn't stopped - moved;

11 - to know; 12 - standing; 13 - to speak; 14 - washing; 15 - to see;

16 - was trying - stopped - offered; 17 - paid - had phoned; 18 - didn't wear - didn't notice - was driving;

19 - admitted - had hit - hadn't damaged; 20 - felt - was learning - fell; 21 - had heard;

22 - have eaten; 23 - have sung; 24 - won't be; 25 - had stopped; 26 - has been killing - have made;

II. RELATIVE CLAUSES

TASK 1: Combine the sentences, using relative clauses and insert commas where necessary.

1 - Where are the children whose ball broke our window?

2 - The boy whom/ who Tom is playing football with is his cousin.

3 - I remember the day when I was afraid to use my new computer.

4 - The jacket, which is made of leather, I lent to Pam.

5 - Some people dream of a job which/that they can do without technology.

6 - Thank you very much for a present which/ that you sent me.

7 - There wasn't any directory in the telephone box which I was phoning from.

8 - She refuses to use machines which (thay cho cả câu) makes her work more arduous.

9 - This novel, which is still relevant today, was written over 100 years ago.

10 - Emilia and I shared a room where/ in which We spent nights talking.

TASK 2: Add the correct relative pronoun or adverb to complete the sentence.

1. Is that the girl who sent you the Valentine's card?

2. The reason why John is successful is that he works very hard.

3. The Titanic, which sank in 1922, was supposed to be unsinkable.

4. What is the name of the woman who works in the chemist's?

5. Mai was looking for a dog whose leg had been broken in an accident.

6. The earth, which is the fifth largest planet in the solar system, is the third planet from the sun.

7. Hanoi, where thousands of tourists come to visit every year, is the capital of Vietnam.

8. I'll never forget the time when she fell into the swimming pool..

9. People whose outlook on life is optimistic are usually happy people.

10. She refused to use the machine, which makes her work more difficult.

11. Sam is mending the chair which he broke yesterday.

12. This is the town where my favorite singer lives.

III. BECAUSE, BECAUSE OF, ALTHOUGH, IN SPITE OF, DESPITE

Rewrite the following sentences using the conjunction or phrase given in parentheses.

1 - Although he is rich, he isn't happy.

2 - Although cars cause pollution, people still want them.

3 - Despite coming from a poor family, Mr. Nam was successful in his life.

4 - In spite of being intelligent, he can't do all these tests well.

5 - Although he had much experience in machinery, he didn't succeed in repairing this machine.

6 - Though she is lazy don't shout at her.

7 - In spite of the heavy rain I went swimming.

8 - Beautiful and intelligent as Lan is, she never proud of herself.

9 - Because of being intelligent, Lan is always admired by her friends.

10 - Because of the inventions of many devices for the home, we don't spend much time on our housework.

11 - We always trust Nam because of his wisdom and honesty.

12 - Because Lan is poor, she can't continue her study at the university.

Trên đây là Đề cương ôn tập tiếng Anh lớp 10 học kì 1 có đáp án. Ngoài ra, VnDoc.com đã đăng tải bộ tài liệu tiếng Anh học kì 1 lớp 10 khác như:

Bài tập ôn tập tiếng Anh lớp 10 - Bài 1,2,3

Bài tập ôn tập tiếng Anh lớp 10 - Bài 4,5,6

Đề kiểm tra học kỳ 1 môn tiếng Anh lớp 10 tỉnh Bà Rịa Vũng Tàu năm học 2010 - 2011

Đánh giá bài viết
11 12.415
Sắp xếp theo
    Tiếng Anh phổ thông Xem thêm