Đề thi Tiếng Anh vào lớp 10 năm 2021 - Đề 14

Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn Anh kèm đáp án

Đề thi Tiếng Anh vào lớp 10 năm 2021 - Đề 14 do VnDoc.com tự biên soạn và đăng tải dưới đây tổng hợp các dạng bài tập phổ biến trong chuyên mục luyện thi vào 10 đi kèm với đáp án, là tài liệu luyện tập hữu ích giúp học sinh lớp 9 củng cố kiến thức và chuẩn bị cho kì thi chuyển cấp quan trọng sắp tới. Mời các em thao khảo bài sau đây.

Xem thêm: Đề thi Tiếng Anh vào lớp 10 năm 2021 - Đề 13 MỚI

Mời các bạn tham gia vào nhóm Luyện thi lớp 9 lên 10 để tham khảo thêm nhiều tài liệu hay: Luyện thi lớp 9 lên 10

Đề luyện tập thi vào 10 do VnDoc.com biên soạn gồm các bài tập thông dụng, bám sát đề thi minh họa của Bộ Giáo Dục nhằm giúp các em luyện tập và rà soát lại kiến thức chuẩn bị cho kì thi sắp tới.

Đề thi Tiếng Anh vào lớp 10 năm 2021 - Đề 14

Bản quyền thuộc về VnDoc nghiêm cấm mọi hành vi sao chép vì mục đích thương mại

I. MULTPLE CHOICE

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions

1. A. massive

B. immersion

C. imitate

D. variety

2. A. lighthouse

B. heritage

C. hotel

D. hour

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions

3. A. unequal

B. enrolment

C. encourage

D. minimum

4. A. physically

B. equality

C. remarkably

D. discriminate

Mark the letter A, B, C or D to indicate the underlined parts that needs correction in each of the following questions

5. They worked very hardly in spite of their old age.

A. worked

B. hardly

C. in spite of

D. their old age

6. The older you are, the worst your memory is

A. The older

B. are

C. the worst

D. memory is

7. He said that he has done his homework since 7 o’clock.

A. said

B. has done

C. homework

D. since

Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following questions

8. “Buy me a dictionary on your way back, ____________?”

A. will you

B. don’t you

C. can’t you

D. are you

9. She worked hard ____________ she passed the exam.

A. so

B. if

C. because

D. as

10. I’m feeling pretty tired. Do you mind ____________ me home?

A. taking

B. took

C. take

D. to take

11. The driver is ____________ for the safety of his passengers.

A. capable

B. accused

C. taking charge

D. responsible

12. The people ____________ live in England speak English.

A. whom

B. which

C. who

D. whose

13. They talked for three days before finally ____________ a decision.

A. doing

B. arriving

C. making

D. coming

14. ____________ of the students has his own task.

A. Every

B. Each

C. Other

D. All

15. If he ____________ hard, he will pass his math test next week.

A. study

B. studies

C. studied

D. is studying

16. Traditionally, the Ao Dai ____________ by both men and women.

A. frequently wore

B. was frequently worn

C. was frequently wearing

D. has frequently worn

Mark the letter A, B, C or D to indicate the most suitable response to complete each of the following exchanges

17. “Why do you like pop music?”

- “___________”

A. Pop music originated in the Western world.

B. Because it is soft and beautiful.

C. Wes is a pop band.

D. Since the 1950s, pop has had some new elements.

18. “What’s your neighbourhood like?”

- “___________”

A. I live in Hanoi.

B. Sounds good. I like living there.

C. It’s good. I love it.

D. No, there is no hospital there.

Mark the letter A, B, C or D ti indicate the word(s) CLOSET in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions

18. Yesterday I met my old friend by accident, and we chatted a lot.

A. on purpose

B. by chance

C. by mistake

D. at risk

19. The director came late, so the meeting was called off until 10 a.m.

A. put on

B. put up

C. put off

D. put out

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

21. He’s a wonderful example of a kind-hearted person with good judgment.

A. inhuman

B. tolerant

C. generous

D. sympathetic

22. The situation seemed hopeless and desperation filled them both with anger.

A. pessimistic

B. pointless

C. promising

D. useless

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct word or phrase that best fits of each of the numbered blanks

I went to Australia on a student program last year and I like to (23) _____________ you about it. I was very (24) _____________ when I knew I was going to Australia because I had never been there before. I didn’t think about the problems of speaking English (25) _____________ I met my host family. At first I couldn’t communicate with them because my English was so bad. All the five years I had been learning grammar wasn’t much used at all (26) _____________ we didn’t have real practice at school. Even though my grammar was good, my pronunciation wasn’t. my problem is pronouncing “l” and “r”. For example, Australian people often asked “What do you eat in Vietnam? I wanted to tell them that we eat rice, but they didn’t understand when I said “We eat lice”…

23. A. say

B. tell

C. talk

D. speak

24. A. exciting

B. excites

C. excited

D. excite

25. A. after

B. until

C. when

D. while

26. A. although

B. even

C. because

D. so

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks

Recently, we made a trip to revisit Dong Ho Village with a desire to meet old artisan Nguyen Huu Sam. Just when we arrived at the dyke in the village and talked with the villagers about the artisan, they intimately told us about him.

The old house owned by the artisan is situated in a long alley of the village. On the walls of the house there are many folk paintings in different genres, from daily life paintings to landscape paintings shown in a set of “four seasons”

Mr. Sam told us about his past. When he was three years old, he was instructed in the craft of making Dong Ho paintings by his father. At five, he could help his father apply the the Dong Ho paintings. At seven, he was able to draw with a pen and make the most difficult samples. Years went by and the soul of Dong Ho folk paintings has kept seashell powder paint to the poonah-paper.

In the 1940s this craft flourished. At that time Nguyen Huu Sam was assigned by his parents to take the paintings to the market for sale. Mr.Sam said that 17 families in the village had been engaged in making Dong Ho paintings.

Artisan Nguyen Huu Sam has always been devoted to the making of Dong Ho paintings and has waited for opportunities to restore this traditional craft. In 1967, when the local authorities assigned him to restore the traditional genre of Dong Ho folk paintings, he gathered 50 villagers with professional skills and collected hundred of woodblocks to establish the Dong Ho Painting Cooperative. Thanks to his efforts, such famous paintings as “Rat’s wedding”, “Rooster”, “Scene of jealousy” and “Writing verses about precious flowers” have been revived. Dong Ho paintings have been available in many parts of the world such as Japan, France, Germany, Singapore and the United States.

27. In the writer’s opinion, the future of Dong Ho paintings is _________.

A. international

B. concerning

C. optimistic

D. negative

28. The themes of Dong Ho paintings _________.

A. landscape

B. weddings

C. various aspects of life

D. animals and flowers

29. In order to make Dong Ho paintings, we need seashell powder paint, the poonah-paper and _________.

A. proper colours

B. water

C. markets

D. woodblocks

30. From paragraph 3, we can infer that when Mr. Sam was very young, he mostly helped his parents by _________.

A. applying the woodblocks with proper paints and pressing them on sheets of paper

B. applying seashell powder to make various paints for painting making

C. drawing with a pen and using proper paints to make many copies of paintings

D. collecting and taking the paintings to the markets for sale

31. All of the following can be inferred about the artisans – Mr. Sam – EXCEPT that _____.

A. he is popular in the village

B. he could paint when he was 3

C. he keeps a collection of Dong Ho paintings in his house

D. the local authorities tried to revive the traditional craft

II. WRITING

Rewrite the following sentences using the provided word and keep meaning as that of the root one.

32. “Would you mind not smoking in here?”

I’d rather _____________________________

33. He wrote the letter in two hours.

It took _______________________________

34. “Why don’t we go out for a walk?” ‘

My father suggested____________________

35. In spite of his age, Mr. Benson runs 8 miles before breakfast.

Though _____________________________

Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence, using the word in brackets

36. My best friend will leave for Bangkok tomorrow. (wish)

________________________________________________

37. She is typing her assignment. (being)

________________________________________________

38. The organizers will exhibit the paintings till the end of the month. (will be)

________________________________________________

39. She last wore that dress at her sister’s wedding. (since)

________________________________________________

-The end-

Đáp án đề thi Tiếng Anh vào lớp 10 năm 2021 - Đề 14

I. MULTIPLE CHOICE

1. D

2. D

3. D

4. A

5. B

6. C

7. A

8. A

9. C

10. A

11. D

12. C

13. C

14. B

15. B

16. B

17. B

18. C

19. B

20. C

21. A

22. C

23. B

24. C

25. B

26. C

27. C

28. C

29. D

30. A

31. B

II. WRITING

Rewrite the following sentences using the provided word and keep meaning as that of the root one.

32. I’d rather you didn’t smoke in here.

33. It took him 2 hours to write the letter.

34. My father suggested we should go out for a while.

35. Though Mr.Benson is old, he runs 8 miles before breakfast.

36. I wish my best friend wouldn’t leave for Bangkok tomorrow.

37. Her assignment is being typed.

38. The paintings will be exhibited till the end of the month by the organizers.

39. She hasn’t worn that dress since her sister’s wedding.

Trên đây VnDoc.com đã giới thiệu Đề thi Tiếng Anh vào lớp 10 năm 2021 - Đề 14. Mời các bạn tham khảo tham khảo thêm các tài liệu luyện thi vào 10 hay như Các dạng bài tập Tiếng Anh thi vào lớp 10 năm 2021, Đề thi Tiếng Anh vào lớp 10 năm 2021 - Đề 13, Đề thi Tiếng Anh vào lớp 10 năm 2021 - Đề 11, Đề thi Tiếng Anh vào lớp 10 năm 2021 - Đề 12.... được cập nhật liên tục trên VnDoc.com.

Đánh giá bài viết
1 897
0 Bình luận
Sắp xếp theo
Tiếng Anh lớp 9 Xem thêm