Đề thi thử học sinh giỏi lần 1 môn Tiếng Anh lớp 12 trường THPT Lý Thái Tổ, Bắc Ninh năm 2015 - 2016

Đề thi thử học sinh giỏi lần 1 môn Tiếng Anh

Đề thi thử học sinh giỏi lần 1 môn Tiếng Anh trường THPT Lý Thái Tổ, Bắc Ninh năm 2015 - 2016 là tài liệu ôn thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 12 hữu ích dành cho các bạn học sinh lớp 12, giúp các bạn củng cố và nâng cao kiến thức, từ đó đạt kết quả cao trong học tập và thi cử.

Đề thi chọn học sinh giỏi môn tiếng Anh lớp 12 trực tuyến tỉnh Hải Dương năm học 2013 - 2014

Bộ đề thi chọn học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 12 tỉnh Thái Bình năm 2015 - 2016

Đề thi chọn học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 12 trường THPT Xuyên Mộc, Bà Rịa Vũng Tàu năm 2014 - 2015

TRƯỜNG THPT LÝ THÁI TỔ

TỪ SƠN - BẮC NINH

ĐỀ THI THỬ HỌC SINH GIỎI LẦN 1,

LỚP 12, NĂM HỌC 2015 - 2016

Môn thi: Tiếng Anh

Thời gian làm bài: 180'

(Ghi chú: Đề thi gồm 08 trang. Học sinh làm bài trực tiếp vào đề thi).

A. PHONETICS (1.0 point)

Question I. Choose one word whose underlined part is pronounced differently from the others by circling A, B, C or D. (0.5 p)

1. A. compete B. impetus C. senior D. vehicle

2. A. agent B. inflation C. sabotage D. constipation

3. A. teenage B. dosage C. voyage D. carriage

4. A. rough B. tough C. hiccough D. trough

5. A. commercial B. celestial C. presidential D. essential

Question II. Choose one word whose stress pattern is different from the others by circling A, B, C or D. (0.5 p)

1. A. admirable B. advisable C. reliable D. desirable

2. A. bigoted B. perpetrate C. relativism D. picturesquely

3. A. innocent B. peninsula C. contents D. supermarket

4. A. language B. lyrical C. evidence D. disadvantage

5. A. equivalent B. independent C. university D. entertainment

B. GRAMMAR AND STRUCTURES (7 points)

Question I: Choose the best word from A, B, C, and D that fits each blank. (2p)

1. Many road accidents occur because motorists cannot __________ the speed of approaching vehicles.

A. assume B. count C. assess D. value

2. The judge imposed a light sentence in view of the ________ circumstances.

A. extenuating B. unfair C. extensive D. qualifying

3. After the accident, there was considerable doubt __________ exactly what had happened.

A. for B. as to C. in the shape of D. qualifying

4. It's a shame they didn't pick you, but it doesn't ________ out the possibility that you might get a job in a different department.

A. rule B. strike C. cancel D. draw

5. Fearing for his life, he ________ the mugger for mercy.

A. pleaded with B. petitioned C. urged D. begged

6. The school _________ a system of monthly tests in place of an annual exam.

A. took B. gathered C. collected D. adopted

7. She .......... modern art. She visits all the local exhibitions.

A. looks down on B. goes in for
C. fixes up with D. comes up against

8. In some parts of the world, the indigenous population has been completely ..........

A. wiped up B. wiped away C. wiped out D. wiped off

9. Rumors going round, Mr. Long is ________ Head of the Department.

A. in the proximity of B. in line for
C. in adjacent to D. in view of

10. The police are ________ certain who the culprit is.

A. in some ways B. more or less C. here and there D. by and by

11. The noise of the machinery ________ the words of the factory manager.

A. covered B. suppressed C. drowned D. deadened

12. What a _______!

A. new small nice car B. nice small new car
C. new nice car, that is small D. car new nice and small

13. Advertisers often aim their campaigns at young people as they have considerable spending _________.

A. power B. force C. energy D. ability

14. The police finally arrested the ________ criminal.

A. famous B. renowned C. respectable D. notorious

15. When the light _______, we couldn't see a thing.

A. went out B. switched off C. put out D. extinguished

16. She is __________.

A. a well-known but not a widely-read poet.
B. a well-known poet but not read widely.
C. a well-known but not a poet which is read widely.
D. a well-known poet but who is not a widely-read.

17. Marine reptiles are among the few creatures that are known to have a possible life span greater than ______.

A. man B. the man
C. the one of the man's D. that of man

18. D.W. Griffith pioneered many of the stylistic features and filmmaking techniques ______ as the Hollywood standard.

A. that establish B. that became established
C. what established D. what became established

19. Not only _______ visit Japan but they plan to stop off in the USA as well.

A. they plan to B. they must
C. will they D. are they paying

20. Because of cutbacks in council spending, plan for the new stadium had to be ____________.

A. stockpiled B. overthrown C. shelved D. disrupted

Question II: Give the correct tense and form of the verb to fit each gap. (1.5ps)

  • You should have been more careful. You (1.avoid) ______ having had this accident.
  • Not until later did they discover that the picture (2. steal) ____________________.
  • I waited under the clock! – So did I, but I didn't see you! We (3. wait) _______ under different clocks. - She was breathing fast and deep, as if she (4. run) _______.
  • It is very cold. Mr. Taylor, who has been ill recently, is walking along the road without a coat. He _______ (5. wear) a warm coat.
  • He got angry because he hadn't been accustomed to (6. make) ________ fun like that before.
  • The price of gold is said (7. go up) ______ now.
  • A number of students (8. please) ________ to be given the rewards.
  • Don't hesitate (9. ask) ________ me for the help when necessary.
  • Most films are made (10. show) ________ in the theatre.

Question III: Supply the correct form of the word in brackets. (1.5ps)

1. One of the aims of the organization is to provide (human) .................................. aid to the refugees.

2. After the tsunami many people lost their families, friends, and (live) ......................

3. The doctor gave him an injection to ........................... (die) the pain.

4. (Tyrant).......................... reacts upon tyrant himself.

5. As the sole (benefit) ..................................... of his uncle's will, he inherited a huge fortune.

6. Good (sell) ............... is a partly about getting on well with the customers.

7. I was surprised by his (prepare) ............................... to break the law.

8. They're (mind) ...........................people, so the bad language in that film is unlikely to offend them.

9. This article is about people who claim to have ............. (normal) abilities such as mind-reading.

10. The United Nations will act as (guarantee).......................... of the peace settlement.

Question IV: In each of the following sentences, there is one mistake. Pick it out and correct it. (1.0 pt)

1. For such an experience and able teacher, discipline was not a problem.

2. They didn't seem to take any notice of that the teacher said.

3. Tom is very good at science when his brother is absolutely hopeless.

4. I watched the train to leave until it was out of sight.

5. Maria asked Sandra whether she knew the post office had been at strike for the past week.

Question V: Put one suitable preposition or particle in the blank of each sentence. (1p)

1. The doctor thinks he will pull......(1).......now. His temperature has gone down.

2. The oral examination was difficult. The examiner tried to catch me ......(2)........by asking some tricking questions.

3. Compulsive eaters often can't resist their cravings ......(3)......food, regardless of the time of day.

4. You can go and buy the tickets for us and I'll see ......(4)....the luggage until you get back.

5. Mr Jones has put ......(5)..... the proposal that all the staff should make a contribution to the earthquake relief fund.

6. You can't talk me ......(6)....giving you more money. I've given you enough already.

7. Are you going to sit......(7).......and let me do everything?

8. The students were slow to catch ......(8)......, but they began to understand.

9. There are several theories about why dinosaurs died ......(9).......so suddenly.

10. Over 3000 workers were laid......(10).....when the company moved its factory abroad.

C. READING (6 points)

Question I: Fill in each blank with ONE suitable word. (2p)

During the teenage years, many young people can at (1) ............... be difficult to talk to. They often seem to dislike (2) ............. questioned. They may seem unwilling to talk about their work in school. This is a normal (3) ............. at this age, though it can be very hard for parents to understand. It is a part of becoming (4) ............... of teenagers trying to be adults while they are (5) ............... growing up. Young people are usually more willing to talk if they believe that questions are asked out of real interest and not (6) .............. people are trying to check (7) .......... on them.

Parents should do their best to talk to their sons and daughters about school and future plan but not push them to talk if they don't want. Parents should also watch for the danger signs: some children in (8) ............ to be adults may experiment (9) .............. sex, drugs, alcohol or smoking. Parents need to watch for any signs (10) .............. unusual behavior which may be connected with these and get help if necessary.

Question II: Read the text below and decide which answer (A, B, C, or D) best fits each space. (2pts)

Set in the red desert of central Australia is the mining town of Coober Pedy. At first sight, the town looks similar to many other such communities, but Coober Pedy is different. Sixty per cent of its population of some 4,000 people lives underground. There are today about 800 underground houses as well as shops, hotels and even churches in the town and the (1)______ hills. Once a site has been chosen, special tunneling machines are (2)______ in to create passages and rooms in the sandstone. Rock pillars are left to (3)______ the roof, and doors and windows are cut into the front. Houses are of all shapes and (4)______, the largest having twenty rooms, and some even have their own swimming pool.

Living underground may sound strange but in fact it has a number of advantages. In summer, the temperature outside can reach an astonishing 470C, and in winter the nights can be (5)______ cold. However, inside the houses it remains a steady 250C all year (6)______. Many people say that living underground makes them feel very secure. There is no problem with noise from the neighbors and the houses are not (7)______. By the fierce dust storms that regularly (8)______ through the area. And of course, if your family (9)______ or lots of friends come to stay, you can (10)______ dig another room.

Question 1: A. near B. surrounding C. close D. enclosing

Question 2: A. brought B. placed C. entered D. worked

Question 3: A. rise B. support C. lift D. push

Question 4: A. sizes B. areas C. volumes D. numbers

Question 5: A. heavily B. sharply C. extremely D. strongly

Question 6: A. round B. wide C. across D. along

Question 7: A. influenced B. affected C. spoiled D. disturbed

Question 8: A. sweep B. pour C. hurry D. flood

Question 9: A. explodes B. stretches C. grows D. rises

Question 10: A. only B. regularly C. ever D. always

Question III: Read the text below and choose the best answer (A, B, C, or D). (2pts)

The development of the horse has been recorded from the beginning through all of its evolutionary stages to the modern form. It is, in fact, one of the most complete and well-documented chapters of paleontological history. Fossil finds provide us not only with detailed information about the horse itself but also with valuable insights into the migration of herds, and even evidence for speculation about the climate conditions that could have instigated such migratory behavior.

Geologists believe that the first horses appeared on Earth about sixty million years ago as compared with two million years ago for the appearance of human beings. There is evidence of early horses on both the American and European continents, but it has been documented that, almost twelve million years ago at the beginning of the Pliocene Age, a horse about midway through its evolutionary development crossed a land bridge where the Bering Strait is now located, from Alaska into the glasslands of Asia, and traveled all the way to Europe. This early horse was a hipparion, about the size of a modern-day pony with three toes and a specialized cheek teeth for grazing. In Europe, the hipparion encountered another less advanced horse called the anchitheres, which had previously invaded Europe by the same route, probably during the Miocene Period. Less developed and smaller than the hipparion, the anchittheres was eventually completely replaced by it.

By the end of the Pleistocene Age both the anchitheres and the hipparion had become extinct in North America, where they had originated, as fossil evidence clearly indicates. In Europe, they evolved into the larger and stronger animal that is very similar to the horse as we know it today. For many years, the horse was probably hunted for food by early tribes of human beings. Then the qualities of the horse that would have made it a good servant were noted – mainly its strength and speed. It was time for the horse to be tamed, used as a draft animal at the dawning of agriculture, and the ridden as the need for transportation increased. It was the descendant of this domesticated horse that was brought back to the Americas by European colonists.

Question 1. What is the passage mainly about?

A. The migration of horses
B. The modern-day pony
C. The evolution of the horse
D. The replacement of the anchitheres by the hipparion

Question 2. According to the author, fossils are considered valuable for all of the following reasons EXCEPT?

A. They suggest how the climate may have been
B. They provide information about migration
C. They document the evolution of the horse
D. They maintain a record of life prior to the Miocene Age

Question 3. The word instigated in paragraph 1 could best be replaced by?

A. Explained B. Caused C. Improved D. Influenced

Question 4. What does the author mean by the statement "Geologists believe that the first horses appeared on Earth about sixty million years ago as compared with two million years ago for the appearance of human beings"?

A. Horses appeared long before human beings according to the theories of geologists.
B. Both horses and human beings appeared several million years ago, if we believe geologists.
C. The geological records for the appearance of horses and human beings are not very accurate.
D. Horses and human beings cannot be compared by geologists because they appeared too long ago.

Question 5. Which of the following conclusions may be made on the basis of information in the passage?

A. The hipparions migrated to Europe to feed in developing grasslands.
B. There are no fossil remains of either the anchitheres or the hipparion.
C. There were horses in North America when the first European colonists arrived.
D. Very little is known about the evolution of the horse.

Question 6. According to this passage, the hipparions were ______.

A. five-toed animals
B. not as highly developed as the anchitheres
C. larger than the anchitheres
D. about the size of a small dog

Question 7. The word it in paragraph 2 refers to _______.

A. anchitheres B. hipparion C. Miocene period D. route

Question 8. The word extinct in paragraph 3 is closest in meaning to?

A. familiar B. widespread C. nonexistent D. tame

Question 9. The word domesticated in paragraph 3 is closest in meaning ______.

A. tamed B. used C. ridden D. indicated

Question 10. It can be concluded from this passage that the______.

A. Miocene Period was prior to the Pleistocene
B. Pleistocene Period was prior to the Miocene
C. Pleistocene Period was prior to the Pliocene
D. Pliocene Period was prior to Miocene

D. WRITING (6 points)

Question I: Rewrite these sentences so that the new one has a similar meaning as the sentence preceded. (2pts)

1. Whenever you are on a bus, you hear someone talking about snobbery.

You can't ..............................................................................................................................

2. He was so enthusiastic that he apparently ignored any warning signs.

Such ....................................................................................................................................

3. He sounds as if he's spent all his life abroad.

He gives ..............................................................................................................................

4. Pop stars are corrupted by the adulation of their fans.

It's the way ..........................................................................................................................

5. What I understand from her words is that it seems neither Cole nor Ledley King will be going to Japan.

Reading ..............................................................................................................................

6. The storm completely wiped out all my crops.

I have .................................................................................................................................

7. The fire led to the setting up of a public enquiry.

As a ....................................................................................................................................

8. Vitamin intake and intelligence are not connected.

There ..................................................................................................................................

9. He suddenly thought that he might have misunderstood her.

It crossed ............................................................................................................................

10. His wife keeps telling him that he should get a better job.

His wife is pushing ..............................................................................................................

Question II: Do not change the given word, use it to write each of the following sentences so that each has a similar meaning as the original one. (2pts)

1. It is highly likely that the house will be pulled down. (LIKELIHOOD)

............................................................................................................................................

2. The faculty library is located near the office. (WITHIN)

............................................................................................................................................

3. I suggested he phone his mother and he did it immediately. (THEN)

............................................................................................................................................

4. Kevin was always level-headed with a sensible and practical attitude towards life. (FEET)

............................................................................................................................................

5. When the reasons behind the decision were explained, it all became easy to understand. (PLACE)

............................................................................................................................................

6. You can walk to the station easily from the hotel. (DISTANCE)

............................................................................................................................................

7. The price was exorbitant! I'm afraid the advertising agency really overcharged you for the commercial. (RIP)

............................................................................................................................................

8. There was loud applause as he left the stage. (ACCOMPANIMENT)

............................................................................................................................................

9. Be careful not to waste water. (ECONOMICAL)

............................................................................................................................................

10. We haven't sold many cars this month. (DEMAND)

............................................................................................................................................

Question III: Composition writing (2 pts)

Do you agree or disagree with the following statement? The most important aspect of a job is the money a person earns. In about 200 words, write a composition expressing your point of view. Give reasons for your answer.

Đáp án đề thi thử học sinh giỏi lần 1 môn Tiếng Anh

A.PHONETICS (1 point)

Question I: Pronunciation(0.5p)

1. B 2. C 3. A 4. C 5. B

Question II: Stress (0.5p)

1. A 2. D 3. B 4. D 5. A

B.GRAMMAR AND STRUCTURES (7points)

Question I: Choose the best answer: (2p)

1. C 2. A 3. B 4. A 5. D

6. D 7. B 8. C 9. B 10. B

11. C 12. B 13. A 14. D 15. A

16. A 17. D 18. B 19. C 20. C

Question II: Give the correct tense and form of the verb (1p)

1. Could have avoided 6. Being made

2. Had been stolen 7. To be growing up

3. Must have waited 8. Were pleased

4. Had been running 9. To ask

5. Should have been wearing 10. To be shown

Question III: Supply the correct form of the word in brackets (1pt)

1. humanitarian (a): nhân đạo

2. Livelihoods: kế sinh nhai

3. Deaden: làm dịu (đau)

4. tyranny: sự chuyên chế

5. Beneficiary: người thừa kế

6. salesmanship: nghệ thuật bán hàng

7. Preparedness: sự sẵn sang chiến đấu

8. broad-minded: rộng lượng

9. Paranormal = supernatural

10. Guarantor: người bảo lãnh

Question IV: Your answers:

Mistake

1. able

2. that

3. when

4. to leave

5. past

Correction

ability

what

while

leaving

previous

Question V: Put one suitable preposition or particle in the blank of each sentence. (1p)

1. Pull through: get better after a serious illness

2. Catch sb out: làm khó ai

3. cravings for: long for

4. See to: deal with

5. Put forward: đề xuất

6. talk sb into doing st: thuyết phục ai làm gì

7. Sit back: relax

8. Catch on: understand

9. die out: stop existing

10. Lay sb off: tell sb to stop doing st/ stop employing sb because there is not enough work.

C. READING (6 points)

Question I: Fill in each blank with ONE suitable word. (2p)

1. times 6. because

2. being 7. up

3. development 8. trying

4. independent 9. with

5. still 10. of

Question II: Read the text below and decide which answer (A, B, C, or D) best fits each space. (2p)

1. B 2. A 3. B 4. A 5. C

6. A 7. B 8. A 9. C 10. D

Question III: Read the text below and choose the best answer (A, B, C, or D). (2p)

1. C 2. D 3. B 4. A 5. A

6. C 7. B 8. C 9. A 10. A

D. WRITING (5 points)

Question I: Rewrite these sentences so that the new one has a similar meaning as the sentence preceded. (2p)

1. You can't go on a bus without hearing someone talking about snobbery.

2. Such was his enthusiasm that he apparently ignored any warning signs.

3. He gives the impression of having spent all his life abroad.

4. It's the way their fans adulate them that corrupts pop stars.

5. Reading between the lines, it seems neither Cole nor Ledley King will be going to Japan.

6. → I have had all my crops completely wiped out by the storm.

7. → As a result of the fire, a public enquiry was set up.

8. → There is no connection between vitamin intake and intelligence.

9. → It crossed his mind that he might have misunderstood her.

10. → His wife is pushing him to get a better job..

Question II: Do not change the given word, use it to write each of the following sentences so that each has a similar meaning as the original one. (2p)

1. There is a strong likelihood that the house will be pulled down.

2. The faculty library is located within a short distance of the office.

3. I suggested he phone his mother and he did it there and then/ then and there.

4. Kevin was always level-headed with both feet on the ground.

5. When the reasons behind the decision were explained, it all fell into place.

6. The station is within easy walking distance of the hotel.

7. The price was exorbitant! I'm afraid the advertising agency really ripped you off for the commercial.

8. He left the stage to the accompaniment of loud applause.

9. Be careful not to waste water. (ECONOMICAL)

→ Be economical with water

We haven't sold many cars this month. (DEMAND)

→ There has been little demand for cars this month.

Question III: Composition writing (2 pts) (Model essay – 195)

The mark given to this part is based on the following criteria: Content: (35% of total mark)

a. Providing all main ideas and details as required

b. Communicating intentions sufficiently and effectively

1. Organization & Presentation: (30% of total mark)

a. Ideas are well organized and presented with coherence, cohesion, and clarity

b. The composition is well-structured

2. Language: (30% of total mark)

a. Demonstration of a variety of vocabulary and structures appropriate to the level of English language gifted upper-secondary school students

b. Good use and control of grammatical structures

3. Punctuation, and spelling and handwriting (5% of total mark)

a. Good punctuation and no spelling mistakes

b. Legible handwriting

Đánh giá bài viết
1 7.907
Sắp xếp theo
    Tiếng Anh phổ thông Xem thêm