Đề ôn thi vào lớp 10 môn tiếng Anh năm 2021 số 21

Mời bạn đọc tham gia nhóm Facebook: Tài liệu học tập lớp 10 để tham khảo thêm nhiều tài liệu hữu ích, chuẩn bị tốt cho năm học 2021 - 2022 lớp 10 các môn khác nhau hiệu quả.

Đề thi tiếng Anh vào lớp 10 có đáp án

Đề tuyển sinh lớp 10 môn Anh có đáp án năm 2021 dưới đây nằm trong bộ đề thi vào 10 môn tiếng Anh năm 2021 - 2022 do VnDoc.com sưu tầm và đăng tải. Đề thi chuyển cấp lớp 10 môn Anh có đáp án được biên tập bám sát chương trình SGK tiếng Anh 9 mới giúp các em ôn tập những kiến thức Từ vựng - Ngữ pháp tiếng Anh lên lớp 10 trọng tâm.

* Xem thêm: Bộ 100 đề thi tuyển sinh lớp 10 môn Anh năm 2021 FULL

I. MULTIPLE CHOICE (8pts)

Mark the letter to indicate the word whose underlined part differs from the others.

1. A. fabulousB. packedC. assetD. canal
2. A. deliciousB. cityC. placeD. facility

Mark the letter to indicate the word whose underlined part differs from the others in the position of primary stress.

3. A. skyscraperB. affordableC. environmentD. convenient
4. A. residentB. oceanC. metroD. variety

Mark the letter to indicate the word whose underlined part that needs correction.

5. Perhaps (A) I go to a seaside resort eating (B) seafoods (C) and doing sightseeing (D) all day.

6. The beefsteak (A) needs (B) more (C) sauce to tastier (D).

7. Reading(A) books is (B) one of the best ways (C) to wide (D) vocabulary.

Mark the letter to indicate the correct answer.

8. Yuri Gagarin was the first person…………...into space.

A. travelling

B. travel

C. travelled

D. to travel

9. A spacecraft is designed…………...a crew into interstellar space.

A. carry

B. to carry

C. carrying

D. carried

10. We appreciate your contribution …………...making our group better.

A. to

B. at

C. on

D. for

11. The number of women…………....more than half of the population.

A. make up

B. makes up

C. made up

D. will make up

12. He doesn’t want to travel to…………..areas on business because of the inconvenience and poverty.

A. distant

B. near

C. far

D. deep

13. I come from Vietnam, so I am not used to………….. on the left.

A. drive

B. driving

C. driven

D. be driven

14. She needs a pair of…………..shoes.

A. skin

B. complexion

C. leather

D. feather

15. Some designers have taken…………...from Vietnam’s ethnic minorities.

A. inspiration

B. interests

C. hobbies

D. love

16. From my room, we have a wonderful view of a(n). …………..swimming pool, which is built outside the main building.

A. seaside

B. open-air

C. indoor

D. controlling

Mark the letter to indicate the most suitable response.

17. Susan accidentally stepped on Denise’s foot.

– Susan: “Oops! I’m sorry, Denise.” – Denise: “…………..”

A. You shouldn’t do that.

B. It’s alright.

C. You are welcome.

D. It’s nonsense.

18. Hana and Jenifer are talking about a book they have just read.

– Hana: “The book is really interesting and educational.” – Jenifer: “…………..”

A. I’d love it

B. That’s nice of you to say so.

C. I couldn’t agree more

D. Don’t mention it

Mark the letter to indicate the word(s) CLOSET in meaning to the underlined word(s).

19. The notice should be put in the most conspicuous place so that all the students can be well-informed.

A. popular

B. suspicious

C. easily seen

D. beautiful

20. I think we have solved this problem once and for all.

A. forever

B. for goods

C. temporarily

D. in the end

Mark the letter to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s).

21. My cousin tends to look on the bright side in any circumstance.

A. be optimistic

B. be pessimistic

C. be confident

D. be smart

22.There has been no discernible improvement in the noise levels since lorries were banned.

A. insignificant

B. clear

C. obvious

D. thin

Read the passage and choose the best answer.

The wind controls our planet's weather and climate. But how much do we understand about this complete force (23)________can kill and spread fear. One night of October 15, 1987, the south of England was (24) ________ by strong winds. Gusts of over 130 km/h blew through the region. Nineteen people were killed, £1.5-billion worth of damage was (25) ________ and 19 billion trees were blown down in just a few hours.Although people thought of this as hurricane, the winds of 1987 were only a (26) ________ 7 storm. They remain far better known than much more serious storms of January 25, 1990, when most of Britain was hit by daytime winds of up to 173 km/h. On this occasion, 47 people were killed, even though, unlike in 1987, the weather forecasters issued accurate warnings. Extreme weather events such as these are dramatic reminders of the (27) ________of the wind. It is one part of the weather that people generally do not give a second thought to, but across the world the wind plays a crucial role in people's lives.

23. A. whatB. whenC. whichD. where
24. A. occurredB. beatenC. attackedD. struck
25. A. createdB. causedC. resultedD. paid
26. A. powerB. lengthC. strengthD. force
27. A. strengthB. pressureC. powerD. roar

Read the passage and choose the best answer.

Man discovered fire many thousands years ago. The first time he saw fire was probably when a tree was struck by lightning. He soon learned how to make fire for himself. However man probably made his fire by rubbing two sticks together.

Fire was very important to man. He needed fire to keep himself warm at night. He used fire to cook his food. He used fire to frighten away enemies and wild animals. In some parts of the world he used fire to signal messages. Red Indians, for example, used fire to make smoke signals. In some other countries people lit fires to warn their friends of danger.Fire was very also used to give light. Before the invention of oil lamp, men used burning sticks as torches. And before man discovered gas and electricity, he hung small fires in wire baskets from posts to light the streets.

One man even used fire to tell the time. He invented a candle clock. He made a candle that took exactly twelve hours to burn. Then he marked this candle in twelve equal parts. He lit the candle and could tell the time by counting the number of parts left of the burning candle. But the candle clock did not always work well. If there was a wind blowing on the candle, the flame burned too quickly.

28. Man probably first made fire…….......

A. from a tree struck by lightning

B. by rubbing two sticks together.

C. from wire baskets hung on poster.

D. from a candle.

29. Man probably first used fire...................

A. to tell the time.

B. to send signal.

C. to light the streets.

D. to keep warm at night.

30. Fire was used by Red Indians................

A. to make gas and electricity.

B. to burn down trees

C. to send messages

D. to frighten away enemies.

31. The first street lights were...................

A. large bonfires.

B. small fires in hanging baskets.

C. burning trees.

D. candles.

32. The candle clock burned for ……….....

A. twelve hours.

B. one hour

C. a day.

D. twelve days.

II. WRITING (2pts)

Finish the second sentences so that it has a similar meaning to the first one.

33. Our package holiday was wonderful, the price was reasonable.

-> It……………………………………………………………………………

34. Although Tom was a poor student, he studied very well.

-> In spite …….………………………………………………………

35. “I went to Da Nang last year, but I didn’t visit Ba Na Hills”, said Rosy.

-> Rosy said that………………………………………………………

36. It’s two years since I last spoke to her.

-> I haven’t……..…………………………………………………

Combine two sentences into a new one using the given words in brackets

37. Going swimming in the river in the summer is interesting. (It)

………………………………………………………………………

38. Dave is seriously stressed because he can’t study as well as his classmates. (keep)

…………………………………………………………………………

39. The director offered him a good job, but he refused. (turned)

………………………………………………………………………………..

40. Mary can’t apply for the scholarship because she doesn’t have an IELTS certificate. (if)

…………………………………………………………………………

ĐÁP ÁN

1. D 2. A 3. A 4. D

5. C -> seafood; 6. D -> to be tastier; 7. D -> widen

8. D 9. B 10. A 11. B 12. A 13. B 14. C 15. A 16. B

17. B 18. C 19. C 20. A 21. B 22. A 23. C 24. D

25. B 26. D 27. C 28. B 29. D 30. C 31. B 32. A

33. It was a wonderful package holiday with a reasonable price.

34. In spite of being a poor student, Tom studied very well.

35. Rosy said that she had gone to Da Nang the year before, but she hadn’t visited Ba Na Hills

36. I haven’t spoken to her for two years.

37. It is interesting to go swimming in the river in the summer.

38. Dave is seriously stressed because he can’t keep up with/ keep pace with his classmates.

39. The director offered him a good job, but he turned down.

40. If Mary had an IELTS certificate, she could/ would apply for the scholarship.

Download đề thi và đáp án tại: Đề thi tiếng Anh chuyển cấp vào lớp 10 có đáp án. Mời bạn đọc tham khảo thêm nhiều tài liệu ôn thi vào lớp 10 năm 2021 các môn học khác như: ôn thi vào lớp 10 môn Toán, ôn thi vào lớp 10 môn Văn, ... được cập nhật liên tục trên VnDoc.com.

Đánh giá bài viết
5 6.522
0 Bình luận
Sắp xếp theo
Thi vào lớp 10 môn tiếng Anh Xem thêm