Đề ôn thi vào lớp 10 môn tiếng Anh năm 2022 số 23

Mời bạn đọc tham gia nhóm Facebook: Tài liệu học tập lớp 10 để tham khảo thêm nhiều tài liệu hữu ích, chuẩn bị tốt cho năm học 2022 - 2023 lớp 10 các môn khác nhau hiệu quả.

Đề thi tuyển sinh vào lớp 10 môn tiếng Anh có đáp án

Đề thi vào lớp 10 môn tiếng Anh có đáp án dưới đây nằm trong bộ đề tuyển sinh vào lớp 10 môn Anh năm 2022 - 2023 do VnDoc.com sưu tầm và đăng tải. Đề thi tiếng Anh chuyển cấp lớp 10 môn Anh có đáp án được biên tập bám sát chương trình SGK tiếng Anh 9 mới giúp các em ôn tập Từ vựng - Ngữ pháp tiếng Anh trọng tâm.

Xem thêm: Bộ 100 đề thi tuyển sinh lớp 10 môn Anh năm 2022 FULL

PART A: PHONETICS

1. A. baggyB. casualC. labelD. fashion
2. A. cityB. recycleC. centerD. collect
3. A. teaB. listenC. sentD. tend
4. A. booksB. catsC. mapsD. dogs
5. A. tidalB. giftC. billD. public

PART B: VOCABULARY AND GRAMMAR

I. Khoanh tròn một phương án đúng nhất

1. My brother usually listens to music ____________ the evening.

A. on

B. in

C. at

D. by

2. - “Would you like to go camping with me next Sunday?” - “______________________.”

A. Yes, please

B. Yes, I’d love to

C. No, thanks

D. Yes, I would

3. ___________ Nam was tired, he helped his mother with her housework.

A. Because

B. However

C. Despite

D. Although

4. –“Do you collect stamps or other things? -“Yes, I’m a stamp __________.”

A. collecting

B. collector

C. collect

D. collection

5. Where are the photos ____________ were taken at the Christmas party?

A. whom

B. which

C. who

D. whose

6. My children are very ___________ about going to the zoo.

A. excited

B. interesting

C. interested

D. exciting

7. The ao dai has been mentioned in poems, novels and songs by poets, writers and _________ for many years.

A. music

B. musical

C. musician

D. musicians

8. –“What does your father do?” -“He’s ____________ engineer.

A. a

B. the

C. an

D. x

9 Nam didn’t go to school yesterday, ____________?

A. did he

B. didn’t he

C. did Nam

D. didn’t Nam

10. The doctor _________ me not to stay up too late at night.

A. advised

B. suggested

C. insisted

D. forced

II. Cho dạng đúng của động từ trong ngoặc để hoàn thành những câu sau.1.0đ)

1. My brother usually (go) _________________ to work early to avoid traffic jams.

2. If I have her telephone number, I (give) _________________ it to you.

3. She wishes she (can) _________________ speak English fluently.

4. Yesterday when I came to see Peter, he (do) _________________ his homework.

5. Mai (not/write) _________________ any letters to me since she moved to Ho Chi Minh City.

PART C: READING COMPREHENSION

I. Khoanh tròn vào đáp án đúng nhất trong số (A, B, C hoặc D) để điền vào chỗ trống trong đoạn văn sau. (1.0 đ)

Electricity is the (0) _________ common form of energy used today. (1) _________ the modern world, (2) _________ is instantly available at the touch of a switch. Electricity has numerous uses. The most common use of electricity is to provide artificial lighting. In factories, electricity is used to (3) _________ the electric motor of machines. In offices, electricity is used to light up (4) _________ workplace. It is also used to operate air-conditioners, computers (5) _________ many other machines.

0. A. many B. much ©. most D. more

1. A. In B. Round C. During D. From

2. A. gas B. water C. electricity D. coal

3. A. driven B. drive C. driving D. drove

4. A. a B. any C. the D. many

5. A. but B. so C. because D. and

II. Đọc kĩ đoạn văn sau và làm theo yêu cầu. (2.0 đ)

Sydney is Autralia’s most exciting city, the history of Australia begins here. In 1788, Captain Apthur Phillips arrived in Sydney with 11 ships and 1624 passengers from Britain (including 770 prisioners). Today there are about 4 million people in Sydney. It’s the biggest city in Australia, the busiest port in the South Pacific and one of the most beautiful cities in the world. There are over twenty excellent beaches close to Sydney and its warm summer climate and cool winter have made it a favorite city for immigrants from overseas. There are three things that makes Sydney famous: its beautiful harbor, the Sydney Harbor Bridge, which was built in 1932 and the Sydney Opera House, which was opened in 1973.

1. When did Captain Apthur Phillips arrive in Sydney?

_______________________________________________________________________

2. What is the population of Sydney nowadays?

_______________________________________________________________________

3. Is Sydney the most beautiful city in the world?

_______________________________________________________________________

4. The word “overseas” in the second paragraph mostly means ___________.

A. in the country

B. homeland

C. abroad

D. hometown

5. What does the “which” in line 8 refer to __________?

A. Sydney’s beautiful Harbor

B. Sydney

C. the Sydney Harbor Bridge

D. Sydney Opera House

PART D: WRITING

I. Viết lại các câu sau bắt đầu bằng từ gợi ý sao cho câu thứ hai có cùng nghĩa với câu thứ nhất. (1.5 đ)

1. My sister started learning English 5 years ago

.-> My sister has ...................................................................................................

2. My cousin often visited me when he lived in Hanoi.

-> My cousin used .....................................................................................

3. “Do you go to school on Sunday?” my friend asked.

-> My friend asked .....................................................................................

4. They built a supermarket near the airport last year.

-> A supermarket ..........................................................................................

5. It took me three hours to clean the house yesterday.

-> I spent .....................................................................................

II. Viết câu hoàn chỉnh dùng những từ, cụm từ gợi ý cho sẵn. (1.5 đ)

1. If / I / you / , / I / learn harder.

....................................................................................................................................................

2. She / suggest / go / Huong pagoda / this weekend

..............................................................................................

3. Two days ago, / my brother / come / school late / because / he / get up / late

...........................................................................

4. The Internet / wonderful invention / modern life

....................................................................................................................

5. Our school / going / hold / English-speaking contest / celebrate / Teacher’s Day.

................................................................…

III. Hoàn chỉnh câu thứ hai sao cho không thay đổi nghĩa so với câu đã cho. 

1. They built a big villa near my house.

-> A big villa....................................................................................................

2. “I will never come back here again,” said the tourist.

-> The tourist said..................................................................................................

3. My grandmother can’t see if she doesn’t wear glasses.

-> Unless ………………………………………

4. He started learning Chinese five years ago.

-> He has ........................................................................................................

5. Phong is the best student in our class.

-> No ..............................................................................

6. Nobody can do this test because it is very difficult.

-> Because of....................................................................

IV. Mark the letter A, B, C or D to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.

1. No other metal is as expensive as gold.

A. No other metal except gold is expensive.

B. Gold is expensive, and other metals are, too.

C. Isn't gold the most expensive of all metals?

D. Gold is the most expensive of all metals.

2. I met Nancy first. I introduced her to all the kids.

A. I met all the kids first, and I introduced Nancy to them.

B. I met Nancy first and I introduced her to all the kids.

C. I met Nancy first, and all the kids, then I introduced them to her.

D. Nancy met all the kids first, then I introduced her to them.

3. I won't buy a robot toy until I have had enough money.

A. I will get a robot toy when I have had enough money.

B. I won't buy a robot toy although I have enough money.

C. Before I start to earn money, I won't buy a robot toy.

D. I won't buy a robot toy because I have enough money.

4. The exam was less difficult than I expected.

A. The exam was not difficult for me at all.

B. I expected that the exam was easy for US.

C. The exam was not as difficult as I expected.

D. I didn't expect the exam to be easy.

5. Many people want to travel the world, don't they?

A. Is it true that people don't want to travel the world?

B. Many people don't want to travel the world.

C. Don't many people want to travel the world?

D. Not many people want to travel the world.

ĐÁP ÁN

PART A: PHONETICS

1 - C; 2 - D; 3 - B; 4 - D; 5 - A;

PART B: VOCABULARY AND GRAMMAR

I. Khoanh tròn một phương án đúng nhất

1 - B; 2 - B; 3 - D; 4 - B; 5 - B;

6 - A; 7 - D; 8 - C; 9 - A; 10 - A;

II. Cho dạng đúng của động từ trong ngoặc để hoàn thành những câu sau.1.0đ)

1. My brother usually (go) ________goes_________ to work early to avoid traffic jams.

2. If I have her telephone number, I (give) ________wll give_________ it to you.

3. She wishes she (can) _______could__________ speak English fluently.

4. Yesterday when I came to see Peter, he (do) __________was doing_______ his homework.

5. Mai (not/write) _________hasn't written________ any letters to me since she moved to Ho Chi Minh City.

PART C: READING COMPREHENSION

I. Khoanh tròn vào đáp án đúng nhất trong số (A, B, C hoặc D) để điền vào chỗ trống trong đoạn văn sau. (1.0 đ)

1 - A; 2 - C; 3 - C; 4 - D; 5 - D;

II. Đọc kĩ đoạn văn sau và làm theo yêu cầu. (2.0 đ)

1 - In 1788.

2 - There are about 4 million people in Sydney.

3 - Yes, it is.

4 - C; 5 - D;

PART D: WRITING

I. Viết lại các câu sau bắt đầu bằng từ gợi ý sao cho câu thứ hai có cùng nghĩa với câu thứ nhất. (1.5 đ)

1 -  My sister has learnt English for 5 years.

2 - My cousin used visited me when lived in Hanoi.

3 - My friend asked if I went to school on Sunday.

4 - A supermarket was built near the airport last year.

5 - I spent three hours cleaning the house yesterday.

II. Viết câu hoàn chỉnh dùng những từ, cụm từ gợi ý cho sẵn. (1.5 đ)

1 - If I were you, I would learn harder.

2 - She suggests going to Huong pagoda this weekend.

3 - Two days ago, my brother came to school late because he got up late.

4 - The Internet is a wonderful invention of modern life

5 -  Our school is going to hold an English-speaking contest to celebrate the Teacher's day

III. Hoàn chỉnh câu thứ hai sao cho không thay đổi nghĩa so với câu đã cho.

1. They built a big villa near my house.

-> A big villa............was built near my house...............

2. “I will never come back here again,” said the tourist.

-> The tourist said..............he/she would never come back there again................

3. My grandmother can’t see if she doesn’t wear glasses.

-> Unless ……my grandmother wears glasses, she can’t see.…

4. He started learning Chinese five years ago.

-> He has ..................learnt Chinese for five years........................

5. Phong is the best student in our class.

-> No ..........student in our class is better than Phong...........

6. Nobody can do this test because it is very difficult.

-> Because of............its difficulty, nobody can do this test..........

IV. Mark the letter A, B, C or D to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.

1 - D; 2 - B; 3 - A; 4 - C; 5 - C;

Download đề thi & đáp án tại: Đề thi chuyển cấp vào lớp 10 môn Anh có đáp án. Mời bạn đọc tham khảo thêm nhiều tài liệu ôn thi vào lớp 10 năm 2022 các môn học khác như: ôn thi vào lớp 10 môn Toán, ôn thi vào lớp 10 môn Văn, ... được cập nhật liên tục trên VnDoc.com.

Đánh giá bài viết
5 23.352
Sắp xếp theo
    Thi vào lớp 10 môn tiếng Anh Xem thêm