Đề thi Tiếng Anh vào lớp 10 năm 2021 - Đề 3

Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn Anh kèm đáp án

Đề thi Tiếng Anh vào lớp 10 năm 2021 - Đề 3 do VnDoc.com tự biên soạn và đăng tải dưới đây tổng hợp các dạng bài tập phổ biến trong chuyên mục luyện thi vào 10 đi kèm với đáp án, là tài liệu luyện tập hữu ích giúp học sinh lớp 9 củng cố kiến thức và chuẩn bị cho kì thi chuyển cấp quan trọng sắp tới. Mời các em thao khảo bài sau đây.

Mời các bạn tham gia vào nhóm Luyện thi lớp 9 lên 10 để tham khảo thêm nhiều tài liệu hay: Luyện thi lớp 9 lên 10

Đề luyện tập thi vào 10 do VnDoc.com biên soạn gồm các bài tập thông dụng, bám sát đề thi minh họa của Bộ Giáo Dục nhằm giúp các em luyện tập và rà soát lại kiến thức chuẩn bị cho kì thi sắp tới.

Đề thi Tiếng Anh vào lớp 10 năm 2021 - Đề 3

Bản quyền thuộc về VnDoc nghiêm cấm mọi hành vi sao chép vì mục đích thương mại

I. MULTPLE CHOICE

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions

1. A. preserve

B. conserve

C. raise

D. reserve

2. A. watched

B. astonished

C. closed

D. cooked

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions

3. A. difference

B. difficult

C. supporting

D. beautiful

4. A. social

B. reply

C. contain

D. appear

Mark the letter A, B, C or D to indicate the underlined parts that needs correction in each of the following questions

5. Tom was very young when they left, and he could not longer remember living there.

A. was

B. left

C. could not

D. living

6. You had better learn French before apply for the job.

A. had better

B. learn

C. apply

D. for

7. Kim who was both blind and deafness overcome her difficulties to succeed.

A. who

B. both

C. deafness

D. difficulties

Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following questions

8. This test must be done ___________.

A. care

B. careful

C. carefully

D. careless

9. I haven’t seen her ___________.

A. for two weeks

B. since two weeks

C. 2 weeks ago

D. in 2 weeks

10. He was born _________1976.

A. on

B. in

C. of

D. at

11. I suggest _____________ a picnic on the weekend

A. to have

B. having

C. had

D. have

12. Jack _______ in London when I last saw him.

A. is working

B. was working

C. has worked

D. has been working

13. This is the best movie _____________ I have seen.

A. who

B. whom

C. where

D. that

14. He has to study this afternoon, ___________?

A. hasn’t he

B. has he

C. doesn’t he

D. does he

15. That desk ______________ several times this year

A. has been repaired

B. has repaired

C. repairs

D. is repaired

16. Egypt is famous ______________ ancient pyramids.

A. on

B. for

C. from

D. to

Mark the letter A, B, C or D to indicate the most suitable response to complete each of the following exchanges

17. “How are you?” - “ ____________”

A. How are you, too?

B. I’m going well

C. So far so good!

D. Got a headache

18. “Would you like a cup of coffee?” - “ _____________”

A. A nice surprise!

B. No, thanks

C. Yes, I would

D. Excuse me?

Mark the letter A, B, C or D ti indicate the word(s) CLOSET in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions

19. Teachers said he was disruptive and his behaviour had adverse influence on other students.

A. difficult

B. active

C. troublesome

D. offensive

20. To get the best deal on a new car, you need to know what a car is really worth

A. pay the lowest price

B. get the highest quality

C. save the most amount of petrol

D. reach the fastest agreement

Mark the letter A, B, C or D ti indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions

21. The research, contrary to common belief, revealed some rather unexpected results.

A. impressive

B. predictable

C. surprising

D. positive

22. People sometimes choose partners who compensate for their own shortcomings.

A. disadvantages

B. benefits

C. flaws

D. strengths

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct word or phrase that best fits of each of the numbered blanks

There are a lot of things you should follow to be a welcome guest in America. When you are (23) ___________ invited to have dinner at your friend’s house, it’s necessary to bring a small present. Flowers are always nice; or you may bring a bottle of (24) ___________ wine if you know that your friend likes drinking. You are expected to arrive for dinner on time or just a few minutes late. Don’t get there early. If you are going to be more than fifteen minutes late, you should call and tell them.

Try to relax and enjoy yourself at the dinner table. If you don’t know about choosing the (25) ___________right fork or knife, just watch the other people, and follow them. If you still have no idea of (26) ___________what to do, ask the person next to you.

When it comes to the food, if you like it, say so. They are looking forward to hearing your compliments. Of course, you will thank them for the meal and their kindness. It is also a good idea to send a (27) ___________thank you note the day after.

23. A. made

A. demanded

B. invited

C. forced

24. A. juice

B. wine

C. lemonade

D. coke

25. A. new

B. main

C. big

D. right

26. A. where

B. which

C. why

D. what

27. A. welcome

B. goodbye

C. message

D. thank-you

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the question

Long ago a lot of people thought the moon was a god. Other people thought it was just a light in the sky. And others thought it was a big ball of cheese.

The telescopes were made. And men saw that the moon was really another world. They wondered what it was like. They dreamed of going there.

On July 20, 1969, that dream came true. Two American men landed on the moon. Their names were Neil Armstrong and Edwin Aldrin. The first thing the men found was that the moon is covered with dust. The dust is so thick that the men left footprints where they walked. Those were the first marks a living thing had ever made on the moon. And they could stay there for years and years. There is no wind or rain to wipe them off.

The two men walked on the moon for hours. They picked up rocks to bring back to earth for study. They dug up dirt to bring back. They set up machines to find out things people wanted to know. Then they climbed back into their moon landing craft.

Next day, the landing craft roared as the two men took off from the moon. They joined Michael Collins in the spaceship that waited for them above the moon. Then they were off on their trip back to earth. Behind them they left the plains and tall mountains of the moon. They left the machines they had set up. And they left footprints that may last forever.

28. This story tells _______________.

A. about the first men to walk on the moon

B. how men found footprints on the moon

C. what the men brought back from their trip to the moon

D. about the mountains on the moon

29. A telescope_______________.

A. makes the moon brighter

B. turns the moon into another world

C. makes many of men's dreams come true

D. helps people see the moon more clearly

30. The men brought rocks and dirt from the moon because_______________.

A. they wanted something to show they were there

B. people wanted to use them to learn about the moon

C. they wanted to keep them as souvenirs

D. they might sell them to scientists

31. When the men returned to earth, they_______________.

A. left their machines on the moon

B. destroyed the machines

C. carried the machines with them

D. hid the machines

32. The next people who go to the moon likely could_______________.

A. find that the machines have disappeared

B. leave the first set of footprints on the moon

C. find the places where Armstrong and Aldrin walked

D. find that dust wiped off the two men's footprints

II. WRITING

Finish the second sentence so that it has similar meaning to the first one, beginning with the given words

33. The teacher has invited all the students in the class

All the students in the class ___________________________

34. In spite of his disabilities, Nick manages to overcome difficulties and become famous for all over the world.

Although _________________________________________

35. Mary said “Let’s go to the cinema”

Mary suggest ______________________________________

36. If you don’t work harder, you won’t pass the exam

Unless ___________________________________________

Combine two sentences into a new one using the given words in brackets. Do not change the given words in any way.

37. His teachers don’t like him. His friend also don’t like him. (NEITHER)

_________________________________________________

38. Her idol moved far away from the city. She felt so sad. (BECAUSE)

_________________________________________________

39. Our grandparents live far away. We don’t usually visit them. (IF)

_________________________________________________

40. They couldn’t drive fast. The road was very slippery. (so)

_________________________________________________

-The end-

Đáp án đề thi Tiếng Anh vào lớp 10 năm 2021 - Đề 3

I. MULTPLE CHOICE

1. B

2. A

3. D

4. B

5. C

6. C

7. C

8. C

9. A

10. B

11. B

12. B

13. D

14. C

15. A

16. B

17. C

18. B

19. C

20. A

21. B

22. D

23. C

24. B

25. D

26. D

27. D

28. A

29. D

30. B

31. A

32. C

III. WRITING

Finish the second sentence so that it has similar meaning to the first one, beginning with the given words

33. All the students in the class have been invited by the teacher

34. Although he is disabled, Nick manages to overcome difficulties and become famous all over the world

35. Mary suggested going to the cinema.

36. Unless you work harder, you won’t pass the exam

Combine two sentences into a new one using the given words in brackets. Do not change the given words in any way.

37. Neither his teachers nor his friends like him

38. Because her idol moved far away from the city, she felt so sad

39. If our grandparents didn’t live far away, we would visit them very often

40. The road was very slippery, so they couldn’t drive fast.

Trên đây VnDoc.com đã giới thiệu Đề thi Tiếng Anh vào lớp 10 năm 2021 - Đề 3. Mời các bạn tham khảo tham khảo thêm các tài liệu luyện thi vào 10 hay như Chuyên đề Câu điều kiện - Ôn thi vào 10, Quy tắc trọng âm Tiếng Anh dễ nhớ, Đề thi Tiếng Anh vào lớp 10 năm 2021 - Đề 2, Đề thi Tiếng Anh vào lớp 10 năm 2021 - Đề 1.... được cập nhật liên tục trên VnDoc.com.

Đánh giá bài viết
1 193
0 Bình luận
Sắp xếp theo
Thi vào lớp 10 môn tiếng Anh Xem thêm