Đề thi Tiếng Anh vào lớp 10 năm 2021 - Đề 5

Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn Anh kèm đáp án

Đề thi Tiếng Anh vào lớp 10 năm 2021 - Đề 5 do VnDoc.com tự biên soạn và đăng tải dưới đây tổng hợp các dạng bài tập phổ biến trong chuyên mục luyện thi vào 10 đi kèm với đáp án, là tài liệu luyện tập hữu ích giúp học sinh lớp 9 củng cố kiến thức và chuẩn bị cho kì thi chuyển cấp quan trọng sắp tới. Mời các em thao khảo bài sau đây.

Mời các bạn tham gia vào nhóm Luyện thi lớp 9 lên 10 để tham khảo thêm nhiều tài liệu hay: Luyện thi lớp 9 lên 10

Đề luyện tập thi vào 10 do VnDoc.com biên soạn gồm các bài tập thông dụng, bám sát đề thi minh họa của Bộ Giáo Dục nhằm giúp các em luyện tập và rà soát lại kiến thức chuẩn bị cho kì thi sắp tới.

Đề thi Tiếng Anh vào lớp 10 năm 2021 - Đề 5

Bản quyền thuộc về VnDoc nghiêm cấm mọi hành vi sao chép vì mục đích thương mại

I. MULTPLE CHOICE

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions

1. A. books

B. dogs

C. cats

D. maps

2. A. promise

B. despite

C. advise

D. kite

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions

3. A. familiar

B. impatient

C. uncertain

D. arrogant

4. A. forgettable

B. philosophy

C. humanism

D. objectively

Mark the letter A, B, C or D to indicate the underlined parts that needs correction in each of the following questions

5. I want to live for hundred years.

A. want

B. to live

C. for

D. hundred

6. The little boys mother bought him a five-speeds racing bicycle for his birthday.

A. The

B. him

C. five-speeds

D. for

7. Pay attention of the traffic lights when you are travelling in the street.

A. Pay attention

B. of

C. when

D. are travelling

Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following questions

8. Do you know the man ____________ we met at the party last night?

A. whom

B. which

C. what

D. where

9. He’s not really interested in ____________ on the farm.

A. to work

B. work

C. worked

D. working

10. My sister studied hard, ___________ she completed her exam successfully.

A. although

B. but

C. because

D. so

11. Your sister works in a foreign company, ___________ she?

A. isn’t

B. didn’t

C. wasn’t

D. doesn’t

12. I often have breakfast ________ 6:00 __________ the morning.

A. in -at

B. at - in

C. on -to

D. at - on

13. We bought some ____________.

A. German lovely old glasses

B. old lovely German glasses

C. German old lovely glasses

D. lovely old German glasses

14. We __________ this computer for over ten years.

A. have used

B. were using

C. used

D. are using

15. He was born __________ 1987.

A. on

B. in

C. of

D. at

16. I suggest ___________ a picnic on the weekend.

A. to have

B. having

C. had

D. have

Mark the letter A, B, C or D ti indicate the word(s) CLOSET in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions

17. I didn’t think his comments were very appropriate at that time.

A. right

B. correct

C. exact

D. suitable

18. Have you found out how much all this is going to cost? Is it expensive?

A. got information about

B. found by chance

C. talked to someone about

D. met someone and asked

Mark the letter A, B, C or D ti indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions

19. Someone who can think fast and make decisions easily is said to be brilliant.

A. smart

B. cheerful

C. stupid

D. successful

20. When you play professional football, you lose the ability to play simply for fun.

A. watched only, not played well

B. played in a team, not individually

C. considered serious as a job

D. done for enjoyment, not as a job

Mark the letter A, B, C or D to indicate the most suitable response to complete each of the following exchanges

21. “What a lovely hat you have” - “Thanks. ______________”

A. I don’t care

B. I’m glad you like it

C. Certainly

D. That’s OK

22. “How would you like your tea?” - “ _________________”

A. Yes, please. Thanks

B. With milk, please

C. Thank you very much

D. It’s fantastic. Thank you.

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct word or phrase that best fits of each of the numbered blanks

The word jeans (23) __________ from a kind of material that was made in Europe. It is a strong material and it does not (24) __________ out easily. In the 1960s, many university and college (25) __________ wore jeans. Designers made different styles of jeans to match the 1960’s fashions; embroidered jeans, painted jeans and so on. In the 1970s more and more people started wearing jeans because they became (26) __________. In the 1980s jeans finally became (27) __________ fashion clothing when famous designers started (28) __________ their own styles of jeans, with their own labels on them. Sales of jeans always go up and up because jeans have never been out of fashion.

23. A. gets

B. goes

C. arrives

D. comes

24. A. go

B. wear

C. call

D. come

25. A. teenagers

B. pupils

C. students

D. youngster

26. A. higher

B. costlier

C. longer

D. cheaper

27. A. low

B. high

C. up

D. old

28. A. doing

B. getting

C. making

D. buying

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the question

Along with jogging and swimming, cycling is one of the best all-round forms of exercise. It can help to increase your strength and energy, giving you more efficient muscles and a stronger heart. But increasing your strength is not the only advantage of cycling. Because you’re not carrying the weight of your body on your feet, it’s a good form of exercise for people with painful feet or backs. However, with all forms of exercise it’s important to start slowly and build up gently. Doing too much too quickly can damage muscles that aren’t used to working. If you have any doubts about taking up cycling for health reasons, talk to your doctor and ask for his/her advice.

Ideally you should be cycling at least two or three times a week. For the exercise to be doing you good, you should get a little out of breath. Don’t worry that if you begin to lose your breath, it could be dangerous and there must be something wrong with your heart. This is simply not true; shortness of breath shows that the exercise is having the right effect. However, if you find you are in pain then you should stop and take a rest.

29. People with back problems might go cycling because__________.

A. it enables them to carry the weight of their body on their feet

B. it does not make them carry the weight of their body on their feet

C. it helps to make their backs become stronger

D. it helps them to relieve their backache

30. All forms of exercise must be started__________.

A. gradually

B. quickly

C. strenuously

D. violently

31. According to the writer, it is best to go cycling__________.

A. once a week

B. at least two or three times a week

C. at least two or three times a day

D. every day

32. You should not worry about the shortness of breath because__________.

A. it shows that there is something wrong with your heart

B. it shows that you should stop and take a rest

C. it is a sign of exercise having the right effect

D. it is a sign of your getting rid of your heart problem

33. Which of the following is NOT included in the advantages of cycling?

A. Giving you a stronger heart

B. Increasing you strength and energy

C. Giving you better muscles

D. Making you look younger

II. WRITING

Finish the second sentence so that it has similar meaning to the first one, beginning with the given words

34. Have they ever been to the Philippines?

They _____________________________________________

35. “We are learning English at this moment” Nam said

Nam said __________________________________________

36. We must answer this letter immediately

This letter _________________________________________

37. I don’t have a bicycle.

I wish ____________________________________________

Reorder these words to have correct sentences

38. will/ the/ in Hung/ be/ a/ famous/ teacher/ future/./

________________________________________________

39. of/ the/ she/ best/ fact/ In/ salary/ low,/ spite/ that/ her/ try/ her/ hard./ will/ work/ to/

________________________________________________

40. she/ cook/ sister/ to/ Your/ how/ does/ know/ doesn’t/ ,/ ?/

________________________________________________

-The end-

Đáp án đề thi Tiếng Anh vào lớp 10 năm 2021 - Đề 5

I. MULTPLE CHOICE

1. B

2. A

3. D

4. C

5. D

6. C

7. B

8. A

9. D

10. D

11. D

12. B

13. D

14. A

15. B

16. B

17. D

18. A

19. C

20. D

21. B

22. B

23. D

24. B

25. C

26. D

27. B

28. C

29. B

30. A

31. B

32. C

33. D

 

 

 

 

 

 

 

II. WRITING

Finish the second sentence so that it has similar meaning to the first one, beginning with the given words

34. They have ever been to the Philippines, haven’t they?

35. Nam said (that) they were learning English at that moment

36. This letter must be answered immediately (by us)

37. I wish I had a bicycle

Reorder these words to have correct sentences

38. Hung will be a famous teacher in the future

39. In spite of the fact that her salary is low, she will try her best to work hard.

40. Your sister doesn’t know how to cook, does she?

Trên đây VnDoc.com đã giới thiệu Đề thi Tiếng Anh vào lớp 10 năm 2021 - Đề 5. Mời các bạn tham khảo tham khảo thêm các tài liệu luyện thi vào 10 hay như Chuyên đề Câu điều kiện - Ôn thi vào 10, Quy tắc trọng âm Tiếng Anh dễ nhớ, Đề thi Tiếng Anh vào lớp 10 năm 2021 - Đề 4, Đề thi Tiếng Anh vào lớp 10 năm 2021 - Đề 3.... được cập nhật liên tục trên VnDoc.com.

Đánh giá bài viết
1 453
0 Bình luận
Sắp xếp theo
Thi vào lớp 10 môn tiếng Anh Xem thêm