Đề thi Tiếng Anh vào lớp 10 năm 2021 - Đề 7

Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn Anh kèm đáp án

Đề thi Tiếng Anh vào lớp 10 năm 2021 - Đề 7 do VnDoc.com tự biên soạn và đăng tải dưới đây tổng hợp các dạng bài tập phổ biến trong chuyên mục luyện thi vào 10 đi kèm với đáp án, là tài liệu luyện tập hữu ích giúp học sinh lớp 9 củng cố kiến thức và chuẩn bị cho kì thi chuyển cấp quan trọng sắp tới. Mời các em thao khảo bài sau đây.

Mời các bạn tham gia vào nhóm Luyện thi lớp 9 lên 10 để tham khảo thêm nhiều tài liệu hay: Luyện thi lớp 9 lên 10

Đề luyện tập thi vào 10 do VnDoc.com biên soạn gồm các bài tập thông dụng, bám sát đề thi minh họa của Bộ Giáo Dục nhằm giúp các em luyện tập và rà soát lại kiến thức chuẩn bị cho kì thi sắp tới.

Đề thi Tiếng Anh vào lớp 10 năm 2021 - Đề 7

Bản quyền thuộc về VnDoc nghiêm cấm mọi hành vi sao chép vì mục đích thương mại

I. MULTPLE CHOICE

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions

1. A. house

B. horse

C. hour

D. hot

2. A. eats

B. stops

C. lives

D. cooks

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions

3. A. inherit

B. industry

C. benefit

D. architect

4. A. image

B. predict

C. envy

D. cover

Mark the letter A, B, C or D to indicate the underlined parts that needs correction in each of the following questions

5. The lives of disadvantaged students are often very different for those of their more wealthy peers

A. The

B. disadvantaged

C. different for

D. their

6. There are lots of amused ways to volunteer in the arts such as teaching, designing and assisting with a variety of arts and crafts.

A. amused

B. volunteer

C. designing and

D. a variety of

7. Mahatma Gandhi fought against the right of poor people and women in India and became a hero for millions of people.

A. fought against

B. and

C. a

D. millions

Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following questions

8. If he _____________ hard, he will his math test next week.

A. study

B. studies

C. studied

D. is studying

9. They say that solar energy doesn’t cause _____________.

A. pollution

B. pollute

C. polluted

D. pollutant

10. Peter fell over while he __________ basketball.

A. is playing

B. was playing

C. played

D. plays

11. Due to the bad weather, the flight to Manchester was ___________.

A. taken off

B. cut down

C. turned down

D. put off

12. Is that the man ________ was broken into two days ago?

A. whose house

B. who’s house

C. the house of whom

D. of whom the house

13. After Osama bin Laden’s death, the European countries are afraid ________ the bomb revenge.

A. of

B. with

C. for

D. in

14. Women have been given _________ economic and political rights, as well as the right to choose their own husband.

A. same

B. alike

C. equal

D. able

15. The traditional role of a husband is a _________ of safety and security.

A. deliveryman

B. supporter

C. supply

D. provider

16. By the time you receive her letter, she ________ the country.

A. is going to leave

B. is leaving

C. will leave

D. will have left

Mark the letter A, B, C or D to indicate the most suitable response to complete each of the following exchanges

17. - “How fashionable a pair of trainers you have!”

- “_________”

A. Do you want to know where I bought them?

B. Thanks for your compliment.

C. I know it’s fashionable

D. Yes, of course.

18. - “What can I do for you?”

- “_________”

A. No need to help

B. Thank you.

C. Thanks, I’m just looking.

D. Sorry for not buying anything.

Mark the letter A, B, C or D ti indicate the word(s) CLOSET in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions

19. The government took big steps to prevent gender inequality.

A. increase

B. avoid

C. promote

D. cause

20. In order to be successful, we should never give up hope.

A. fight

B. abandon

C. continue

D. suspect

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

21. Students are advised to tune out distractions and focus on study.

A. avoid

B. forget

C. neglect

D. regard

22. Don’t confess your love to your friends unless you know they fell the same way.

A. admit

B. conceal

C. declare

D. expose

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct word or phrase that best fits of each of the numbered blanks

A large supermarket was looking for a manager for a new store they were planning to open. Out of over 90 people who had applied for the post they had chosen five and asked them to come for an interview.

The first _____(23)_____, Mr Riley, walked into the interview room. He was smartly dressed, but it was clear that he was listening to a personal stereo. He sat down _____(24)_____ off his shoes and lit a cigarette. One of the interviewers said that they would prefer him not to smoke and Mr. Riley apologized. Just at that moment a telephone rang. Mr. Riley reached into his pocket, took _____(25)_____ his mobile phone and began a conversation with a friend of his. After a minute or two, the interviewers had enough and said they wanted to begin. “Certainly, go ahead,” said Mr. Riley. They _____(26)_____ him why he wanted the job. “I don’t,” he replied. “But I _____(27)_____ like a day in London, and you’ve already paid my train fare to come up here for the interview.

23. A. applied

A. application

B. applicant

C. applier

24. A. took

A. put

B. wore

C. taken

25. A. off

B. in

C. out

D. over

26. A. said

B. told

C. warmed

D. asked

27. A. felt

B. wanted

C. was

D. needed

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the question

Life in the big city is fast-paced, fun and exciting. There are countless job opportunities and activities to occupy your time. However, with the good, there also comes the bad. Although the big city has more job opportunities; there are also more people competing for a single job. This can make your job search frustrating. Oddly enough, you will see hundreds, if not thousands of jobs available each week, but you still might remain unemployed, especially when the economy is down. In addition, the cost of living is typically higher in big cities, and it can cost you an arm and a leg for a small apartment in a decent area of the city, not to mention other costs to fulfill your basic demands. Diversity is a good thing, but the amount of people can be a bit overwhelming if you are not accustomed to it. There will always be crowds and always be people around. Moreover, traffic can be a nightmare in the big city. It can get so bad that it can turn you into an evil person. If you hate driving in traffic, then the big city life is not for you. Heavy traffic also contributes to the pollution, which is one of the biggest disadvantages of living in the city. Obviously, our health is affected most with certain diseases relating to respiratory system and other body parts. A lot of premature deaths are supposed to be the result of long-term exposure to small particles. Most importantly, there is always more crime in a big city, causing you second case your decision for living in a big city. You are much more likely to be a victim of a crime living in a big city than in a small town.

28. What does the phrase “cost an arm and a leg” mean?

A. your legs and arms have good value

B. cost a small amount of money

C. you must work hard to earn money

D. cost a lot of money

29. In the big city, people tend to _______ when traffic is getting heavy.

A. go crazy

B. get enough time to relax

C. wait a bit longer

D. slow down themselves

30. While big cities have more job opportunities, it also give _______.

A. more competition for a single job

B. higher salary

C. growing economic crisis

D. greater chances of being unemployed

31. Which of the following sentences is NOT true ?

A. Pollution causes health problems.

B. Cities are always crowded.

C. It costs a lot of money to live in a big city.

D. Crime is not a serious problem in big cities.

32. According to the passage, some good things of living in the city are _______.

A. excellent educational system and recreational activities

B. excellent educational system and countless job opportunities

C. countless job opportunities and activities to occupy your time

D. a lot of kinds of entertainment and shopping centers

II. WRITING

Finish the second sentence so that it has similar meaning to the first one, beginning with the given words

33. When did you first know him?

How ________________________________

34. Their trip lasted three days.

They had _____________________________

35. He can’t afford to buy the car.

The car ______________________________

36. Shirley didn’t begin to read until she was eight.

It wasn’t ____________________________

Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence, using the word in brackets.

37. You can’t understand these things because you are very young. (enough)

____________________________________

38. I have so much to do today. (wish)

____________________________________

39. Tom is a playwright as well as an actor. (not only)

____________________________________

40. They did not finish the kitchen on Monday. (wasn’t)

____________________________________

-The end-

Đáp án đề thi Tiếng Anh vào lớp 10 năm 2021 - Đề 7

I. MULTPLE CHOICE

1. C

2. C

3. A

4. D

5. C

6. C

7. A

8. B

9. A

10. B

11. D

12. A

13. A

14. C

15. D

16. D

17. B

18. C

19. B

20. B

21. D

22. B

23. C

24. A

25. C

26. D

27. A

28. D

29. A

30. A

31. D

32. C

II. WRITING

Finish the second sentence so that it has similar meaning to the first one, beginning with the given words

33. It takes three hours to drive from Hanoi to Nam Dinh.

34. I wish you had told us about it.

35. The owner of the house is thought to be abroad.

36. The sea was too rough for the children to go swimming.

Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence, using the word in brackets.

37. You are not old enough to understand these things.

38. I wish I didn’t have so much to do today.

39. Tom is not only a playwright but also an actor.

40. The kitchen wasn’t finished on Monday.

Trên đây VnDoc.com đã giới thiệu Đề thi Tiếng Anh vào lớp 10 năm 2021 - Đề 7. Mời các bạn tham khảo tham khảo thêm các tài liệu luyện thi vào 10 hay như Chuyên đề Câu điều kiện - Ôn thi vào 10, Quy tắc trọng âm Tiếng Anh dễ nhớ, Đề thi Tiếng Anh vào lớp 10 năm 2021 - Đề 4, Đề thi Tiếng Anh vào lớp 10 năm 2021 - Đề 3.... được cập nhật liên tục trên VnDoc.com.

Đánh giá bài viết
1 1.364
0 Bình luận
Sắp xếp theo
Thi vào lớp 10 môn tiếng Anh Xem thêm