Đề thi Tiếng Anh vào lớp 10 năm 2021 - Đề 9

Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn Anh kèm đáp án

Đề thi Tiếng Anh vào lớp 10 năm 2021 - Đề 9 do VnDoc.com tự biên soạn và đăng tải dưới đây tổng hợp các dạng bài tập phổ biến trong chuyên mục luyện thi vào 10 đi kèm với đáp án, là tài liệu luyện tập hữu ích giúp học sinh lớp 9 củng cố kiến thức và chuẩn bị cho kì thi chuyển cấp quan trọng sắp tới. Mời các em thao khảo bài sau đây.

Mời các bạn tham gia vào nhóm Luyện thi lớp 9 lên 10 để tham khảo thêm nhiều tài liệu hay: Luyện thi lớp 9 lên 10

Đề luyện tập thi vào 10 do VnDoc.com biên soạn gồm các bài tập thông dụng, bám sát đề thi minh họa của Bộ Giáo Dục nhằm giúp các em luyện tập và rà soát lại kiến thức chuẩn bị cho kì thi sắp tới.

Đề thi Tiếng Anh vào lớp 10 năm 2021 - Đề 9

Bản quyền thuộc về VnDoc nghiêm cấm mọi hành vi sao chép vì mục đích thương mại

I. MULTPLE CHOICE

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions

1. A. education

B. graduate

C. individual

D. confident

2. A. embarrassed

B. awareness

C. abandoned

D. captain

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions

3. A. economy

B. economics

C. technologically

D. institution

4. A. university

B. international

C. agricultural

D. philosophy

Mark the letter A, B, C or D to indicate the underlined parts that needs correction in each of the following questions

5. After George had returned to his house, he was reading a book.

A. had returned

B. to his house

C. he

D. was reading

6. My mother is ill so I’d like to have a day off to take care for her

A. so

B. to have

C. day off

D. take care for

7. The more I live with him, the most I love him.

A. The more

B. with

C. the most

D. love him

Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following questions

8. Your sister works in a foreign company, _____________ she?

A. isn’t she

B. didn’t she

C. wasn’t she

D. doesn’t she

9. We ______________ this computer for over ten years.

A. have used

B. were using

C. used

D. are using

10. “Do you ________ your new classmate, or do you two argue?”

A. get on with

B. look forward to

C. face up to

D. keep up with

11. The Centre for Education Promotion and Empowerment for Women, ________ was established years ago, has worked to gain equality for women.

A. that

B. what

C. which

D. it

12. All of my teachers, friends and relatives are asking me continually what careers I am interested in and I’m struggling to ________ a decision.

A. do

B. make

C. take

D. offer

13. Jack _______ for not phoning Anna earlier.

A. said

B. apologized

C. regretted

D. invited

14. _______ is the existence of a wide variety of plant and animal species living in the natural environment.

A. Biodiversity

B. Globe

C. Individual

D. conservation

15. Mr. John ____________ 20 cigarettes every day.

A. don’t smoke

B. smokes

C. smoked

D. do smoke

16. If it rains this evening, I _____________ out

A. couldn’t go

B. won’t go

C. wouldn’t go

D. don’t go

Mark the letter A, B, C or D to indicate the most suitable response to complete each of the following exchanges

17. A: “Would you like to stay with us and spend our traditional Tet holidays together?”

B: “___________”

A. What a nice idea! Thanks.

B. Oh, lucky you!

C. What a shame, I will.

D. I-Iow come’?

18. “___________”

- “It means go very quickly”.

A. How can you explain “rush”?

B. How do you spell “rush”?

C. What does “rush” mean?

D. What is the equivalent of “rush—?

Mark the letter A, B, C or D ti indicate the word(s) CLOSET in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions

19. Apple iPad has remained the single most popular tablet PC ever since 2010.

A. became

B. continued

C. existed

D. stopped

20. There are many traffic jams during rush hour.

A. images

B. models

C. papers

D. pictures

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

21. Nutritious snacks provide an important contribution towards your child’s daily nutritional needs.

A. Inexpensive

B. Uncooked

C. Unhealthy

D. Unpacked

22. A smartphone is too costly for him to even have a normal one.

A. economical

B. expensive

C. priceless

D. valuable

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct word or phrase that best fits of each of the numbered blanks

I was with Overseas Volunteers (OV) for a year after leaving university, and I was sent to an isolated village in Chad, about 500 kilometres from the capital N’Djamena. Coming from a (23)________ country, I got quite a shock, as conditions were much harder than I had expected. But after a few days I got used to (24)________ there. The people were always very friendly and helpful, and I soon began to appreciate how beautiful the countryside was.

One of my jobs was to supply the village (25)________ water. The well was a long walk away, and the women used to spend a long time every day carrying heavy pots backwards and forwards. So I contacted the organisation and arranged to have some pipes delivered. (26)________ these pipes were not really perfect, they still made a great difference to the villagers.

All in all, I think my time with OV was a good experience. Although it was not paid, it was well worth doing and I would recommend it to anyone (27)________ was considering working for a charity.

23. A. rich

A. comfortable

B. Well-paid

C. luxurious

24. A. lived

A. living

B. lives

C. lively

25. A. for

B. on

C. with

D. from

26. A. If

B. Because

C. When

D. Although

27. A. which

B. when

C. where

D. who

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the question

If parents bring up a child with the sole aim of turning the child into a genius, they will cause a disaster. According to several scientists, this is one of the biggest mistakes which ambitious parents make. Generally, the child will be only too aware of what his parents expect, and will fail. Unrealistic parental expectations can cause great damage to children.

However, if parents are not too unrealistic about what they expect their children to do, but are ambitious in a sensible way, the child may succeed in doing very well - especially if the parents are very supportive of their child.

Michael is very lucky. He is crazy about music, and his parents help him a lot by taking him to concerts and arranging private piano and violin lessons for him. They even drive him 50 kilometers twice a week for violin lessons. Michael’s mother knows very little about music, but his father plays the trumpet in a large orchestra. However, he never makes Michael enter music competitions if he is unwilling.

Winston, Michael’s friend, however, is not so lucky. Both his parents are successful musicians, and they set too high a standard for Winston. They want their son to be as successful as they are and so they enter him for every piano competition held. They are very unhappy when he does not win. Winston is always afraid that he will disappoint his parents and now he always seems quiet and unhappy.

28. Michael is fortunate in that _______.

A. his father is a musician

B. his parents are quite rich

C. his mother knows little about music

D. his parents help him in a sensibly way

29. Winston’s parents push their son so much and he _______.

A. has won a lot of piano competitions

B. cannot learn much music from them

C. has become a good musician

D. is afraid to disappoint them

30. One of the serious mistakes parents can make is to _______.

A. push their child into trying too much

B. help their child to become a genius

C. make their child become a musician

D. neglect their child’s education

31. Parents’ ambition for their children is not wrong if they _______.

A. force their children into achieving success

B. themselves have been very successful

C. understand and help their children sensibly

D. arrange private lessons for their children

32. The two examples given in the passage illustrate the principle that _______.

A. successful parents always have intelligent children

B. successful parents often have unsuccessful children

C. parents should let the child develop in the way he wants

D. parents should spend more money on the child’s education

II. WRITING

Finish the second sentence so that it has similar meaning to the first one, beginning with the given words

33. My parents will sell the house in the country.

The house in the country ___________________________

34. If the man doesn’t arrive, we will start the conference without him

Unless _________________________________________

35. They suggested banning advertisements on TV

They suggested that advertisements __________________

36. He not only sings well but also dances beautifully

Not only _______________________________________

Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence, using the word in brackets.

37. “Well, in the end I think I’ll take the black pair,” said the customer. (took)

_______________________________________________

38. When the goods arrived at the shop, they are inspected carefully. (On)

_______________________________________________

39. Although he was able to do the job, he wasn’t given the position. (being)

_______________________________________________

40. You should take the train instead of the bus. (If)

_______________________________________________

-The end-

Đáp án đề thi Tiếng Anh vào lớp 10 năm 2021 - Đề 9

I. MULTPLE CHOICE

1. D

2. B

3. A

4. D

5. D

6. D

7. C

8. D

9. A

10. A

11. C

12. B

13. B

14. A

15. B

16. B

17. A

18. C

19. B

20. A

21. C

22. A

23. A

24. B

25. C

26. D

27. D

28. D

29. D

30. A

31. C

32. C

II. WRITING

33. The house in the country will be sold by my parents

34. Unless the man arrives, we will start the conference without him

35. They suggested that advertisements on TV should be banned

36. Not only does she sing well but also dances beautifully

Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence, using the word in brackets.

37. The customer finally took the black pair.

38. On arriving at the shop, the goods are inspected carefully.

39. Despite being able to do the job, he wasn’t given the position.

40. If I were you, I would take the train instead of the bus.

Trên đây VnDoc.com đã giới thiệu Đề thi Tiếng Anh vào lớp 10 năm 2021 - Đề 9. Mời các bạn tham khảo tham khảo thêm các tài liệu luyện thi vào 10 hay như Chuyên đề Câu điều kiện - Ôn thi vào 10, Quy tắc trọng âm Tiếng Anh dễ nhớ, Đề thi Tiếng Anh vào lớp 10 năm 2021 - Đề 8, Đề thi Tiếng Anh vào lớp 10 năm 2021 - Đề 7.... được cập nhật liên tục trên VnDoc.com.

Đánh giá bài viết
1 844
0 Bình luận
Sắp xếp theo
Thi vào lớp 10 môn tiếng Anh Xem thêm