Bài tập to V và Ving

Bài tập Gerund và Infinitive có đáp án

Như các em đã biết, Gerunds (danh động từ) nói cho dễ hiểu và dễ nhớ như chính tên gọi của nó là động từ thêm "ing" để biến thành danh từ. Sau khi chuyển thành danh từ, Gerunds có thể được dùng làm chủ ngữ (Learning English is necessary), tân ngữ hoặc bổ ngữ (I like swimming) hoặc dùng sau đại từ sở hữu làm chức năng tân ngữ (Please forgive my coming late!). Mời các em tham khảo.

Mời các bạn tham gia nhóm Tiếng Anh THCS để tham khảo thêm nhiều tài liệu nhiều tài liệu tiếng Anh hay tại: Tiếng Anh THCS

Bài tập to V và Ving

Bản quyền thuộc về VnDoc nghiêm cấm mọi hành vi sao chép vì mục đích thương mại

Exercise 1: Choose the best answer A, B, C or D

1. How much time do you spend _______ TV every day?

A. watch

B. to watch

C. watching

D. in watching

2. I would love _______ to your party! Thank you for inviting me.

A. come

B. coming

C. to come

D. came

3. Could you help me _______ the kitchen? It’s a real mess!

A. tidy

B. tidied

C. tidying

D. with tidying

4. Steven dislikes _______, so he usually takes a bus to work.

A. to drive

B. to be driven

C. be driven

D. driving

5. Marlene can’t wait _______ to the beach again.

A. to go

B. going

C. for going

D. go

6. I always enjoy _______ to my grandfather. He always tells me great stories.

A. to talk

B. to talking

C. talking

D. talk

7. The doctor advised me __________ jogging every morning.

A. went

B. go

C. to go

D. going

8. May I suggest you let ____________.

A. Mary doing so

B. Mary do so

C. Mary does so

D. Mary to do so

9. She _________ him when he called her.

A. pretended not hear

B. pretended she heard not

C. pretended not to hear

D. did not pretended hear

10. John is too stupid __________ understand this

A. to

B. not to

C. to not

D. for

11. My father has decided ________ a new house.

A. find

B. to find

C. finding

D. him find

12. My father is __________ to stay up late.

A. too tired

B. enough tired

C. tired enough

D. so tired

13. She told Mary _______ up hope.

A. not give

B. do not give

C. not to give

D. to give not

14. She explained _________.

A. how to make it

B. me to make it

C. me how to make it

D. me make it

15. She is very glad ________ see you again.

A. in

B. with

C. to

D. for

Exercise 2: Choose the underlined part among A, B, C or D that needs correcting

 

1. I’m(A) sure he is incapable of (B) run (C) a mile in (D) four minutes.

2. There is(A) a lot of (B) work (C) doing (D) here.

3. We’re(A) looking forward (B) to see (C) you again (D)

4. I warned(A) them not climb (B) the mountain in (C) such bad weather (D)

5. You can congratulate(A) yourself (B) about (C) having done (D) an excellent job.

Exercise 3: Complete the sentences with the to-infinitive or -ing form of the verbs in brackets.

1. I tried hard ___________ (concentrate), but my mind kept ___________ (wander).

2. Tonight I’d like ___________ (go) out, but I have to do my homework.

3. If I can choose, I prefer ___________ (stay) at home to ___________ (play) sport.

4. I detested ___________ (spend) two hours every day travelling to work and back.

5. I’d like __________ (have) a look at your new car

6. It’s difficult ____________ (get) used to getting up early

7. Sue loves ___________ (make) origami. She can fold some animals, birds and flowers.

8. I am a little busy. Would you mind ___________ (wait) a little longer?

9. I’m looking forward _________ (see) you again.

10. I don’t enjoy __________ (go) to the dentist.

Exercise 4: Rewrite the following sentences without changing the meaning

1. Would you please give me a hand?

Would you mind _______________________?

2. Shall we go for a bike?

What about ___________________________?

3. He didn’t say goodbye to anyone when he left the room

He left the room without _________________

4. He likes to read books than to watch television

He prefers _______________________________

5. She likes to hang out with friends on Saturday evening.

She’s interested __________________________

Exercise 5: Give the correct form of the verbs in brackets

1. Would you mind (turn) _______________ off the radio?

2. My parents decided (take) ____________ a taxi because it was late

3. I didn’t know how (get) ____________ to your house, so I stopped (ask) __________ the way.

4. You’ll be able (do) _________ it yourself when you are older

5. Is there anything here worth (buy) ___________?

-The end-

Đáp án bài tập to V và Ving

Exercise 1: Choose the best answer A, B, C or D

1. C

2. C

3. A

4. D

5. A

6. C

7. C

8. B

9. C

10. A

11. B

12. A

13. C

14. A

15. C

Exercise 2: Choose the underlined part among A, B, C or D that needs correcting

1. C (run => running)

2. C (doing => to do)

3. C (to see => to seeing)

4. B (climb => to climb)

5. C (about => on)

Exercise 3: Complete the sentences with the to-infinitive or -ing form of the verbs in brackets.

1. I tried hard _____to concentrate______ (concentrate), but my mind kept ______wandering_____ (wander).

2. Tonight I’d like _____to go______ (go) out, but I have to do my homework.

3. If I can choose, I prefer ______staying_____ (stay) at home to ______playing_____ (play) sport.

4. I detested _____spending______ (spend) two hours every day travelling to work and back.

5. I’d like ____to have______ (have) a look at your new car

6. It’s difficult ______to get______ (get) used to getting up early

7. Sue loves _____making/ to make______ (make) origami. She can fold some animals, birds and flowers.

8. I am a little busy. Would you mind _____waiting______ (wait) a little longer?

9. I’m looking forward ____to seeing_____ (see) you again.

10. I don’t enjoy _____going_____ (go) to the dentist.

Exercise 4: Rewrite the following sentences without changing the meaning

1. Would you mind giving me a hand?

2. What about going for a bike?

3. He left the room without saying goodbye.

4. He prefers reading books to watching television

5. She’s interested in hanging out with friends on Saturday evening

Exercise 5: Give the correct form of the verbs in brackets

1. Would you mind (turn) _______turning________ off the radio?

2. My parents decided (take) _____to take_______ a taxi because it was late

3. I didn’t know how (get) ______to get______ to your house, so I stopped (ask) ____to ask______ the way.

4. You’ll be able (do) _____to do____ it yourself when you are older

5. Is there anything here worth (buy) ______buying_____?

Trên đây VnDoc.com đã giới thiệu Bài tập to V và Ving. Mời các bạn tham khảo tham khảo thêm các tài liệu ngữ pháp Tiếng Anh hay hay như Bài tập câu phức trong Tiếng Anh - Complex sentences, .... được cập nhật liên tục trên VnDoc.com.

Đánh giá bài viết
1 270
0 Bình luận
Sắp xếp theo
Tiếng Anh phổ thông Xem thêm