Bài tập về To V và V-ing có đáp án

Bài tập về To V và Ving có đáp án

Để ghi nhớ những quy tắc về các động từ chia ở dạng V-ing và to V, VnDoc.com xin giới thiệu tới các bạn Bài tập Ngữ pháp tiếng Anh về To V và V-ing có đáp án để luyện tập kỹ hơn về dạng bài này. Bài tập v-ing and to infinitive có đáp án và cách giải thích chi tiết, giúp các bạn dễ hiểu bài hơn và biết cách vận dụng để làm những bài tập về V-ing và To V. Sau đây mời các bạn tham khảo chi tiết.

* Xem lại tổng hợp những từ theo sau là Ving và To V tại: Những động từ theo sau là V-ing và to V

Exercise 1. Give the correct form of the word in brackets.

1. They are used to (prepare) _______ new lessons.

2. By (work) _______ day and night , he succeeded in ( finish) _______ the job in time.

3. His doctor advised him (give) _______up (smoke)_______.

4. Please stop (talk)_______. We will stop (eat) _______lunch in ten minutes.

5. Stop (argue) _______and start (work) _______.

6. I like (think) _______carefully about things before (make) _______decision.

7. Ask him (come) _______in. Don't keep him (stand) _______at the door.

8. Did you succeed in (solve) _______the problem?

9. Don’t forget (lock)_______ the door before (go)_______ to bed.

10. Don’t try (persuade) _______ me . Nothing can make me (change)_______ my mind.

Exercise 2: Chia các động từ trong ngoặc sau đây thành dạng To V hoặc V-ing

1. Nam suggested ________ (talk) the children to school yesterday.

2. They decided _________ (play) tennis with us last night.

3. Mary helped me ________ (repair) this fan and _______ (clean) the house.

4. We offer ________ (make) a plan.

5. We required them ________ (be) on time.

6. Kim wouldn’t recommend him _______ (go) here alone.

7. Before ________ (go) to bed, my mother turned off the lights.

8. Minh is interested in ________ (listen) to music before _____ (go) to bed.

9. This robber admitted ______ (steal) the red mobile phone last week.

10. Shyn spends a lot of money ________ (repair) her car.

11. It took me 2 hours _______ (buy) the clothes and shoes.

12. Do you have any money ________ (pay) for the hat?

13. Would you like ________ (visit) my grandparents in Paris?

14. Don’t waste her time ___________(complain) about her salary.

15. That questions need ___________ (reply).

16. Viet is used to ________ (cry) when he faces his difficulties.

17. It’s time they stopped ______ (work) here.

18. Will she remember _______ (collect) his suit from the dry – cleaners or shall I do it?

19. Jim forgot ________ (send) this message last night.

20. Hung stopped ______ (eat) meat yesterday.

Exercise 3: Tìm và sửa lỗi sai trong câu dưới (nếu có)

1. Yesterday, Minh didn’t want to coming to the theater with them because he had already seen the film.

2. My brother used to running a lot but he doesn’t do it usually now.

3. They’re going to have a small party celebrating their house at 7 p.m tomorrow.

4. Wind tried to avoiding answering her questions last night.

5. Khanh don’t forget post that letter that his mother gave him this evening.

Exercise 4: Viết lại câu sao cho nghĩa không đổi

1. It isn’t necessary to play football with my best friends today.

➔ You don’t ________________________________________.

2. “Why don’t we visit her parents next week?”

➔ You suggested ____________________________________.

3. Thanh spends 3 hours a day doing the homework.

➔ It takes …

➔ Thanh wastes …

4. Hanh said to him: “Remember to close all the window and turn off the lights before going out”.

➔ Hanh reminded ___________________________________________.

5. Linh told him: “Don’t forget to repair my bicycle”.

➔ Linh told him ___________________________________.

Exercise 5. Choose the correct answer. 

1. I do not have enough money _________ this book.

A. buy

B. to buy

C. buying

D. bought

2. It is no use _________ to school if you _________ to work hard.

A. going / do not ready

B. to go / do not ready

C. going / are not ready

D. go / are not ready

3. They spent all day _________ and _________ on the beach.

A. to swim / sunbathing

B. to swim / to sunbathe

C. swimming / to sunbathe

D. swimming / sunbathing

4. We were made _________ all the cleaning in the house.

A. to do

B. do

C. doing

D. done

5. We regret _________ you that you have exceeded your overdraft facility.

A. to inform

B. informing

C. to tell to

D. telling

6. Why don’t you try _________ the key anti-clockwise?

A. to turn

B. on turning

C. turning

D. turn

7. We don’t allow _________ in the classrooms.

A. that students smoke

B. smoke

C. students to smoke

D. to smoking

8. I really must _________ on with my work now.

A. to get

B. getting

C. get

D. to getting

9. Why don’t you do what you’re told, instead of _________ such a song and dance about it?

A. to make

B. making

C. made

D. make

10. I rashly posted the parcel without _________ it.

A. weighing

B. weigh

C. weighed

D. to weigh

11. Can you please _________ me a little about yourself?

A. to tell

B. telling

C. tell

D. going to tell

12. How can you waste all that money on _________?

A. gamble

B. to gamble

C. gambling

D. the gamble

13. “My watch is broken. ” “Why don’t you _________”

A. have it repair

B. have it repairing

C. have it for repair

D. have it repaired

14. Yesterday we did nothing but _________

A. talking

B. talked

C. talk

D. had talked

15. Instead of _________ a new car, she'll have her old one _________.

A. to buy / repaired

B. buying / to repair

C. buying / be repaired

D. buying / repaired

16. I tried _________ the bus, but I missed it.

A. catching

B. to catch

C. catch

D. catch up

17. I'm sorry I haven't got any money _______ you. Why don't you try _________ Peter?

A. to lend / to ask

B. lending / asking

C. to lend / asking

D. lending / to ask

18. After _________ asleep, I saw a strange person at the foot of the bed.

A. fall

B. falling

C. fell

D. fallen

19. After all this time, John should take the bull by the horns and ask Mary _________ him.

A. to marry

B. marry

C. marrying

D. married

20. He told me _________ early.

A. to try to come

B. to try coming

C. try to come

D. try coming

Exercise 6. Give the correct form. Gerund or Infinitive?

1. Do you feel like (go)_______ to the theatre on Friday?

2. I spent a lot of time (make)_______ a birthday cake for him.

3. He agreed (see)_______ me at ten o'clock

4. They promised (read) _______my report today

5. I suggest (pay) _______by check, it's safer than cash

6. He offered (make) _______dinner for us.

7. He put off (see) _______her until very late in the afternoon.

8. I refused (pay) _______for the repairs.

9. I've finished (read)_______ that book at last!

10. We decided (go)_______ to the cinema instead

11. I enjoyed the play. The (act)_______ was very good.

12. I love going to her class, her (teach) _______is never boring.

13. He's my favourite writer, his (write) _______is wonderful.

14. His (complain)_______ is getting on my nerves. He's never happy.

15. They have terrible debts. Their (spend) _______is out of control

16. It's a very fit team. Their (train)_______ is very intensive.

17. I can still remember (visit)_______ my grandparents fifty years ago.

18. Please, remember (feed)_______ the dog while I'm away

19. I'll never forget (see)_______ that van Gogh exhibition in New York

20. Don't forget (post) _______my letters, please.

21. I regret (lend)_______ him the money. He never paid it back.

22. We regret (inform)_______ you that your application has been refused.

23. I'll just finish (clean) _______the kitchen then I'll stop.

24. She suggested (have)_______ dinner at her house.

25. She doesn't mind (do)_______ the boring jobs.

26. He keeps (ask)_______ me to go out with him.

27. He has given up (smoke)_______.

28. He's very good at (get)_______ me to do what he wants

29. He insisted on (be)_______ refunded immediately.

30. He failed. He's very bad at (do)_______ exams.

Đáp án bài tập To V Ving

Exercise 1. Give the correct form of the word in brackets.

1 - preparing

2 - working – finishing

3 - to give up – smoking

4 - talking – to eat

5 - arguing – to work

6 - to think – making

7 - to come – standing

8 - solving

9 - to lock – going

10 - to persuade

Exercise 2:

1. Nam suggested ____talking____ (talk) the children to school yesterday.

(cấu trúc Suggest + Ving)

2. They decided _____to play____ (play) tennis with us last night.

(cấu trúc Decide + to Vinf)

3. Mary helped me ____repair____ (repair) this fan and ____clean___ (clean) the house.

(cấu trúc Help + sb + Vinf)

4. We offer ____to make____ (make) a plan.

(cấu trúc Offer + to Vinf)

5. We required them ___to be_____ (be) on time.

(cấu trúc Require + sb + to Vinf)

6. Kim wouldn’t recommend him ____to go___ (go) here alone.

(cấu trúc Recommend + sb + to Vinf)

7. Before ____going____ (go) to bed, my mother turned off the lights.

(cấu trúc Before + Ving)

8. Minh is interested in ____listening____ (listen) to music before ___going__ (go) to bed.

(cấu trúc “giới từ” + Ving)

9. This robber admitted ____stealing__ (steal) the red mobile phone last week.

(cấu trúc Admit + Ving)

10. Shyn spends a lot of money ____repairing____ (repair) her car.

(cấu trúc S + spend + time/money + Ving…)

11. It took me 2 hours ____to buy___ (buy) the clothes and shoes.

(cấu trúc It takes + sb + time/money + to Vinf…)

12. Do you have any money ____to pay____ (pay) for the hat?

(cấu trúc Have + to Vinf)

13. Would you like ____to visit____ (visit) my grandparents in Paris?

(cấu trúc Would you like + to Vinf…?)

14. Don’t waste her time ______complaining_____(complain) about her salary.

(cấu trúc Waste time + Ving)

15. That questions need _____replying______ (reply).

(cấu trúc Need + Ving)

16. Viet is used to ____crying____ (cry) when he faces his difficulties.

(cấu trúc tobe used to + Ving)

17. It’s time they stopped ____working__ (work) here.

(cấu trúc Stop + Ving)

18. Will she remember ____to collect___ (collect) his suit from the dry – cleaners or shall I do it?

(cấu trúc Remember + to Vinf)

19. Jim forgot ____sending____ (send) this message last night.

(cấu trúc Forget + Ving)

20. Hung stopped ___to eat___ (eat) meat yesterday.

(cấu trúc Stop + to Vinf)

Exercise 3:

1. to coming ➔ to come (want + to Vinf)

2. running ➔ run (use + to Vinf)

3. celebrating ➔ to celebrate (have + to Vinf)

4. to avoiding ➔ to avoid (try + to Vinf)

5. post ➔ to post (forget + to Vinf)

Exercise 4:

1. You don’t have to play football with my best friends today.

2. You suggested visiting her parents the next week.

3. Thanh spends 3 hours a day doing the homework.

➔ It takes Thanh 3 hours a day to do the homework.

➔ Thanh wastes 3 hours a day doing the homework.

4. Hanh reminded to close all the window and turn off the lights before going out .

5. Linh told him not to repair her bicycle.

Exercise 5. Choose the correct answer.

1 - B; 2 - C; 3 - D; 4 - A; 5 - A;

6 - A; 7 - C; 8 - C; 9 - B; 10 - A;

11 - C; 12 - C; 13 - D; 14 - A; 15 - D;

16 - B; 17 - C; 18 - B; 19 - A; 20 - A;

Exercise 6. Give the correct form. Gerund or Infinitive

1 - going; 2 - making; 3 - to see; 4 - to read; 5 - paying;

6 - to make; 7 - seeing; 8 - to pay; 9 - reading; 10 - to go;

11 - acting; 12 - teaching; 13 - writing; 14 - complain;  15 - spending;

16 - training; 17 - visiting; 18 - to feed; 19 - seeing; 20 - to post;

21 - lending; 22 - to inform; 23 - cleaning; 24 - having; 25 - doing;

26 - asking; 27 - smoking ; 28 - getting; 29 - being; 30 - doing;

Mời các bạn tải toàn bộ bài tập và đáp án tại: Bài tập V-ing and To Infinitive có đáp án. Ngoài ra, VnDoc.com cũng đăng tải rất nhiều tài liệu học tập khác giúp học tốt môn tiếng Anh hơn như: Ngữ pháp tiếng Anh, Luyện nghe tiếng Anh, Luyện viết tiếng Anh.... Mời các bạn vào tham khảo và luyện tập để nâng cao trình độ tiếng Anh của mình.

Đánh giá bài viết
40 104.145
0 Bình luận
Sắp xếp theo
Tiếng Anh phổ thông Xem thêm