Bài tập so sánh hơn và so sánh nhất có đáp án

15 Bài tập so sánh hơn so sánh nhất có đáp án

VnDoc.com xin giới thiệu đến các bạn Bài tập so sánh hơn và so sánh nhất trong tiếng Anh có đáp án do VnDoc.com sưu tầm và đăng tải nhằm mang đến cho các bạn nguồn tài liệu hữu ích để ôn tập nâng cao khả năng ngữ pháp tiếng Anh của mình, chuẩn bị tốt nhất cho các kì thi quan trọng. Sau đây mời các bạn vào tham khảo.

Xem thêm: Bài tập câu so sánh trong tiếng Anh NEW

Bài tập 1: Viết dạng so sánh hơn và so sánh nhất của các tính từ và trạng từ sau đây:

ADJ/ADV

So sánh hơn

So sánh nhất

1. Big

2. Hot

3. Sweet

4. Few

5. Little

6. Comfortable

7. Important

8. Expensive

9. Good

10. Far

Bài tập 2: Viết lại các câu sau dưới dạng so sánh hơn và so sánh nhất.

1. Today is hotter than yesterday.

➔ Yesterday was __________________________.

2. No one in her team is more beautiful than Salim.

➔ Salim is _______________________________.

3. No house in my city is higher than his house.

➔ His house is ____________________________.

4. Lan is the most intelligent in her class.

➔ No one in her class _______________________.

5. If she reads many science books, she will have much knowledge.

➔ The more__________________________________.

6. If Kien wants to pass the exam easily, he will study harder.

➔ The more easily ________________________________.

7. This house is very beautiful. It’s expensive, too.

➔ The more _____________________________.

8. One of the greatest tennis players in the world is BJ.

➔ BJ is _________________________________.

9. No producers in the world is bigger than KW.

➔ KW is _______________________________.

10. Minh is very intelligent but his brother is the most intelligent in his family.

➔ Minh’s brother is ________________________________________.

Bài tập 3: Chọn đáp án đúng nhất

1. My Japanese class is _______ than his English class.

A. funny

B. funnier

C. funniest

D. the funny

2. This chair is _________ than the other.

A. comfortable

B. the comfortable

C. more comfortable

D. most comfortable

3. No one in my group is _______ than Duong.

A. kinder

B. kind

C more kind

D. most kind

4. Hoang visits his parents ________ than she does.

A. little

B. least

C. the less

D. less

5. If Cuong had run ________ , his brother could have caught him.

A. fast

B. faster

C. the fastest

D. more faster

Bài tập 4: Tìm và sửa lỗi sai (nếu có) các câu dưới đây:

1. This is the more wonderful book she has ever read.

2. No mountain in the world is the biggest than Everest.

3. Bill Gate is the richer people in the world.

4. The bed room is biggest than the kitchen one.

5. One of the greater football players in Vietnam is Quang Hai.

Bài 5. Điền vào chỗ trống dạng đúng của so sánh hơn.

1. Cats are ………… (intelligent) than rabbits.

2. Lana is…………… (old) than John.

3. China is far ………… (large) than the UK.

4. My garden is a lot ………………. (colourful) than this park.

5. Helen is …………… (quiet) than her sister.

6. My Geography class is ……………. (boring) than my Math class.

7. My Class is …………. (big) than yours.

8. The weather this autumn is even ……………… (bad) than last autumn.

9. This box is ……………… (beautiful) than that one.

10. A holiday by the mountains is ……………….(good) than a holiday in the sea.

Bài 6. Chọn đáp án đúng.

1.His illness was ________ than we had thought at first.

A. much serious

B. more serious

C. serious

D. most serious

2. Nam is _______ in his class.

A. taller

B. the most tall

C. the tallest

D. more tall

3. Traveling by plane is _______ than traveling by car.

A. fast

B. more fast

C. the most fast

D. faster

4. Actually, today I feel ______ than I did yesterday.

A. the worst

B. worst

C. worse

D. bad

5. Could you speak Vietnamese _______ than, so I can understand what you mean?

A. more clearly

B. clearly

C. the most clearly

D. the clearest

6. That flight ticket is _________ of all.

A. expensive

B. the most expensive

C. more expensive

D. the expensive

7. Phong works ________ than most of him friends.

A. a lot more hardly

B. more hardly

C. many harder

D. much harder

8. I tried to spend ______ money.

A. little

B. less

C. the least

D. the less than

9. My friend is much _______ than me.

A. prettier

B. pretty

C. the prettiest

D. more prettier

10. My mom speaks Korean ______ I do.

A. fluently

B. more fluently than

C. more fluently

D. most fluently

Bài 7. Viết lại những câu này dựa trên những gợi ý đã cho mà không thay đổi nghĩa gốc.

1. My brother was earning much less in his previous job than he is now.

=> (more) ____________________________________ .

2. Chicken is cheaper than beef.

=> (more) ____________________________________ .

3. To my knowledge, speaking English is easier than listening to conversations in English.

=> (harder) ___________________________________ .

4. This is the most delicious lunch she’s even had.

=> (more) ____________________________________ .

5. There is no better doctor in this hospital than Mr.Long.

=> (best) _________________________________ .

6. This is the fastest moving car I’ve ever driven.

=> (faster) _________________________________ .

7. There isn’t anywhere as old as this castle.

=> (oldest) _______________________________ .

8. Have you got any bigger shirt than that one?

=> (biggest) _____________________________ .

9. I am not taller than anyone in the class.

=> (lowest) ____________________________ .

10. The company’s revenue in May is the highest compared to the previous months.

=> (lower) _____________________________ .

Bài 8: Cho dạng đúng của tính từ trong ngoặc

1. Your bag is _____________ (easy) than mine.

2. My mother’s advice is _____________ (useful) for me.

3. The summer this year is _____________ (dry) as ever.

4. It is _____________ (difficult) rule of all

5. This pen writes _____________ (good) than my previous one.

6. This athlete is _____________ (strong) than his competitor.

7. This pupil is _____________ (clever) in the class.

8. This is _____________ (old) castle in Britain.

9. Health is _____________ (important) than money.

10. This path is _____________ (narrow) than the parallel one.

11. This actor is _____________ (famous) actor from Spain.

12. Kenyans are _____________ (good) sprinters.

13. Luxurious hotels are _____________ (expensive) than those of economic class.

14. My _____________ (old) sister is afraid of mice.

15. Saturn is _____________ 2nd _____________ (large) planet in our solar system.

16. We have _____________ (much) homework today than we had yesterday.

17. If you need any _____________ (far) information, please contact our assistant.

18. The second part of the film is _____________ (boring) than the first one

19. In childhood my aunt was _____________ (thin), but now she is rather fat.

20. This highway is _____________ (wide) than that highway.

Bài 9. Chia theo câu so sánh phù hợp

1. Many people would argue that robots are ………………..… (intelligent) than humans.

2. The price in the countryside is………………..… (cheap) than that in big cities.

3. Canada is far …………………..… (large) than Vietnam.

4. My garden is a lot more colorful……………… (colorful) than this park.

5. My friend is quieter…………..(quiet) than me.

6. Art-related subjects are ……………… (interesting) than science classes.

7. My current apartment is…………… (comfortable) than the one, I rented 2 years ago.

8. The weather this autumn is even ………….. (nice) than last autumn.

9. These products in this grocery are ………….. (natural) than these in the near one.

10. A holiday in the mountains is more memorable……………(memorable) then a holiday in the sea

Bài 10. Cho dạng đúng của từ trong ngoặc

1. Who is the ………….. (tall) person in your family?

2. My mum is the ………….. (good) cook in the world.

3. Saigon is the…………..(big) city in my country.

4. Cutting down trees could be considered to be one of …………..(dangerous) reason leading to pollution.

5. Goods is going to be………….. (expensive) during Tet holiday.

6. Where are the…………..(nice) beaches in your country?

7. I bought the TV with the………….. (reasonable) price ever.

8. Who is …………..(famous) singer in your country?

9. Internet is one of (important)________________inventions that changes humans’ life.

Bài 11. Điền dạng đúng của từ vào chỗ trống

1. Mom’s dress is … than mine. (expensive)

2. She has … garden in our neighborhood. (beautiful)

3. He is the … football player of Australia. (good)

4. This luggage is … than mine. (heavy)

5. He runs … than his sister. (quick)

6. Nina is … than Chris but Nandee is the … (short/short)

7. Luke has done … works than Roy but Ivan has done the … (many/many)

8. Japan is as … as China. (beautiful)

9. My sister is 5 years … than me. (young)

10. This was the … song I have ever listened to . (bad)

11. I speak English … now than two years ago. (fluent)

12. Could you say…? (clear)

13. I can eat … than John. (fast)

14. Our team did … of all. (bad)

15. He studied … than ever before. (hard)

Bài 12. Comparatives and superlatives exercise

1. My sister thinks she's (intelligent) ______ than me.

2. Fast & Furious 9 is probably (good) ______ film I've seen!

3. What is (wet) ______ month of the year in Vietnam?

4. Do you think the Harry Potter films are (good) ______ than the books?

5. Who is (powerful) ______ person in your company?

6. I think Conan movie 25 was (funny) ______ than Doraemon.

7. Is Suga (old) ______ than Jimin?

8. John is (nice) ______ person that I know.

9. Huyen is (beautiful) ______ girl that I have ever seen.

10. Lan works (hard) ______ to get her best marks.

Bài tập 13. Hoàn thành câu thứ hai sao cho nghĩa không đổi so với câu thứ nhất, sử dụng “more/less/fewer”.

1. There were fewer criminal cases in my country 3 years ago than now.

__________________________________________________________

2. There are more wealthy people in big cities than in the countryside.

__________________________________________________________

3. Are there more health centres in my city now than ten years ago?

__________________________________________________________

4. People in developed countries spend more money on health care and education than in the underdeveloped countries.

__________________________________________________________

5. There are less arable land in the city than in the countryside.

__________________________________________________________

Bài tập 14. Complete the sentences with the present simple form of the verbs in brackets. Use contractions where possible.

1. My sister thinks she's (humorous)________ than me, but I don't agree!

2. Doctor Strange 2 is probably (good) ________ film I've seen!

3. What is (wet) ________month of the year in Vietnam?

4. Do you think the Harry Potter films are (good)________ than the books?

5. Who is (powerful)________ person in your company?

6. I think Spider Man No way home was (interesting)________ than Spider Man Far from home.

7. Is Johnny Depp (old)________ than Amber Heard?

8. John is (nice)________ person that I know.

Bài 15: Fill in the correct form of the words in brackets (comparative and superlative)

1. My house is __________________ (big) than yours.

2. This flower is __________________ (pretty) than that one.

3. He was the __________________ (clever) thief of all.

4. Who is the __________________ (rich) woman on Earth?

5. Non-smokers usually live __________________ (long) than smokers.

6. New York is __________________ (big) Paris.

7. An elephant is __________________ (heavy) a fly.

8. Mary is the __________________ (pretty) of all.

9. My brother is ten years __________________ (old) than my cousin.

10. Kilimanjaro is the __________________ (high) mountain of Africa.

11. This exercise is __________________ (challenging) than expected

12. That ice cream tastes really delicious. It’s the __________________ (good) I’ve ever eaten.

13. She wore the __________________ (elegant) dress of all the women at the reception.

14. Which politician will be __________________ (successful), the old or the new president? - I think we’ll find our in four years.

15. I think Anna is the __________________ (clever) girl in my class.

Đáp án bài tập so sánh hơn và so sánh nhất trong Tiếng Anh

Bài tập 1:

ADJ/ADV

So sánh hơn

So sánh nhất

1. Big

Bigger (tính từ ngắn)

The biggest (tính từ ngắn)

2. Hot

Hotter (tính từ ngắn)

The hottest (tính từ ngắn)

3. Sweet

Sweeter (tính từ ngắn)

The sweetest (tính từ ngắn)

4. Few

Fewer (tính từ ngắn)

The fewest (tính từ ngắn)

5. Little

Less (dạng đặc biệt)

The least (dạng đặc biệt)

6. Comfortable

More comfortable (tính từ dài)

The most comfortable (tính từ dài)

7. Important

More important (tính từ dài)

The most important (tính từ dài)

8. Expensive

More expensive (tính từ dài)

The most expensive (tính từ dài)

9. Good

Better (dạng đặc biệt)

The best

(dạng đặc biệt)

10. Far

Father/Futher (dạng so sánh đặc biệt)

The fathest/The futhest (dạng so sánh đặc biệt)

Bài tập 2:

1. Yesterday wasn’t so as hot as today.

2. Salim is the most beautiful in her team.

3. His house is the highest in my city.

4. No one in her class is more intelligent than Lan.

5. The more science books she reads, the more knowledge she will have.

6. The more easily Kien wants to pass the exam, the harder he will study.

7. The more beautiful this house is, the more expensive it is.

8. BJ is the greatest tennis player in the world.

9. KW is the biggest producer in the world.

10. Minh’s brother is more intelligent than him.

Bài tập 3:

1. My Japanese class is _______ than his English class.

A. funny

B. funnier (vì đằng sau có than – so sánh hơn)

C. funniest

D. the funny

2. This chair is _________ than the other.

A. comfortable

B. the comfortable

C. more comfortable (vì đằng sau có than – so sánh hơn và comfortable là tính từ dài)

D. most comfortable

3. No one in my group is _______ than Duong.

A. kinder (vì đằng sau có than – so sánh hơn)

B. kind

C. more kind

D. most kind

4. Hoang visits his parents less ________ than she does.

A. little

B. least

C. the less

D. less (vì đằng sau có than – so sánh hơn)

5. If Cuong had run________, his brother could have caught him.

A. fast

B. faster (theo nghĩa của câu là chạy nhanh hơn)

C. the fastes

D. more faster

Bài tập 4:

1. more ➔ most (so sánh nhất)

2. the biggest ➔ bigger (so sánh hơn vì có than)

3. richer ➔ richest (so sánh nhất vì có the)

4. biggest ➔ bigger (so sánh hơn vì có than)

5. greater ➔ greatest (so sánh nhất vì có the)

Bài 5. Điền vào chỗ trống dạng đúng của so sánh hơn.

1- more intelligent

2- older

3- larger

4- more colourful

5- quieter

6- more boring

7- bigger

8- worse

9- more beautiful

10- better

Bài 6. Chọn đáp án đúng.

1 - B; 2 - C; 3 - D; 4 - A; 5 - A;

6 - B; 7 - D; 8 - C; 9 - A; 10 - B;

Bài 7. Viết lại những câu này dựa trên những gợi ý đã cho mà không thay đổi nghĩa gốc.

1 - My brother is earning more in his current job than he was (in the past).

2 - Beef is more expensive than chicken.

3 - To my knowledge, listening to conversations in English is harder than speaking English fluently.

4 - She’s never had a more delicious lunch than this one.

5 - Long is the best doctor in this hospital.

6 - I have never driven faster than this one.

7 - This castle is the oldest in the city.

8 - Is this the biggest shirt you’ve/ you have got?

9 - I am the lowest in the class.

10 - The company’s revenue in the previous months is lower than this May.

Bài 8: Cho dạng đúng của tính từ trong ngoặc

1. Your bag is ___easier__________ (easy) than mine.

2. My mother’s advice is _____the most useful________ (useful) for me.

3. The summer this year is ____the driest_________ (dry) as ever.

4. It is ____the most difficult_________ (difficult) rule of all

5. This pen writes _____better________ (good) than my previous one.

6. This athlete is _____stronger________ (strong) than his competitor.

7. This pupil is _______the cleverest______ (clever) in the class.

8. This is ____the oldest_________ (old) castle in Britain.

9. Health is ____more important_______ (important) than money.

10. This path is ______narrower_______ (narrow) than the parallel one.

11. This actor is ______the most famous_______ (famous) actor from Spain.

12. Kenyans are _______the best______ (good) sprinters.

13. Luxurious hotels are _______more expensive______ (expensive) than those of economic class.

14. My ____oldest_________ (old) sister is afraid of mice.

15. Saturn is _____the________ 2nd ______largest_______ (large) planet in our solar system.

16. We have ______more_______ (much) homework today than we had yesterday.

17. If you need any ______further_______ (far) information, please contact our assistant.

18. The second part of the film is ______more boring_______ (boring) than the first one

19. In childhood my aunt was _______thinner______ (thin), but now she is rather fat.

20. This highway is ______wider_______ (wide) than that highway.

Bài 9. Chia theo câu so sánh phù hợp

1. Many people would argue that robots are ………more intelligent………..… (intelligent) than humans.

2. The price in the countryside is…………cheaper……..… (cheap) than that in big cities.

3. Canada is far …………larger………..… (large) than Vietnam.

4. My garden is a lot more colorful………colorful……… (colorful) than this park.

5. My friend is quieter……more quiet……..(quiet) than me.

6. Art-related subjects are …………more interesting…… (interesting) than science classes.

7. My current apartment is……more comfortable……… (comfortable) than the one, I rented 2 years ago.

8. The weather this autumn is even ……nicer…….. (nice) than last autumn.

9. These products in this grocery are ……more natural…….. (natural) than these in the near one.

10. A holiday in the mountains is more memorable………more memorable……(memorable) then a holiday in the sea.

Bài 10. Cho dạng đúng của từ trong ngoặc

1. Who is the ………tallest….. (tall) person in your family?

2. My mum is the ……best…….. (good) cook in the world.

3. Saigon is the……biggest……..(big) city in my country.

4. Cutting down trees could be considered to be one of ………the most dangerous…..(dangerous) reason leading to pollution.

5. Goods is going to be……more expensive…….. (expensive) during Tet holiday.

6. Where are the………nicest…..(nice) beaches in your country?

7. I bought the TV with the………most reasonable….. (reasonable) price ever.

8. Who is ……the most famous……..(famous) singer in your country?

9. Internet is one of (important)______the most important__________inventions that changes humans’ life.

Bài 11. Điền dạng đúng của từ vào chỗ trống

1. Mom’s dress is …more expensive.... than mine. (expensive)

2. She has …beautiful... garden in our neighborhood. (beautiful)

3. He is the …best.... football player of Australia. (good)

4. This luggage is …heavier..... than mine. (heavy)

5. He runs …quicker..... than his sister. (quick)

6. Nina is …shorter than Chris but Nandee is the …shortest.... (short/short)

7. Luke has done …more..... works than Roy but Ivan has done the …most..... (many/many)

8. Japan is as …beautiful..... as China. (beautiful)

9. My sister is 5 years …younger.... than me. (young)

10. This was the …worst.... song I have ever listened to . (bad)

11. I speak English …more fluently.... now than two years ago. (fluent)

12. Could you say…more clearly...? (clear)

13. I can eat …faster.... than John. (fast)

14. Our team did …worst.... of all. (bad)

15. He studied …harder... than ever before. (hard)

Bài 12. Comparatives and superlatives exercise

1. My sister thinks she's (intelligent) __more intelligent____ than me.

2. Fast & Furious 9 is probably (good) ___the best___ film I've seen!

3. What is (wet) __the westest____ month of the year in Vietnam?

4. Do you think the Harry Potter films are (good) ___better___ than the books?

5. Who is (powerful) ___the most powerful___ person in your company?

6. I think Conan movie 25 was (funny) ___funnier___ than Doraemon.

7. Is Suga (old) ___older___ than Jimin?

8. John is (nice) __the nicest____ person that I know.

9. Huyen is (beautiful) ___the most beautiful___ girl that I have ever seen.

10. Lan works (hard) __harder____ to get her best marks.

Bài tập 13. Hoàn thành câu thứ hai sao cho nghĩa không đổi so với câu thứ nhất, sử dụng “more/less/fewer”.

1. There are more criminal cases in my country now than 3 years ago.

2. There are fewer wealthy people I the countryside than in big city.

3. Were there fewer healthy centres in my city ten years ago than now?

4. People in the undeveloped countries spend less money on health care and education than in develop country.

5. There are more arable land in the countryside than in the city.

Bài tập 14. Complete the sentences with the present simple form of the verbs in brackets. Use contractions where possible.

1. My sister thinks she's (humorous)___more humorous_____ than me, but I don't agree!

2. Doctor Strange 2 is probably (good) ___the best_____ film I've seen!

3. What is (wet) ____the wettest____month of the year in Vietnam?

4. Do you think the Harry Potter films are (good)___better_____ than the books?

5. Who is (powerful)_____the most powerful___ person in your company?

6. I think Spider Man No way home was (interesting)_____more interesting___ than Spider Man Far from home.

7. Is Johnny Depp (old)__older______ than Amber Heard?

8. John is (nice)___the nicest_____ person that I know.

Bài 10: Fill in the correct form of the words in brackets (comparative and superlative)

1. My house is _______bigger___________ (big) than yours.

2. This flower is ________prettier__________ (pretty) than that one.

3. He was the _________most clever_________ (clever) thief of all.

4. Who is the ________richest__________ (rich) woman on Earth?

5. Non-smokers usually live _________longer_________ (long) than smokers.

6. New York is ____bigger than______________ (big) Paris.

7. An elephant is _______heavier than___________ (heavy) a fly.

8. Mary is the _______pretties___________ (pretty) of all.

9. My brother is ten years ________older__________ (old) than my cousin.

10. Kilimanjaro is the __________highest________ (high) mountain of Africa.

11. This exercise is _________more challenging_________ (challenging) than expected

12. That ice cream tastes really delicious. It’s the ___________best_______ (good) I’ve ever eaten.

13. She wore the ________most elegant__________ (elegant) dress of all the women at the reception.

14. Which politician will be __________more successful________ (successful), the old or the new president? - I think we’ll find our in four years.

15. I think Anna is the ___________most clever_______ (clever) girl in my class.

Mời các bạn tải toàn bộ bài tập và đáp án tại: Tổng hợp bài tập so sánh hơn và so sánh nhất có đáp án, Ngoài ra, VnDoc.com cũng đăng tải rất nhiều tài liệu học tập khác giúp học tốt môn tiếng Anh hơn như: Ngữ pháp tiếng Anh, Luyện nghe tiếng Anh, Luyện viết tiếng Anh....

Đánh giá bài viết
198 255.937
1 Bình luận
Sắp xếp theo
  • Mai Phạm
    Mai Phạm đáp án còn nhiều chỗ sai như dùng the trong cấu trúc so sánh hơn, nên sửa lại để hs ko bị nhầm lẫn
    Thích Phản hồi 01/10/20
    Bài tập ngữ pháp tiếng Anh Xem thêm