Lý thuyết và bài tập về câu điều kiện loại 2 trong tiếng Anh

Bài tập về câu điều kiện loại 2 trong tiếng Anh

VnDoc.com xin giới thiệu đến các bạn Lý thuyết và bài tập về câu điều kiện loại 2 trong tiếng Anh được sưu tầm và đăng tải dưới đây bao gồm lý thuyết cho các bạn nắm chắc kiến thức cùng phần bài tập thực hành rất hữu ích. Các bạn hãy vào tham khảo và rèn luyện để có một môn học đạt kết quả cao.

Xem thêm: Lý thuyết và bài tập nâng cao câu điều kiện loại 2

UNIT 9

A. GRAMMAR (NGỮ PHÁP)

I. Conditional sentences type 2. (Câu điều kiện loại 2)

1. Form.

IF CLAUSE (Mệnh đề If)

MAIN CLAUSE (Mệnh đề chính)

If +S + V-ed/2

If + S + didn’t + V (nguyên mẫu)

If + S + were

S + would/ could/ might + V (infinitive)

S + wouldn’t/ couldn’t +V (infinitive)

Eg: If I became rich, I would spend all my time travelling.

Nếu tôi giàu, tôi sẽ dành tất cả thời gian để đi du lịch.

2. Usage

- Câu điều kiện loại 2 là câu điều kiện không có thật thường dùng để nói lên sự tưởng tượng của người nói. (Điều kiện không thể xảy ra ở hiện tại hoặc tương lai).

If I were you, I would buy that bike.

Nếu tôi là bạn tôi sẽ mua chiếc xe đạp đó.

Chú ý: Trong mệnh đề không có thật ở hiện tại, chúng ta có thể dùng were thay cho was trong tất cả các ngôi trong mệnh đề If.

Eg: If I were you, I would study English hard.

Nếu tôi là bạn, tôi sẽ học Tiếng Anh chăm chỉ hơn.

B. EXERCISES

Question I. Find the word which has different sound in the part underlined

1. A. wanted B. washed C. worked D. stopped
2. A. mention B. question C. action D. education
3. A. who B. when C. where D. what
4. A. out B. round C. about D. would
5. A. there B. thank C. thirsty D. youth
6. A. worked B. naked C. liked D. looked

Đáp án

1. A

2. B

3. A

4. D

5. A

6. B

Question II. Choose the best answer A, B, C or D

1. If I ………….….a lot of money now, I …………..a new car.

A. have/ will buy

B. have/ would buy

C. had/ will buy

D. had/ would buy.

2. If I ……………you, I …………………….do that.

A. am/ will

B. were/ would

C. were/ will

D. had been/ would.

3. If I were offered the job, I think I ………………………….…. it.

A. take

B. will take

C. would take

D. would have taken.

4. I would be very surprised if he…………………….…………..

A. refuses

B. refused

C. had refused

D. would refuse.

5. Many people would be out of work if that factory………..down.

A. closes

B. had closed

C. closed

D. would close.

6. If she sold her car, she ……………………..… much money.

A. gets

B. would get

C. will get

D. would have got.

7. They would be disappointed if we………………………………….

A. hadn’t come

B. wouldn’t come

C. don’t come

D. didn’t come.

8. Would John be angry if I ……………..…. ……his bicycle without asking?

A. take

B. took

C. had taken

D. would take.

9. She ………………….….terribly upset if I lost this ring.

A. will be

B. would be

C. were

D. had been.

10. If someone…………in here with a gun, I would be very frightened.

A. would walk

B. walks

C. had walked

D. walked.

11. What would happen if you ……………..to work tomorrow?

A. don’t go

B. didn’t go

C. won’t go

D. wouldn’t go.

12. We ‘ll get wet if we ……………………………….out.

A. go

B. did go

C. went

D. had gone.

13. If I go shopping, I …………………….…some food.

A. Buy

B. will buy

C. would buy

D. would have bought.

14. If I find it, I ……………………..………you.

A. will tell

B. would tell

C. had told

D. told.

15. What would you do if you……………a million dollars?

A. would win

B. win

C. had won

D. won.

16. If we took the 6: 30 train, we………………………………too early.

A. would arrived

B. arrived

C. will arrived

D. would arrive.

17. You won’t pass the examination……………you study more.

A. as long as

B. unless

C. if

D. whether.

18. If I were in your place, I ……………………….a trip to England.

A. will make

B. had made

C. made.

D. would make.

19. If I …………………..…….. you , I’d save some of your lottery winning.

A. be

B. were

C. am

D. was

20. If I had enough money, I …………………… abroad to improve my English.

A. will go

B. should go

C. would go

D. should have go to

21. If it ………………... convenient, let’s go out for a drink tonight.

A. be

B. was

C. were

D. is

22. If you ……………..…. time, please write to me.

A. have

B. have had

C. had

D. has

23. If you had the chance, ……………………………… you go finishing?

A. did

B. would

C. may

D. do

24. Trees won’t grow ……………………... there is enough water.

A. if

B. when

C. unless

D. as

25. If you stay up late the previous night, you ………. sleepy the next morning.

A. feel

B. to feel

C. feels

D. will feel

26. If Peter …………………, Sarah will be sad because she wants to meet him very much

A. comes

B. do not come

C. does not come

D. will come

27. If you…………………………Tom , tell him I have a message for him.

A. will meet

B. would meet

C. meet

D. met

28. If you …………too hot during the night, turn down the central heating.

A. will feel

B. felt

C. feel

D. feels.

29. If you ……………….……with your dictionary, I ‘d like to borrow it.

A. finish

B. finished

C. will finish

D. are finishing.

Đáp án

1. C

2. B

3. C

4. B

5. C

6. B

7. D

8. B

9. B

10. D

11. B

12. A

13. B

14. A

15. D

16. A

17. B

18. D

19. B

20. C

21. D

22. A

23. B

24. C

25. D

26. A

27. C

28. C

29. A

 

Question III. Give the correct form of the following verbs:

1. Nam (go) _________ to school by bicycle every day.

2. When I(come)_________ home from work, my mother was cooking dinner.

3. They (play)_________________football at the moment.

4. If you (study)_________harder, you will pass the exam.

5. I wish he (not leave) _________________ here.

6. He (live) __________________in Australia for 10 years.

7. Ba enjoys (play)_________________ football in the morning.

8. My house (build)__________________in 2004.

9. If the weather gets worse, we (not go) ________________ to the beach.

10. I wish I (live) ________________ near my school.

11. My brother usually (go)_______ to school by bike every day.

12. Last night, my father (watch) ______________ TV.

13. I wish I (know) ______________her address.

14. My father enjoys (watch)_______________ television in the evenings.

15. I wish I (be) ________________ taller.

Đáp án

1. goes

2. came

3. are playing

4. study

5. Didn’t leave

6. has lived

7. playing

8. Was built

9. Won’t go

10. lived

11. goes

12. watched

13. knew

14. watching

15. were

Question IV. Supply the correct verb tense.

1. If I (have) ________________ a typewriter, I could type it myself.

2. You could make much progress if you (attend) ________________ class regularly.

3.If I (know) ________________ his telephone number, I would give it to you.

4. If you are kind to me, I (be) _______________ good to you.

5. He (come) _______________ if you waited.

6. If he (study) ________________ harder, he can pass an exam.

7. She may be late if she (not hurry) ________________.

8. What (you do) ________________ if you got fat?

9. f you (ring) _______________ the bell, the servant would come.

10. If it (not, rain) _______________ a lot, the rice crop wouldn’t grow.

11. If today (be) _______________ Sunday, we wouldn’t have to work.

12. We lost the match. If you (play) _______________ for us, we (win) _______________.

13. They would not be paid unless they (do) _______________ their work well.

14. If I became very rich, I (build)_______________ a hospital for the poor.

15. If he (give) _______________ up smoking, as his doctor orders, he will be soon well again.

16. You would have to stay in bed unless your health (improve) _______________.

17. If I (have) ________________ a typewriter, I could type it myself.

18. You could make much progress if you (attend) ________________ class regularly.

19. If I (know) ________________ his telephone number, I would give it to you.

20. If he (study) ________________ harder, he can pass an exam.

Đáp án

1. had

2. attended

3. knew

4. will be

5. came

6. studies

7. doesn’t hurry

8. would you do

9. rang

10. didn’t rain

11. was

12. played - would win

13. do

14. would build

15. gives

16. improves

17. had

18. attended

19. knew

20. studies

D.WRITING

Question I. Rewrite the following sentences with the words given:

1. My father started to work in this factory last week

My father has…………………………………………

2. He started living in Ho Chi Minh city when he was 8

He has …………………………………………

3. He learnt English when he was 18

He has ……………………………………………

4. They have worked in that factory for five years.

They began ………………………………………

5. We have learnt English for four years.

We started.........................................................

6. I saw her 10 years ago.

I haven't..............................................................

7. They started checking the machines two hours ago

They have ……………………………………………

8. They started building the bridge two years ago

They have……………………………………………

9. Nam started learning English in 1998

Nam has………………………………………………

10. Khanh started playing computer games in 2002

Khanh has………………………………………………

Đáp án

1. My father has worked in this company for a week

2. He has lived in Ho Chi Minh city since he was 2

3. He has learned English since he was 18

4. They began to work in this factory five years old

5. We started learning English five years ago

6. I haven’t seen her for 10 years

7. They have checked the machines for two hours

8. They have built the bridge for two years

9. Nam has learnt English since 1998

10. Khanh has played computer games since 2002

Question VIII. Rewrite sentences without changing meaning of the original ones.

1. We last went to Spain three years ago.

=> It is________________________________

2. We arrived in Budapest two days ago. (FOR)

=>We__________________________________ two days.

3. I have visited the Stone Forest once before. (SECOND)

=> This is the___________________________ the Stone Forest.

4. Dung is very fond of travelling. (KEEN)

=>Dung is_________________________________

Đáp án

1. It is 3 years since we last went to Spain

2. We have arrived in Budapest for two days

3. This is the second time I have visited the Stone Forest

4. Dung is keen on travelling

Đánh giá bài viết
28 29.224
0 Bình luận
Sắp xếp theo
Bài tập ngữ pháp tiếng Anh Xem thêm