Bài tập Modal verb có đáp án

Ngân hàng bài tập về Modal verb có đáp án

Bài tập Động từ khuyết thiếu có đáp án bao gồm 6 bài tập trắc nghiệm và tự luận ngữ pháp Tiếng Anh về động từ khuyết thiếu khác nhau, giúp các bạn luyện tập và củng cố kiến thức ngữ pháp tiếng Anh theo chuyên đề hiệu quả, mời các bạn tham khảo.

I. Choose the best option for each sentence:

1) Young people ______ obey their parents.

a. must

b. may

c. will

d. ought to

2) Laura, you and the kids just have dinner without waiting for me. I ______ work very hard today.

a. can

b. may

c. should

d. would

3) I ______ be delighted to show you round the factory.

a. ought to

b. would

c. might

d. can

4) Leave early so that you ______ miss the bus.

a. didn’t

b. won’t

c. shouldn’t

d. mustn’t

5) Jenny's engagement ring is enormous! It ______ have cost a fortune

a. must

b. might

c. will

d. should

6) You ______ to write them today.

a. should

b. must

c. had

d. ought

7) I hope I ______ find it.

a. will

b. shall

c. could

d. must

8) Unless he runs he______ catch the train.

a. will

b. mustn’t

c. wouldn’t

d. won’t

9) ______ you be in Rome tonight.

a. will

b. may

c. might

d. maybe

10) We ______ have time to help you tomorrow.

a. may

b. must

c. will

d. could.

11) "______ you hand me that pair of scissors, please?"

a. May

b. Will

c. Shall

d. Should

12) Jeanette did very badly on the exam. She _____ harder.

a. must have studied

b. should have studied

c. could have studied

d. must studied

13) He was very lucky when he fell off the ladder. He _____ himself.

a. could have hurt

b. should have hurt

c. must have hurt

d. will have hurt

14) Marcela didn't come to class yesterday. She _____ an accident.

a. should have had

b. might have

c. must have

d. may have had

15) John still hasn't come out. He ______ everything for the trip now.

a. must have been preparing

b. will be preparing

c. must be preparing

d. will have prepared

16) Thomas received a warning for speeding. He _____ so fast.

a. shouldn't have driven

b. would have driven

c. should have

d. might have driven

17) The photos are black. The X-ray at the airport _____ them.

a. should have damaged

b. would have damaged

c. would damage

d. must have damaged

18) Tom didn't do his homework, so the teacher became very angry. He _____ his homework.

a. must have done

b. should have done

c. might have

d. will have done

19) My car stopped on the high way. It _____ out of gas

a. may run

b. may have run

c. must be

d. should have run

20) Robert arrived without his book. He _____ it.

a. could have lost

b. should have lost

c. would have lost

d. will have lost

21) "Where do you think Rooney is today?". "I have no idea. He _____ late."

a. should have left

b. would have sleep

c. would sleep

d. may have sleep

22) Berbatov painted his bedroom black. It looks dark and dreary. He _____ a different color.

a. had to choose

b. should have chosen

c. must have chosen

d. could have been choosing

23) The children _____ "thank you" to you when you gave them their gifts.

a. will have said

b. must say

c. should have said

d. should say

24) If we had known your new address, we _____ to see you.

a. came

b. would have come

c. will come

d. would come

25) These two boys look identical. They _____ twins.

a. must have been

b. must be

c. should be

d. should have been

II. Rewrite the sentence in the same meaning:

26) Perhaps Susan know the address. (may)

Susan ........................................................................................................

27) It's possible that Joanna didn't receive my message. (might)

Joanna ......................................................................................................

28) The report must be on my desk tomorrow. (has)

The report .................................................................................................

29) I managed to finish all my work. (able)

I ................................................................................................................

30) It was not necessary for Nancy to clean the flat. (didn't)

Nancy ......................................................................................................

31) The best thing for you to do is to sit down sit down. (better)

You ..........................................................................................................

III. Rewrite the sentence in the same meaning:

32. I think you should give up smoking immediately. (had)

I think you ……………………………………………………

33. I am sure you were surprised when you heard all the news (must)

You ………………………………………………………………….. when you heard the news

34. It’s very inconvenient if you can’t drive. (able)

…………………………………………………………………

35. Someone almost certainly broke the window on purpose. (must)

The window ………………………………………………….. on purpose

36. I am sure that the cat is in the house somewhere. (must)

……………………………………………………………………

37. It is possible that one of the men died on the mountain. (may)One of the men

……………………………………………………on the mountain.

38. It’s necessary for me to bring my passport. (have)

I ……………………………………………………………………

39. It wasn’t necessary for you to do all this work (needn’t)

You ………………………………………………….. all this work

40. I am sure that John is not the thief. (can’t)

…………………………………………………………………..

IV. Hoàn thành những câu dưới đây theo các động từ: might, might not, must, mustn’t, can, can’t.

1. Don’t stand up in the boat! You …………………. fall in the river!

2. You really …………………. start spending more time on your work.

3. That’s a really stupid idea! You …………………. be serious, surely!

4. Don’t be silly. You …………………. expect me to believe you!

5. I learn to fly! You …………………. be joking!

6. Sue says she’s stuck in traffic and she …………………. be late.

7. Tell Peter he. …………………. stay the night here if he wants to.

8. You …………………. realize it, but this is very important to me.

9. We’re not sure but we …………………. go to Prague for Christmas this year.

10. Bill cooked the lunch, so you …………………. expect anything special!

V. Viết lại các câu sau bằng các từ đã cho

1. It was quite unnecessary for you to carry all those parcels home yourself.

You ……………………………………………………………………………

2. I’m sure it wasn’t Mrs. Mai you saw because she is in Boston.

It can’t …………………………………………………………………

3. Maybe John’s working this weekend.

John ……………………………………………………………………………

4. I didn’t apologize. That was wrong of me.

I should …………………………………………………………………………

5. It wasn’t necessary for me to go out after all.

I needn’t ………………………………………………………………………………

6. I’m sure that you didn’t lock the front door. Here is the key.

You can’t …………………………………………………………………………

7. It was careless of you to leave the windows open last night.

You shouldn’t ……………………………………………………………………………

8. I’m sure Alison made arrangement. I recognized her voice.

It must ……………………………………………………………………

9. I’m sure he didn’t know that his brother was seriously ill.

He couldn’t possibly ……………………………………………………………………………

10. I am sure it was Judy that I saw in town this morning

It must ………………………………………………………………………………

VI. put in 'must' or 'can't'

1) Why is that man looking around like that? He ________ be lost.

2) That woman __________ be a doctor! She looks far too young.

3) John always fails the tests, even though he's clever. He __________ study enough.

4) The food is really good at that restaurant. They ________ have a great chef.

5) Who's that at the door? It _________ be Susie - she'll still be at work now.

6) This _________ be John's house. This house has a red door and it's number 24, just like he said.

7) Julie _________ have much money or she would buy a new car. Her old one is falling apart.

8) He _________ be at work now, can he? It's nearly midnight.

9) What a lot of lovely flowers you have! You ______ really like gardening.

10) David _________ drink a lot of coffee. He's finished two packets already this week.

11) This _______ be Jamie's coat. He's tall and this is tiny.

12) Her life ______ be easy. She has four children and very little money.

13) Where's Lucy? She _______ be at the library, as she often goes there at this time.

14) This bill _______ be right! £50 for two cups of coffee!.

15) Emma's amazingly good at the piano. She ______ practise a lot.

16) The car in front is driving so slowly that I think they ______ be looking for something.

17) You've already eaten enough for three people! You _______ still be hungry!.

18) This book _____bbelong to the library. It's certainly not mine.

19) It only takes three hours to fly from London to Sydney? That _____ be correct!.

20) There ______ be something wrong with the fridge! It's making a very unusual noise.

Đáp án:

I. Choose the best option for each sentence:

1 - a; 2 - c; 3 - b; 4 - b; 5 - a;

6 - c; 7 - b; 8 - c; 9 - a; 10 - c;

11 - a; 12 - b; 13 - a; 14 - d; 15 - c;

16 - a; 17 - d; 18 - b; 19 - b; 20 - a;

21 - d; 22 - b; 23 - c; 24 - b; 25 - a;

II. Rewrite the sentence in the same meaning:

26. Susan may know the address

27. Joanna mightn't have received my message

28. The report has to be on my desk tomorrow

29. I was able to finish all my work

30. Nancy didn't need to clean the flat

31. You had better sit down

III. Rewrite the sentence in the same meaning:

32. I think you had better give up smoking immediately.

33. You must have been surprised when you heard the news.

34. It is very inconvenient if you aren’t able to drive.

35. The window must have been broken on purpose.

36. I am sure that the cat must be in the house somewhere.

37. One of the men may have died on the mountain.

38. I have to bring my passport.

39. You needn’t have done all this work.

40. I am sure that John can’t be the thief.

IV. Hoàn thành những câu dưới đây theo các động từ: might, might not, must, mustn’t, can, can’t.

1. Don’t stand up in the boat! You …………might………. fall in the river!

2. You really …………must………. start spending more time on your work.

3. That’s a really stupid idea! You ……………can……. be serious, surely!

4. Don’t be silly. You …………can’t………. expect me to believe you!

5. I learn to fly! You ………must…………. be joking!

6. Sue says she’s stuck in traffic and she ………… might………. be late.

7. Tell Peter he. ………can…………. stay the night here if he wants to.

8. You …………might not………. realize it, but this is very important to me.

9. We’re not sure but we ……… might…………. go to Prague for Christmas this year.

10. Bill cooked the lunch, so you …………mustn’t………. expect anything special!

V. Viết lại các câu sau bằng các từ đã cho

1. You needn’t have carried all those parcels home yourself.

2. It can’t have been Mrs. Mai you saw because she is in Boston.

3. John may work this weekend

4. I should have apologized. That was wrong of me.

5. I needn’t have gone out after all.

6. You can’t have locked the front door. Here is the key.

7. You shouldn’t have left the windows open last night.

8. It must have been Alison who made arrangement. I recognized her voice.

9. He couldn’t possibly have known that his brother was seriously ill.

10. It must have been Judy that I saw in town this morning.

VI. put in 'must' or 'can't'

1) Why is that man looking around like that? He ___must_____ be lost.

2) That woman _____can't _____ be a doctor! She looks far too young.

3) John always fails the tests, even though he's clever. He ______can't____ study enough.

4) The food is really good at that restaurant. They ____must____ have a great chef.

5) Who's that at the door? It _____can't____ be Susie - she'll still be at work now.

6) This _____must____ be John's house. This house has a red door and it's number 24, just like he said.

7) Julie ____can't_____ have much money or she would buy a new car. Her old one is falling apart.

8) He ______can't___ be at work now, can he? It's nearly midnight.

9) What a lot of lovely flowers you have! You ___must___ really like gardening.

10) David ____must_____ drink a lot of coffee. He's finished two packets already this week.

11) This ___can't____ be Jamie's coat. He's tall and this is tiny.

12) Her life ___can't___ be easy. She has four children and very little money.

13) Where's Lucy? She ____must___ be at the library, as she often goes there at this time.

14) This bill ___can't____ be right! £50 for two cups of coffee!.

15) Emma's amazingly good at the piano. She ___must___ practise a lot.

16) The car in front is driving so slowly that I think they ___must___ be looking for something.

17) You've already eaten enough for three people! You ____can't___ still be hungry!.

18) This book __must___ belong to the library. It's certainly not mine.

19) It only takes three hours to fly from London to Sydney? That __can't___ be correct!.

20) There ____must__ be something wrong with the fridge! It's making a very unusual noise.

Trên đây là Bài tập tiếng Anh về Modal verbs có đáp án.

Mời các bạn tiếp tục vào tham khảo các dạng bài ngữ pháp hay và quan trọng trong chương trình học tiếng Anh sau đây:

Bài tập tổng hợp về các thì trong tiếng Anh hay có đáp án

Bài tập Tiếng Anh đặt câu hỏi cho từ gạch chân

Mệnh đề quan hệ - Relative clauses và bài tập có đáp án

Đánh giá bài viết
49 146.078
0 Bình luận
Sắp xếp theo
Bài tập ngữ pháp tiếng Anh Xem thêm