Đề thi chọn đội tuyển học sinh giỏi môn tiếng Anh lớp 10 trường THPT Liễn Sơn, Vĩnh Phúc năm học 2014 - 2015

Đề thi chọn đội tuyển học sinh giỏi môn tiếng Anh lớp 10 có đáp án + file nghe

Trong bài viết này, VnDoc xin giới thiệu đề thi chọn đội tuyển học sinh giỏi môn tiếng Anh lớp 10 trường THPT Liễn Sơn, Vĩnh Phúc năm học 2014 - 2015 với nhiều dạng bài tập hay và hữu ích giúp các em trau dồi và củng cố kiến thức hiệu quả. Sau đây mời các em làm bài và theo dõi đáp án ở cuối bài.

Đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 10 thành phố Đà Nẵng

Đề thi học sinh giỏi lớp 10 môn Tiếng Anh khu vực duyên hải và đồng bằng Bắc bộ

Đề thi Olympic môn Tiếng Anh lớp 10 trường THPT Đa Phúc, Hà Nội năm 2014 - 2015

PART I: LISTENING. (1,0 point)

You will hear a conversation at the customs in Gatwick Airport TWICE. As you listen, fill in the form below. (write your answers in capital letters)


Last name: (1)..........................................................

First name: (2)...........................................................

Sex: (3)..........................................................

Occupation: (4)..........................................................

Date of birth: (5)..........................................................

Nationality: (6)..........................................................

Reason for travel in the UK: (7)..........................................................

Person to stay with in England: (8).............................................................................

Address in the UK: (9)........................... Halefield road, Tottenham,

(10)............................................................................

PART II: VOCABULARY AND GRAMMAR.

I. Choose the best option to complete each of the sentences. (2,0 points)

1. The strike was______ owing to a last minute agreement with the management.

A. called off B. broken up C. set back D. put down

2. Lindsay's excuses for being late are beginning to______ rather thin.

A. get B. turn C. wear D. go

3. ______ the people who come to this club are in their twenties and thirties.

A. By and large B. Altogether C. To a degree D. Virtually

4. My cousin was nervous about being interviewed on television, but she rose to the______ wonderfully.

A. event B. performance C. incident D. occasion

5. The train service has been a______ since they introduced the new schedules.

A. shambles B. rumpus C. chaos D. fracas

6. Is an inexperienced civil servant______ to the task of running the company.

A. capable B. skilled C. eligible D. suited

7. We______ have been happier in those days.

A. can't B. couldn't C. might not D. must not

8. You've lived in the city for most of your life, so______ you're used to the noise.

A. apparently B. presumably C. allegedly D. predictably

9. The storm ripped our tent to______.

A. slices B. shreds C. strips D. specks

10. He______ so much harm on the nation during his regime that it has never fully recovered.

A. indicted B. inferred C. induced D. inflicted

11. Hotel rooms must be______ by 10 a. m, but luggage may be left with porters.

A. vacated B. evacuated C. abandoned D. left

12. I do not think there is so much as a______ of truth in that rumor.

A. crumb B. speck C. grain D. pebble

13. He's not exactly rich but he certainly earns enough money to______.

A. get through B. get by C. get on D. get up

14. I have very______ feelings about the plan – it might possibly work or it could be a disaster.

A. certain B. mixed C. doubtful D. troubled

15. The noise of the typewriter really______ me off. I just couldn't concentrate.

A. put B. pulled C. set D. took

16. The sixth time he called me at night was the______.

A. last cause B. last straw C. touch and go D. hot air

17. All three TV channels provide extensive______ of sporting events.

A. broadcast B. network C. coverage D. vision

18. They seemed to be______ to the criticism and just carried on as before.

A. disinterested B. sensitive C. uncaring D. indifferent

19. "Shall we go out tonight?" - "____________"

A. Yes, I can B. Yes, we are C. Yes, we go D. Yes, let's

20. It's no use______ over______ milk.

A. crying/ spilt B. to cry/ spilling C. crying/ spilling D. crying/ to spill

II. Read the passage below. Use the word given in bold to form a word that fits in the numbered gap. (1,0 point)

BLACK WIDOW SPIDER

The black widow spider's notoriety is not without foundation. However, an element of exaggeration has led to certain______ (1. CONCEPT) regarding its evil nature.

Firstly, this spider is not as dangerous as is often thought. While it is indeed one of the most______ (2. VENOM) species of spider, its venom being fifteen times stronger than that of the prairie rattlesnake, its bite injects such as amount of venom by______ (3. COMPARE) that it is unlikely to kill humans. In fact, ______ (4. FATAL) are rare.

Black widows bite only if they are touched or their web is threatened. Furthermore, only the adult female is poisonous. Those most at risk from the female are the spider's natural pray-insects-and male black widow spiders. The latter are vulnerable as the female is______ (5. SOLITUDE) by nature, and has been known to kill and eat the male after mating. Such______ (6. OCCUR) are rare, but they explain how the spider got its name – and its reputation.

Nevertheless, the______ (7. PLEASE) effects of this spider's bite should not be______ (8. ESTIMATE), and if you live in a temperate climate and have a fireplace in your home, it is advisable to take______ (9. CAUTION). Black widow spiders often inhabit wood piles, so you should wear gloves when handling firewood. Furthermore, since black widow spiders are______ (10. RESIST) to many insecticides, you should regularly clean out likely hiding places.

ĐÁP ÁN ĐỀ THI CHỌN ĐỘI TUYỂN HSG TIẾNG ANH 10

PART I: LISTENING.

You will hear a conversation at the customs in Gatwick Airport. As you listen, fill in the form below. (write your answers in capital letters)

1. BUTCHER 2. ANTHONY 3. MALE 4. A STUDENT 5. 14 APRIL 1966

6. ITALIAN 7. TO STUDY ENGLISH 8. A BROTHER 9. 35 10. LONDON

PART II: VOCABULARY AND GRAMMAR.

I. Choose the best option to complete each of the sentences. (2,0 points; 0,1 point a correct answer)

1. A 2. C 3. A 4. D 5. A 6. D 7. B 8. B 9. B 10. C

11. A 12. C 13. B 14. B 15. A 16. B 17. C 18. D 19. D 20. A

II. Read the passage below. Use the word given in bold to form a word that fits in the numbered gap. (1,0 point; 0,1 point a correct answer)

1. misconception 2. venomous 3. comparison 4. fatalities 5. solitary

6. occurences 7. unpleasant 8. underestimated 9. precautions 10. resistant

III. Complete each sentence with the correct form of ONE of the two-word verbs. (1,0 point; 0,1 point a correct answer)

1. hung over 2. slow down 3. grew up 4. run for 5. doing up

6. go with 7. saving up 8. brought out 9. dress up 10. mixed up

IV. The passage below contains TEN mistakes. Underline them and write the correct forms in the numbered boxes. (1,0 point; 0,1 point a correct answer)

1. inhabit inhabiting/which (that) inhabit 6. rise to rise

2. hot heat 7. degree degrees

3. constantly constant 8. unusual unusually

4. try trying 9. a an

5. what which 10. absorb absorbed

PART III: READING COMPREHENSION.

I. Read the passage and fill in each of the blanks with ONE suitable word. (1,0 point; 0,1 point a correct answer)

1. into 2. might/may/can 3. terms 4. regardless/irrespective 5. at

6. Being 7. rather 8. let 9. that/this 10. how

II. Read the following passage and choose the best answer (A, B, C or D) to each question. Write your answer in the numbered box. (1,0 point; 0,1 point a correct answer)

1. A 2. D 3. A 4. A 5. C 6. B 7. A 8. D 9. D 10. B

PART IV. WRITING.

I. Complete each of the sentences so that it has similar meaning to the given one, using the words given (0,5 point; 0,1 point a correct answer)

1. We find it difficult to make ends meet these days.

2. Only when Alice and Charles had their second child, did they decide to move to a bigger house.

3. They accidentally cut off our water supplying while mending the road.

4. He needn't have brought the umbrella along (because it didn't rain anyway).

5. Despite my strong disapproval of your behaviour/ the fact that I strongly disapprove of your behaviour, I will help you this time.

II. Use the word given in brackets and make any necessary additions to write a new sentence in such a way that it is as similar as possible in meaning to the original sentence. Do NOT change the form of the given word(s).(1,0 point; 0,1 point a correct answer)

1. While I was driving, I realized that there was something wrong with the car.

2. Sandra said that she didn't mind working late.

3. They acted as if they were enjoying themselves, but they weren't really.

4. I can't lift this table unless you help me/ someone helps me.

5. It is believed that the coins were buried for safe-keeping.

III. Writing a topic. (1,0 point)

Correct form of essay writing
(0,6 point)

- Contents: a provision of all main reasons and appropriate supporting ideas and relevant examples (0,2 point)

- Language: a variety of vocabulary and appropriate structures (0,2 point)

- Presentation: coherence, cohesion, and appropriate style (0,2 point)

Incorrect form of essay writing
(0,4 point)

- Contents: a provision of all main reasons and appropriate supporting ideas and relevant examples (0,2 point)

- Language: a variety of vocabulary and appropriate structures (0,1 point)

- Presentation: coherence, cohesion, and appropriate style (0,2 point)

--------------------------HẾT--------------------------

Đánh giá bài viết
7 11.588
0 Bình luận
Sắp xếp theo
Tiếng Anh phổ thông Xem thêm