Giao diện mới của VnDoc Pro: Dễ sử dụng hơn - chỉ tập trung vào lớp bạn quan tâm. Vui lòng chọn lớp mà bạn quan tâm: Lưu và trải nghiệm

Bài tập câu chẻ lớp 11

Bài tập câu chẻ lớp 11 có đáp án

Bài tập câu chẻ lớp 11 do VnDoc.com tự biên soạn và đăng tải dưới đây tổng hợp các dạng bài tập trắc nghiệm phổ biến trong Tiếng Anh 11 về Cleft sentences mới đi kèm đáp án. Mời các em tham khảo các bài sau đây.

Bài tập câu chẻ lớp 11

Bản quyền thuộc về VnDoc nghiêm cấm mọi hành vi sao chép vì mục đích thương mại

I. Lý thuyết câu chẻ - Cleft sentence với “It”

1. Nhấn mạnh chủ từ

a.Với danh từ/ đại từ chỉ người

It + is/ was + Noun/ pronoun + who + V + 0 ….

Eg: My brother built model houses.

=> It was my brother who built model houses

b. Với danh từ chỉ vật

It + is/ was + Noun + that + V + O …

Eg: His absence at the party made me sad.

=> It was his absence at the party that made me sad.

2. Nhấn mạnh tân ngữ

a. Với danh từ/ đại từ chỉ người

It + is/ was + Noun/ pronoun + who(m) + S + V …

Eg: I met Linh on the way to supermarket

=> It was Linh whom I met on the way to supermarket.

b. Với danh từ chỉ vật

It + is/ was + Noun + that + S + V …

Eg: My brother bought an old car from our neighbor.

=> It was an old car that my brother bought from our neighbor.

3. Nhấn mạnh trạng từ

It + is/ was + Adverbial phrase + that + S + V ….

Eg: We first met in May

=> It was in May that we first met.

4. Câu chẻ bị động

a. Với danh từ/ đại từ chỉ người

It + is/ was + Noun/ pronoun + who + be + PII ….

Eg: Students gave teachers a lot of flowers on Teachers’ Day

=> It was teachers that were given a lot of flowers on Teachers’ Day.

b. Với danh từ chỉ vật

It + is/ was + Noun + that + be + PII …

Eg: People talk about this song.

=> It is this song that is talked about

- Chú ý: Các đại từ who, which có thể được dùng để thay thế cho "that". When và where cũng có thể được sử dụng (informal English), nhưng how và why thì không thể thay thế cho "that" trong câu chẻ.

II. Bài tập luyện tập câu chẻ

Exercise 1: Rewrite each sentence to emphasize the underlined phrase

1. Mr David saw that I could also take part in the contest.

It _______________________________________.

2. I didn't invite them.

It _______________________________________.

3. I began to think about everything at that moment.

It _______________________________________.

4. His attitude towards other people really annoys me.

It _______________________________________.

5. I didn't decide to postpone the match.

It _______________________________________.

6. The candidates didn't start the trouble.

It _______________________________________.

7. Shella hid the book under the mattress.

It _______________________________________.

8. I have to call on Monday to schedule an appoinment.

It _______________________________________.

9. Shella hid the book under the mattress.

It _______________________________________.

10. Shella hid the book under the mattress.

It _______________________________________.

11. I have to call on Monday to schedule an appoinment.

It _______________________________________.

12. Dating is not allowed until the age of 15in Central and South America.

It _______________________________________.

13. In Italy and Switzerland, teens gathered for parties at a home and slept there when the party was over.

It _______________________________________.

14. People in the Netherlandshave fewer dating rules than any other places in the world.

It _______________________________________.

15. Kissing is considered as a part of getting to know each other in Brazil.

It _______________________________________.

Exercise 2: Rewrite each sentence to emphasize the underlined phrase, starting with It was... Look carefully at the underlined words in the last two questions.

1. He first heard about it from Mary.

2. She got the job because she was the best qualified.

3. Mike first met Jenny when they were both studying in London.

4. I only realized who he was when he started speaking.

5. I didn'thear about it until yesterday.

6. Sheila hid the book under the mattress.

7. Sheila hid the bookunder the mattress.

8. Sheila hid the book under the mattress.

9. I have to call on Mondayto schedule an appointment.

10. I have to call on Monday to schedule an appointment.

Exercise 3: Reorder the words to make complete sentences.

1. It/ he/ his/ that/ changed/ father's/ a/ after/ was/ death / lot./ himself

______________________________________________

2. going/ to/ am/ I/ the / Tokyo/ that/ in / It/ is/ holiday./ spend

______________________________________________

3. USA/ 2008/ got/It/ the / married./ in/ settled/ down/ he/ was/ that/ in/ and

______________________________________________

4. that/ It/ mom/ was/ their/ gave / on/ wedding / anniversary / dad/ diamond/ ring./ my/ my/ a

______________________________________________

5. some/ It/ in / boyfriend/ me/ took / beautiful/ photos/ my/ was / who/ for/ Japan.

______________________________________________

Exercise 4: Choose the best option to complete the cleft sentence

1. ….………………… gave her a bunch of roses last week.

A. It’s you whom

B. It’s you that

C. It’s you which

D. It’s you who

2. ….………………… is the greatest teacher in the world.

A. It’s our English teacher whom

B. It’s our English teacher who

C. It’s our English teacher which

D. It’s our English teacher that

3. ….………………… my younger sister always keep carefully.

A. It’s the doll which

B. It’s the doll that

C. It’s the doll who

D. It’s the doll whom

4. ….………………… the boy hit in the garden.

A. It’s the dog who

B. It’s the dog which

C. It’s the dog what

D. It’s the dog whom

5. ….………………… made me sad yesterday morning.

A. It’s my students’bad behaviour who

B. It’s my students’bad behaviour that

C. It’s my students’bad behaviour which

D. It’s my students’bad behaviour whom

6. ….………………… my friend came to see me later.

A. It was last night that

B. It was last night which

C. It was last night when

D. It was last night whom

7. ….………………… the little boy greeted in a strange language.

A. It was his grandfather whom

B. It was his grandfather who

C. It was his grandfather that

D. It was his grandfather which

8. ….………………… asked the policeman a lot of questions

A. It was the pedestrian whom

B. It was the pedestrian what

C. It was the pedestrian who

D. It was pedestrian when

9. ….………………… the boy scored the goal.

A. It was for his team whom

B. It was for his team what

C. It was for his team that

D. It was for his team which

10. ….………………… my wife gave to me on my last birthday party.

A. It was this T-shirt that

B. It was this T-shirt which

C. It was this T-shirt who

D. It was this T-shirt whom

Exercise 5: Choose the correct sentence that is written using the underlined part and cleft sentence with “It”.

1. He spent his summer vacation in Da Lat.

A. It is in Da Lat that he spent his summer vacation.

B. It was in Da Lat that he spent his summer vacation.

C. It is in Da Lat that he spends his summer vacation.

D. It was in Da Lat where he spends his summer vacation.

2. Candidates all over the world took part in the competition with great enthusiasm.

A. It is great enthusiasm that candidates all over the world took part in the competition.

B. It was great enthusiasm that candidates all over the world took part in the competition.

C. It was with great enthusiasm that candidates all over the world took part in the competition.

D. It is with great enthusiasm which candidates all over the world take part the competition.

3. He gains impressive achievements at the age of 20.

A. It is at the age of 20 that he gains impressive achievements.

B. It was at the age of 20 that he gains impressive achievements.

C. It is at the age of 20 that he gained impressive achievements.

D. It was at the age of 20 that he gained impressive achievements.

4. Mary made a great contribution to her husband's success.

A. It is Mary who made a great contribution to her husband's success.

B. It was Mary who makes a great contribution to her husband's success.

C. It was Mary who made a great contribution for her husband's success.

D. It was Mary who made a great contribution to her husband's success.

5. Most parents are willing to lend their ear to their children.

A. They are their children that most parents are willing to lend their ear to.

B. It is their children that most parents are willing to lend their ear to.

C. They are their children that most parents are willing to lend their ear.

D. It is their children that most parents are willing to lend their ear.

III. Đáp án bài tập luyện tập câu chẻ

Exercise 1: Rewrite each sentence to emphasize the underlined phrase

1. It was Mr David that/ who saw that I could also take part in the contest.

2. It wasn't I who/ It wasn't me that invited them.

3. It was at that moment that I began to think about everything.

4. It is his attitude towards other people that really annoys me.

5. It wasn't I who/ It wasn't me that decided to postpone the match.

6. It wasn't the candidates who/ that started the trouble.

7. It was Sheila who/ that hid the book under the mattress

8. It’s on Monday that I have to call to schedule an appointment

9. It was the book that/ which Sheila hid under the mattress

10. It was under the mattress that Sheila hid the book

11. It’s to schedule an appointment that I have to call on Monday

12. It is until the age of 15 that dating is not allowed in Central and South America.

13. It was in Italy and Switzerland that teens gathered for parties at a home and slept there when the party was over.

14. It is in the Netherlands that people have fewer dating rules than any other places in the world.

15. It is kissing that is considered as a part of getting to know each other in Brazil.

Exercise 2: Rewrite each sentence to emphasize the underlined phrase, starting with It was... Look carefully at the underlined words in the last two questions.

1. It was from Mary that he first heard about it.

2. It was because she was the best qualified that she got the job.

3. It was when they were both studying in London that Mike first met Jenny.

4. It was only when he started speaking that I realized who he was.

5. It wasn't until yesterday that I heard about it.

6. It was Sheila who/ that hid the book under the mattress.

7. It was the book that/ which Sheila hid under the mattress.

8. It was under the mattress that Sheila hid the book.

9. It’s on Monday that I have to call to schedule an appointment.

10. It’s on schedule an appointment that I have to call on Monday.

Exercise 3: Reorder the words to make complete sentences.

1. It was after his father’s death that he changed himself a lot.

2. It is in Tokyo that I am going to spend the holiday.

3. It was in 2008 that he settled down in the USA and got married.

4. It was on their wedding anniversary that my dad have my mom a diamond ring.

5. It was my boyfriend who took some beautiful photos for me in Japan.

Exercise 4: Choose the best option to complete the cleft sentence

1. D

2. B

3. B

4. D

5. B

6. A

7. A

8. C

9. C

10. A

Exercise 5: Choose the correct sentence that is written using the underlined part and cleft sentence with “It”. 

1. B

2. C

3. A

4. D

5. B

Trên đây VnDoc.com đã giới thiệu trọn bộ Bài tập câu chẻ lớp 11.

Đánh giá bài viết
14 68.997
Sắp xếp theo

    Tiếng Anh 11 mới

    Xem thêm