Bài tập trắc nghiệm câu điều kiện có đáp án

VnDoc.com xin gửi đến các bạn Bài tập trắc nghiệm về câu điều kiện trong tiếng Anh có đáp án do VnDoc.com sưu tầm và đăng tải nhằm đem đến cho các bạn nguồn tài liệu học tập cũng như ôn luyện hữu ích về phần ngữ pháp tiếng Anh khá khó nhằn nhưng lại xuất hiện với tần suất nhiều trong mỗi bài kiểm tra hay bài thi này. Sau đây mời các bạn vào tham khảo.

I. Bài tập câu điều kiện trắc nghiệm

Bài 1. Choose the correct answer. 

1. If the train is late, we ………………….. to the office.

A. walk

B. will walk

C. would walk

D. walks

2. She …………………….. if she has time.

A. calls

B. would call

C. will call

D. calling

3. If it ……………………… too much, I will buy the smaller one.

A. costs

B. will cost

C. would cost

D. cost

4. If the class. ………………………. full, we will find another one.

A. are

B. will be

C. were

D. is

5. What will we do if the taxi ………………………..?

A. don’t come

B. didn’t come

C. doesn’t come

D. had not come

6. If it snowed this summer, we …………………… skiing.

A. goes

B. will go

C. would go

D. go

7. If you drove more carefully, you ………………….so many accidents.

A. would not have

B. will not have

C. wouldn’t have had

D. has

8. If he ……………………….. up earlier, he’d get to work on time.

A. gets

B. will get

C. got

D. had got

9. I would tell you more about it if we ……………………………… more time.

A. has

B. will have

C. have

D. had

10. If I ……………………..you, I wouldn’t worry about going to university.

A. am

B. be

C. were

D. had been

11. If you ………………………… any money, I’d give you some.

A. hadn’t had

B. haven’t had

C. don’t have

D. didn’t have

12. You’d earn more money if you …………………. more products.

A. to sell

B. sell

C. sold

D. will sell

13. If I ……………………. so busy yesterday, I would have visited you.

A. were not

B. wasn’t

C. aren’t

D. hadn’t been

14. If you had seen the film, you …………………. it.

A. will enjoy

B. would enjoy

C. would have enjoyed

D. enjoyed

15. She would have gone to the university if she ……………… the opportunity.

A. has

B. will have

C. had had

D. had

16. If he had been more careful, he ……………………….. an accident.

A. would not have had

B. will not have

C. does not have

D. would not have

17. If you’d stayed at home, there …………………………. any trouble.

A. would not be

B. will not be

C. is not

D. would not have been

18. What would you do if he………………………. tomorrow?

A. resigned

B. will resign

C. resigns

D. to resign

19. I’ll do it if he ………………………….. me.

A. asking

B. will ask

C. asked

D. asks

20. I wouldn’t have believed it if I………………… it with my own eyes.

A. not to see

B. didn’t see

C. don’t see

D. hadn’t seen

Bài 2: Cho dạng đúng của động từ trong ngoặc:

1. If I see him, I _____ (give ) him a gift.

2. If I had a typewriter, I _____ (type) it myself.

3. If I had known that you were in hospital, I _____ (visit) you.

4. You could make better progress if you _____ (attend) class regularly.

5. If I _____ (know) his telephone number, I’d give it to you.

6. If you _____ (arrive) ten minutes earlier, you would have got a seat.

7. If he worked more slowly, he _____ (not make) so many mistakes.

8. I shouldn’t drink that wine if I _____ (be) you.

9. If I _____ (find) a cheap room, I will stay a fortnight.

10. A lot of people _____ (be) out of work if the factory closed down.

11. I (have) ………….. plenty of money now if I (not/spend) ………… so much yesterday.

12. If someone (give) …………….you a boat, what you (do) …………… ?

13. If you...........(press) CTRL + S, you...........(save) the file.

14. The children...........(be) happy if he...........(teach) them English.

15. If she...........(buy) a new hard disk, she...........(not/ lose) all data.

Bài 3: Viết lại các câu sau sang dạng câu điều kiện thích hợp.

1. Keep silent or you’ll wake the baby up. → If you don't keep silent, you will wake the baby up.

2. Stop talking or you won’t understand the lesson.

→ If…………………………………….....….…….

3. I don’t know her number, so I don’t ring her up.

→If…………………………………….....….……..

4. I don’t know the answer, so I can’t tell you.

→ If …………………………………………….………..

5. We got lost because we didn’t have a map.

→ If …………………………………….……..…….……

6. Susan felt sick because she ate four cream cakes.

→……………………………………………..……

7. Without this treatment, the patient would have died.

→……………………………………….….…...

8. He lost his job because he was late every day.

→………………………………………………...……

9. Peter is fat because he eats so many chips.

→……………………………………………………...…..

10. Robert got a bad cough because he started smoking cigarettes.

→………………………………..…..

Bài 4: Chọn đáp án đúng.

1. I would have visited you before if there _____ quite a lot of people in your house.

A. hadn't

B. hadn't been

C. wouldn't be

D. wasn't

2. If you had caught the bus, you _____ late for work.

A. wouldn't have been

B. would have been

C. wouldn’t be

D. would be

3. If I _____, I would express my feelings.

A. were asked

B. would ask

C. had been asked

D. asked

4. If _____ as I told her, she would have succeeded.

A. she has done

B. she had done

C. she does

D. she did

5. Will you be angry if I _____ your pocket dictionary?

A. stole

B. have stolen

C. were to steal

D. steal

6. You made a mistake by telling her a lie. It _____ better if you _____ to her.

A. would have been/ hadn't lied

B. would be/ didn't lie

C. will be/ don't lie

D. would be/ hadn't lied

7. John would be taking a great risk if he _____ his money in that business.

A. would invest

B. invested

C. had invested

D. invests

8. She wouldn't have given them all that money if we _____ her to.

A. wouldn’t advise

B. won't advise

C. hadn't advised

D. didn't advise

9. If the tree hadn't been so high, he _____ it up to take his kite down.

A. could have climbed

B. climb

C. is climbing

D. climbed

10. If the wall weren't so high, he _____ it up to take his ball down.

A. climbed

B. could climb

C. is climbing

D. climb

11. If I _____ her phone number, I _____ her last night

A. had known/ could have phoned

B. knew/ would have phoned

C. know/ can phone

D. knew/ could phone

12. If he ______ the truth, the police wouldn’t arrest him.

A. tells

B. told

C. had told

D. would tell

13. If you press that button what _____?

A. would happen

B. would have happened

C. will happen

D. happen

14. She says if she _____ that the traffic lights were red she _____.

A. had realized/ would stop

B. realized/ could have stopped

C. has realized/ stopped

D. had realized/ would have stopped

15. I am very thin. I think, if I _____ smoking, I might get fat.

A. stop

B. had stopped

C. will stop

D. stopped

16. If I _____ that yesterday, I _____ them.

A. had discovered/ would inform

C. had discovered/ would have informed

D. had discovered/ could inform

C. discovered/ can inform

17. If you _______ to the course regularly, they ________ a certificate last year.

A. go/ gave

B. go/ give

C. had gone/ would have given

D. went/ would give

18. I think he is not at home. If he _____ in, he ______ the phone.

A. was/ answered

B. were/ would answer

C. were/ would have answered

D.had been/ would have answered

19. If I ______ in London now, I could visit British Museum.

A. were

B. had been

C. have been

D. would be

20. If Columbus _______ money from Queen Isabella, he _______ across the Atlantic.

A. do not receive/ could not sail

B. had not received/ might not have sailed

C. did not receive/ might not have sailed

D. would not receive/ might not sail

Bài 5: Chọn đáp án đúng A, B, C hoặc D

1. If I__________the same problem you had as a child, I might not have succeed in life as well as you have.

A.have

B. would have

C. had had

D. should have

2. ___________ more help, I would call my neighbor.

A. Needed

B. Should I need

C. I have needed

D. I should need

3. If Jake __________ to go on the trip, would you have gone?

A.doesn’t agree

B. didn’t agree

C. hadn’t agreed

D. wouldn’t agree

4. If someone _________ into the store, smile and say, “May I help you?”

A.comes

B. came

C. come

D. should come

5. If she __________ him, she would be very happy.

A.would meet

B. will meet

C. met

D. should meet

6. If I had enough money, I ___________ abroad to improve my English.

A.will go

B. would go

C. went

D. should have go to

7. If it _____________ convenient, let‟s go out for a drink tonight.

A. be

B. is

C. was

D. were

8. The patient will not recover unless he_____________an operation.

A.had undergone

B. would undergo

C. undergoes

D. was undergoing

9. Peter: “Did you need help with your Math last night?”

Mary: “If I had needed, I_____________you".

A. would call

B. called

C. would have called

D. will call

10. “Here’s my phone number”.

“Thanks. I’ll give you a call if I_______________some help tomorrow”

A. will need

B. need

C. would need

D. needed

Bài 6. Choose the correct answer.

1. We’ll have lunch outside in the garden, _____ it’s too cold.

A. if

B. unless

C. in case

D. should

2.John _____ win more races if he trained harder.

A. would

B. will

C. would have

D. shall

3. If the machine _______, press this button.

A. stop

B. stops

C. would stop

D. stoped

4. The lecturer didn’t know what he was talking about, but if Dr Mason _____ I would have listened carefully.

A. lectured

B. was lecturing

C. would lecture

D. had been lecturing

5.I can’t understand what he sees in her! If anyone treated me like that, I _________ extremely angry!

A. am

B. would be

C. will be

D. was

6.If you _____ up all the orange juice that was in that carton, you ought to go out and get some more.

A. drank

B. drinking

C. drunk

D. drink

7.Rachel will be pleased _________ she passes her driving test.

A. should

B. will

C. if

D. unless

8.I _____ you sooner had someone told me you were in hospital.

A. visited

B. visit

C. would have visited

D. had visited

9.If you can give me one good reason for your acting like this, _____ this incident again.

A. I don’t mention

B. I will never mention

C. I never mention

D. will I never mention

10.You can use my car ___________ you drive carefully.

A. unless

B. as long as

C. as soon as

D. when

11.If everyone _____ an extra hour a day, it would greatly increase production.

A. work

B. works

C. working

D. worked

12.If energy _____ inexpensive and unlimited, many things in the world would be different.

A. is

B. were

C. will be

D. would be

13.Don’t bother to ring me _________ it’s important.

A. unless

B. in case

C. if

D. as

14.If you help me with this exercise, I ________do the same for you one day.

A. will

B. would

C. was

D. am

15.According to the timetable, if the train _______ on time, we _______ arrive at 5.30.

A. leaves/ would

B. left/ would

C. leaves/ will

D. was leaving/ would

16.If I could speak Spanish, I _____ next year studying in Mexico.

A. will spend

B. had spent

C. would spend

D. would have spent

17.The bus won’t stop __________ you ring the bell.

A. if

B. as soon as

C. providing

D. unless

18.You’d better take a coat ________ it gets cold.

A. if

B. in case

C. as long as

D. while

19.If you _____ to my advice in the first place, you wouldn’t be in this mess right now.

A. listen

B. will listen

C. listened

D. had listened

20.If it _____ fine tomorrow, we will go to the coast.

A. will be

B. was

C. is

D. being

II. Đáp án trắc nghiệm câu điều kiện

Bài 1. Choose the correct answer.

1 - B; 2 - C; 3 - A; 4 - D; 5 - C;

6 - C; 7 - A; 8 - C; 9 - D; 10 - C;

11 - D; 12 - C; 13 - D; 14 - C; 15 - C;

16 - A; 17 - D; 18 - A; 19 - D; 20 - D;

Bài 2: Cho dạng đúng của động từ trong ngoặc:

1. will give 6. had arrived 11. would have/ hadn't spent (ĐK hỗn hợp)

2. would not type 7. wouldn't make 12. gives/ what will you do

3. would have visited 8. were 13. press/ save (hoặc will save)

4. attended 9. find 14. would be/ taught

5. knew 10. would be 15. had bought/ wouldn't have lost

Bài 3: Viết lại các câu sau sang dạng câu điều kiện thích hợp.

Đáp án tham khảo (ngoài ra còn nhiều cách viết sử dụng từ ngữ khác nhau, nhưng nghĩa là không thay đổi)

2. If you keep talking, you won't understand the lesson.

3. If I know her number, I will ring her up.

4. If I know the answer, I will tell you.

5. If we had had a map, we wouldn't have got lost.

6. If Susan hadn't eaten four cream cakes, she wouldn't have felt sick.

7. If we hadn't had this treatment, the patient would have died.

8. If he hadn't been late every day, he wouldn't have lost his job.

9. If Peter ate less chips, he wouldn't be fat.

10. If Robert hadn't started smoking cigarettes, he wouldn't have got a bad cough.

Bài 4: Chọn đáp án đúng.

1. B 6. A 11. A 16. B

2. A 7. B 12. B 17. C

3. A 8. C 13. C 18. B

4. B 9. A 14. D 19. A

5. D 10. B 15. A 20. B

Bài 5: Chọn đáp án đúng A, B, C hoặc D

1. C

2. B

3. C

4. A

5. C

6. B

7. B

8. C

9. C

10. B

Bài 6. Choose the correct answer.

1 - B; 2 - A; 3 - B; 4 - B; 5 - B;

6 - D; 7 - C; 8 - C; 9 - B; 10 - B;

11 - D; 12 - B; 13 - B; 14 - A; 15 - C;

16 - C; 17 - D; 18 - B; 19 - D; 20 - C

Trên đây là Bài tập câu điều kiện trắc nghiệm có đáp án. Mời bạn đọc tham khảo thêm nhiều tài liệu ôn tập Tiếng Anh cơ bản như: Tài liệu luyện kỹ năng Tiếng Anh cơ bản, Ôn tập Ngữ pháp Tiếng Anh, Luyện thi Tiếng Anh trực tuyến,... được cập nhật liên tục trên VnDoc.com.

Đánh giá bài viết
19 57.372
0 Bình luận
Sắp xếp theo
Bài tập ngữ pháp tiếng Anh Xem thêm