Đề cương ôn thi học kì 1 tiếng Anh 8 mới trường THCS Nguyễn Đức Cảnh

Đề cương ôn thi Tiếng Anh lớp 8 học kì 1 trường THCS Nguyễn Đức Cảnh năm 2020 khái quát lại ngữ pháp trọng điểm của từng Unit trong học kì 1 và một vài đề thi minh họa có kèm đáp án giúp các bạn tập dượt và củng cố lại kiến thức, chuẩn bị tốt nhất cho kì thi học kì 1 sắp tới.

I. Nội dung cơ bản tiếng Anh học kì 1 lớp 8

Chủ đề

Nội dung

Unit 1

Leisure activities

- Verbs of liking + gerunds

- Verbs of liking + to infinitives.

- Vocabulary , pronunciation: clusters …

- Further practice: Exercise in the two workbooks

Unit 2

Life in the countryside

- Comparative forms of adjectives (review)

- Comparative forms of adverbs

- Vocabulary , pronunciation: clusters …

- Further practice: Exercise in the two workbooks

Unit 3

People in Vietnam

- Questions: review

- Articles (some uses)

- Vocabulary , pronunciation: clusters …

- Further practice: Exercise in the two workbooks

Review 1

- Consolidation of the 3 units and prepare for periodic exam

Unit 4

Our customs and traditions

- Modals: should and shouldn’t (review), have to

- Vocabulary , pronunciation: clusters …

- Further practice: Exercise in the two workbooks

Unit 5: Festivals in Vietnam

- Simple sentences, compound sentences (review)

- Complex sentences

- Stress of words ending in –ion and –ian

- - Further practice: Exercise in the two workbooks

Unit 6: Folk tales

- Past simple (review)

- Past continuous

- Intonation in exclamatory sentences

Review 2

- Consolidation of the 3 units and prepare for periodic semester exam.

II. Đề thi tiếng Anh lớp 8 học kì 1 có đáp án số 1

A. LISTENING

Question I. Listen to the passage and choose the correct answers: (1point)

1. What percentage of Britain’s population dream of living in the country ?

A. 80 B. 18 C. 20

2. English village communities are often small and…………………

A. close B. poor C. unknown

3. People in English villages use private transport …………………

A. a little B. less C. more

4. The environment of English villages is …………………………

A. spoil B. not spoilt much C. not safe

Question II. Listen to the passage again and complete the sentences.(1 point)

Life in the English countryside

According to a recent survey by Country Life magazine, about 80 percent of Britain’s (1)……………........... dream of living in the countryside. In fact the countryside of England today shows the wealth of landowners and those who can afford to escape the busy and (2) …………………. city life.

English village communities are often small and close. They are warm and usually welcoming. Maggie, who lives in North Yorkshire, says: “ Village life is (3) ……………… and safe for the kids. There is a great sense of community here. It is more relaxing and you can’t tell who has money and who doesn’t”. People in the English (4) …………………. use private transport more, and the environment hasn’t been spoilt much.

B- USE OF LANGUAGE:

Question III. Find the word which has different sound in the part underlined. ( 1 point)

1. A. wanted B. washed C. decided D. needed

2. A. fun B. sun C. surf D. cut

3. A. leisure B. eight C. celebrate D. penalty

4. A. although B. laugh C. paragraph D. enough

Question IV. Choose the best answer. ( 2.0 points )

1. My dad doesn’t mind…………… my mom from work every day.

A. pick up B. picked up C. picking up D. picks up

2. Using computers too much may have harmful effects …….. your minds and bodies.

A. on B. to C. with D. onto

3. I love the people in my village. They are so………………… and hospitable.

A. friendly B. vast C. slow D. inconvenient

4. The ……………………..…… people in the village are very friendly.

A. ethnic minority B. majorities

C. ethnic minorities D. ethnic cultures.

5. Can you speak English ……………… .My English is not good.

A. slow B. more slowly C. quickly D. more quickly

6. Viet Nam is …………. Multicultural country with 54 ethnic groups.

A. a B. an C. the D. A and C

7. Which ethnic groups has the largest population in Viet Nam?

A. Kinh B. Muong C. Tay D. Hmong

8.The Lao are one of ……………… many Thai- speaking peoples.

A. the B. a C. an D. A and C

Question V. Give the correct form of the following verbs: (1.0 point)

1. Children in this village love ________kites on summer afternoons. (fly)

2. The children used to ________ a long way to school. (go)

3. They_______ a nomadic life for six years. (live)

4.The Hmong boys like________ the game “danh quay” in spring. (play)

C-READING:

Question VI

1. Fill the gaps with the words/ phrases in the box:

In addition Also As I have noted

In my opinion Besides I think

My favorite leisure activity is listening to music.

(1)________________, listening to music not only helps me relax but also provides me with musical knowledge. I (2)_______________ like the time that I can lie lazily in bed, put on the small earphone with my iPod and enjoy any favorite songs of many kinds of music: pop, hip-hop, rock or jazz. I like pop music very much because I think it is gentle and suitable for teenagers. I listen to rock music when I am sad and after that I feel cheerful and happy. (3)________________ music from other countries is also good for teenagers to understand other cultures. (4)________________ that, the lyrics are easy to understand and interesting. (5)_______________, it can improve my English and listening skills. (6)_______________, music is an important part of my life and it helps me love my life more.

2. Read the following passage, and answer the questions below: (1point)

Duong Lam: An ancient Vietnamese village

Duong Lam Village is located in Duong Lam Commune at a 45km distance from Hanoi. It is the birthplace of two kings in the history of Vietnam, Phung Hung and Ngo Quyen, who opened up the long-term self-control and independence period of Vietnam after Bach Dang Victory in the year 938.

All houses, gates, village gates and wells are built of laterite creating an architectural complex, a unique village that is typical for villages in the midlands in the North of Vietnam.

At present, there are still nearly old 200 houses and many other historical monuments such as Phung Hung Temple, Ngo Quyen Royal Tomb, MongPhu Communal House, Ho Gam Hill at which Phung Hung liked tigers to rescue villagers and the temple at which the diplomat Giang Van Minh is worshiped.

1. Where is Duong Lam village?

________________________________________________________

2. Who were the two kings whose birthplace is Duong Lam Village?

________________________________________________________

3. What is Duong Lam typical for?

________________________________________________________

4. How many old houses are there in Duong Lam?

________________________________________________________

D-WRITING:

Question VII. Reorder the words to make the meaningful sentences.

a. Use the adjectives in brackets in their correct forms of comparison to complete the sentences. (0,5point)

1/ The new bed is ……………… than my old bed. (comfortable)

2/ The Mekong River is …………………the Red River. (long)

b. ewrite the second sentence so that it has a similar meaning to the first one(1.0 point)

1. Tea is cheaper than coffee.

Coffee .……….……….……….……….……….………………………

2. I adore listening to music every day.

I enjoy …………….……….…….……….……….……….…………….

3. The red car is more expensive than the black one.

The black car ….……….……….……….……….……….………………

4. No one in my group is more intelligent than Long.

Mary……….……….…….……….……….……………….

5. Son Tung M-TP performs the song “Chung ta khong thuoc ve nhau” very beautifully.

The song “Chung ta khong thuoc ve nhau”…………………………….…

ĐÁP ÁN

Đáp án và thang điểm chấm:

A- LISTENING :

Question I: (0,25đ/ câu đúng)

1. A

2. A

3. C

4. B

Question II: (0,25đ/ câu đúng)

1. population

2. noisy

3. wonderful

4. countryside

B- USE OF LANGUAGE

Question III. (0,25đ/ câu đúng)

1. B

2. C

3. B

4. A

Question IV. (0,25đ/ câu đúng)

1. C

2. A

3. A

4. B

5. B

6. A

7. A

8. A

Question V. (0,25đ/ câu đúng)

1. flying

2. go

3. have lived

4. playing/ to play

C. READING

Question VI: (0,25đ/ câu đúng)

a/ Fill the gaps with the words/ phrases in the box:

1. In my opinion

2. Also

3. I think

4. Besides

5. In addition

6. As I have noted

b/ Answer the following questions:

1. It is located in Duong Lam commune at a 45 km distance from Hanoi.

2. It is the birthplace of two kings in the history of Vietnam, Phung Hung and Ngo Quyen.

3. It is typical for villages in the midlands in the North of Vietnam.

4. There are still nearly old 200 houses

D/ WRITING

Question VII:

I. Mỗi câu 0.25 điểm/ câu

1. more comfortable

2. longer than

II. Mỗi câu 0.2 điểm/ câu

1. Coffee is more expensive than tea.

2. I enjoy listening to music.

3. The black car is not as expensive as the red car.

Or The black car is cheaper than the red car.

4. Mary is the most intelligent in my group.

5. The song “Chung ta khong thuoc ve nhau” is performed very beautifully by Son Tung M-TP.

III. Đề thi tiếng Anh học kì 1 lớp 8 có đáp án - Đề số 2

PART A. LISTENING: (2. 5 points)

Listen to a boy talking about changes in his village and say if the sentences are True (T) or False (F)

Statements

T

F

1. Nobody lives in an earthen house now.

   

2. The village has electricity now.

   

3. Horses are still the only means of transport in the village.

   

4. The children used to go a long way to school.

   

5. More visitors are coming to see them.

   

PART B. LANGUAGE FOCUS: (2.5 points)

I. Choose the words that have the bold part has different pronunciation from the others.

A. school B. architect C. change D. chemical

B. A. buffalo B. minority C. gold D. close

II. Choose the correct answer:

1. Feeling tired, Ba went to bed ………….usual last night.

A. late than B. less early than C. more early than D. earlier than

2. He doesn’t mind…………….his classmates when they are in a trouble.

A. helping B. to help C. helped D. help

III. Give the correct form or tense of the words given to complete these sentences:

1. If you write more (care)………, you will make more mistakes.

2. When I was a small child I fancied (fly)…………… kites in the field.

3. They (live)…………………….a nomadic life for six years.

4. Thien Nhan (win)……………The Voice Kids 2014.

5. Their teacher (sing)…………….an English song now.

6. The horse (herd)…………………by Vang every day.

PART C. READING (2.5 points)

I. There is one mistake in the line marked with a number in the following passage. Underline and correct it:

 

Correction

Spring is a time when there is many festivals in our country. Among them, Hoa Ban Festival is a most beautiful and interesting, and it takes place in Lai Chau. It is typical of the cultural life of the Thai people. In the second lunar month of the year, when it get warmer and hoa ban – a kind of beautifully flower in the northwest mountainous area - blossoms, Hoa Ban Festival is celebrate.

1……………

2…………….

3……………

4………………

5……………

II. Read the following passage then answer the questions:

Gong culture in the Central Highlands of Viet Nam has been recognized by UNESCO as a Masterpiece of the Intangible Heritage of Humanity. Gong culture covers five provinces of the Central Highlands: Kon Tum, Gia Lai, Dak Lak, Dak Nong and Lam Dong. The masters of gong culture are the ethnic groups of Bahnar, Sedang, Mnong, Coho… The Gong Festival is held annually in the Central Highlands. In the festival, artists from these provinces give gong performances, highlighting the gong culture of their own province. For the ethnic groups of the Central Highlands, gongs are musical instruments of special power. It is believed that every gong is the symbol of a god who grows more powerful as the gong gets older. Therefore, gongs are associated with special occasions in people’s lives, such as the building of new houses, funerals, crop praying ceremonies… The gong sound is a way to communicate with the gods.

Answer the questions:

1. Where does Gong culture exist?

……………………………………………………………………………

2. How often is the Gong Festival held?

…………………………………………………………………………

3. What do artists do in the Gong Festival?

…………………………………………………………………………

4. Are Gongs pieces of folk music?

……………………………………………………………………………

5. Is the gong sound a way to communicate with the ancestors?

…………………………………………………………………………

PART D. WRITING: (2.5points)

I. Rewrite these sentences starting with the words given:

1. A fish swims faster than a duck.

A duck…………………………………………………………………

My house is bigger than your house.

Your house……………………………………………..………………

3. Son Tung M-TP performs the song “Chung ta khong thuoc ve nhau” very beautifully.

The song “Chung ta khong thuoc ve nhau”……………………………….…

4. I moved to Ha Noi five years ago.

I have………………………………………………..

II. Write a short paragraph (70-80 words) giving your opinion about life in the countryside:

You can use these clue questions:

What is your opinion about the life in the countryside?

How are the people, landscape, weather or air?

How is the life there?

How is the food..?

What activities can you do there?

ĐÁP ÁN CHẤM ĐIỂM

PART A. LISTENING (2.5 pts)

1. F

2. T

3. F

4. T

5. T

PART B. LANGUAGE FOCUS (2.5pts)

I. Choose the words that have the bold part has different pronunciation from the others

1.C

2.B

II. Choose the correct answer:

1.D

2.A

III. Give the correct form or tense of the words given to complete these sentences:

1. carelessly

2. flying

3. have lived

4. won

5. is singing

6. is herded

PART C. READING (2.5 pts)

I. There is one mistake in the line marked with a number in the following passage. Underline and correct it:

1. is => are

2. a => the

3. get =>gets

4. beautifully =>beautiful

5. celebrate =>celebrated

II. Read the following passage then answer the questions:

1. It exists in the Central Highlands of Viet Nam.

2. It is held once a year/ annually.

3. They give gong performances, highlighting the gong culture of their own province.

4. No, they aren’t.

5. No, it isn’t.

PART D. WRITING (2.5 pts)

I. Rewrite these sentences starting with the words given. (1point)

1. A duck swims more slowly than a fish. (A duck can’t swim as fast as a fish.)

2. Your house is smaller than /isn’t as big as my house.

3. The song “chung ta khong thuoc ve nhau” is performed very beautifully by Son Tung M-TP.

4. I have lived in Ha Noi for 5 years.

II. Write a short paragraph (70-80 words) giving your opinion about life in the countryside. (1.5 points)

SAMPLE WRITING

In my opinion, I think that life in the countryside has many good points. Firstly, country folk are friendlier than city folk. Secondly, life is slower and simpler than in the city. The food is fresher and the air is cleaner. Finally, there are a lot of traditional activities that we can do in the countryside such as horse-riding, swimming in the river or kite-flying.

In short, I like the country life.

IV. Bài tập ôn tập tiếng Anh lớp 8 học kì 1 có đáp án

Choose the correct answer. 

Question 1. My mother loves _______ food for my family.

A. preparing B. to prepare C. prepare D. A&B are correct

Question 2. My grandmother _____ to plant flowers in the garden behind her house.

A. prefers B. enjoys C. detests D. adores

Question 3. Coco fancies _____ TV. He watches TV whenever he can.

A. to watch B. watched C. watch D. watching

Question 4. My sister hates _______ with the dolls. It’s weird.

A. playing B. to play C. to playing D. A&B are correct

Question 5. l enjoy ______ with my dog. He’s so cute.

A. play B. to play C. playing D. played

Question 6. Tom prefers _______ computer games when he’s at home.

A. playing B. to play C. played D. A&B are correct

Question 7. Mary _______ reading Conan comics. She spends her free time on reading some volums.

A. hates B. detests C. dislikes D. enjoys

Question 8. Henry doesn’t mind ________ up early in the morning.

A. waking B. to wake C. wake D. will wake

Question 9. My grandparents love _____ very much. There are a lot of beautiful flowers

A. doing garden B. doing gardening

C. do gardening D. to do garden

Question 10. Nga likes.................with her close friend on Saturday evenings.

A. window shop B. window to shop

C. window shops D. window shopping

Put the correct answer into the blank.

1. Vietnamese students (must/have to) wear uniform when they go to school.

2. If there are no taxis we’ll (must/have to) walk.

3. You really (must/have to) hurry up, Tom. We don’t want to be late.

4. I have a bad toothache. I (must/have to) make an appointment with the dentist.

5. She (must/has to) work on Saturday morning.

6. Don’t make so much noise. We (mustn’t/don’t have to) wake the baby.

Put the verb in brackets in the correct form.

1. He (buy) _____ me a big teddy bear on my birthday last week.

2. They (watch) _______TV late at night yesterday.

3. They (not be) _____ excited about the film last night.

4. The waitress (tell)______ us to come back in two hours.

5. We (drive) ______ around the parking lot for 20 mins to find a parking space.

ĐÁP ÁN

Choose the correct answer.

1 - D; 2 - A; 3 - D; 4 - D; 5 - C; 

6 - D; 7 - D; 8 - A; 9 - B; 10 - D; 

Put the correct answer into the blank.

1. have to; 2. have to; 3. must; 4. must; 5. has to; 6. mustn’t

Put the verb in brackets in the correct form.

1. bought; 2. watched; 3. weren’t; 4. told; 5. drove

Trên đây là: Đề cương tiếng Anh học kì 1 lớp 8 có đáp án. Mời bạn đọc tham khảo thêm nhiều tài liệu ôn tập Tiếng Anh 8 cả năm khác như: Để học tốt Tiếng Anh 8, Trắc nghiệm trực tuyến Tiếng Anh 8, Đề thi học kì 1 lớp 8, Đề thi học kì 2 lớp 8,.... được cập nhật liên tục trên VnDoc.com.

Bên cạnh việc tương tác với VnDoc qua fanpage VnDoc.com, mời bạn đọc tham gia nhóm học tập tiếng Anh lớp 8 cũng như tiếng Anh lớp 6 - 7 - 9 tại group trên facebook: Tiếng Anh THCS.

Đánh giá bài viết
14 23.146
0 Bình luận
Sắp xếp theo
Tiếng Anh phổ thông Xem thêm