Đề ôn thi giữa kì 1 lớp 10 môn tiếng Anh năm 2021 - 2022

Nằm trong bộ đề thi giữa kì 1 lớp 10 năm 2021 - 2022, đề kiểm tra môn tiếng Anh giữa học kì 1 lớp 10 có đáp án dưới đây gồm nhiều dạng bài tập trắc nghiệm tiếng Anh 10 cơ bản thường xuất hiện trong đề thi chính thức giúp các em học sinh rèn luyện kỹ năng làm bài thi hiệu quả.

I. Đề thi giữa kì 1 tiếng Anh 10 năm 2021

1. Read the passage below and choose one correct answer for each question.

According to many experts, violence carried out by the victim’s family members is the most common kind of violence against females. It is called domestic violence. A new report says domestic violence is one of the worst kinds of human rights violations. Such action affects the emotional and physical health of victims. Domestic violence also can be psychological. Victims of repeated psychological violence say emotional torture and living in fear are worse than physical mistreatment. Domestic violence happens because of sex discrimination. Males are considered more important in parts of South Asia, North Africa, the Middle East and China. In some countries, women are considered the property of men. Several men feel that they have the right to punish women in their family. Domestic violence also includes preventing women from getting education or medical care. The people who carry out domestic violence should be punished strictly for their acts.

1. Domestic violence is _________.

A. one that is carried out by the victim’s family members against females

B. one that happens between criminals

C. physical punishment at schools

D. physical punishment for naughty boys

2. Domestic violence affects __________.

A. the victim’s social position

B. the victim’s emotional and physical health

C. the victim’s friendship

D. the victim’s education

3. Domestic violence happens because of _________.

A. sex discrimination

B. race discrimination

C. pollution

D. financial difficulty

4. According to victims of psychological violence, ____________.

A. physical mistreatment is worse than emotional torture and living fear

B. psychological violence is not a big problem

C. emotional torture and living in fear are worse than physical mistreatment

D. emotional torture is worse than living in fear

5. In some countries, _______________.

A. men are considered as more important than women

B. women are considered men’s property

C. men feel they have the right to punish women in their family

D. all are correct

2. Choose the letter A,B,C or D to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks:

Like many families in Vietnam, my family has some rules. For one thing, all members have to (6)________ the households chores. For instance, my mother usually does the shopping and cooks while my father (7)________ the laundry. My brother (8)______ the floor and I have to wash the dishes. Another rule is that we always have dinner together. Moreover, whenever my brother and I (9)________ out with our friends, we are not allowed to come home later than 9.30 p.m. If we don’t follow these rules, we will (10)______.

6. A. take B. make C. find D. share

7. A. does B. did C. washed D. wash

8. A. is cleaning B. cleans C. doing D. does

9. A. make B. see C. go D. take

10. A. punishing B. punish C. be punished D. be punishing

3. Choose the letter A,B,C or to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

11. A. crazy B. cream C. crown D. decide

12. A. psychologist B. duty C. laundry D. grocery

13. A. lunch B. truth C. much D. cup

4. Choose the letter A,B,C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

14. A. household B. ailment C. inspire D. compound

15. A. breadwinner B. allergy C. digestive D. benefit

5. Choose the correct answer A, B, C or D to complete the sentence. 

16. In my family, we______ the chores equally.

A. have

B. make

C. split

D. help

17. It is equal to share the household ______ in a family. Husbands should help wives with housework.

A. homework

B. chores

C. appliances

D. meals

18. A letter ________ by my mother now.

A. is writing

B. is being written

C. writes

D. is written

Choose the letter A,B,C or D to indicate the underlined part that needs correcting

19. Look (A) at the clouds (B). It will rain (C).

20. 17 muscles (A) are use (B) when we smile (C) or frown (D).

21. The wedding party _______ held at the Rex Hotel now.

A. is

B. is being

C. will be

D. is going to be

22. The man got out of the car, _________round to the back and opened the boot.

A. walking

B. walked

C. walks

D. walk

23. The train ______ half an hour ago.

A. has been leaving

B. left

C. has left

D. had left

24. Christopher Columbus _________ American more than 500 years ago.

A. discovered

B. has discovered

C. had discovered

D. had been discovering

25.The heart and blood vessels are parts of the ________ system.

A. certain

B. circle

C. circulatory

D. circumstances

6. Put the words/ phrases in the correct order to have correct sentences.

26. a. say that sleep b. the brain c. People often d. is good for

A. c-a-d-b

B. c-a-b-d

C. a-c-d-b

D. c-d-a-b

27. a. organ in the body b. which cleans c. up the blood d. Liver is a large

A. d-a-b-c

B. d-a-c-b

C. a-d-b-c

D. c-d-a-b

7. Change these sentences from active into passive:

28. Fire has destroyed the house.

>The house…………………………………………………………………

29. He allows his daughter to buy a new laptop.

> His daughter…………………………………………………………………..

30. We must finish our housework before our parents go home.

> Our homework……………………………………………………………………..

8. Read the passage below and choose the best answer (A, B, C or D) to each question

CAUSES OF STOMACHACHE

As well as other diseases, stomachache is caused by several factors. Therefore, we need to understand well those factors to minimize their harmful effects to our stomachaches.

Bad habits in eating is probably the basic cause of the stomach disease. Eating temperately makes the stomach work according to a stable time when it secretes gastric juice and breaks down the food. Therefore, if you do not have meal temperately, the stomach still discharge acids although there is nothing inside it. This hurts your stomach. Besides, alcoholic drinks are very harmful to the stomach. After entering your body, alcohol is converted into a toxic chemical which exists at high level would cause serious damages to the digestive system which includes your stomach.

Habit of staying up late and overworking so often are causes of resistance decrease. As a result, function of the stomach mucous layer would be weakened, which gradually causes stomachache or stomach diseases.

Stress frequently is also another cause of stomach –related diseases. Living under stress for a long time, the stomach will naturally enhance acids secretion damaging its mucous layer; besides, hormones helping transport blood to muscles will significantly decrease, which might affect digestive function of the stomach and lead indigestion and flatulence.

31. What are the causes of stomachache or stomach diseases?

A. Staying up late and overworking

B. Stress

C. Bad habits in eating

D. All are correct

32. The word “temperately” means

A. reasonably

B. successfully

C. irregularly

D. regularly

33. The word “it” in paragraph 2 refers to…………..

A. diseases

B. stomachache

C. acid

D. stomach

34. According to the passage, why are alcoholic drinks harmful to the stomach?

A. Because the stomach still discharge acids although there is nothing inside it.

B. Because stomach will naturally enhance acids secretion damaging its mucous layer.

C. Because alcohol is converted into a toxic chemical which exists at high level would damage to your stomach after entering your body.

D. Because of living under stress for a long time.

35. According to the reading, the following statements are true EXCEPT…

A. Being stressful for a long time, we will get stomach diseases

B. Alcoholic drinks are very harmful to the stomach

C. Eating temperately is also another cause of stomach-related diseases

D. There are many factors that cause stomachache

II. Đáp án Đề thi tiếng Anh lớp 10 giữa kì 1

1. Read the passage below and choose one correct answer for each question.

1. A; 2. B; 3. A; 4. C; 5. D

2. Choose the letter A,B,C or D to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks:

6. D; 7. A; 8. B; 9. C; 10. C

3. Choose the letter A,B,C or to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

11. D; 12. A; 13. B;

4. Choose the letter A,B,C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

14. C; 15. C;

5. Choose the correct answer A, B, C or D to complete the sentence.

16.C; 17. B; 18. D; 19. C; 20. B;

21. C; 22. B; 23. B; 24. A; 25. C;

6. Put the words/ phrases in the correct order to have correct sentences.

26. A; 27. A;

7. Change these sentences from active into passive:

28. The house has been destroyed by the fire.

29. His daughter is allowed to buy a new laptop.

30. Our homework must be finished before our parents go home.

8. Read the passage below and choose the best answer (A, B, C or D) to each question

31. D; 32. A; 33. D; 34. C; 35. C

Trên đây là Đề thi tiếng Anh giữa kì 1 lớp 10 có đáp án. Mời bạn đọc tham khảo thêm nhiều tài liệu ôn tập Tiếng Anh 10 cả năm khác như: Để học tốt Tiếng Anh lớp 10, Đề thi học kì 1 lớp 10, Đề thi học kì 2 lớp 10, Bài tập Tiếng Anh lớp 10 theo từng Unit trực tuyến,.... được cập nhật liên tục trên VnDoc.com.

Đánh giá bài viết
2 7.630
0 Bình luận
Sắp xếp theo
Tiếng Anh phổ thông Xem thêm