Đề thi chọn học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 9 (cấp Tỉnh) Sở GD-ĐT Thanh Hóa năm học 2017 - 2018 có đáp án

Đề thi chọn học sinh giỏi lớp 9 môn tiếng Anh

VnDoc.com xin giới thiệu đến các bạn Đề thi chọn học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 9 (cấp Tỉnh) Sở GD-ĐT Thanh Hóa năm học 2017 - 2018 có đáp án do VnDoc.com sưu tầm và đăng tải sẽ là nguồn tài liệu hữu ích dành cho các bạn nâng cao hiệu quả học tập, đặc biệt dành cho các bạn sẽ tham dự kì thi chọn học sinh giỏi. Chúc các bạn thành công!

Part I. Listen to the passage and complete the form below. Use NO MORE THAN THREE WORDS or A NUMBER for each answer. (5 pts)

FACTS ABOUT THE PANDA

Habitat: (0) lives in high mountains in China

Food: mainly (1) ____________________

Eating time: (2) ___________ hours a day

Number: about (3) __________ in the wild and 100 in captivity

Cubs: more than (4) _________ die after birth

Solution: (5) _________________________

Part II. Listen to Sarah doing a survey on reading habits and decide whether each of the following statements is True (T) or False (F). (5 pts)

6. Sarah's first question is about what type of books Charlie likes reading. T/ F

7. Charlie likes science fiction, romance and Westerns. T/ F

8. Charlie spends about $50 a month on books. T/ F

9. Charlie buys books from the internet. T/ F

10. Charlie went to The Regal Bookstore last week. T/ F

Part III. You will hear a radio interview with Jack Williams, who is talking about a town called Swanton. Answer the questions by choosing A, B, or C. (5 pts)

11. Where is the town of Swanton located?

A. Near the sea. B. By a lake. C. On a hill.

12. What does Jack like most about living in Swanton?

A. There are opportunities for climbing nearby.

B. There are lots of activities in the town.

C. There is interesting wildlife near the town.

13. Jack is worried about the environment of Swanton because_______

A. the water in the river is dirty.

B. there are few wild birds around today.

C. pollution has destroyed the plants in one area.

14. What does Jack say about the way Swanton has changed?

A. He is sorry that there are fewer jobs available.

B. He thinks it is a more interesting place.

C. He preferred the town when it was smaller.

15. Jack is positive about the future of Swanton because _______

A. there will soon be a new airport.

B. there is a successful new shopping centre.

C. a new university is opening.

SECTION B: PHONETICS (5 pts)

Question I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the rest in the same line. (3 pts)

16. A. purse B. nervous C. surprise D. worse

17. A. architect B. parachute C. choir D. psychology

18. A. precious B. preparation C. pretty D. repetition

Question II. Find the word with the stress pattern different from that of the other three words in each question. (2 pts)

19. A. invent B. literacy C. inventory D. stationery

20. A.dormitory B. handicap C. minority D. voluntary

SECTION C: VOCABULARY AND GRAMMAR (30 pts)

Question I. Choose the most suitable word or phrase to complete each sentence. (10 pts)

21.“Go on, finish the desert. It needs _______ up because it won’t stay fresh until tomorrow.”

A. eat B. eating C. to eat D. eaten

My parents lent me the money. ________, I couldn’t have afforded the trip.

A. However B. Therefore C. Only if D. Otherwise

Her face turned _______when she heard that her mother met with an accident.

A. red B. blue C. white D. grey

24.That is the last _______ I am leaving.

A. straw B. pain C. limit D. nuisance

25.- “Do you mind if I take a seat?” - “______________.”

A. Yes, I don’t mind B. No, do as you please

C. No I mind D. Yes, do as you please

26.Florida _______ Georgia to the North.

A. borders B. stretches C. frontiers D. boundaries

27. The new school complex cost _______ the city council had budgeted for.

A. twice more by far than B. twice much more than

C. almost twice as much as D. just twice as much as

28. When the electricity failed, he _________ a match to find the candle.

A. rubbed B. struck C. scratched D. started

29. I usually buy my clothes _________. It’s cheaper than going to the dress maker.

A. on the house B. in public C. off the peg D. on the shelf

30. I know this is a big disappointment but don’t take it to _______

A. soul B. mind C. spirit D. heart

Question II. Put each verb in brackets into an appropriate form. (8 pts)

31. I (follow)_________his advice, I wouldn’t be in dangerous now.

32. I don’t know what the matter is with him. He (act)______ funny since you were away.

33. He was the only student (award)_______ the special prize in reciting poetry competition.

34. He is planning (complete)________ all his coursework by next week.

35. If you felt lonely, you (give)_______ me a ring

36. They (have)_________English from nine to ten in this room. Don’t let anyone disturb them then.

37. Three days ago, Mr Brown ran out of money so he sold his car and one day later he won a lotterry ticket. He (sell)_________ it.

38. Just as I (wonder)_________ what to do next, the phone rang.

Question III. Supply the correct form of the wordsgiven. (7 pts)

39. When you travel into space, you can eat and drink in ______. (WEIGHT)

40. How do you ________ the real painting from the fake one ? (DIFFERENT)

41. He __________and fell into the water. (BALANCE)

42. All the ________from the last lecture were not allowed to attend (ABSENCE) the interview for the coming project.

43. Ann _______ and picked up her riding hat. (MOUNT)

44. Jim is very disorganized and not very ________ . (BUSINESS)

45. You look rather _______ . Are you worried about something? (OCCUPY)

Question IV. There are FIVE mistakes in the text( from 46 to 50 ). Identify each mistake, write it down and give your correction. (5pts)

As far back as 700 B.C, man has talked about childrencared for by wolves. Romulus and Remus, the legendarytwin founders of Rome, are purported to have been cared for by wolves. It is believed that wherea she-wolf loses her litter, she seeks a human child to take its place.

This seeming preposterous idea did not becomecredibleuntil the late nineteenth century when a French doctor actually founda naked ten-year-old boy wandering in the woods. He did not walk erectly, could not speak intelligibly, or could he relate to people. He only growled and stared at them. Finally, the doctor won the boy's confidence and began to work withhim. After many long years of devoted and patient instruction, the doctor was able to have the boy to clothe and feed him, recognize and utter a number of words, as well as write letters and form words.

1. ____

2. ____

3. ____

4. ____

5. ____

6. ____

7. ____

8. ____

9. ____

10. ____

SECTION D: READING COMPREHENSION (30 pts)

Question I. Read the text below and think of the word which best fits each space. Use only ONE word in each space (10pts)

There is growing evidence that urbanizationhas a sharp impact on (51)_____, causing changesthat(52)______wreak havocon precipitation patterns that supply the precious resource of water. The heavy amounts of heat and pollution rising from cities (53)_____delay and stimulate thefallof precipitation, deprivingsome areas of rain whiledrenching others.

Cities are(54)_____averageone to ten degrees warmerthan surrounding underdeveloped areas. Cities also produce large amounts of (55)_____called aerosols, gaseous suspensions of dust particles or byproducts from the(56)_____of fossil fuels. Both heat and aerosols (57)_____ the dynamics of clouds. When hoisted (58)______ in the sky, the microscopic particles act as multiple surfaces on whichthe (59)_____in clouds can condense as tiny droplets. This can prevent or delay the formation of larger raindrops that fall more easily from the sky, (60)_____ it can cause the rain to fall in another location.

Question II. Read the following passage and then choose the most suitable word or phrase for each space. (10 pts)

Sound Advice for Language Learners

A recent issue of a language learning magazine has consulted a number of experts in the (61) ____ of second language acquisition. Their advice may prove invaluable for those (62)____ a language course. One suggestion is that you (63) ____ whether you are likely to be successful at learning a language? Did you enjoy studying languages at school, for example? Do you have enough time to learn a language? The major (64)____will be your own time and effort. Therefore, you must be sure that the course on offer leads to a (65)_____ qualification. Also, be realistic in your (66)______. If you don't set achievable aims, you are more likely to give up. Do not be deceived (67)______thinking that the most expensive courses are the best. (68) ______ around to get the best possible value for money. You should also bear in mind that the quicker you learn a language, the more quickly you forget it. Sandra Miller, a French teacher, tried to teach herself German by enrolling on a (69)______course. Already fluent in four languages and with a sound knowledge of teaching methodology her chances of (70)______ progress were high. Three years on she remembers very little. She feels her biggest mistake was not to follow up her first experience. "I should have consolidated what I'd learn by continuing to study, even if it were by myself."

61.A. branch B. field C. area D. domain

62.A. wondering B. thinking C. looking D. considering

63. A. assess B. review C. balance D. survey

64. A. chance B. cost C. price D. evaluation

65.A. recognized B. understood C. valued D. regarded

66. A. sights B. ends C. objects D. goals

67. A. by B. about C. into D. in

68.A. nose B. push C. run D. shop

69. A. rapid B. crash C. quick D. fast

70. A. achieving B. doing C. making D. gaining

Đáp án Đề thi chọn học sinh giỏi lớp 9 môn tiếng Anh

SECTION A – LISTENING (15 pts)

Part I.Listen to the passage and complete the form below. Use NO MORE THAN THREE WORDS or A NUMBER for each answer. (5 pts)

1. bamboo shoots, leave

2.12

3. 600

4. half

5. cloning (the panda)

Part II. Listen to Sarah doing a survey on reading habits and decide whether each of the following statements is True (T) or False (F). (5 pts)

6. F

7. F

8. T

9. T

10. F

Part III. You will hear a radio interview with Jack Williams, who is talking about a town called Swanton. Answer the questions by choosing A, B, or C. (5 pts)

11. A

12. C

13. A

14. C

15. B

SECTION B- PHONETICS (5 pts)

Question I.Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the rest in the same line. (3 pts)

16.C

17.B

18.C

Question II. Find the word with the stress pattern different from that of the other three words in each question. Write the answers on your answer sheet. (2pts)

19.A

20.C

SECTION C- VOCABULARY AND GRAMMAR (30 pts)

Question I. Choose the most suitable word or phrase to complete each sentence. (10 pts)

21.B

22.D

23.C

24.A

25.B

26.A

27.C

28.B

29.C

30.D

Question II. Put each verb in brackets into an appropriate form. Write the answers on your answer sheet. (8 pts)

31. had I followed

35. should have given

32. has been acting (has acted)

36. will be having

33. to be awarded

37. needn’t have sold

34. to have completed

38. was wondering

Question III. Put each word in brackets into an appropriate form. Write the answers on your answer sheet. (7pts)

39. weightlessness 43. dismounted

40. differentiate 44. businesslike

41. overbalanced 45. preoccupied

42. absentees

Question IV. There are FIVE mistakes in the text. Identify each mistake, write it down and give your correction. (5pts)

46. Line2: are → were

47. Line 3: where → when

48. Line 4: seeming → seemingly

49. Line 6: or → nor

50. Line 10: him → himself

SECTION D - READING COMPREHENSION (30 pts)

Question I.Fill in each gap with ONE suitable word to complete the text below. Write the answers on your answer sheet. (10 pts)

51. climate

52. can

53. both

54. on

55. pollutants

56. burning

57. change

58. up

59. moisture

60. or

QuestionII. Read the following passage and then choose the most suitable word or phrase for each space. Write the answers on your answer sheet. (10pts)

61. B

62. D

63. A

64. B

65. A

66. D

67. C

68. D

69. B

70. C

Question III. Read the passage and choose the best answers to questions below. Write the answers on your answer sheet. (10 pts)

71.A

72.C

73.C

74.B

75.D

76.C

77.D

78.A

79.B

80.A

SECTION E - WRITING (20 pts)

Question I.Complete each of the following sentences in such a way that it means the same as the sentence printed above it. (5 pts)

81. Each of the company’s retiring employees is presented with a gold watch.

82. With a view to passing the exam, they tried hard.

83.Terry met with an unfortunate accident on his way home.

84. The average depth of the Pacific Ocean is greater than that of the Altlantic.

85. Peter said he wished he were in my place.

Question II. Complete the second sentence so that it has the same meaning as the first one, using the words given. You MUST use between TWO and FIVE words. (5 pts)

86. would do you good

87. happenedto be in

88. though I know this place

89. But for Jack’s affluence

90. were all ears to listen

Question III. Paragraph writing (10 pts)

Marking scheme: The impression mark should be based on the following scheme:

1. Format (2 pts)

The paragraph must include a topic sentence, supporting ideas and a concluding sentence.

2. Content (5 pts)

Ideas are presented with coherence and cohesion, style and clarity.

3. Language (3 pts)

A provision of a variety of vocabulary, good use and control of grammatical structures, good punctuation and no spelling mistakes.

Kì thi chọn học sinh giỏi môn tiếng Anh lớp 9 là tài liệu rất hữu ích cho các bạn làm tài liệu ôn thi vào lớp 10. Các bạn hãy tải về và luyện tập để chuẩn bị thật tốt trước khi kì thi vào lớp 10 diễn ra tới đây. VnDoc.com xin giới thiệu một số đề ôn thi học kì 2 lớp 9 môn tiếng Anh cho các bạn ôn tập. Chúc các bạn ôn thi hiệu quả!

Bộ đề thi học kì 2 môn Tiếng Anh lớp 9 có đáp án

Đề thi học kỳ 2 môn Tiếng Anh lớp 9 năm học 2016 - 2017

Đề thi học kỳ 2 môn Tiếng Anh lớp 9 trường THCS Châu Đức, Bà Rịa - Vũng Tàu năm học 2016 - 2017 có đáp án

Ngoài ra, VnDoc.com đã thành lập group chia sẻ tài liệu học tập THPT miễn phí trên Facebook: Tài liệu học tập lớp 11. Mời các bạn học sinh tham gia nhóm, để có thể nhận được những tài liệu mới nhất. 

Đánh giá bài viết
19 32.413
1 Bình luận
Sắp xếp theo
  • Hà Na
    Hà Na file nghe chỗ nào vậy ah
    Thích Phản hồi 10/12/20
    Tiếng Anh phổ thông Xem thêm