Bài tập Tiếng Anh lớp 10 Unit 6 nâng cao: Gender equality

Bài tập tự luận và trắc nghiệm môn Anh Unit 6 lớp 10

Bài tập Tiếng Anh lớp 10 Unit 6 nâng cao: Gender equality do VnDoc.com tự biên soạn và đăng tải dưới đây tổng hợp các dạng bài tập trắc nghiệm phổ biến trong Tiếng Anh 10 mới đi kèm đáp án.

Xem thêm: Trắc nghiệm từ vựng Tiếng Anh 10 Unit 6: Gender equality MỚI

Mời các bạn tham gia nhóm Tài liệu học tập lớp 10 để nhận thêm những tài liệu hay: Nhóm Tài liệu học tập lớp 10

Bài tập tự luận và trắc nghiệm môn Anh lớp 10 Unit 6 tổng hợp các dạng bài tập phổ biến giúp học sinh lớp 10 củng cố kiến thức và chuẩn bị cho kì thi cuối kỳ sắp tới. Bên cạnh đó các em có thể tham khảo tài liệu môn Toán 10Ngữ Văn lớp 10. Mời các em tham khảo bài sau đây.

Bài tập Tiếng Anh lớp 10 Unit 6 nâng cao: Gender equality

Bản quyền thuộc về VnDoc nghiêm cấm mọi hành vi sao chép vì mục đích thương mại

Find the word which has a different sound in the part underlined

1. A. gender

B. enroll

C. preference

D. secondary

2. A. sue

B. spend

C. sure

D. pursue

3. A. aware

B. family

C. planet

D. married

Choose the word which has a different stress pattern from the others

1. A. maintain

B. perform

C. prefer

D. offer

2. A. enroll

B. happen

C. pursue

D. affect

3. A. accept

B. student

C. problem

D. open

Choose the correct passive modals to complete the sentences

7. Efforts should be made/ can be made to offer all children equal access to education.

8. Sunrise might be observed/ can be observed in the early morning hours.

9. I think everybody should be provided/ must be provided with equal access to health service.

10. My brother may be asked/ will be asked to join the police forces.

11. Our teacher told us that all of our assignments must be written/ should be written in ink.

12. Important work will be done/ can be done first.

Fill in each blank with ONE suitable word in the box

equal

irresponsibility

issues

decisions

working

13. Having the same routine regularly without any rest may lead to health ____________ and other problems which also ruin the family life.

14. A working mother has to manage both home and office at an _________________ level that is too much on a holiday basis.

15. _____________ mothers are not able to devote enough time to their kids, so the kids are not able to express their feeling with parents.

16. Educated women are becoming more independent and they may not wait for their husband's _______________.

17. Due to office work, working mothers may develop feelings of for _____________ for the family, affecting their children's health.

Choose the best answer A, B, C or D to complete the sentences.

18. Since 2009, Iceland has been the global ____ in gender equality.

A. leader

B. leads

C. leading

D. lead

19. For the past five years, Iceland has been in the first rank of educational achievement and ____ in women's economic conditions.

A. improve

B. improvement

C. improving

D. improved

20. On October 24, 1975, more than 25 thousand women in Iceland took a day off to emphasize the importance of women's ____ to the economy, both in paid and unpaid work.

A. contribute

B. contributed

C. contributing

D. contribution

21. The ____ of women in the labour market in Iceland is one of the highest in the world.

A. participate

B. participating

C. participation

D. participated

22. The least equal country in the world for women, ranking 145th, was Yemen, where only 55% of women can read and only 6% ____ college.

A. attend

B. enroll

C. go

D. tend

23. Through a joint project involving the World Bank, UNICEF ____ to help the government provide all children with textbooks at the beginning of each school year.

A. hopes

B. want

C. plans

D. investigate

24. Reducing gender ____ improves productivity and economic growth of a nation.

A. equality

B. inequality

C. possibility

D. rights

25. Child marriage ____ in several parts in the world because it limits access to education and training.

A. must stop

B. will be stopped

C. must be stopped

D. can be stop

Choose the word or phrase among A, B, C or D that best fits the blank space in the following passage

Women in Saudi Arabia began registering to vote this week for the first time in the nation’s (26)_______. The late King Abdullah announced in November, 2015 that women would be allowed to run for office and vote in city elections, which (27) _______ every four years. At least 70 women intend to run for office, and more than 80 registered as campaign managers, Arab News reported last month. (28) _______ the legal barrier to voting has been lifted, other Saudi laws and culture could complicate women’s (29) _______ to cast their votes.

Saudi women still have to deal with limits on their freedom of movement, and since it’s illegal for them to drive, many of them will have to (30) _______ male members of their family to take them to register and to vote. Male relatives who oppose female voting rights could also be a barrier. The government also (31) _______ voters to have personal ID cards, and many Saudi women do not.

To make serious (32) _______ on women’s rights, Saudi authorities should (33) _______ the male guardianship system, under which caring policies and practices (34) _______ women from obtaining a passport, marrying, traveling, or accessing higher education without the approval of a male guardian. Only then will Saudi Arabia's women be able to (35) _______ to society on an equal situation with men.

26. A. life

B. history

C. campaign

D. period

27. A. Take place

B. Take part

C. Take care

D. Take after

28. A. When

B. Because

C. However

D. While

29. A. work

B. careers

C. efforts

D. travels

30. A. trust

B. remain

C. base on

D. rely on

31. A. needs

B. keeps

C. requests

D. requires

32. A. development

B. steps

C. progress

D. movement

33. A. cut

B. stop

C. complete

D. finish

34. A. prevent

B. take

C. end

D. remove

35. A. help

B. contribute

C. cause

D. give

Choose the best answers to the following questions.

Sonita Alizadeh was born and grew up in Afghanistan until she was eight when the family fled to Iran because of war. Sonita remembers her childhood of hunger, aerial bombardment and Taliban fighters. In Iran, she couldn't get a formal education because of not having proper identification. She had to clean bathrooms and learnt the basics of how to read and write herself.

Sonita watched music videos on TV to kill her free time and learnt the styles of Iranian rapper Yas and US rapper Eminem. She started to write songs about her life as a refugee, child worker and especially a female. Other songs are about her girl friends with broken spirits after arguing and begging their parents not to sell them. Her songs have empowered her friends to protest against forced marriages which account for 60-80 per cent of Afghan marriages.

Things were all right until they weren't. Sonita's mother asked her to come back to Afghanistan as she needed 7,000 dowry to prepare for Sonita's brother's wedding. Her mother thought she could sell Sonita for a man with 9,000 dowry. Devastated by her mother's wish, Sonita fought by making a music video "Daughters for Sale" with the help of an Iranian filmmaker. Thanks to the video, the Strongheart Group contacted her and gave her a scholarship in the US where she now can go to school and remain single.

36. What did Sonita do to earn money in Iran?

A. She wrote songs and rapped.

B. She cleaned bathrooms.

C. She made music videos.

37. What is TRUE about Sonita's songs?

A. They were banned in Iran.

B. They have given girls strength to protest against arranged marriages.

C. They're about her love of her homeland Afghanistan.

38. How did Sonita feel when her mother wanted to sell her?

A. Extremely upset and shocked

B. Calm and indifferent

C. Angry and hateful

39. Where does Sonita live now?

A. Afghanistan

B. Iran

C. The USA

Rewrite the sentence using modal verbs in passive.

40. Ann can't use her office at the moment.

_____________________________________

41. I have to finish my work now.

_____________________________________

42. You must wash your hands.

_____________________________________

43. He can speak four languages.

_____________________________________

44. You must keep dogs outside shops.

_____________________________________

-The end-

Đáp án bài tập Tiếng Anh lớp 10 Unit 6 nâng cao: Gender equality

Find the word which has a different sound in the part underlined

1. B

2. C

3. A

Choose the word which has a different stress pattern from the others

4. D

5. B

6. A

Choose the correct passive modals to complete the sentences

7. Efforts should be made/ can be madeto offer all children equal access to education.

8. Sunrise might be observed/ can be observedin the early morning hours.

9. I think everybody should be provided/ must be providedwith equal access to health service.

10. My brother may be asked/ will be askedto join the police forces.

11. Our teacher told us that all of our assignments must be written/ should be written in ink.

12. Important work will be done/ can be done first.

Fill in each blank with ONE suitable word in the box

13. Having the same routine regularly without any rest may lead to health ______issues______ and other problems which also ruin the family life.

14. A working mother has to manage both home and office at an ________ equal _________ level that is too much on a holiday basis.

15. ______ Working _______ mothers are not able to devote enough time to their kids, so the kids are not able to express their feeling with parents.

16. Educated women are becoming more independent and they may not wait for their husband's ___ decisions __.

17. Due to office work, working mothers may develop feelings of for ____ irresponsibility ___ for the family, affecting their children's health.

Choose the best answer A, B, C or D to complete the sentences.

18. A

19. B

20. D

21. C

22. A

23. A

24. B

25. C

Choose the word or phrase among A, B, C or D that best fits the blank space in the following passage

26. B

27. A

28. D

29. C

30. D

31. D

32. C

33. B

34. A

35. B

Choose the best answers to the following questions.

26. B

27. B

28. A

29. C

Rewrite the sentence using modal verbs in passive.

1. Her office can’t be used by Ann at the moment.

2. My work has to be finished now.

3. Your hands must be washed.

4. Four languages can be spoken by him.

5. Dogs must be kept outside shops.

Trên đây VnDoc.com đã giới thiệu Bài tập Tiếng Anh lớp 10 Unit 6 nâng cao: Gender equality. Mời các bạn tham khảo tham khảo thêm các tài liệu học tập lớp 10 hay như Trắc nghiệm từ vựng Tiếng Anh 10 Unit 6: Gender equality, .... được cập nhật liên tục trên VnDoc.com.

Đánh giá bài viết
1 315
0 Bình luận
Sắp xếp theo
Tiếng Anh lớp 10 Xem thêm