Ôn thi vào lớp 10 chuyên đề Từ vựng Tiếng Anh

Ôn thi vào lớp 10: Hướng dẫn ôn tập từ vựng Tiếng Anh

Tài liệu hướng dẫn ôn tập chuyên đề Từ vựng trong Tiếng Anh luyện thi vào 10 có đáp án dưới đây nằm trong bộ đề thi vào lớp 10 môn Tiếng Anh theo chuyên đề Ngữ pháp do VnDoc.com sưu tầm và đăng tải. Tài liệu Tiếng Anh hướng dẫn cách học Từ vựng Tiếng Anh và cách xác định loại từ Tiếng Anh cần điền hiệu quả.

A. LÝ THUYẾT

Để làm tốt dạng bài tập này truớc hết các em phải có một vốn từ vựng phong phú. Khi học một từ mới các em nên học tất cả các từ loại liên quan, bao gồm cả tiền tố hoặc hậu tố cấu tạo từ trái nghĩa. Ví dụ: succeed (v), success (n), successful (adj), successfully (adv), unsuccessful (adj), unsuccessfully (adv).

Khi làm bài các em cần chú ý những điểm sau:

– Động từ chia ở thời nào, theo chủ ngữ số ít hay số nhiều;

– Danh từ số ít hay số nhiều;

– Từ cần điền là tính từ hay trạng từ;

– Cần cân nhắc về nghĩa trong câu với những từ có cùng từ loại.

B. LUYỆN TẬP

Exercise 1: Choose the correct option A, B, C, or D to complete the following sentences.

1. Minh’s compositions are full of mistakes but they are very__________ .

A. imaginative B. imaginary C. imagination D. imaginable

2. Avoid eating chips if you want to lose weight; they’re very____________ .

A. fatten B. fattening C. fatter D. fattest

3. Scientists always__________their data before writing up the results of their research.

A. analyse B. analysis C. analyses D. analyst

4. We are encouraged by our professors to________ and express our own opinions.

A. formula B. formulae C. formulate D. formulaic

5. Our professor__________said to turn in the assignment on Friday.

A. specific B. specifically C. specifying D. specifyingly

6. Students can gain________ benefits from learning to work together.

A. considerate B. considering C. consideration D. considerable

7. The job as housing supervisor requires excellent_____________skills.

A. administration B. administer C. administrative D. adminstratively

8. This advertisement for lemon__________ is very effective.

A. concentrate B. concentrating C. concentrated D. concentration

9. The______ dressed woman in the advertisement has a posed smile on her face.

A. stylish B. stylishly C. stylistic D. stylistically

10. Most people can_________ clearly between a real and a simulated smile.

A. differ B. different C. difference D. differentiate

Exercise 2: Supply the correct verb form to complete the following sentences.

1. Don’t believe a word he says. He’s a terrible(lie)_____________ .

2. Many modem refrigerators never need to be (frost)___________ .

3. The Pikes live in a four-bedroomed bungalow in a very nice (reside)_______area.

4. The rhinoceros, whose numbers have dropped alarmingly in recently, has been declared a(n) (danger)_________ species.

5. Alice is far too (responsible)________ to be put in charge of all those children.

6. We had a (terrify)__________ time in the mountains – I’m not going back there again.

7. I am currently researching the reasons why birds (migration)_______ in the winter.

8. During the Industrial Revolution, there was a complete (transform)______of society in urban areas.

9. I’m not sure if this sweater is (wash)__________ or not.

10. I don’t know why it caused so much (embarrass)__________ .

C. ĐÁP ÁN

Exercise 1:

1. A 2.B 3. A 4. c 5. B

6.D 7.C 8. A 9. B 10. D

Exercise 2:

1.liar 2.defrosted 3. residential 4.endangered

5.irresponsible 6. terrifying 7.migrate 8.transformation

9.washable 10. embarrassment

Trên đây là toàn bộ nội dung của Ôn thi vào lớp 10 chuyên đề Từ vựng Tiếng Anh. Mời bạn đọc tham khảo thêm nhiều tài liệu tuyển sinh lớp 10 các môn học khác như: ôn thi vào lớp 10 môn Tiếng Anh, ôn thi vào lớp 10 môn Toán, ôn thi vào lớp 10 môn Văn, ... được cập nhật liên tục trên VnDoc.com.

Đánh giá bài viết
1 3.104
0 Bình luận
Sắp xếp theo
Tiếng anh phổ thông lớp 9 Xem thêm