Ôn thi vào lớp 10 chuyên đề Từ vựng Tiếng Anh

Hướng dẫn ôn tập từ vựng Tiếng Anh vào lớp 10

Tài liệu hướng dẫn ôn tập chuyên đề Từ vựng trong Tiếng Anh luyện thi vào 10 có đáp án dưới đây nằm trong bộ đề thi vào lớp 10 môn Tiếng Anh theo chuyên đề Ngữ pháp do VnDoc.com sưu tầm và đăng tải. Tài liệu Tiếng Anh hướng dẫn cách học Từ vựng Tiếng Anh và cách xác định loại từ Tiếng Anh cần điền hiệu quả.

Mời các bạn tham gia nhóm Tiếng Anh THCS để nhận thêm những tài liệu hay: Nhóm Tiếng Anh THCS

A. LÝ THUYẾT

Để làm tốt dạng bài tập này truớc hết các em phải có một vốn từ vựng phong phú. Khi học một từ mới các em nên học tất cả các từ loại liên quan, bao gồm cả tiền tố hoặc hậu tố cấu tạo từ trái nghĩa. Ví dụ: succeed (v), success (n), successful (adj), successfully (adv), unsuccessful (adj), unsuccessfully (adv).

Khi làm bài các em cần chú ý những điểm sau:

– Động từ chia ở thời nào, theo chủ ngữ số ít hay số nhiều;

– Danh từ số ít hay số nhiều;

– Từ cần điền là tính từ hay trạng từ;

– Cần cân nhắc về nghĩa trong câu với những từ có cùng từ loại.

B. LUYỆN TẬP

Exercise 1: Choose the correct option A, B, C, or D to complete the following sentences.

1. Minh’s compositions are full of mistakes but they are very__________ .

A. imaginative B. imaginary C. imagination D. imaginable

2. Avoid eating chips if you want to lose weight; they’re very____________ .

A. fatten B. fattening C. fatter D. fattest

3. Scientists always__________their data before writing up the results of their research.

A. analyse B. analysis C. analyses D. analyst

4. We are encouraged by our professors to________ and express our own opinions.

A. formula B. formulae C. formulate D. formulaic

5. Our professor__________said to turn in the assignment on Friday.

A. specific B. specifically C. specifying D. specifyingly

6. Students can gain________ benefits from learning to work together.

A. considerate B. considering C. consideration D. considerable

7. The job as housing supervisor requires excellent_____________skills.

A. administration B. administer C. administrative D. adminstratively

8. This advertisement for lemon__________ is very effective.

A. concentrate B. concentrating C. concentrated D. concentration

9. The______ dressed woman in the advertisement has a posed smile on her face.

A. stylish B. stylishly C. stylistic D. stylistically

10. Most people can_________ clearly between a real and a simulated smile.

A. differ B. different C. difference D. differentiate

Exercise 2: Supply the correct verb form to complete the following sentences.

1. Don’t believe a word he says. He’s a terrible(lie)_____________ .

2. Many modem refrigerators never need to be (frost)___________ .

3. The Pikes live in a four-bedroomed bungalow in a very nice (reside)_______area.

4. The rhinoceros, whose numbers have dropped alarmingly in recently, has been declared a(n) (danger)_________ species.

5. Alice is far too (responsible)________ to be put in charge of all those children.

6. We had a (terrify)__________ time in the mountains – I’m not going back there again.

7. I am currently researching the reasons why birds (migration)_______ in the winter.

8. During the Industrial Revolution, there was a complete (transform)______of society in urban areas.

9. I’m not sure if this sweater is (wash)__________ or not.

10. I don’t know why it caused so much (embarrass)__________ .

Exercise 3: Use the word given in capitals at the end of each line to form a word that fits in the gap in the same line

All over the world, all different cultures created interesting (1. PROCESSION) _______meat products, and one of the most popular is undoubtedly sausage.

To begin with, sausage making may be considered (2. DISGUST)_________ as it deals with using various animal parts. Since meat is ground up, certain cuts and parts of an animal that wouldn’t be (3. SERVANT)__________ in their original forms can be used. Literally, this means animal parts such as noses, ears, and other less (4. APPETIZE) ________ areas of an animal’s body. Very often, the ground up meat and flesh is (5. MIXE)_______ with a certain percentage of fat, along with spices and other fillers. After being mixed well, this meat mixture is then stuffed into the cleaned intestines of the animal, which are then sealed at both ends. The result is sausage.

The meats used in sausages come from a variety of animals, although beef and pork are by far the favorites. In some cultures, sausage (6. MAKE)_________ from the meat of horses is considered a (7. DELICIOUS)____________. When sausages are cooked, the cooking process sometimes adds to the flavour. While (8. SMOKE) _________boiling is probably the simplest method, smoking sausages will add a lot of flavour.

Next time you bite into a sausage, it is probably (9. GOOD)_________not to think too much about how it became the (10. TASTE) _________thing you are eating. After all, you don’t want to ruin a good snack.

Exercise 4: Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

1. WWF was set up in 1961 and had its operations in areas such as the preservation of biological diversity.

A. difference

B. abundance

C. variety

D. plenty

2. The beach was heavily polluted because of the amount of waste left there. All this rubbish is killing fish and other marine life.

A. sea plants

B. sea mammals

C. water life

D. sea creatures

3. Some of WWF’s missions are: conserving the world’s biological diversity, ensuring the use of renewable natural resources, and promoting the reduction of pollution.

A. jobs

B. careers

C. tasks

D. actions

4. Air pollution is a consequence of fossil fuel burning by motor vehicles, factories, aircraft and rockets.

A. product

B. example

C. harm

D. result

5. Global warming is the gradual increase of temperature on the Earth’s surface due to greenhouse effect.

A. steady

B. slow

C. sharp

D. abrupt

Exercise 5. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following questions.

1. My brother is very_______ in listening to rap music.

A. interested B. amused C. surprised D. amazed

2. Prices of vegetable are very_______ these days.

A. big B. expensive C. increased D. high

3. It's a good idea to see your doctor every six months for a(n) _______

A. revision B. control C. investigation D. check-up

4. _______ me to call them before I go for a trip.

A. Remind B. Remember C. Mention D. Make

5. Nobody knows what the_______ of the explosion was.

A. source B. cause C. reaction D. reason

6. He kindly offered to_______ me the way to the bus station.

A. explain B. direct C. describe D. show

7. That poodle dog is perfectly_______ and has never been known to attack anyone.

A. harming B. harmed C. harmless D. harmful

8. The _______about travelling by plane rather than by car is that you can see the clouds.

A. enjoyable B. enjoyed C. enjoyment D. enjoying

9. He looks thin, but _______he is very healthy.

A. also B. practically C. actually D. consequently

10. The _______in my school is very strict and the subjects are very demanding.

A. uniform B. discipline C. timetable D. workload

C. ĐÁP ÁN

Exercise 1:

1. A 2.B 3. A 4. c 5. B

6.D 7.C 8. A 9. B 10. D

Exercise 2:

1.liar 2.defrosted 3. residential 4.endangered

5.irresponsible 6. terrifying 7.migrate 8.transformation

9.washable 10. embarrassment

Exercise 3: Use the word given in capitals at the end of each line to form a word that fits in the gap in the same line

1. processed

2. disgusting

3. served

4. appetizing

5. mixed

6. made

7. delicacy

8. smoky

9. best

10. tasty

Exercise 4: Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

1. C

2. C

3. C

4. D

5. D

Exercise 5. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following questions.

1 - A; 2 - B; 3 - D; 4 - A; 5 - B;

6 - D; 7 - C; 8 - C; 9 - C; 10 - B;

Trên đây là toàn bộ nội dung của Ôn thi vào lớp 10 chuyên đề Từ vựng Tiếng Anh. Mời bạn đọc tham khảo thêm nhiều tài liệu tuyển sinh lớp 10 các môn học khác như: ôn thi vào lớp 10 môn Tiếng Anh, ôn thi vào lớp 10 môn Toán, ôn thi vào lớp 10 môn Văn, ... được cập nhật liên tục trên VnDoc.com.

Đánh giá bài viết
2 15.450
Sắp xếp theo
    Tiếng Anh phổ thông Xem thêm