Bài tập tiếng Anh lớp 8 về câu tường thuật có đáp án

Bài tập Reported Speech lớp 8 có đáp án

Bài tập về Câu tường thuật tiếng Anh lớp 8 có đáp án giúp học sinh lớp 8 ôn tập kiến thức đã học về cách chuyển câu trực tiếp sang gián tiếp hiệu quả.

Bài 1. Chọn đáp án đúng

1. When he was at Oliver’s plat yesterday, Martin asked if he ______ use the phone.

A. can

B. could

C. may

D. must

2. George couldn’t help me. He ______ me to ask Kate.

A. tell

B. said

C. told

D. say

3. Judy ______ going for a walk, but no one else wanted to.

A.admitted

B. offered

C. promised

D. suggested

4. I said that I had met her ______ .

A. yesterday

B. the previous day

C. the day

D. the before day.

5. The man asked the boys ______ .

A. why did they fight

B. why they were fighting

C. why they fight

D.why were they fighting

6. “______the door”, he said.

A. please open

B. open pleased

C. please to open

D. please, opening

7. I wanted to know ______ return home.

A. when would she

B. when will she

C. when she will

D. when she would

8. The woman wonders _______ doing well at school.

A. whether her children are

B. if her children were

C. whether her children were

D. her children are if

9. Peter said he was leaving for Paris ______.

A. next week

B. the week previous

C. following week

D. the following week

10. “I don’t usually drink milk when ______ ” Mrs. Pike said.

A. she was hungry

B. I was hungry

C. I am hungry

D. I will be

Bài 2. Chuyển những câu dưới đây sang câu gián tiếp.

1. “Open the door,” he said to them.

- He told them...................................................................

2. “Where are you going?” he asked her.

- He asked her where.........................................................

3. “Which way did they go?” he asked.

- He asked... ......................................................................

4. “Bring it back if it doesn’t fit”, I said to her.

- I told... ............................................................................

5. “Don’t try to open it now,” she said to us.

- She told... ........................................................................

6. “Is it going to be a fine day today?” I asked her.

- I asked her... ....................................................................

7. “He’s not at home”, she said.

- She said that... .................................................................

8. “Is the bus station far away?” the girl asked.

- The girl wanted to know... ..............................................

9. “Don’t stay out late, Ann” Tom said.

- Tom told Ann... ...............................................................

10. “Please let me borrow your car,” he said to her.

- He asked... ........................................................................

11. “Jean, have you seen my gloves?” Thomas asked.

- Thomas asked Jean.....

12. Don’t leave the window open, Mary”, I said.

- I told Mary.... ...................................................................

13. “I’ll have a cup of tea with you,” she said.

- She said that...

14. “I’ll pay him if I can” she said.

- She said that... ...................................................................

15. “What are you going to do next summer?” she asked.

- She asked us.... ...................................................................

16. “I’ll phone you tomorrow,” he told Jack.

- He told Jack that.... .............................................................

17. “Can I sit beside you, Jean?” Tom asked.

- Tom asked Jean.... ..............................................................

18. “I want a camera for my birthday,” he said.

- He said that.... ...................................................................

19. “Don’t keep the door locked,” he said to us.

- He told us.... ...................................................................

20. “How long are you going to stay?” I asked him.

- I asked him how long....

21. “Are you going by train?” she asked me.

- She wanted to know.... ..................................................

22. “Don’t use too much hot water,” she said to us.

- She asked us.... ..............................................................

23. “Will you come to my party?” she said to me.

- She invited me.... ............................................................

24. “Don’t do it again,” she said to them.

- She told them..................................................................

25. “ Did Mr Brown send the potatoes to you?” she asked.

- She asked.......................................................................

26. “Don’t get your shoes dirty, boys,” she said.

- She told..........................................................................

27. “What do you want for lunch today, Peter?” Mary asked.

- Mary asked.......................................................................

28. “Can I borrow your typewriter, Janet?” asked Peter.

- Peter asked if .......................................................................

29. “Why didn’t I get a computer before?” thought the office manager.

- The office manager wondered............................................................

30. “You had better not lend him any more money, Elizabeth,’’ said John.

- John advised Elizabeth........................................................................

31. “You stole my best cassette, Amanda!” said John.

- John accused.......................................................................................

32. “You damaged my bicycle, John!” said Mary.

- Mary accused......................................................................................

33. “When was your little boy born?” said the nurse to Mrs. Bingley.

- The nurse asked Mrs. Bingley...............................................................

34. “You should take more exercise, Mr. Robert,” the doctor said.

- The doctor advised................................................................................

35. “Will I find a job?”, Tim said to himself.

- Tim wondered.......................................................................................

36. “I’m sorry I gave you the wrong number,” said Paul to Susan.

- Paul apologized.....................................................................................

37. “When is the first day of your holiday, Peter?” Martha asked.

- Martha asked Peter when.....................................................................

38. “Can I have a new bicycle?” said Anna to her mother.

- Anna asked............................................................................................

39. “Don’t leave the house until I get back, William”, his mother said.

- William’s mother told..........................................................................

40. “Don’t bite your nails,” said Mrs. Rogers to her son.

- Mrs. Rogers told....... .............................................................................

41. “I’ve seen the film three times, Mary” said George.

- George said............................................................................................

42. “I’m sorry, Angela,” said Martin, “I’m afraid I’ve damaged your car.

- Martin apologized..................................................................................

43. “Have you had enough for lunch?” the landlady asked us.

- The landlady asked................................................................................

44. “John, please don’t tell anyone my new address,” said Mary.

- Mary asked............................................................................................

45. “Breakfast will not be served after 9. 30” said the notice.

- The notice said that..............................................................................

46. “Where is the best place to buy souvenirs?”

- I asked..................................................................................................

47. “Don’t forget to bring your passport with you tomorrow”

- She reminded me ................................................................................

48. “Do not write on the wall,” said the teacher to the boys.

- The teacher told the boys………………………………………..........

49. “How many jobs have you had since 2000?” the interviewer asked Mr. Simpson.

- The interviewer asked ...........................................................................

50. “Why didn’t you report the incident to the police?” the officer asked the frightened witness.

- The officer wanted to know...................................................................

51. "If I were you,I wouldn't buy this car"

- He advised...............................................................................................................

52. "Shall I carry your suicase,Lan?" said Nam.

- Nam offered.............................................................................................................

53. "Yes,all right,I'll share the food with you, Dave."

- Ann agreed..............................................................................................................

54. "Sue,can you remember to buy some bread?"

- Paul reminded..........................................................................................................

55. "Don't touch anything in this room", the man said to the children.

- The man ordered......................................................................................................

56. "I must go home to make the dinner", said Mary.

- Mary.......................................................................................................................

57. "Are you going to Ho Chi Minh City next week?" Tom asked me.

- Tom asked..............................................................................................................

58. "Have you finished your homework?" Mom asked.

- Mom asked if..........................................................................................................

59. She said to me:"I can't do it by myself"

- She told me that......................................................................................................

60. "Does your brother live in London, Nam?" Lan asked.

- Lan wanted to know if..............................................................................................

61. "Don't repeat this mistake again." his father warned him.

- His father warned him...............................................................................................

62. "Give me a smile," The photographer said to me.

- The.........................................................................................................................

63. "Don't leave these book on the table", the librarian said to the students

- The librarian told the students………………………………………………..

64. "Have you travelled abroad much?" he asked me.

- He............................................................................................................................

65. "Who has written this note?" the boss asked the secretary.

- The boss asked........................................................................................................

66. "I have just received a postcard from my sister," my friend said to me.

- My friend told me.....................................................................................................

67. "This story happened long ago" he said.

- He said...................................................................................................................

Bài 3. Chuyển những câu dưới đây sang câu gián tiếp.

1. "Where is my umbrella?" she asked.

She asked............................................. ......................

2. "How are you?" Martin asked us.

Martin asked us................................................ ...................

3. He asked, "Do I have to do it?"

He asked............................................. ......................

4. "Where have you been?" the mother asked her daughter.

The mother asked her daughter.......................................... .........................

5. "Which dress do you like best?" she asked her boyfriend.

She asked her boyfriend......................................... ..........................

6. "What are they doing?" she asked.

She wanted to know.............................................. .....................

7. "Are you going to the cinema?" he asked me.

He wanted to know.............................................. .....................

8. The teacher asked, "Who speaks English?"

The teacher wanted to know.............................................. .....................

9. "How do you know that?" she asked me.

She asked me................................................ ...................

10. "Has Caron talked to Kevin?" my friend asked me.

My friend asked me................................................ ................…

11. "What's the time?" he asked.

→ He wanted to know .................................................. .

12. "When will we meet again?" she asked me.

→ She asked me .................................................. .

13. "Are you crazy?" she asked him.

→ She asked him .................................................. .

14. "Where did they live?" he asked.

→ He wanted to know .................................................. .

15. "Will you be at the party?" he asked her.

→ He asked her .................................................. .

16. "Can you meet me at the station?" she asked me.

→ She asked me .................................................. .

17. "Who knows the answer?" the teacher asked.

→ The teacher wanted to know .................................................. .

18. "Why don't you help me?" she asked him.

→ She wanted to know .................................................. .

19. "Did you see that car?" he asked me.

→ He asked me .................................................. .

20. "Have you tidied up your room?" the mother asked the twins.

→ The mother asked the twins .................................................. .

Bài 3: Sắp xếp các từ sau để tạo thành câu hỏi gián tiếp hoàn chỉnh

1. asked/was/how much/that/Tom/computer

Tom __________________________________

2. had/to know/the officer/if/wanted/the keys/I

The officer _____________________________

3. Ann/hadn’t come/why/to her party/asked/Sam/he

Ann __________________________________

4. asked/Jane/for her holidays/she/was going/he/where

He ___________________________________

5. me/English/asked/I/spoke/He/if

He __________________________________

6. old/asked/He/her/how/was/mother

He __________________________________

7. British/was/asked/whether/He/I/me/American/or

He __________________________________

8. boy/The asked/the/where/lived/policeman/be

The policeman ________________________

9. had/Bristol/She/I/been/asked/to/before/if

She _________________________________

10. the/asked/time/train/She/what/arrived.

She _________________________________

Bài 4: Chọn phương án đúng nhất.

1. “What has Daddy made for dinner ? ” asked Simon.

A. Simon asked what Daddy had made for dinner.

B. Simon asked what Daddy have made for dinner.

C. Simon asked what Daddy has made for dinner.

2. “Who won the match? ” asked Monica.

A. Monica asked who had won the match.

B. Monica asked who have won the match.

C. Monica asked who has won the match.

3. “Has Sarah ever been to Siena ? ” he asked.

A. He asked whether Sarah had never been to Siena.

B. He asked whether Sarah had ever been to Siena.

C. He asked whether Sarah has never been to Siena.

4. “Do you like fried eggs?”Anne asked David

A. Anne asked David whether he like fried eggs.

B. Anne asked David if he like fried eggs.

C. Anne asked David if he liked fried eggs.

5. “Can they play the piano?” she asked

A. She asked if they could play the piano.

B. She asked if they can play the piano.

C. She asked whether they can play the piano.

Bài 5. Bài tập câu tường thuật pha trộn negative và positive

1. She said, "Go upstairs."

→ She told me .................................................. .

2. "Close the door behind you," he told me.

→ He told me .................................................. .

3. "Don't be late," he advised us.

→ He advised us .................................................. .

4. "Stop staring at me," she said.

→ She told him .................................................. .

5. "Don't be angry with me," he said.

→ He asked her .................................................. .

6. "Leave me alone," she said.

→ She told me .................................................. .

7. "Don't drink and drive," she warned us.

→ She warned us .................................................. .

8. "John, stop smoking," she said.

→ She told John .................................................. .

9. "Don't worry about us," they said.

→ They told her .................................................. .

10. "Meet me at the cinema." he said.

→ He asked me .................................................. .

11. He said, "I like this song."

→ He said .................................................. .

12. "Where is your sister?" she asked me.

→ She asked me .................................................. .

13. "I don't speak Italian," she said.

→ She said .................................................. .

14. "Say hello to Jim," they said.

→ They asked me .................................................. .

15. "The film began at seven o'clock," he said.

→ He said that ..................................................

Bài 6. Chuyển các câu sau sang gián tiếp. 

1. "Stop talking, Jin," the teacher said.

→ The teacher told Jin .................................................. .

2. "Be patient," she said to her.

→ She told her .................................................. .

3. "Go to your bedroom," her mother said to her.

→ Her father told her .................................................. .

4. "Hurry up," she said to us.

→ She told us .................................................. .

5. "Give me the key," he told her.

→ He asked her .................................................. .

6. "Play it again, Somi," she said.

→ She asked Somi .................................................. .

7. "Stand up, Caron" he said.

→ He asked Caron .................................................. .

8. "Fill in the form, Madame," the receptionist said.

→ The receptionist asked the guest .................................................. .

9. "Take off your shoes," she told us.

→ She told us .................................................. .

10. "Mind your own business," she told me.

→ She told me .................................................. .

Bài 7. Choose the correct answer.

1. Yesterday, Laura ______ him to put some shelves up.

A. asked

B. is asking

C. ask

D. was asked

2. Tom has ______ this story wasn’t completely true.

A. admitting that

B. was admitted that

C. admitted that

D. admit that

3. When I rang Tessa some time last week, she said she was busy ______ day.

A. that

B. the

C. then

D. this

4. I wonder _____ the tickets are on sale yet.

A. what

B. when

C. where

D. whether

5. Mathew _____ Emma that her train was about to leave.

A. has reminded

B. has reminded that

C. reminded

D. reminded that

6. Hello, Jim. I didn’t expect to see you today. Sophie said you _____ ill.

A. are

B. were

C. was

D. should be

7. Ann ______ and left.

A. said goodbye to me

B. says goodbye to me

C. tell me goodbye

D. told me goodbye

8. I told you ______ switch off the computer, didn’t I ?

A. don’t

B. not

C. not to

D. to not

9. Bill was slow, so I ________ hurry up.

A. tell him

B. told him for

C. told to

D. told him to

10. Sarah was driving to fast, so I ______ to slow down.

A. asked her

B. asked

C. ask

D.have asked her

Bài 8. Change to reported speech using the person and the verb in brackets!

1. Yes! I’ll try it again (JACK, AGREE)

2. Would you like to drive me school? (JIM, OFFER)

3. I will pay you on Monday (THE BOSS, PROMISE)

4. Keep quiet or I’ll punish you (THE TEACHER, THREATEN)

5. Please, close the window (FATHER, ASK).

6. Please, don’t hit the cat. (HE,BEG)

7. Move to your right (THE INSTRUCTOR, COMMAND)

8. You mustn’t come home after eleven (MOTHER, FORBID)

9. Mix the eggs with flour. (THE COOK, INSTRUCT)

10. Don’t forget to lock the door (DAD, REMIND)

Bài 9. Chuyển các câu sau về dạng câu trần thuật

1. “If the weather is fine, I will go on a picnic with my friends,” she said.

............................................................................................

2. “What would you do if you had three days off ?” I asked him.

............................................................................................

3. “I would have come to see you if I had known your address, Jim” she said.

.............................................................................................

4. “I’m sure she will help you if you ask her.” , he told me.

.............................................................................................

5. “If Today were Sunday, we wouldn’t go to school.” They said to me.

...........................................................................................

6. She said to me, “If I were you, I wouldn’t tell her about this.”

..........................................................................................

7. “There would not be enough seats if a lot of guests came.”, they said.

........................................................................................

8. “You will be surprised if you meet him.” , Peter said to Linda.

.........................................................................................

9.The boy said : “I won’t be strong if I don’t swim everyday.”

.........................................................................................

10. “What would you do if you saw a snake ?” Nam asked Nga.

.........................................................................................

Bài 10. Put into the reported speech.

1. Tom said: “I want to buy a pocket calculator for my father.”

_____________________________________

2. She said; “I once spent a summer in this village.”

_____________________________________

3. The nurse said: “The patient in this room didn’t obey your orders, doctor.”

_____________________________________

4. They said to me : “You taught us English last year.”

_____________________________________

5. Mr. Brown said : “Our trip cost us two thousand dollars.”

_____________________________________

6. He said to her : “ I can’t find my hat anywhere in this room.”

_____________________________________

7. My father said to them : “My secretary is going to finish this job.”

_____________________________________

8. They said : “We can’t meet you here either today or tomorrow.”

_____________________________________

9. My mother said : “I think it won’t rain tomorrow.”

_____________________________________

10. He said: “Your car has been stolen, John.”

_____________________________________

Bài 11. Khoanh tròn vào đáp án đúng:

1. Jim said to me: “ They will build a new bridge across this river this year”.

A. Jim said to me that they will build a new bridge across this river this year.

B. Jim said to me that they would build a new bridge across this river this year.

C. Jim said to me that they would build a new bridge across that river that year.

2. My mother often tells me :"You need to take care of yourself”.

A. My mother often tells me that I need to take care of yourself.

B. My mother often tells me that I need to tke care of herself

C. My mother often tells me that I need to take care of myself

3. Peter informed me : “ They canceled the meeting yesterday”.

A. Peter informed me that they canceled the meeting yesterday.

B. Peter informed me that they had canceled the meeting yesterday.

C. Peter informed me that they had canceled the meeting the day before.

4. Peter and Jane said to me:’ Our wedding will be held next week”.

A. Peter and Jane said to me that my wedding would be held next week.

B. Peter and Jane said to me that their wedding would be held the next week.

C. Peter and Jane said to me that their wedding would be held the following week.

5. I told him:’ I am busy this week so I can’t come to your party.”

A. I told him that I was busy this week so I can’t come to my party.

B. I told him that I was busy that week so I couldn’t come to my party

C. I told him that I was busy that week so I couldn’t come to his party.

Bài 12. Chuyển những câu hỏi trực tiếp dưới đây thành câu gián tiếp.

1. Tony asked his girlfriend: “How many pairs of jean do you have?”

_______________________________________________

2. “Are you going to Da Nang city next Friday?” Lan asked Phong.

_______________________________________________

3. “Have you gone to see the movie "Ant-Man and the Wasp: Quantumania"?” Linh asked Lien.

_______________________________________________

4. “Does your sister live in Thai Binh, Huong?” Nam asked.

_______________________________________________

5. “What are you doing now?” Jim asked his brother.

_______________________________________________

6. “Did you enjoy the birthday party yesterday?” my classmate asked me.

______________________________________________

7. My friends always ask me: "What kind of music do you like the most?"

_____________________________________________

8. “What have you done to cope with your work stress?” My doctor asked me.

_____________________________________________

9. “What do you often do if you are sad?” Jim asked me.

______________________________________________

10. Jim asked me: "Who did you run into last night?"

_____________________________________________

Bài 13. Chuyển những câu hỏi trực tiếp dưới đây thành câu gián tiếp.

1. Lisa asked her boyfriend: “How many pairs of shoes do you have?”

Lisa asked her boyfriend _____________________________________________

2. “Are you going to Hai Phong next week?” Peter asked Jane.

Peter asked Jane whether ________________________________________

3. “Have you done the washing?” Mom asked my sister.

Mom asked my sister ___________________________________________

4. “Does your brother live in Da Nang, Peter?” Jane asked.

Jane asked Peter _____________________________________________

5. “What are you doing now?” Tony asked his father.

Tony asked his father ___________________________________________

6. “Did you enjoy the meeting last night?” my classmate asked me.

My classmate asked me ___________________________________________

7. Peter said :"I am looking forward to my brother’s present".

Peter said he _______________________________________

8. “I have just received an email from my foreign friend.” Phong said to me.

Phong said to me __________________________________________

9. “What do you often do if you are stress?” Tony asked me.

Tony asked me ______________________________________

10. Peter said: "I hope it will be sunny tomorrow.”

Peter said he _________________________________________

Bài 14. Change into "Reported speech"

1. Mr. Brown told Ann, 'Please give me some food!'

Mr. brown asked _________________________

2. I said to her, 'Don't make noise in class!'

I told_________________________

3. Peter said 'Can you help me, Juan?"

Peter asked Juan _________________________

4. She told him "Don't swim the in sea!"

She _________________________

5. The tiger said to the farmer "Show me your wisdom!"

The tiger asked _________________________

6. They said to me "Don't drive too fast, please"

They told _________________________

7. He told me "Can you lend me your dictionary"

He asked _________________________

8. The man said "Please tell me the way to the post office"

The man told me _________________________

9. The teacher told us "Don't put your legs on the table"

The teacher ordered _________________________

10. "Could you open the door, Linh!"

He asked Linh _________________________

Bài 15 Điền vào chỗ trống từ phù hợp “said” hoặc “told”

1. He _______ me a nice story.

2. Sarah _______ to her mum that she was sick.

3. We _______ that we were going to leave that night.

4. Paul _______ his books were missing.

5. She _______ that she would take the dog out that night.

6. Brian _______ that he had moved to Canada the week before.

7. Dan _______ Lara to stop spending so much money.

8. Our teacher _______ us that Christopher Columbus had discovered had discovered America.

9. He _______ they would arrive the following day.

10. They _______her to come early.

11. Fiona _______ to Kate that she had bought a nice skirt the day before.

12. I was sure that he _______ the truth.

Đáp án

Bài 1. Chọn đáp án đúng

1 - B; 2 - C; 3 - D; 4 - B; 5 - B

6 - A; 7 - D; 8 - B; 9 - D; 10 - C

Bài 2. Chuyển những câu dưới đây sang câu gián tiếp.

1. He told them to open the door.

2. He asked her where she was going.

3. He asked me which way they had gone.

4. I told her to bring it back if it didn’t fit.

5. She told us not to try to open it then.

6. I asked her whether/ if it was going to be a fine day that day.

7. She said that he was not at home.

8. The girl wanted to know whether/ if the bus station was far away.

9. Tom told Ann not to stay out late.

10. He asked her to let him borrow her car.

11. Thomas asked Jean whether/if she had seen his gloves.

12. I told Mary not to leave the window open.

13. She said that she would have a cup of tea with me.

14. She said that she would pay him if she could.

15. She asked us what we were going to do the following summer.

16. He told Jack that he would phone him the following day.

17. Tom asked Jean whether/if he could sit beside her.

18. He said that he wanted a camera for his birthday.

19. He told us not to keep the door locked.

20. I asked him how long he was going to stay.

21. She wanted to know whether I was going by train.

22. She asked us not to use too much hot water.

23. She invited me to come to her party.

24. She told them not to do it again.

25. She asked whether/ if Mr. Brown sent the potatoes to me.

26. She told the boys not to get their shoes dirty.

27. Mary asked what Peter wanted for lunch that day.

28. Peter asked Janet whether/ if he could borrow her typewriter.

29. The office manager wondered why he hadn’t got a computer before.

30. John advised Elizabeth not to lend him any more money.

31. John accused Amanda of stealing his best cassette.

32. Mary accused John of damaging her bicycle.

33. The nurse asked Mrs. Bingley where her little boy had been born.

34. The doctor advised Mr. Robert to take more exercise.

35. Tim wondered whether/ if he would find a job.

36. Paul apologized to Susan for giving her the wrong number.

37. Martha asked Peter when the first day of his holiday was.

38. Anna asked her mother whether/ if she could have a new bicycle.

39. William’s mother told him not to leave the house until she got back.

40. Mrs. Rogers told her son not to bite his nails.

41. George said to Mary that he had seen the film three times.

42. Martin apologized to Angela for having damaged her car.

43. The landlady asked us whether/if we had had enough for lunch.

44. Mary asked John not to tell anyone her new address.

45. The notice said that breakfast would not be served after 9.30.

46. I asked where the best place to buy souvenirs was.

47. She reminded me to bring my passport with me the following day.

48. The teacher told the boys not to write on the wall.

49. The interviewer asked Mr. Simpson how many jobs he had had since 2000.

50. The officer wanted to know why the frightened witness hadn’t reported the incident to the police.

51. He advised me not to buy that car.

52. Nam offered to carry Lan's suitcase.

53. Ann agreed to share the food with Dave.

54. Paul reminded Sue to buy some bread.

55. The man ordered the children not to touch anything in that room.

56. Mary said that she had to go home to make the dinner.

57. Tom asked me if/whether I was going to Ho Chi Minh City the next week/the following week.

58. Mom asked if I had finished my homework.

59. She told me that she couldn't do it by herself.

60. Lan wanted to know if Nam's brother lived in London.

61. His father warned him not to repeat that mistake again.

62. The photographer told me to give a smile.

63. The librarian told the student not to leave those books on the table.

64. He asked me if I had traveled abroad much.

65. The boss asked the secretary who had written that note.

66. My friend told me she had just received a postcard from his sister.

67. He said that story had happened long before.

Bài 3. Chuyển những câu dưới đây sang câu gián tiếp.

1. She asked where her umbrella was.

2. Martin asked us how we were.

3. He asked if he had to do it.

4. The mother asked her daughter where she had been.

5. She asked her boyfriend which dress he liked best

6. She wanted to know what they were doing

7. He wanted to know if I was going to the cinema

8. The teacher wanted to know who spoke English

9. She asked me how I knew that

10. My friend asked me if Caron had talked to Kevin

11. He wanted to know what the time was

12. She asked me when we would meet again

13. She asked him if he was crazy

14. He wanted to know where they had lived

15. He asked her if she would be at the party

16. She asked me if I could meet her at the station

17. The teacher wanted to know who knew the answer

18. She wanted to know why he didn't help her

19. He asked me if I had seen that car

20. The mother asked the twins if they had tidied up their room.

Bài 3: Sắp xếp các từ sau để tạo thành câu hỏi gián tiếp hoàn chỉnh

1. Tom asked how much that computer was.

2. The officer wanted to know if I had the keys.

3. Ann asked Sam why he hadn’t come to the party.

4. He asked Jane where she was going for her holidays.

5. He asked me if I spoke English.

6. He asked how old her mother was.

7. He asked me whether I was British or American.

8. The policeman asked the boy where he lived.

9. She asked if I had been to Bristol before.

10. She asked what time the train arrived.

Bài 4: Chọn phương án đúng nhất.

1. A

2. A

3. B

4. C

5. A

Bài 5. Bài tập câu tường thuật pha trộn negative và positive

1. She told me to go upstairs.

2. He told me to close the door behind me.

3. He advised us not to be late.

4. She told him to stop staring at her.

5. He asked her not to be angry with him.

6. She told me to leave her alone.

7. She warned us not to drink and drive.

8. She told John to stop smoking.

9. They told her not to worry about them.

10. He asked me to meet him at the cinema.

11. He said that he liked that song.

12. She asked me where my sister was.

13. She said that she didn’t speak Italian.

14. They asked me to say hello to Jim.

15. He said that the film began at seven o’clock.

Bài 6. Chuyển các câu sau sang gián tiếp. 

1. "Stop talking, Jin," the teacher said.

→ The teacher told Jin ......to stop talking........... .

2. "Be patient," she said to her.

→ She told her .......to be patient........... .

3. "Go to your bedroom," her mother said to her.

→ Her father told her ........ to go to her bedroom......... .

4. "Hurry up," she said to us.

→ She told us .......to hurry up................ .

5. "Give me the key," he told her.

→ He asked her ...........to give him the key.............. .

6. "Play it again, Somi," she said.

→ She asked Somi .................to play it again............. .

7. "Stand up, Caron" he said.

→ He asked Caron .........to stand up........... .

8. "Fill in the form, Madame," the receptionist said.

→ The receptionist asked the guest .............to fill in the form........... .

9. "Take off your shoes," she told us.

→ She told us ........to take off your shoes.............. .

10. "Mind your own business," she told me.

→ She told me ..........to mind my own business....... .

Bài 7. Choose the correct answer.

1 - A; 2 - C; 3 - A; 4 - B; 5 - C;

6 - B; 7 - D; 8 - B; 9 - D; 10 - A;

Bài 8. Change to reported speech using the person and the verb in brackets!

1 - Jack agreed to try it again.

2 - Jim offered to drive him/her school.

3 - The boss promised to pay me on Monday.

4 - The teacher threatened to punish me if I didn’t keep quiet.

5 - Father asked me to close the window.

6 - He begged me not to hit the cat.

7 - The instructor commanded me to move to my right.

8 - Mother forbade us to come home after eleven.

9 - The cook instructed me to mix the eggs with flour.

10 - Dad reminded me not to forget to lock the door.

Bài 9. Chuyển các câu sau về dạng câu trần thuật

1. “If the weather is fine, I will go on a picnic with my friends,” she said.

......She said if the weather was fine, I would go on a picnic with my friends................

2. “What would you do if you had three days off ?” I asked him.

.........I asked him what he would had done if he had had three day off.............

3. “I would have come to see you if I had known your address, Jim” she said.

..........She told Jim that she would had come to see him if he had known his address............

4. “I’m sure she will help you if you ask her.” , he told me.

......He told me that he was sure she would help me if I asked her...............

5. “If Today were Sunday, we wouldn’t go to school.” They said to me.

............They told me if that day had been Sunday, they wouldn't had gone to school................

6. She said to me, “If I were you, I wouldn’t tell her about this.”

...........She told me that If she had been me, She wouldn't had told her about that.............

7. “There would not be enough seats if a lot of guests came.”, they said.

.........They said there wouldn't had been enough seats if a lot of guests had came.............

8. “You will be surprised if you meet him.” , Peter said to Linda.

..........Peter told Linda that she would be surprised if she met him..............

9.The boy said : “I won’t be strong if I don’t swim everyday.”

........The boy told that he wouldn't be strong he didn't swim everyday..............

10. “What would you do if you saw a snake ?” Nam asked Nga.

................Nam asked Nga what would she do if she had seen a snake...............

Bài 10. Put into the reported speech.

1. Tom said: “I want to buy a pocket calculator for my father.”

_____Tom said that he wanted to buy a pocket calculator for his father.___

2. She said; “I once spent a summer in this village.”

____She said that she had once spent a summer in that village.____

3. The nurse said: “The patient in this room didn’t obey your orders, doctor.”

____The nurse told doctor that the patient in that room hadn’t obeyed his orders._____

4. They said to me : “You taught us English last year.”

____They told me that I had taught them English the previous year._____

5. Mr. Brown said : “Our trip cost us two thousand dollars.”

_____Mr. Brown said that their trip had cost them two thousand dollars._____

6. He said to her : “ I can’t find my hat anywhere in this room.”

____He told her that she couldn’t find his hat anywhere in that room._____

7. My father said to them : “My secretary is going to finish this job.”

___My father told them that his secretary was going to finish that job.____

8. They said : “We can’t meet you here either today or tomorrow.”

_____They said that they couldn’t meet her there either that day or the next day.___

9. My mother said : “I think it won’t rain tomorrow.”

____My mother said that she thought it wouldn’t rain the following day._____

10. He said: “Your car has been stolen, John.”

____He told John that his car had been stolen.______

Bài 11. Khoanh tròn vào đáp án đúng:

1 - C; 2 - C; 3 - C; 4 - C; 5 - C;

Bài 12. Chuyển những câu hỏi trực tiếp dưới đây thành câu gián tiếp.

1. Tony asked his girlfriend: “How many pairs of jean do you have?”

_____Tony asked his girlfriend How many pairs of jean she had.________

2. “Are you going to Da Nang city next Friday?” Lan asked Phong.

______Lan asked Phong if/ whether he was going to Da Nang city the following Friday._______

3. “Have you gone to see the movie "Ant-Man and the Wasp: Quantumania"?” Linh asked Lien.

___Linh asked Lien if she had gone to see the movie "Ant-Man and the Wasp: Quantumania"____

4. “Does your sister live in Thai Binh, Huong?” Nam asked.

____Nam asked Huong if her sister lived in Thai Binh._________

5. “What are you doing now?” Jim asked his brother.

______Jim asked his brother what he was doing then._______

6. “Did you enjoy the birthday party yesterday?” my classmate asked me.

________My classmate asked me if I had enjoyed the birthday party the day before.______

7. My friends always ask me: "What kind of music do you like the most?"

______My friends always ask me What kind of music I liked the most._______

8. “What have you done to cope with your work stress?” My doctor asked me.

_______My doctor asked me what I had done to cope with my work stress.______

9. “What do you often do if you are sad?” Jim asked me.

_______Jim asked me what I often did if I was sad.________

10. Jim asked me: "Who did you run into last night?"

______Jim asked me who I had run into the night before._________

Bài 13. Chuyển những câu hỏi trực tiếp dưới đây thành câu gián tiếp.

1. Lisa asked her boyfriend: “How many pairs of shoes do you have?”

Lisa asked her boyfriend __________that how many pairs of shoes she had.__________

2. “Are you going to Hai Phong next week?” Peter asked Jane.

Peter asked Jane whether _____ she was going to Hai Phong the following week.__________

3. “Have you done the washing?” Mom asked my sister.

Mom asked my sister __________whether she had done the washing.__________

4. “Does your brother live in Da Nang, Peter?” Jane asked.

Jane asked Peter __________whether his brother lived in Da Nang.__________

5. “What are you doing now?” Tony asked his father.

Tony asked his father __________what he was doing then.__________

6. “Did you enjoy the meeting last night?” my classmate asked me.

My classmate asked me ______whether I enjoyed the meeting the previous night.______

7. Peter said :"I am looking forward to my brother’s present".

Peter said he _________was looking forward to his brother’s present_________

8.  “I have just received an email from my foreign friend.” Phong said to me.

Phong said to me _________he had just received an email from his foreign friend._________

9. “What do you often do if you are stress?” Tony asked me.

Tony asked me __________what I often did if I was stress.__________

10. Peter said: "I hope it will be sunny tomorrow.”

Peter said he  __________hoped it would be sunny the following day. __________

Bài 14. Change into "Reported speech"

1. Mr. Brown told Ann, 'Please give me some food!'

Mr. brown asked ____Ann to give him some food.______

2. I said to her, 'Don't make noise in class!'

I told________her not to make noise in class._________

3. Peter said 'Can you help me, Juan?"

Peter asked Juan ______to help him._____

4. She told him "Don't swim the in sea!"

She ____told him not to swim in the sea.______

5. The tiger said to the farmer "Show me your wisdom!"

The tiger asked ______the farmer to show him his wisdom._________

6. They said to me "Don't drive too fast, please"

They told _____me not drive too fast._______

7. He told me "Can you lend me your dictionary"

He asked ______me to lend him my dictionary._________

8. The man said "Please tell me the way to the post office"

The man told me _____to tell him the way to the post office._______

9. The teacher told us "Don't put your legs on the table"

The teacher ordered ______us not to put our legs on the table.________

10. "Could you open the door, Linh!"

He asked Linh _____to open the door._______

Bài 15: Điền vào chỗ trống từ phù hợp “said” hoặc “told”

1. He told me a nice story.

2. Sarah said to her mum that she was sick.

3. We said that we were going to leave that night.

4. Paul said his books were missing.

5. She said that she would take the dog out that night.

6. Brian said that he had moved to Canada the week before.

7. Dan told Lara to stop spending so much money.

8. Our teacher told us that Christopher Columbus had discovered had discovered America.

9. He said they would arrive the following day.

10. They told her to come early.

11. Fiona said to Kate that she had bought a nice skirt the day before.

12. I was sure that he told the truth.

Tải trọn bộ nội dung đề thi và đáp án tại đây: Bài tập tiếng Anh lớp 8 về câu tường thuật có đáp án. Mời bạn đọc tham khảo thêm nhiều tài liệu ôn tập Tiếng Anh lớp 8 cả năm khác nhau được cập nhật liên tục trên VnDoc.com.

Đánh giá bài viết
84 211.436
Sắp xếp theo

    Tiếng Anh phổ thông

    Xem thêm