Đề thi thử THPT Quốc gia năm 2021 môn Tiếng Anh trường THPT 1-5, Nghệ An

Đề thi thử THPT Quốc gia năm 2021 môn Anh có đáp án

Đề thi thử THPT Quốc gia năm 2021 môn tiếng Anh trường THPT 1-5, Nghệ An là tài liệu ôn thi THPT Quốc gia môn Tiếng Anh mới nhất có kèm đáp án chi tiết dành cho các em học sinh ôn tập. Sau đây mời các em cùng làm bài nhé!

Đề ôn thi THPTQG 2021 môn Anh có đáp án bao gồm nhiều dạng bài tập tiếng Anh lớp 12 khác nhau giúp các em ôn tập những kỹ năng tiếng Anh cơ bản hiệu quả.

* Xem thêm: Bộ 200 đề thi thử tiếng Anh THPT Quốc Gia 2021 có đáp án

PART I. MULTIPLE-CHOICE (8.0 POINTS)

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 1 to 10.

My family consists of four people. There's my father whose name is Jan, my mother whose name is Marie, my brother, Peter and of course, me. I have quite a large extended family as well but, only the four of us live together in our apartment in a block of flats. My father is fifty-two years old. He works as an accountant in an insurance company. He is tall and slim, has got short brown and gray hair and blue eyes. My father likes gardening very much as well as listening to music and reading books about political science. His special hobbies are bird watching and travelling.

Now I'll describe my mother and my brother. My mother is forty-seven and she works as a nurse in a hospital. She is small, and slim, has short brown hair and green eyes. She likes bird watching and travelling too, so whenever my parents are able to they go some place interesting for nature watching. Since we have a cottage with a garden they both spend a lot of time there. My brother is sixteen. He is slim and has short brown hair and blue eyes. He also attends high school. He is interested in computers and sports like football and hockey. He also spends a lot of time with his friends.

I have only one grandmother left still living. She is in pretty good health even at the age of seventy-eight so she still lives in her own flat. I enjoy spending time with her when I can. Both my grandfathers died from cancer because they were smokers, which was really a great tragedy because I didn't get chance to know them. My other grandmother died just a few years ago. I also have a lot of aunts, uncles, and cousins. The cousin I'm closest to is my uncle's daughter Pauline. We have a lot in common because we are both eighteen and so we are good friends.

My parents have assigned me certain duties around the house. I don't mind helping out because everyone in a family should contribute in some way. I help with the washing up, the vacuuming and the shopping. Of course I also have to help keep my room tidy as well. My brother is responsible for the dusting and mopping. He also has to clean his own room. Even though my brother and I sometimes fight about who has to do what job, we are still very close. I am also very close to my parents and I can rely on them to help me. My patents work together to keep our home well maintained and it seem they always have a project or another that they are working on. They respect each other's opinions and even if they disagree they can always come to a compromise. I hope in the future that I have a family like ours.

Question 1. What is the writer's father?

A. a cashier B an accountant C. a receptionist D. a writer

Question 2. Which of the followings is NOT the hobby of the writer's father?

A listening to music B. bird watching C. painting D. doing the gardening

Question 3. Where does the writer's mother work?

A. an a clinic B. at home C. in a company D. in a hospital

Question 4. What does the writer's mother look like?

A She is slim and small B She is small and has grey hair

C. She has blue eyes D. She has long brown hair.

Question 5. What does the writer's brother do?

A. a computer programmer B. a high school student

C. a college student D. a football player

Question 6. What happened to the writer's grandfathers?

A. They died because they smoked too much.

B. They got lung cancer a few years ago,

C. They had to leave their own flat.

D. They had an accident and died..

Question 7. The word "tragedy" in the third paragraph mostly means ______

A. bad luck B. sudden accident C. sad event D. boring result

Question 8. The word "assigned" in the fourth paragraph mostly means ______

A. allowed B. appointed C. forced D. encouraged

Question 9. What does the writer do to help her parents at home?

A. She does the dusting. B. She does the mopping.

C. She does the washing. D. She does the shopping.

Question 10. Which of the following statements is NOT true?

A The writer's mother likes travelling.

B. One of the writer's grandmothers is living with her.

C. The writer's brother has to clean his own room.

D. The writer has a cousin whose age is the same as hers.

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that has the underlined part pronounced differently from the rest in each of the following questions.

Question 11. A. watch B. match C. catch D. chemical

Question 12. A. amount B. astound C. mouthful D. shoulder

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the rest in the position of the main stress in each of the following questions.

Question 13. A. apply B. visit C. appear D. attend

Question 14. A. curriculum B. kindergarten C. contaminate D. conventional

Question 15. A. suspicious B. marvellous C. physical D. argument

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) or phrase(s) SIMILAR in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 16. I'm a bit wary of giving people my address when I don't know them very well.

A. cautious B. upset C. willing D. capable

Question 17. I received housing benefit when I was unemployed.

A. out of work B. out of fashion C. out of order D. out of practice

Question 18. How many countries took part in the last SEA Games.

A. succeeded B. hosted C. participated D. performed

Question 19. When people are angry ,they seldom act in a rational way.

A. polite B. friendly C. reasonable D. considerate

Question 20. Punctuality is imperative in your new job.

A. Being efficient B. Being courteous C. Being on time D. Being cheerful

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 21 to 30.

We are descendants of the ice age. Periods of glaciation have spanned the whole of human existence for the past 2 million years. The rapid melting of the continental glaciers at the end of the last ice age spurred one of the most dramatic climate changes in the history of the planet. During this inter-glacial time, people were caught up in a cataclysm of human accomplishment, including the development of agriculture and animal husbandry. Over the past few thousand years, the Earth's climate has been extraordinarily beneficial, and humans have prospered exceedingly well under a benign atmosphere.

Ice ages have dramatically affected life on Earth almost from the very beginning. It is even possible that life itself significantly changed the climate. All living organisms pull carbon dioxide out of the atmosphere and eventually store it in sedimentary rocks within the Earth's crust. If too much carbon dioxide is lost, too much heat escapes out into the atmosphere. This can cause the Earth to cool enough for glacial ice to spread across the land.

In general the reduction of the level of carbon dioxide in the atmosphere has been equalized by the input of carbon dioxide from such events as volcanic eruptions. Man, however, is upsetting the equation by burning fossil fuels and destroying tropical rain forests, both of which release stored carbon dioxide. This energizes the greenhouse effect and causes the Earth to warm. If the warming is significant enough, the polar ice caps eventually melt.

The polar ice caps drive the atmospheric and oceanic circulation systems. Should the ice caps melt, warm tropical waters could circle the globe and make this a very warm, inhospitable planet.

Over the past century, the global sea level has apparently risen upwards of 6 inches, mainly because of the melting of glacial ice. If present warming trends continue, the seas could rise as much as 6 feet by the next century. This could flood coastal cities and fertile river deltas, where half the human population lives. Delicate wetlands, where many marine species breed, also would be reclaimed by the sea. In addition, more frequent and severe storms would batter coastal areas, adding to the disaster of the higher seas.

The continued melting of the great ice sheets in polar regions could cause massive amounts of ice to crash into the ocean. This would further raise the sea level and release more ice, which could more than double the area of sea ice and increase correspondingly the amount of sunlight reflected back into space. The cycle would then be complete as this could cause global temperatures to drop enough to initiate another ice age.

Question 21. According to the passage, carbon dioxide is stored in each of the following EXCEPT

A. polar ice caps. B. sedimentary rocks. C. rain forests. D. fossil fuel.

Question 22. What does the final paragraph of the passage mainly discuss?

A. The relationship between the ocean and the sun

B. The amount of sunlight reflected into space

C. A rise in global temperatures

D. The conditions that could lead to an ice age

Question 23. Which of the following does the author NOT mention as a consequence of a large rise in global sea level?

A. The destruction of wetlands B. The flooding of cities

C. A more diverse marine population D. Severe storms

Question 24. According to the passage, what is the relationship between carbon dioxide and the Earth's climate?

A. Carbon dioxide, which is trapped in glacial ice, is released when warm temperatures cause the ice melt.

B. The greenhouse effect, which leads to the warming of the climate, is result of too much carbon stored in the Earth's crust.

C. Rain causes carbon dioxide to be washed out of the atmosphere and into the ocean.

D. An increase in atmospheric carbon dioxide results in the warming of the climate.

Question 25. The word "beneficial" in the first paragraph is closest in meaning to

A. calm B. inviting C. thoughtful D. favorable

Question 26. The word "massive" can be replaced to

A. wide B. huge C. dense D. thick

Question 27. It can be inferred from the passage that the development of agriculture

A. preceded the development of animal husbandry.

B. withstood vast changes in the Earth's climate.

C. did not take place during an ice age.

D. was unaffected by the greenhouse effect.

Question 28. The word "this" in the third paragraph refers to

A. man's upsetting the equation

B. the reduction of the level of carbon dioxide.

C. a volcanic eruption

D. the melting of the polar ice caps

Question 29. The word "inhospitable" is closest in meaning to

A. imperfect. B. uninhabitable. C. unlikable D. cruel.

Question 30. What is the main topic of the passage?

A. The possibility that the popular ice caps will melt

B. The coming of another ice age

C. Man's effect on the carbon dioxide level in the atmosphere

D. The climate of the Earth over the years.

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 31. My father is an engineer and he has to work _____ a night shift once a week.

A. in B. on C. under D. at

Question 32. I'll give you my answer if I_____ you this Sunday afternoon.

A. see B. saw C. will see D. am seeing

Question 33. He managed to climb over the wall without ______ .

A. seeing B. being seen C. to see D. to be seen.

Question 34. Do you know the person ______ next to you in the evening class?

A. who sit B. whom sits C. sitting D. whose sitting

Question 35. Tony Blair is believed _____ for Liverpool last week.

A. leaving B. to leave C. having left D. to have left

Question 36. In my _______ to win a place at university, I am now under a lot of study pressure.

A. improvement B. support C. confidence D. attempt

Question 37. A: "Would you mind closing the door?" - B: "_______ "

A. Close it now! B. Not at all ! C. True enough. D. Don't mention it.

Question 38: She should ___________ in the garage when we came around, which would explain why she didn't hear the bell.

A. work B. be working

C. have worked D. have been working

Question 39: The choir stood in four rows according to their ________ heights.

A. respected B. respective C. respectable D. respectful

Question 40: A: "How lovely your pets are!" B: " ___________ "

A. Thank you, it's nice of you to say so B. Really? They are

C. Can you say that again D. I love them, too

Question 41: My cousin obviously didn't _____ much of an impression on you if you can't remember meeting her.

A. do B. make C. create D. build

Question 42: It was very difficult to _______ what he was saying about the noise of the traffic.

A. pick up B. make up C. turn out D. make out

Question 43: I was glad when he said that his car was __________.

A. for my use B. at my disposal C. for me use D. at my use

Question 44: ____ the exception ____ the little baby, everybody in my family has to jog every morning.

A. With / to B. With / of C. In / of D. By / of

Question 45: He always takes full__________ of the mistake by these competitors.

A.benefit B. advantage C. profit D. advice

Question 46: On hearing the news she fainted and it was half an hour before she_____again.

A. came up B. came round C. came over D. came forward

Question 47: I called Jenna yesterday with a view__________her about the project.

A. of asking B. to asking C. in asking D. for asking

Question 48: No longer__________ cut the grass. I have just bought a lawn mower.

A. do I have to B. I do have to C. I have to D. have I do to

Question 49: We have our _______ of course, but we are still quite satisfied with our life.

A. odds and ends B. ups and downs C. safe and sound D. ins and outs

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to show the underlined part that needs correction in each of the following questions.

Question 50. Linh didn't (A) know how to swim (B) although (C) she jumped into (D) the swimming pool.

Question 51. The (A) shopkeeper warned the boy don't (B) lean their (C) bicycles against (D) his windows.

Question 52. He comes (A) from a large family (B), all of them (C) now live in (D) Australia.

Question 53. What happened (A) in that city were (B) a reaction from city workers, including (C) firemen and policemen who had been laid off from their (D) jobs.

Question 54. The residence (A) of Greenville, Texas hold an annual (B) Cotton Jubilee to remember the crop that caused (C) their city to prosper (D).

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to show the underlined part that needs correction in each of the following questions.

It is relatively easy for computers to speak. A computer that says ‘please’ and ‘thank you’ in the
right places is (55)……….. miracle of science ,but recognizing the words that make up normal , continuous human speech is another (56)…………

Not until now have computer been programmed to (57)………….. to a range of spoken commands. Until recently it was thought that computers would have to be programmed to the accent and speech hahits of each user, and only then would be able to respond(58) …to their master’s or mistress’s voice. Now rapid progress is being made (59) ………..systems programmed to adapt easily to each new speaker.

The IBM Tangora system, under development at the end of 1980s was claimed to (60).. ……………...a spoken vocabulary of 20,000 words with 95 percent accuracy. The system includes a processor that can make informed guesses as to(61)… is a likely sentence. That system has been programmed not only with grammatical rules, but also with an analysis of a vast quantity of office correspondence. On the (62) …….of this information ,the machine can calculate the probability of one particular word following another.

Statistical probability is necessary for computers to interpret not only speech but also (63)……….data. Security systems can distinguish between faces they have been taught to recognize, but never has a computer been able to match a human’s ability to make sense of a three dimensional scene(64) ……..identifying all objects in it.

(From ‘Heinle & Heinle TOEFL Test Assistant .Grammar’ by Milada Broukal)

Question 55: A. no B. not C. nothing D. none

Question 56: A. problem B. topic C. matter D. theme

Question 57: A. talk B. answer C. communicate D. react

Question 58: A. truly B. completely C. accurately D. right

Question 59: A. with B. for C. within D. as

Question 60: A. know B. recognize C. master D. realize

Question 61: A. which B. what C. how D. that

Question 62: A. foundation B. principle C. ground D. basis

Question 63: A. visual B. noticeable C. seen D. visible

Question 64: A. from B. by C. of D. without

ĐÁP ÁN

PART I. MULTIPLE-CHOICE (8.0 POINTS)

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 1 to 10.

1 - B; 2 - C; 3 - D; 4 - A; 5 - B;

6 - A; 7 - C; 8 - B; 9 - D; 10 - B;

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that has the underlined part pronounced differently from the rest in each of the following questions.

11 - C; 12 - D;

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the rest in the position of the main stress in each of the following questions.

13 - B; 14 - B; 15 - B;

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the rest in the position of the main stress in each of the following questions.

16 - A; 17 - A; 18 - C; 19 - A; 20 - C;

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 21 to 30.

21 - A; 22 - D; 23 - C; 24 - D; 25 - D;

26 - B; 27 - C; 28 - A; 29 - B; 30 - A;

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

31 - B; 32 - A; 33 - B; 34 - C; 35 - D;

36 - D; 37 - B; 38 - D; 39 - B; 40 - A;

41 - C; 42 - D; 43 - B; 44 - B; 45 - B;

46 - B; 47 - B; 48 - A; 49 - B;

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to show the underlined part that needs correction in each of the following questions.

50 - C; 51 - B; 52 - C; 53 - B; 54 - A;

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to show the underlined part that needs correction in each of the following questions.

55 - A; 56 - B; 57 - B: 58 - B; 59 - D; 60 - D;

61 - A; 62 - C; 63 - D; 64 - A;

Download trọn bộ nội dung đề thi & đáp án tại: Đề thi thử THPT Quốc Gia năm 2021 môn tiếng Anh có đáp án. Mời bạn đọc tham khảo thêm nhiều tài liệu ôn thi THPT Quốc Gia năm 2021 các môn khác như: Thi thpt Quốc gia môn Tiếng Anh 2021, Thi thpt Quốc gia môn Toán 2021, Thi thpt Quốc gia môn Văn 2021 ,.... có trên VnDoc.com.

Đánh giá bài viết
8 7.916
0 Bình luận
Sắp xếp theo
Thi thpt Quốc gia môn tiếng Anh Xem thêm