Đề ôn thi vào lớp 6 môn tiếng Anh khối trường chuyên

Với mong muốn các em học sinh luyện thi vào lớp 6 trường chuyên hiệu quả, VnDoc.com đã đăng tải rất nhiều tài liệu ôn thi khác nhau. Đề thi thử vào lớp 6 chuyên môn Anh bao gồm những bài tập tiếng Anh 5 chất lượng cao giúp các em học sinh ôn thi vào các trường chuyên hiệu quả. Sau đây mời thầy cô và các phụ huynh tải về hướng dẫn con em mình luyện tập.

A. Đề thi ôn thi vào lớp 6 môn Tiếng Anh - Đề 1

Part I. PHONETICS

Choose the word that has the underlined part pronounced differently from each other

1. A.mayB. dayC. sadD. say
2. A.hereB. heartC. hourD. hat
3. A.denyB. physicsC. supplyD. typhoon
4. A.watchingB. teacherC. chemistD. changing
5. A.headB. heavyC. breadD. weak
6. A.mapsB. booksC. forksD. boys

PART II. GRAMMAR & VOCABULARY

I. Choose the best answer

1. I wish we ______ shopping together.

A. will go

B. would go

C. go

D. to go

2. The book ______ consists of four parts has been translated into French.

A. which

B. what

C. who

D. whose

3. The national ______ of Malaysia is Malay.

A. language

B. currency

C. religion

D. climate

4. Your mother can speak French fluently, _______?

A. is she

B. can she

C. can’t she

D. doesn’t she

5. I was born ______ September 10th, 1996.

A. in

B. on

C. at

D. from

6. Travelling by air is not cheap and it isn’t interesting ______.

A. either

B. neither

C. too

D. also

7. Young people enjoy ______ computer games.

A. playing

B. play

C. played

D. to play

8. This monument ______ in the 17th century.

A. has been built

B. was built

C. has built

D. is built

9. My sister studied hard, ______ she completed her exam successfully.

A. although

B. so

C. because

D. since

10. I have a pen pal in Singapore. We ______ to each other at least once a month.

A. Comprise

B. divided

C. consist of

D. write

11. She advised me ______after dark.

A. not go out

B. don’t go out

C. didn’t go out

D. not to go out

12. He spends a lot of time ______ the web every day.

A. responding

B. looking

C. walking

D. surfing

13. Students have to go to school _____time.

A. at

B. on

C. into

D. by

14. When his parents died, his grandmother ______him.

A. looked after

B. turned on

C. looked into

D. took care

15. Would you mind if I took a photo? – “______.”

A. Please go ahead

B. Thank you

C. Yes, I would

D. Congratulations

II. Put the correct form of the verb in brackets

1. I sometimes (get) __________________________ up late in the morning.

2. Jennifer and her sister (study) _____________ in their room at the moment.

3. David (not/ hand) __________________________ in his assignment yet.

4. It started raining when we (play) __________________________ in the garden.

5. What ___________ you (do) ____________ next weekend? - I am leaving for Hanoi.

III. Put the correct form of the word in brackets

1. The Internet is a wonderful ____________ of modern life. (invent)

2. It is ___________ that our environment is more and more polluted. (disappoint)

3. The price of ____________________ has gone up again. (electric)

4. ___________, the typhoon didn’t cause any damage to the village. (lucky)

5. There have been many reports on the ____________________ of UFOs. (appear)

PART III. READING

I. Read the passage and choose the best answer

Malaysia is a country (0) ______ South East Asia. It is a member of the ASEAN. It (1) ______ of the Malay Peninsula and Sarawak and Sabah on the Island Borneo. It is divided into regions, known as West Malaysia (2) ______ East Malaysia. It has a tropical (3) ______. It is the world’s biggest producer of palm oil, and it exports rubber, tin and gas. In addition to Islam, the country’s official (4)______, there are Buddhism, Hinduism and Christianity. Malaysian people speak Bahasa Malaysia as their mother tongue. It is the language of (5) _______ in all secondary schools. English, Chinese, and Tamil are also widely spoken in this country.

0. A. on B. at C. in D. of

1. A. consists B. has C. includes D. contains

2. A. or B. and C. but D. either

3. A. climate B. weather C. region D. territory

4. A. region B. religion C. population D. language

5. A. attraction B. association C. instruction D. production

II. Read

A young man from Germany named Levi Strauss arrived in California in 1850. He went there to sell things to the miners. He saw that the miners needed strong pants, so he began to make them. He used cloth that people make tents from. He put rivets on the pockets to make them strong because the man put rocks in their pockets. These pants were very strong and lasted a long time. The pants became very popular immediately.

Later Mr. Strauss started making jeans from cotton cloth from Nimes, France. People called this cloth denim. Christopher Columbus used denim for the sails of his ships. Sailors in Genoa, Italy, wore denim pants. The word “jeans” comes from the word “Genoa”. Mr. Strauss made the first jeans in the United States, but the idea and the kind of cloth came from Europe. The names came from France and Italy.

1. Why did Levi Strauss go to California?

…………………………………………………………………

2. What did the miners in California need?

………………………………………………………………

3. Where were the first jeans made by Mr. Strauss?

………………………………………………………

4. Rivets ______.

A. make good sails

B. make tents strong

C. come from Genoa

D. make the pockets of jeans strong

5. The word denim comes from the name of a city in ______.

A. France

B. India

C. Italy

D. Germany

PART IV. WRITING

I. Rewrite these sentences without changing the meaning

0. Jane’s mobile phone isn’t the same as mine.

→ My mobile phone is different from Jane’s.

1. When he was young, he lived in Hanoi.

→ He used .............................................................................................................

2. What a pity I don’t have a laptop.

→ I wish ........................................................................................................................

3. “Why don’t we go to the countryside this weekend?”, said Scott.

→ Scott suggested ...............................................................................................................

4. In spite of taking a taxi, Tim still arrived late for the meeting.

→ Although Tim ..........................................................................................................

5. The river is too dirty for us to swim in.

→ The river is not ............................................................................................................

II. Rearrange these sentences below

0. friend/ is/ He/ a/ mine/ of.

→ He is a friend of mine.

1. cheap/ from/ Sun/ the/ clean/ and/ Energy/ is/ .

…………………………………………………………………………………

2. was/ of/ the/ one / Mark Twain/ writers/ famous/ America/ in/ most/.

….….……………………………………………………………………………………………

3.birthday/ have/ lost/ I/ novel/ the/ you/ that/ me/ gave/ my/ on/.

..…………………………………………………………………………………

4. writing/ I/ about/ to/ complain/ am/ shoes/ the/ bought/ I/ your/ at/ week/ shop/ last/.

…………………………………………………………………………………………………

5. spend/ Many/ time/ surfing/ the/ lots of/ internet/ children/ everyday/.

…………………………………………………………………………………………………

ĐÁP ÁN

Part I. PHONETICS

Choose the word that has the underlined part pronounced differently from each other

1 - C; 2 - C; 3 - B; 4 - C; 5 - D; 6 - D;

PART II. GRAMMAR & VOCABULARY

I. Choose the best answer

1 - B; 2 - A; 3 - B; 4 - C; 5 - B;

6 - A; 7 - A; 8 - B; 9 - B; 10 - D;

11 - D; 12 - D; 13 - B; 14 - A; 15 - A;

II. Put the correct form of the verb in brackets

1 - get; 2 - are studying; 3 - hasn't handed; 4 - played; 5 - are you going to do;

III. Put the correct form of the word in brackets

1 - inventions; 2 - disspointed; 3 - electricity; 4 - Luckily; 5 - appearance;

PART III. READING

I. Read the passage and choose the best answer

1 - A; 2 - B; 3 - A; 4 - B; 5 - B;

II. Read

1 - Because he wanted to sell things to the miners.

2 - They needed strong pants.

3 - Nimes, France was.

4 - B;

5 - A;

PART IV. WRITING

I. Rewrite these sentences without changing the meaning

1 - He used to live in Hanoi.

2 - I wish I had a laptop.

3 - Scott suggested going to the countryside this weekend.

4 - Although Tim took a taxi, Tim still arrived late for the meeting.

5 - The river is not clean for us to swim in.

II. Rearrange these sentences below

1 - Energy from the Sun is cheap.

2 - Mark Twain was one of the most famous writers in America.

3 - I have lost the novel that you gave me on my birthday.

4 - I am writing complain to you about the shoe I bought at your shop last week.

5 - Many children spend lots of time surfing internet everyday.

B. Đề thi ôn thi vào lớp 6 môn Tiếng Anh - Đề 2

Exercise 1: Circle the word has the underlined part pronounced differently from the others

1. A. Music

B. Science

C. Chinese

D. lesson

2. A. generous

B. character

C. interesting

D. policeman

3. A. open

B. close

C. come

D. old

4. A. clock

B. class

C. city

D. come

5. A. afternoon

B. school

C. classroom

D. moon

Exercise 2: Choose the best answer A, B, C or D

1. ______ do you go to the movies? - Once a week

A. How

B. How often

C. When

D. When often

2. Jessica learns English by __________.

A. reading English comic books.

B. sing English songs

C. watch cartoons on TV

D. write email to his friends

3. They are good _____Literature

A. in

B. by

C. at

D. on

4. I ______ to music in my free time.

A. am usually listening

B. usually listen

C. listen usually

D. am going to listen

5. I hope the weather _____ sunny next week.

A. will be

B. will is

C. will being

D. will

6. When is Teacher’s Day? - It is ______ Tuesday.

A. with

B. at

C. in

D. on

7. Aladdin is _______ favorite character because he is clever.

A. Anna

B. Anna’s

C. she

D. hers

8. What ______ you _____ to do tonight?

A. are - going

B. will do

C. are - doing

D. will go

9. Most of us like ______ to the sea in the summer.

A. to go

B. to going

C. to be going

D. go

10. _____ are you looking for? - I am looking for John

A. What

B. Where

C. Who

D. Why

Exercise 3: Put the verbs in brackets into correct tense or form

1. The teacher ____________ (read) the dialogue at the moment and we ____________ (listen) to her.

2. Ruby __________ (jog) every morning. She ___________ (jog) at the moment.

3. His uncle _________________ (travel) to Paris next week.

4. What your sister _____ (read) now? - Cinderella

5. Yesterday, the monkeys _______ (be) fun to watch because they _______ (jump) up and down quickly.

Exercise 4: Make questions for the underlined parts

1. She is reading comic books

___________________________

2. Teacher’s Day is on the twentieth of November

___________________________

3. Our classmates are going to play tennis on Sport Day

___________________________

Exercise 5: Read the following text and choose the best answer

Nest Tuesday (1) _______ our school Sport Day. The event will be take place on the school field from the morning till 6 o’clock in the evening. All of my classmates (2) ______ for the big day. It will be just fun and exciting. Half of my class will take part (3) _____ it. Jack and Tony are going to play basketball. They are one of the best (4) ______ in the team. Anna is going to play volleyball and Bella is going to play table tennis. I am going to swim. (5) ______ is my favorite sport. I have swum since I was 6 years old.

1. A. be will

B. will is

C. will be

D. will are

2. A. is preparing

B. are preparing

C. prepares

D. prepared

3. A. in

B. on

C. at

D. of

4. A. player

B. a player

C. players

D. the player

5. A. swimming

B. swim

C. to swim

D. swimming

Exercise 6: Reorder the words to make meaningful sentences

1. table/ play/ Linda/ is/ tennis/ to/ going/.

____________________________________

2. class/ against/ our/ play/ will/ class 5E.

____________________________________

3. hope/ we/ that/ we/ win/ will/ competitions/ the/./

____________________________________

Exercise 7: Complete the following sentences with suitable prepositions

1. I saw a lot _______ peacocks at the zoo.

2. Elephants can spray water ______their trucks

3. The book is written _____ English.

Đáp án đề thi tiếng Anh vào lớp 6 - Đề 2

Exercise 1: Circle the word has the underlined part pronounced differently from the others

1. A

2. D

3. C

4. C

5. C

Exercise 2: Choose the best answer A, B, C or D

1. B

2. A

3. C

4. B

5. A

6. D

7. B

8. A

9. A

10. C

Exercise 3: Put the verbs in brackets into correct tense or form

1. The teacher ____is reading________ (read) the dialogue at the moment and we ____are listening________ (listen) to her.

2. Ruby ____jogs______ (jog) every morning. She ___is jogging________ (jog) at the moment.

3. His uncle ____will travel_____________ (travel) to Paris next week.

4.What is your sister ___reading__ (read) now? - Cinderella

5.Yesterday, the monkeys _were______ (be) fun to watch because they ___jumped____ (jump) up and down quickly.

Exercise 4: Make questions for the underlined parts

1. What is she reading?

2. When is Teacher’s Day?

3. Who are going to play tennis on Sport Day?

Exercise 5: Read the following text and choose the best answer

1. C

2. B

3. A

4. C

5. A

Exercise 6: Reorder the words to make meaningful sentences

1. Linda is going to play table tennis.

2. Our class will play against class 5E

3. We hope that we will win the competitions.

Exercise 7: Complete the following sentences with suitable prepositions

1. of

2. with

3. in

C. Đề thi Tiếng Anh vào lớp 6 chất lượng cao năm 2022

I/ Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the rest

1. A. country

B. my

C. sky

D. cry

2. A. sun

B. build

C. run

D. fun

3. A. go

B. often

C. project

D. long

II/ Choose the odd one out

4. A. cheap

B. beautiful

C. expensive

D. hometown

5. A. went

B. drank

C. drive

D. had

III/ Give the correct form of the words in brackets

6. Tomorrow I’ll have three lessons: Maths, Music and (England) ___________.

7. Is it a ghost story? - Yes, it’s very (scared) ____________.

8. I am going to (Japanese) ____________ this summer holiday.

III/ Choose the correct answer A, B, C or D

9. The bears ______________ volleyball at the circus yesterday.

A. are playing

B. plays

C. play

D. played

10. On Sundays, he often ______________ home.

A. stays at

B. stay at

C. stays

D. stay

11. What is you mother like? - She is ________________.

A. tall and generous

B. short and generous

C. thin and generous

D. kind and generous

12. They are good ______________ History.

A. in

B. at

C. by

D. on

13. ______________ does John do in cold weather? - He plays chess.

A. Where

B. What

C. When

D. Which

14. There are ______________ in a year.

A. spring

B. summer

C. seasons

D. winter

15. What would you like ______________? - A hamburger, please.

A. eats

B. eat

C. eating

D. to eat

IV/ Find one mistake in each sentence

16. Which (A) place would (B) you like to visit (C), a pagoda and (D) a park?

17. What (A) does (B) Tommy do (C) yesterday (D)?

18. Sydney is (A) a (B) very excited (C) place (D).

V/ Read the following text and decide true (T) or false (F)

Out of all the places, I would like to visit Los Angeles (LA), the city of angels. Los Angles is a marvelous city in Southern California, America. It is the home of Hollywood and movie industry. Like its name, there are many wonderful things to do and see. LA is rich in cultures and has the most museums in America. The weather is mostly sunny and fine during the year, so outdoor activities are really popular in LA. If you like beaches, it has the best beaches in California, from Venice and Santa Monica to Mahanttan Beach and Playa Vista. People often go hiking, go surfing and have a campfire on the beach or in the park at weekend. What is more, there are a lot of theme parks and amusement parks. I would like to visit Universal Studios, which features movie studios, tours, rides and restaurants. The rides are based on the movies of Universal Studios. I hope I will be able to visit it one day.

19. LA is the home of Hollywood and movie industry.

20. LA is rich in minerals

21. Outdoor activities are unpopular in LA

22. People often have a campfire on the beach at weekend

23. The rides in Universal Studios are not based on its movies

VI/ Make questions for the following sentences

24. Tomorrow is Sunday .

_____________________________________

25. My city is big and crowded .

_____________________________________

26. My sister often goes to school on foot .

_____________________________________

VII/ Reorder these words to have correct sentences

27. We/ not/ songs/ Vietnamese/ English/ did/ sing/ and/ ./

_____________________________________

28. books/ How/ does/ she/ many/ have/ ?/

_____________________________________

29. reading/ How/ practice/ do/ you/ English/ ?/

_____________________________________

30. I/ swimming/ in/ summer/ like/ ./

_____________________________________

*Tải file để xem đáp án chi tiết*

Mời bạn đọc tải trọn bộ nội dung đề thi tại: Đề ôn thi vào lớp 6 môn tiếng Anh (chuyên). Ngoài ra, mời các bạn tham khảo thêm các tài liệu luyện thi lên lớp 6 như: Thi vào lớp 6 môn Toán, Thi vào lớp 6 môn Tiếng Việt, Thi vào lớp 6 môn Tiếng Anh, Thi lớp 6 trường Chuyên, ... Mời thầy cô, quý phụ huynh và các em học sinh tham khảo.

Đánh giá bài viết
99 38.392
Sắp xếp theo
    Tiếng Anh cho học sinh tiểu học (7-11 tuổi) Xem thêm