Đề thi thử tuyển sinh lớp 10 môn Anh Phú Thọ năm 2023

Đề thi vào 10 môn tiếng Anh tỉnh Phú Thọ có đáp án

Đề tiếng Anh thi vào 10 sở GD&ĐT Phú Thọ năm 2023 có đáp án dưới đây nằm trong bộ đề thi Anh vào 10  sở Giáo dục và Đào tạo tỉnh Phú Thọ có năm 2023 - 2024 do VnDoc.com đăng tải. Đề thi vào lớp 10 môn tiếng Anh Phú Thọ có đáp án tổng hợp nhiều dạng bài tập tiếng Anh 9 thường gặp giúp các em ôn tập tại nhà hiệu quả.

Câu I. Chọn một phương án A, B, C hoặc D ứng với từ có phần gạch chân được phát âm khác với các từ còn lại. (0,8 điểm)

1. A. include B. instruction C. summer D. compulsory

2. A. right B. throughout C. enough D. although

3. A. promises B. resources C. pollutes D. wishes

4. A. gathered B. behaved C. embroidered D. hoped

Câu II. Chọn một phương án A, B, C hoặc D ứng với từ hoặc cụm từ thích hợp để hoàn thành các câu sau. (3,2 điểm)

1. You have a ticket to the game, __________?

A. do you

B. haven’t you

C. don’t you

D. have you

2. The Astronauts Memorial Foundation honours all American astronauts__________have lost their lives while on mission or in training.

A. whose

B. who

C. which

D. whom

3. Mai never gets to work late, and__________ does her sister.

A. so

B. too

C. either

D. neither

4. I think country life is so boring and __________because you’re not close to shops and services.

A. unhealthy

B. inconvenient

C. comfortable

D. peaceful

5. According to our school's regulations, students__________ use smart phones in class.

A. needn’t

B. won’t

C. shouldn’t

D. mustn’t

6. _________the high prices, we decided to stay at home instead of going to the cinema.

A. because

B. although

C. because o

D. despite

7. Hoa arranged flowers __________ than any other students in my class.

A. the most attractive

B. more attractive

C. the most attractively

D. more attractively

8. He was __________ to be offered the job.

A. not enough experienced

B. not experienced enough

C. too experienced

D. such inexperienced

9. It __________ that thousands of visitors come to enjoy beautiful view of Binh Dai Fortress every year.

A. is reported

B. reported

C. reports

D. is reporting

10. She is good at creating __________paintings.

A. interesting Vietnamese new square

B. square Vietnamese new interesting

C. Vietnamese square new interesting

D. interesting new square Vietnamese

11. The Hung King Temple Festival ________ from the 8th to the 11th day of the third lunar month in Phu Tho.

A. takes place

B. takes off

C. takes care

D. takes after

12. Population explosion seem to surpass the ability of the earth to_________ the demand for food.

A. make

B. take

C. need

D. meet

Chọn một phương án đúng A, B, C hoặc D tương ứng với từ/ cụm từ đồng nghĩa với phần gạch được gạch chân.

13. Tom’s acting is very important for the success of the movie.

A. good

B. essential

C. effective

D. beneficial

14. When being interviewed, you should concentrate on watch the interviewer is saying or asking you.

A. be related to

B. be interested in

C. pay attention to

D. express interest in

Chọn một phương án đúng A, B, C hoặc D ứng với câu đáp lại phù hợp trong các tình huống giao tiếp sau.

15. - Cindy: “Your hairstyle is terrific, Mary!” - Mary: “______.”

A. Thanks, Cindy. I had it done yesterday.

B. Yes, all right.

C. Never mention it.

D. Thanks, but I’m afraid.

16. "I think we should take a shower instead of a bath to save energy." - "_____________"

A. Yes, I'd love to.

B. Great! Let's do that.

C. Yes, thanks.

D. I'm sorry, I can't.

Câu III. Tìm một lỗi sai trong bốn phần gạch chân A, B, C hoặc D trong các câu sau đây. (0,8 điểm)

1. It’s impossible (A) to find (B) two people whose (C) opinions are a (D) same.

2. Some dishes were being washed (A) by my sister while (B) some trees was watered (C) by my younger (D) brother at the same time.

3. The story was (A) such (B) long and boring that (C) we couldn’t finish (D) it.

4. Among (A) Quang’s books (B), “The Da Vinci Code” is the (C) more thrilling one (D).

Câu IV. Viết dạng đúng của động từ trong ngoặc để hoàn chỉnh các câu sau. (0,8 điểm)

1. Students just (finish) ______ an important practice test for the high school entrance exam.

2. The teacher (revise) _______ the lesson when Nam came yesterday morning.

3. Residents are not allowed (keep) _______ pets in that apartment building.

4. Kate loves (hang) out with her friends on her birthday.

Câu V. Viết dạng đúng của từ trong ngoặc để hoàn chỉnh các câu sau. (0,8 điểm)

1. She is one of the greatest _______ to appear on this theatre. (perform)

2. Our classmates were eager to take part in the English____held by the English club. (compete)

3. English is a ______ easy language for Swedes to learn. (compare)

4. If we don’t _________ on electricity, there will be power cut. (economy)

Câu VI. Chọn một phương án đúng (A, B, C hoặc D) để điền vào chỗ trống trong đoạn văn sau.(0,8 điểm)

Nowadays people are more aware that wildlife all over the world is in (1) _____ . Many endangered species of animals are threatened, and may easily become extinct if we do not (2) _____ an effort to protect them. In some cases, animals are hunted for their fur or for other valuable parts of their bodies. Some birds, such as parrots, are caught alive and sold as pets. For many animals and birds the problem is that their habitat - the place (3) _____ they live - is disappearing. More land is used for farms, for houses or industry, and there are fewer open spaces than there once were. Farmers use powerful chemicals to help them to grow better crops, (4) _____ these chemicals pollute the environment and harm wildlife. The most successful animals on earth – human beings - will soon be the only ones left unless we can solve this problem.

1. A. endanger B. danger C. dangerous D. dangerously

2. A. make B. bring C. get D. take

3. A. what B. who C. which D. where

4. A. but B. Despite C. because D. Therefore

Câu VII. Đọc đoạn văn sau và chọn câu trả lời đúng cho các câu hỏi. (0,8 điểm)

If the employer is interested in your application, he or she may request an interview. The interview enables you to learn more about the job. You can prepare for an interview by learning about the employer’s company. Much useful information can be found on its website. This kind of knowledge can help you ask intelligent questions during your interview.

Most interviewers care the way an applicant acts, dresses and answers questions. You can impress them by arriving on time and by being confident, prepared and well-organized. Your clothing should be clean, comfortable and professional. The interviewer will probably ask about your interests, your work experience and your goals. Answer all questions briefly. You should also prepare questions to ask the interviewer about the company and the position you are seeking.

1. What does the passage mainly discuss?

A. Job interview

B. Job application

C. Job advertisement

D. Job security

2. Visiting the employer’s website ______.

A. helps you read the interview questions

B. only wastes some of your time

C. may help candidates prepare questions to ask the interviewer

D. is not necessary before an interview

3. What does the word “its” in the passage refer to?

A. knowledge

B. information

C. interview

D. company

4. The word “briefly” is closest in meaning to ______.

A. carefully

B. safely

C. shortly

D. quickly

Câu VIII. Đọc đoạn văn trả lời các câu hỏi. (0,8 điểm)

Travel and tourism are very important to millions of people over the world. In every country you can find people that work in travel and tourism. Some countries need the money from tourism to help their people survive. It is necessary for these places that travel and tourism continue to expand and bring money to their regions.

However, travel and tourism have negative aspects. Planes, buses, boats and other of means of transportation that carry travelers and tourists cause pollution. Moreover, some people do things on a holiday. They would never think of doing at home. For example, many travelers use a lot of water and electricity when they stay in hotel. They forget to turn off the lights or even leave televisions and air conditioning units on when they leave the room. On top of that, it is often difficult or impossible for travelers to recycle items, so they end up leaving large amount of waste behind. That’s why it is important for people to travel wisely and respect the places they visit.

1. Are travel and tourism very important to millions of people over the world?

…………………………………………………………………

2. How does tourism affect the environment?

…………………………………………………………………

3. What do many people use a lot when staying in hotels?

………………………………………………………………

4. Why do some tourists end up leaving large amounts of waste behind?

………………………………………………………………

Câu IX. Hoàn chỉnh câu thứ hai sao cho không thay đổi nghĩa so với câu đã cho. (1,2 điểm)

1. They invited Hoa and Mai to the party yesterday.

→ Hoa and Mai ..............................................................................................

2. " Are you going to visit your aunt tomorrow?" she asked me.

→ She asked me...................................................................................

3. Go to the link and you can find many useful things for your group work.

→ If ..................................................................................................

4. The last time she went to the cinema was two months ago.

→ She hasn't ………………………………………………………….....

5. Tom was a more skillful worker than his brother.

→Tom worked .......................................................................................

6. They didn’t win the game in spite of playing very well.

→ Although .......................................................................................

ĐÁP ÁN

Câu I. Chọn một phương án A, B, C hoặc D ứng với từ có phần gạch chân được phát âm khác với các từ còn lại. (0,8 điểm)

1. A; 2. C;3. C; 4. D

Câu II. Chọn một phương án A, B, C hoặc D ứng với từ hoặc cụm từ thích hợp để hoàn thành các câu sau. (3,2 điểm)

1. C; 2. B; 3. D; 4. B; 5.D

6. C; 7. D; 8. B; 9. A; 10. D

11. A; 12. D; 13. B; 14. C; 15. A; 16. B

Câu III. Tìm một lỗi sai trong bốn phần gạch chân A, B, C hoặc D trong các câu sau đây. (0,8 điểm)

1. D; 2. C; 3. B; 4. D

Câu IV. Viết dạng đúng của động từ trong ngoặc để hoàn chỉnh các câu sau. (0,8 điểm)

1. have just finished

2. was revising

3. to keep

4. hanging

Câu V. Viết dạng đúng của từ trong ngoặc để hoàn chỉnh các câu sau. (0,8 điểm)

1. performers;

2. competition;

3. comparatively;

4. economize/ economise

Câu VI. Chọn một phương án đúng (A, B, C hoặc D) để điền vào chỗ trống trong đoạn văn sau.(0,8 điểm)

1. B;2. A; 3. D; 4. A

Câu VII. Đọc đoạn văn sau và chọn câu trả lời đúng cho các câu hỏi. (0,8 điểm)

1. A; 2. C; 3. D; 4. C

Câu VIII. Đọc đoạn văn sau và trả lời các câu hỏi. (0,8 điểm)

1. Yes, they are. / Yes.

2. Planes, buses, boats and other means of transportation that carry travelers and tourists cause pollution.

3. They use a lot of water and electricity.

4. Because it is often difficult or impossible for travelers to recycle items.

Câu IX. Hoàn chỉnh câu thứ hai sao cho không thay đổi nghĩa so với câu đã cho. (1,2 điểm)

1. Hoa and Mai were invited to the party yesterday

2. She asked me if / whether I was going to visit my aunt the next day/ the following day.

3. If you go to the link, you can find many useful things for your group work.

4. She hasn't gone to the cinema for two months.

5. Tom worked more skillfully than his brother.

6. Although they played very well, they didn’t win the game

Trên đây là Đề thi vào 10 môn Anh sở GD&ĐT tỉnh Phú Thọ năm 2023 - 2024 có đáp án. VnDoc.com hy vọng rằng tài liệu Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn Anh có đáp án giúp các em ôn tập kiến thức hiệu quả.

>> Xem thêm tại: Bộ đề thi tuyển sinh lớp 10 môn Anh năm 2023

Đánh giá bài viết
6 5.384
Sắp xếp theo

    Thi vào lớp 10 môn tiếng Anh

    Xem thêm