Đề thi tiếng Anh vào lớp 6 trường THPT Chuyên Hà Nội Amsterdam năm 2023

Đề thi thử tiếng Anh tuyển sinh lớp 6 trường THPT Chuyên Hà Nội Amsterdam có đáp án năm 2023 nằm trong bộ đề luyện thi vào lớp 6 trường chuyên do VnDoc.com sưu tầm và đăng tải. Đề thi tiếng Anh lớp 5 lên lớp 6 có đáp án gồm nhiều dạng bài tập Tiếng Anh nâng cao 5 khác nhau thường xuất hiện trong đề thi chính thức giúp học sinh lớp 5 rèn luyện kỹ năng làm bài thi hiệu quả.

>> Tham khảo thêm: Bộ 100 đề thi tiếng Anh vào lớp 6 năm 2023

I. Đề thi thử vào lớp 6 trường Hà Nội Amsterdam

I. PHONETICS

1.1. Choose the word whose main stress is different from the others.

1. A. promotionB. engineeringC. divorceD. impossible
2. A. activeB. seriousC. selfishD. announcement

1.2. Choose the word whose underlined part is differently pronounced from the others.

1. A. arrivalB. championC. athleticsD. accountant
2. A. surgeonB. undergroundC. interruptD. button

II. READING COMPREHENSION

2.1. Read the text below and decide which answer A, B, C, or D fits each space.

People in many countries grow fresh water fish from eggs. They move the small fish into lakes and rivers. The fish live and (1) ________there. People go (2) ________in these lakes and rivers. They enjoy catching fish because fish is also good food. Now the Japanese grow salt water fish. Most of them are yellow tail fish. Workers grow the fish from eggs. Every time they feed the fish, they play (3) ________of piano music. The fish (4) ________that piano music means food. When the fish are small, the Japanese put them into the ocean near the land. The fish find some of their (5) ________food. Workers also feed them. They play the same piano music. The fish (6) ________know the music. They swim toward it and (7) ________the food. In (8) ________months the fish are large. The Japanese play the same music. The fish swim toward it and the workers (9) ________them. The Japanese get about 15 percent of their seafood (10) ________farms in the ocean.

1. a. bred b. born c. grow d. develop

2. a. enjoying b. fishing c. shopping d. catching

3. a. songs b. films c. tapes d. lots

4. a. think b. recognize c. realize d. learn

5. a. own b. private c. self d. individual

6. a. recently b. mostly c. nearly d. already

7. a. see b. find c. bite d. hold

8. a. few b. a few c. couple d. many

9. a. grasp b. catch c. seize d. hold

10. a. on b. of c. from d.in

2.2. Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D to indicate the correct answer to each of the questions.

Past explorers have made vast contributions to our knowledge of the world today. They braved the oceans to discover the world and to bring their goods to other countries to trade.

Many explorers had to overcome their fear of the unknown to travel around the world on their sailing ships. Submitting themselves to unpredictable weather conditions, each explorer either traveled further than his predecessor or tried to find a different route to already discovered countries. For example, Vasco Da Gama, a Portuguese explorer, established a sea route from Europe to India. He had extended the sea route that Bartolomeu Dias had already done when he latter sailed around the Cape of Good Hope in southern Africa.

More importantly, explorers first closed the gap between the east and the west by trading their local goods with foreign ones. India was known for its spices such as nutmeg and cinnamon while China was known for its silk. A part of the east was brought to the west when western gourmets developed a taste for eastern spices in their food. People in the east dressed in clothes that were previously only worn in the west. Without the explorers, many of us would still be living in our own enclave with little knowledge of the vast world and what other foreign countries have to offer us.

1. Past explorers contributed to our knowledge of the world by_________

A. making new good

B. selling their goods at high prices

C. traveling to other countries

D. spending time reading about foreign countries

2. Past explorers were probably fearful of________.

A. swimming in the ocean

B. the dangers that lurked in unexplored places

C. being in their sailing ships for a long time

D. trying to predict the weather conditions

3. Explorers who traveled to countries that others had already been to would make sure that they________

A. sold new goods to those countries

B. bought new goods from those countries

C. explored new areas in the countries

D. found another way of going to those countries

4. The act of selling their local goods to a foreign country allowed the explorers to____.

A. earn more money

B. think about visiting other countries as well

C. grow different types of spices

D. find out more about that country

5. Based on the third paragraph, the________of people changed when they came into contact with foreigners.

A. clothing and lifestyle

B. speech and lifestyle

C. clothing and jobs

D. family structure and clothing

III. GRAMMAR AND VOCABULARY

3.1. Choose the best option to complete the sentences.

1. The ticket machine in the station was out of ......... so I couldn’t buy a ticket for my train.

A. Order

B. broken

C. vacant

D. work

2. ............is a complete mystery how they ever got there in that car.

A. There

B. That

C. It

D. This

3. We had so many problems with the car that ............we sold it and bought a new one.

A. At the end

B. in the end

C. by the end

D. to the end

4. I did not agree with the decisions the............made last night. We lost the game because of him.

A. Competitor

B. supporter

C. champion

D. referee

5. His parents thinks it is time he ............married.

A. Will get

B. gets

C. got

D. would get

6. I had to ............early last morning because I was going to board a ferry but I had to wait to check out.

A. Reach

B. unpack

C. set off

D. arrived

7. Before entering the room you’d better.........your shoes.

A. Carry on

B. take off

C. take in

D. put on

8. They saw bright............in the sky during the storm.

A. Flood

B. freeze

C. hurricane

D. flashes of lightning

9. I regret to inform you that your............for this post has not been successful.

A. CV

B. career

C. application

D. celebration

10. Lack of funds prevented him from............with his study.

A. To continue

B. continued

C. continue

D. continuing

3.2. Put the correct form of words.

1. I would be grateful if you could tell me something about the pay and the possibilities of ........................(PROMOTE)

2. Sheila is very .....................(PROFESSION). She turn up on time, works hard and does a good job.

3. People are .............................. (CONFUSE) about all the different labels on food these days.

3.3. Synonyms and antonyms

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

1. Many scientists agree that global warming poses great threats to all species on Earth.

A. risks

B. annoyances

C. fears

D. irritations

2. When their rent increased from 200 to 400 a month, they protested against such a tremendous increase.

A. light

B. huge

C. tiring

D. difficult

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions

1. Punctuality is imperative in your new job.

A. Being late

B. Being cheerful

C. Being courteous

D. Being efficient

2. We’d better speed up if we want to get there in time.

A. slow down

B. put down

C. turn down

D. lie down

3.4. CONVERSATION

1. Jim: “What about collecting used paper, bottles and plastic bags everyday?”

Ha and Mai: “ _______ ”

A. Because they can pollute the environment

B. How come? Who can do that?

C. That’s a very good idea. Let’s do that.

D. What about this weekend

2. Phuong: “I’m taking my TOEFL test tomorrow”

Daisy: “ ____________ ”

A. Good fortune

B. Good luck

C. Good outcome

D. Good success

IV. WRITING

4.1. Rewrite the sentences without changing their meaning using the given words.

1. She started working as a secretary five years ago.

She has ..........................................................................................

2. "Don't forget to phone the office," she told him.

She reminded .................................................................................

3. The furniture was so expensive that I didn't buy it.

The furniture was too............................................................

4. You may get hungry on the train, so take some sandwiches. (CASE)

........................................................................................

5. I would like you to help me to put the chairs away.

Do you mind ................................................................................…

4.2. Write a meaningful sentence using given words.

1. We / should / stop / destroy / forests / because / they / important / environment /

..........................................................................................................................................

2. She / suggest / go / for / walk.

..........................................................................................................................................

3. I / be / write / tell / you / my holiday / here / Ha Long

..........................................................................................................................................

4. She / looking forward / see / boyfriend / again.

..........................................................................................................................................

5. Life expectancy/ craft village residents/ be/ lower/ rest of Vietnam.

.......................................................................................................................................…

4.3. Write a paragraph (about 120 – 150 words) about the topic: (12 pts)

Tell a memorable success you have achieved in your life.

II. Đáp án Đề thi thử tuyển sinh lớp 6 môn Anh Hà Nội Amsterdam

I. PHONETICS

1.1. Choose the word whose main stress is different from the others.

1 - B; 2 - D;

1.2. Choose the word whose underlined part is differently pronounced from the others.

1 - B; 2 - A;

II. READING COMPREHENSION

2.1. Read the text below and decide which answer A, B, C, or D fits each space.

1 - d; 2 - b; 3 - c; 4 - c; 5 - a;

6 - d; 7 - b; 8 - b; 9 - b; 10 - c;

2.2. Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D to indicate the correct answer to each of the questions.

1 - C; 2 - B; 3 - D; 4 - D; 5 - A;

Bản dịch

Những nhà thám hiểm trong quá khứ đã có những đóng góp to lớn cho kiến ​​thức của chúng ta về thế giới ngày nay. Họ đã vượt đại dương để khám phá thế giới và mang hàng hóa của họ đến các quốc gia khác để buôn bán.

Nhiều nhà thám hiểm đã phải vượt qua nỗi sợ hãi về những điều chưa biết để đi vòng quanh thế giới trên những chiếc thuyền buồm của họ. Tự phục tùng điều kiện thời tiết không thể đoán trước, mỗi nhà thám hiểm hoặc đi xa hơn người tiền nhiệm hoặc cố gắng tìm một con đường khác đến các quốc gia đã được khám phá. Ví dụ, Vasco Da Gama, một nhà thám hiểm người Bồ Đào Nha, đã thiết lập một con đường biển từ Châu Âu đến Ấn Độ. Anh ấy đã mở rộng tuyến đường biển mà Bartolomeu Dias đã thực hiện khi sau đó anh ấy đi thuyền quanh Mũi Hảo Vọng ở miền nam Châu Phi.

Quan trọng hơn, các nhà thám hiểm đầu tiên đã thu hẹp khoảng cách giữa phương đông và phương tây bằng cách buôn bán hàng hóa địa phương của họ với hàng hóa nước ngoài. Ấn Độ được biết đến với các loại gia vị như nhục đậu khấu và quế trong khi Trung Quốc được biết đến với tơ lụa. Một phần của phương đông đã được đưa đến phương tây khi những người sành ăn phương tây bắt đầu thích các loại gia vị phương đông trong thức ăn của họ. Người phương đông mặc quần áo mà trước đây chỉ người phương tây mới mặc. Nếu không có những nhà thám hiểm, nhiều người trong chúng ta vẫn sẽ sống trong vùng đất của chính mình với rất ít kiến ​​thức về thế giới rộng lớn và những gì mà các quốc gia khác mang lại cho chúng ta.

III. GRAMMAR AND VOCABULARY

3.1. Choose the best option to complete the sentences.

1 - A; 2 - C; 3 - B; 4 - D; 5 - C;

6 - C; 7 - B; 8 - D; 9 - C; 10 - D;

3.2. Put the correct form of words.

1. I would be grateful if you could tell me something about the pay and the possibilities of ..........Promotion............. (PROMOTE)

2. Sheila is very ..........professional...........(PROFESSION). She turn up on time, works hard and does a good job.

3. People are .............confused................. (CONFUSE) about all the different labels on food these days.

3.3. Synonyms and antonyms

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

1 - A; 2 - B;

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions

1 - A; 2 - A;

3.4. CONVERSATION

1 - C; 2 - B;

IV. WRITING

4.1. Rewrite the sentences without changing their meaning using the given words.

1 - She has worked as a secretary for five years.

2 - She reminded him to phone the office.

3 - The furniture was too expensive for me to buy.

4 - In case you get hungry on the train, take some sandwiches.

5 - Do you mind helping me to put the chairs away?

4.2. Write a meaningful sentence

1 - We should stop destroying forests because they are important to our/ the environment.

2 - She suggested going out for a walk. She suggested that we should go out for a walk.

3 - I am writing to tell you about my holiday here in Ha Long

4 - She is looking forward to seeing her boyfriend again.

5 - Life expectancy of craft village residents is lower than the rest of Vietnam.

4.3. Write a paragraph (about 120 – 150 words) about the topic: (12 pts)

Tell a memorable success you have achieved in your life.

Suggested ideas:

What is the success?

How did you do to get success?

What lessons did you have from the success?

What target do you plan to get next time?

Download đề thi và đáp án tại: Đề thi Tiếng Anh tuyển sinh lớp 6 năm 2021 trường THPT Chuyên Hà Nội Amsterdam. Mời bạn đọc tham khảo thêm nhiều tài liệu luyện thi tuyển sinh lớp 6 năm 2023 các môn khác nhau được cập nhật liên tục trên VnDoc.com.

Đánh giá bài viết
62 56.078
Sắp xếp theo

    Thi lớp 6 trường Chuyên

    Xem thêm