Bài tập ngữ pháp Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 - 2022

Bài tập ngữ pháp tiếng Anh lớp 6 học kì có đáp án

Nhằm giúp quý thầy cô giáo có thêm tài liệu để giảng dạy, các em học sinh có thêm nhiều tài liệu để ôn tập, VnDoc.com đã sưu tầm và tổng hợp tài liệu thành Bài tập ngữ pháp Tiếng Anh lớp 6 có đáp án. Bộ sưu tập này sẽ mang đến cho học sinh các bài tập trắc nghiệm trong tiếng Anh 6 nhằm giúp các em củng cố từ vựng và cấu trúc ngữ pháp đã học.

Bộ 11 bài tập ngữ pháp tiếng Anh lớp 6 có đáp án giúp các em học sinh lớp 6 nhắc lại những chuyên đề Từ vựng - Cấu trúc Ngữ pháp tiếng Anh trọng tâm trong chương trình tiếng Anh lớp 6 giúp các em ôn tập tại nhà hiệu quả.

Bài 1: Chọn từ có phần gạch chân phát âm khác với các từ còn lại

1. thingliteraturetimetablehistory
2. lunchmusicbrushup
3. watchmathlampfamily
4. dayafterplaygame
5. teacherreadeatready

Bài 2: Chọn một từ khác loại với những từ còn lại

1. SummerActivityWinterSpring
2. SchoolHospitalBookstoreTeacher
3. SoccerVolleyballTennisPlay
4. AlwaysOftenJogSometimes
5. GardenMarketRiverArrive

Bài 3: Điền a/ an /the hoặc bỏ trống nếu không cần thiết

1. I like____blue T-shirt over there better than____red one.

2. Their car does 150 miles____hour.

3. Where's____USB drive I lent you last week?

4. Do you still live in____Bristol?

5. Is your mother working in____old office building?

6. Carol's father works as____electrician.

7. The tomatoes are 9$____kilo.

8. What do you usually have for____breakfast?

9. Ben has____terrible headache.

10. After this tour you have____whole afternoon free to explore the city.

Bài 4: Đọc đoạn văn,chọn đáp án thích hợp nhất bên dưới:

I live in a house near the sea. It is... (1)... old house, about 100 years old and... (2)... very small. There are two bed rooms upstairs... (3)... no bathroom. The bathroom is down stairs... (4)... the kitchen and there is a living room where there is a lovely old fire place. There is a garden... (5)... the house. The garden... (6)... down to the beach and in spring and summer... (7)... flowers every where. I like alone... (8)... my dog, Rack, but we have a lot of visitors. My city friends often stay with... (9)... I love my house for... (10)... reasons: the garden, the flowers in summer, the fee in winter, but the best thing is the view from my bedroom window.

1. A. a B. an C. the D. any

2. A. It's B. It C. there's D. They're

3. A. and B. or C. but D. too

4. A. between B. next C. near to D. next to

5. A. in front B. front of C. of front in D. in front of

6. A. go B. going C. goes D. in goes

7. A. these are B. they are C. there are D. those are

8. A. for B. of C. on D. with

9. A. me B. I C. my D. I'm

10. A. a B. any C. many D. a lot

Bài 5: Chia động từ trong ngoặc ở thì phù hợp

1. I (write)............ to my parents now, I (write)............... to them every weekend.

2. Usually, I (read)............... 2 newspapers, but not the same one every day. On Sundays, I (buy).................. four or five.

3. I can't (swim)................... , so I shouldn't (run)................. too far from the shore.

4. I haven't got a car at the moment, so I (go)............... to work on the bus this week. Usually I (drive)................. to work.

5. She is very interested in (read).............. books.

6. Please be quiet! I (try)........... to concentrate.

7. Look! it (snow)..............

8. The sun (rise)................ in the west.

9. You (go)................. to the party tonight?

10. Let's (go).................. to the zoo.

11. Hurry! The bus (come).................... I don't want to miss it.

12. You can borrow my umbrella. I (not/ need)................ it at the moment.

13. How about (go)......................... on foot?

14. He (want)................ (be)................... a doctor.

15. Why we (not, go)................... to the cinema?

Bài 6: Điền vào chỗ trống với from, on, up hoặc with:

1. Don't stay......... late.

2. I always come to class.......... time.

3. What's wrong................. you?

4. The traffic lights are changing............ green to red.

Bài 7: Tìm và sửa lỗi sai trong mỗi câu dưới đây:

1. There are four person in Mrs. Phong's family.

2. How much bottles of water do you have?

3. I am going to school every morning.

4. There is a museum on the right of my house.

5. How much money is the table?

6. She is going to travel to Thailands for a little days.

7. Which colour is it?

8. I like going on car.

9. Your health must be checked twice one year.

10. Who is taller in our class?

11. I need some water to drinking.

Bài 8: Hoàn thành các câu hỏi sau:

1............... do you go swimming? - Twice a week.

2................ students are there in your class? - Forty.

3................. rice do you want? - Two kilos

4............... are you going to stay with your aunt? - For 3 weeks.

5.............................. is she? - Thirteen years old.

6.................... is the river? - About 4,000 km.

7................. is the baby? - 60 centimeters.

Bài 9. Put DO or DOES into the following sentences to make questions

1. …………..……the students study hard every day?

2…………….…Mr. Brown go to his office every day?

3. ………………..you want cream and sugar in your coffee??

4. ……………..…the children go to bed very early?

5. ………………...that girl come from South Africa?

6. ………………you know that Italian student?

7. …………….. Miss Lan prefer coffee to tea?

8. ………………..your English lessons seem very difficult?

Bài 10.  Fill in the gaps with “yet, ago, ever, last night, for or since”

1. My father went to Italy five days ______.

2. He has known her _______ 2001.

3. Have you _________ seen an elephant?

4. She hasn’t finished her work ________.

5. He has lived in Madrid _______ ten years.

6. We went to bed at 11 o’clock ________.

Bài 11. Rewrite the following sentences without changing the meaning, using the word given

1. Sports and games are very important in children's lives.

Sports and games play___________________________________________

2. My father thinks Brazill has a football team better than any other football teams in
the world.

My father thinks Brazil has _______________________________________

3. New York is more exciting than any other cities in the world.

New York is __________________________________________________

4. Nha Trang attracts lots of tourists. It has clean and beautiful beaches.

Because ________________________________________________________

5. We will cycle to school every day. We will keep fitter.

If ..........................................................................................................

Bài 12. Put the verbs in brackets in the correct tense form.

1. My mother (cook) ___________ a meal now. She cooks every day.

2. It (rain) ___________ very much in the summer.

3. There (be) ___________ twenty classrooms in my school.

4. Lan (speak) __________ on the phone at the moment.

5. Every morning I (have) ___________ breakfast at 6.

6. John likes sports very much. He usually (go)_________ to the gym after school

7. Look! A man is running after the train. He (want) ___________to catch it.

8. My brother (watch) __________ TV in the living room at present. He always watches TV in his free time.

9. We can’t go out now. It (rain) __________.

10. There (be) __________ a sofa in front of the window.

11. Lan (not be) __________ in her room at the moment. She (work) __________ in the garden.

12. He (be) __________ tall and thin.

13. She (not go) __________ to the movie theater tomorrow evening. She (stay) __________ at home and watch TV.

14. How (she go) ____________________ to school every day? – She (go) __________ by bus.

15. Their house (have) __________ a beautiful yard.

16. They (go) __________ to bed at ten.

17. My mother (work) __________ in a bookstore.

18. My brother and I (do) __________ our homework every night.

19. He (play) __________ volleyball every afternoon.

20. They (be) __________ in the kitchen now.

ĐÁP ÁN

Bài 1: Chọn từ có phần gạch chân phát âm khác với các từ còn lại

1 - timetable; 2 - music; 3 - watch; 4 - after; 5 - ready;

Bài 2: Chọn một từ khác loại với những từ còn lại

1 - Activity; 2 - Teacher; 3 - Play; 4 - Jog; 5 - Arrive;

Bài 3: Điền a/ an /the hoặc bỏ trống nếu không cần thiết

1 - a - a; 2 - an; 3 - the; 4 - O; 5 - an;

6 - an; 7 - a; 8 - O; 9 - a; 10 - the;

Bài 4: Đọc đoạn văn,chọn đáp án thích hợp nhất bên dưới:

1 - B; 2 - A; 3 - C; 4 - D; 5 - D;

6 - C; 7 - C; 8 - D; 9 - A; 10 - C;

Bài 5: Chia động từ trong ngoặc ở thì phù hợp

1 - am writing - write; 2 - read - buy; 3 - swim - run; 4 - go - drive; 5 - reading;

6 - am trying; 7 - is snowing; 8 - rises; 9 - Are you going; 10 - go;

11 - is coming; 12 - don't need; 13 - going; 14 - wants to be; 15 - don't we go;

Bài 6: Điền vào chỗ trống với from, on, up hoặc with:

1 - up; 2 - on; 3 - with; 4 - from;

Bài 7: Tìm và sửa lỗi sai trong mỗi câu dưới đây:

1 - person thành people; 2 - much thành many; 3 - am going thành go;

4 - on thành to; 5 - bỏ money; 6 - little thành few; 7 - which thành what;

8 - on thành by; 9 - one thành a; 10 - taller thành the tallest;

Bài 8: Hoàn thành các câu hỏi sau:

1 - How often; 2 - How many; 3 - How much; 4 - How long;

5 - How old; 6 - How long; 7 - How tall

Bài 9. Put DO or DOES into the following sentences to make questions

1. ………Do…..……the students study hard every day?

2…………Does….…Mr. Brown go to his office every day?

3. ………Do………..you want cream and sugar in your coffee??

4. ………Do……..…the children go to bed very early?

5. …………Does……...that girl come from South Africa?

6. ………Do………you know that Italian student?

7. ………Does…….. Miss Lan prefer coffee to tea?

8. ………Do………..your English lessons seem very difficult?

Bài 10. Fill in the gaps with “yet, ago, ever, last night, for or since”

1. My father went to Italy five days ___ago___.

2. He has known her __since_____ 2001.

3. Have you _____ever____ seen an elephant?

4. She hasn’t finished her work ___yet_____.

5. He has lived in Madrid ____for___ ten years.

6. We went to bed at 11 o’clock ___last night_____.

Bài 11. Rewrite the following sentences without changing the meaning, using the word given

1.Sports and games play a very important part/ role in children's lives.

2.My father thinks Brazil has the best football team in the world.

3.New York is the most exciting city in the world.

4.Because Nha Trang has clean and beautiful beaches, it attracts lots of tourists.

5. If we cycle to school every day, we will keep fitter.

Bài 12. Put the verbs in brackets in the correct tense form.

1. My mother (cook) _____is cooking______ a meal now. She cooks every day.

2. It (rain) ______rains_____ very much in the summer.

3. There (be) ____are_______ twenty classrooms in my school.

4. Lan (speak) _____is speaking_____ on the phone at the moment.

5. Every morning I (have) _______have____ breakfast at 6.

6. John likes sports very much. He usually (go)____goes_____ to the gym after school

7. Look! A man is running after the train. He (want) ____wants_______to catch it.

8. My brother (watch) _____is watching_____ TV in the living room at present. He always watches TV in his free time.

9. We can’t go out now. It (rain) ___is raining_______.

10. There (be) ___is_______ a sofa in front of the window.

11. Lan (not be) _____isn't_____ in her room at the moment. She (work) ______is working____ in the garden.

12. He (be) __is________ tall and thin.

13. She (not go) _____doesn't go_____ to the movie theater tomorrow evening. She (stay) ____stays______ at home and watch TV.

14. How (she go) _________does she go___________ to school every day? – She (go) ______goes____ by bus.

15. Their house (have) _____has_____ a beautiful yard.

16. They (go) ___go_______ to bed at ten.

17. My mother (work) ____works______ in a bookstore.

18. My brother and I (do) _____do_____ our homework every night.

19. He (play) ____plays______ volleyball every afternoon.

20. They (be) ___are_______ in the kitchen now.

Download đề thi & đáp án tại: Ôn tập Ngữ pháp tiếng Anh lớp 6 mới học kì 1 đáp án. Mời bạn đọc tham khảo thêm nhiều tài liệu ôn tập Tiếng Anh 6 khác nhau như Để học tốt Tiếng Anh 6, Trắc nghiệm trực tuyến Tiếng Anh 6, Đề thi học kì 1 lớp 6, Đề thi học kì 2 lớp 6,.... được cập nhật liên tục trên VnDoc.com.

Bên cạnh việc tương tác với VnDoc qua fanpage VnDoc.com, mời bạn đọc tham gia nhóm học tập tiếng Anh lớp 6 cũng như tiếng Anh lớp 7 - 8 - 9 tại group trên facebook: Tiếng Anh THCS.

Đánh giá bài viết
53 43.615
0 Bình luận
Sắp xếp theo
Tiếng Anh phổ thông Xem thêm