Đề cương ôn hè môn tiếng Anh lớp 6 lên lớp 7 có đáp án

Tài liệu luyện hè môn Tiếng Anh 6 cả năm có đáp án gồm hai phần: lý thuyết và bài tập, giúp các bạn học sinh ôn tập và rèn luyện hiệu quả. Đề cương ôn tập hè tiếng Anh 6 lên 7 có đáp án là tài liệu hữu ích dành cho các em học sinh ôn tập lại kiến thức Từ vựng - Ngữ pháp tiếng Anh trong tâm lớp 6 ôn thi lên lớp 7 hiệu quả.

A. Lý thuyết ngữ pháp tiếng Anh trọng tâm lớp 6

1. The present simple tense - Thì hiện tại đơn lớp 6

* With "Tobe"

1.1 Affirmative form (Thể khẳng định)

I + am (I'm) Ex: I am a student

He/She/It/Lan + is ( He's) She is a teacher

You/We/They + are (you're)

1.2 Negative form (Thể phủ định)

S + be ( am/ is/ are) + not + ....

Ex: She isn't a Teacher.

1.3 Yes/ No questions:

Tobe (Am/ Is / Are) + S + ......? - Yes, S + Tobe / - No, S + tobe +not

Ex: Are you a student? - Yes, I am / No, I'm not

Is she a teacher? - Yes, she is / No, she isn't

1.4 Question words: ( what, who, where, when, which, how...)

is he / she / it / Lan ? - He / She is .....

Ex: Where is Lan?- She is in the yard

B. Bài tập ôn hè môn Tiếng Anh 6 mới lên 7 có đáp án

I. Odd one out

1. A. Aunt B. Uncle C. Friend D. Sister

2. A. Take B. Vacation C. Swim D. Bring

3. A. Summer B. Hotel C. Spring D. Winter

4. A. See B. Watch C. Look D. Know

5. A. Walk B. Citadel C. Beach D. Bay

6. A. Travel B. Minibus C. Walk D. Go

7. A. Sometimes B. Good C. Cold D. Tired

8. A. River B. Desert C. lake D. Sea

9. A. Buffalo B. Cow C. Chicken D. Egg

10. A. City B. Town C. Weather D. Capital

II. Choose the word that has the underlined part pronounced differently.

1. A. Tennis B. Soccer C. Tent D. Never

2. A. Fly B. Hungry C. Usually D. Early

3. A. Game B. Table C. Late D. Water

4. A. Photo B. Go C. Home D. Hot

5. A. Uncle B. Music C. Minibus D. Summer

6. A. Beach B. Season C. Weather D. Read

7. A. Flower B. Town C. Slow D. Now

8. A. Ride B. Discipline C. Drive D. Motorbike

9. A. Nose B. Color C. Mother D. Monday

III. Choose the word that has the stress differently

1. A. Mountain B. forest C. National D. Pagoda

2. A. Citadel B. Museum C. Badminton D. Chocolate

3. A. Usually B. Packet C. Collect D. Language

4. A. Animal B. Buffalo C. Tomorrow D. Beautiful

IV. Khoanh tròn lỗi sai trong những câu sau ở phần gạch dưới A, B, C hoặc D:

1. I has (A) breakfast at (B) 6:30 every day. I go (C) to school (D) at 7:30.

2. Nam don’t (A) like (B) milk. He likes (C) chocolate (D).

3. The book are (A) very good. She would like (B) to read (C) it (D) now.

4. What color (A) are (B) her hai (C)r? It is (D) red.

5. Is (A) there some (B) water (C) in the (D) bottle?

V. Make questions from the words underlined:

1. I’d like some rice and chicken for dinner.

2. A cake is 5,000 đ

3. I feel tired

4. I go fishing once a week

5. Yes. I often play badminton in the fall.

6. It’s warm in the spring.

7. They are playing table tennis at the moment

8. I play soccer

9. She does aerobics in her free time

10. He wants a kilo of rice

VI. Arrange the words into the sentence:

1. want / Tom / Mary / and / glasses / two / of / water.

2. children / for / her / oranges / and / some / apples / going / buy / to / is / Mrs Lan.

3. sister / my / going / is / to / live / country / the / in.

4. going / dinner / tonight / is / have / to/ where / Lan?

5. go / to / next / weekend / are / you / going / where?

6. the / spring / in / what / weather / is / like / the?

7. building / tallest / the / is / this / city / the / in / world.

8. Lan’s house / smaller / is / house / my / than.

9. she / never / with / camping / goes / her / friends.

10. often / she / go / does / how / cinema / to / the?

VII. Write the second sentence so that it has a similar to the first.

1. My hair is short and curly.

-->I have ___________________________

2. Shall we stay at home and play computer game tonight?

-->Let’s ____________________________

3. Let’s go to Ha Long Bay next summer vacation.

--> What about ___________________?

4. London is smaller than Tokyo.

--> Tokyo is ________________________

5. Where does she come from?

-->Where is _______________________?

6. What about taking some photos?

-->Why ____________________________?

7. What about going to Dam Sen park?

--> Let’s ____________________________

8. She plays badminton twice a week. -

-> How often______________________?

VIII. Viết thành câu hoàn chỉnh với từ gợi ý:

1. He/ like/ bottle/ cooking oil.

.............................................

2. Would/ like/ cup/tea?

.............................................

3. What/ you/ have/ lunch?

............................................

4. your/ favorite/ food? .

...........................................

5. She/ like/ hot/ weather.

.............................................

IX. Read the passage and choose the correct word marked A, B or C to fill in each blank.

Cities look fantastic ___(1)___night. In the evening, the sun goes ___(2)___. The sky gets ___(3)___and darker. Slowly the bright colours go, ___(4)___. Everything looks grey. Then the lights come on. The buildings look beautiful. Cities look ___(5)___at night.

1. A. at B. in C. on

2. A. up B. through C. down

3. A. brighter B. darker C. blacker

4. A. too B. to C. and

5. A. same B. different C. ugly

X. Choose the best answer a, b, c or d to complete the sentence.

1. Who wants to be a millionaire? is _________ at eight o’clock every Tuesday night.

a. in b. on c. at d. from

2. Could you turn _________ the volume please? I can’t hear that singer very well.

a. up b. down c. on d. off

3. I like watching the news _________ I want to know what is happening around the world

a. and b.so c. but d. because

4. It’s a fantastic _______. If you answer ten questions correctly, you can win a million pounds

a. fashion show b. talk show c. gameshow d. reality show

5. The film was _________. I felt asleep in the middle.

a. scary b. boring c. exciting d. entertaining

6. The story was very interesting _________ very sad.

a. and b. or c.so d. but

7. _________ does Sam watch the “Muppet Show”? - On every Sunday afternoon.

a. What b. When c. What time d. How often

8. Grandma never _________ any episodes of her favourite series.

a. misses b. watches c. forgets d. has

9. Game shows are _________ programmes. They can be both entertaining and educational.

a. much exciting b. more exciting c. most exciting d. the most exciting

10. _________ hours do you watch a day? - About two hours.

a. How long b. How many c. How much d. How often

XI. Give the correct form or tense of the verbs in brackets..

1. You ever (meet) __________ a famous singer?

2. Give old clothes to charity instead of (throw) ____________ them away.

3. Where you (go) _________last week?

4. If you (not like) _________ this one, I'll bring you another.

XII. Read the passages below and complete the sentence.

Sweden’s capital city is built on 14 islands and has a 700 year-old history. The oldest part of Stockholm is the Old Town. Here you can visit the Royal Palace, one of Europe’s largest and most dynamic palaces. There are about 3,000 people living in the Old Town today and it’s a place with café, restaurants, shops and museums, including The Nobel Museum. Stockholm is also the city where Nobel Prize, except for Nobel Peace Prize, is awarded each year. On the 10th, December, the day when Alfred Nobel died, the Nobel Prize winners receive their awards from

1. Sweden's capital city consists of ___________.

2. The __________part of Stockholm is the Old Town.

3. Royal Palace is one of Europe’s ___________ palaces.

4. The Old town has __________ people.

5. Alfred Nobel died on _________

XIII. Khoanh tròn vào câu trả lời đúng

1. We sometimes (read/ reads) books.

2. Emily (go/goes) to the art club.

3. It often (rain/ rains) on Sundays.

4. Pete and his sister (wash/ washes) the family car.

5. I always (hurry/ hurries) to the bus stop.

6. She (speak/ speaks) four languages.

7. Jane is a teacher. He (teach/ teaches) English.

8. Those shoes (cost/ costs) too much.

9. My sister (go/goes) to the library once a week.

10. We both (listen/ listens) to the radio in the morning.

ĐÁP ÁN:

I. Odd one out

1 - C; 2 - B; 3 - B; 4 - D; 5 - A;

6 - B; 7 - A; 8 - B; 9 - D; 10 - C;

II. Choose the word that has the underlined part pronounced differently.

1 - B; 2 - A; 3 - D; 4 - D; 5 - B:

6 - C; 7 - C; 8 - B; 9 - A;

III. Choose the word that has the stress differently

1 - C; 2 - B; 3 - C; 4 - C;

IV. Khoanh tròn lỗi sai trong những câu sau ở phần gạch dưới A, B, C hoặc D:

1 - A; 2 - A; 3 - A; 4 - B; 5 - B;

V. Make questions from the words underlined:

1 - What would you like for dinner?

2 - How much is a cake?

3 - How do you feel?

4 - How often do you go fishing?

5 - Do you often play badminton?

6 - What is the weather like in the spring?

7 - What are they doing at the moment?

8 - What do you play?

9 - What does she do in her free time?

10 - How much rice does he want?

VI. Arrange the words into the sentence:

1 - Tom and Mary want two glasses of water.

2 - Mrs Lan is going to buy some oranges and apples for her children.

3 - My sister is going to live in the country.

4 - Where is Lan going to have dinner tonight?

5 - Where are you going to go next weekend?

6 - What is the weather like in the spring?

7 - This city building is the tallest in the world.

8 - Lan's house is smaller than my house.

9 - She never goes camping with her friends.

10 - How often does she go to the cinema?

VII. Write the second sentence so that it has a similar to the first.

1 - I have short and curly hair.

2 - Let's stay at home and play computer game tonight.

3 - What about going to Ha Long bay next summer vacation?

4 - Tokyo is bigger than London.

5 - Where is her hometown?

6 - Why don't we take some photos?

7 - Let's go to Dam Sen park

8 - How often does she play badminton?

VIII. Viết thành câu hoàn chỉnh với từ gợi ý:

1 - He likes the bottle of cooking oil.

2 - Would you like a cup of tea?

3 - What do you have for lunch?

4 - What is your favorite food?

5 - She likes hot weather.

IX. Read the passage and choose the correct word marked A, B or C to fill in each blank.

1 - A; 2 - C; 3 - B; 4 - A; 5 - B;

X. Choose the best answer a, b, c or d to complete the sentence.

1 - b; 2 - a; 3 - d; 4 - c; 5 - b;

6 - d; 7 - b; 8 - a; 9 - d; 10 - b;

XI. Give the correct form or tense of the verbs in brackets..

1. Have You ever (meet) _____met_____ a famous singer?

2. Give old clothes to charity instead of (throw) ________throwing____ them away.

3. Where did you (go) ____go_____last week?

4. If you (not like) __don't like_______ this one, I'll bring you another.

XII. Read the passages below and complete the sentence.

1. Sweden's capital city consists of _____14 islands______.

2. The _____oldest_____part of Stockholm is the Old Town.

3. Royal Palace is one of Europe’s ______largest and most dynamic_____ palaces.

4. The Old town has ____3,000______ people.

5. Alfred Nobel died on ___10th, December______

XIII. Khoanh tròn vào câu trả lời đúng

1 - read; 2 - goes; 3 - rains; 4 - wash; 5 - hurry;

6 - speaks; 7 - teaches; 8 - cost; 9 - goes; 10 - listen;

Download đề thi & đáp án tại Đề Cương ôn hè môn Tiếng Anh lớp 6 lên lớp 7 có đáp án. Mời bạn đọc tham khảo thêm nhiều tài liệu ôn tập Tiếng Anh 6 cả năm khác như: Để học tốt Tiếng Anh 6, Trắc nghiệm trực tuyến Tiếng Anh 6, Đề thi học kì 1 lớp 6, Đề thi học kì 2 lớp 6,.... được cập nhật liên tục trên VnDoc.com.

Đánh giá bài viết
94 43.725
0 Bình luận
Sắp xếp theo
Tiếng Anh phổ thông Xem thêm