4 Đề thi thử vào lớp 10 môn tiếng Anh năm 2022

4 Đề thi tuyển sinh vào lớp 10 môn tiếng Anh vào lớp 10 có đáp án dưới đây nằm trong bộ Đề thi tiếng Anh vào 10 năm 2022 - 2023 do VnDoc.com sưu tầm và đăng tải. Đề thi tiếng Anh tuyển sinh lớp 10 được biên tập bám sát chương trình học tiếng Anh lớp 9 của bộ GD&ĐT giúp các em học sinh lớp 9 kiểm tra kiến thức trọng tâm hiệu quả.

Xem thêm: Bộ đề thi tuyển sinh lớp 10 môn Anh năm 2022 FULL

I. Đề thi tiếng Anh vào 10 có đáp án - Đề số 1

A. PHẦN TRẮC NGHIỆM:

Choose the word in each group that has the underlined part pronounced differently from the rest.

1. A. developedB. watchedC. postedD. walked
2. A. shirtsB. livesC. chairsD. ladies
3. A. uniformB. untilC. universityD. unique

Choose the word whose main stress position is placed differently from that of the others in each group.

4. A. personB. peopleC. pictureD.exchange
5. A. divideB. weatherC. permitD.enjoy

Choose the best word or phrases to complete the following sentences.

6. She hasn’t ever been late for school,...?

A. isn’t she

B. hasn’t she

C. has she

D. is she

7. I want everybody to listen....

A. care

B. careful

C. careless

D. carefully

8. Ha didn’t come to the party because she had to look... her younger brother.

A. at

B. for

C. forward

D. after

9. While I was working in the garden, my son... video games.

A. will play

B. plays

C. has played

D. was playing

10. If I were a bird, I... be a dove. What about you?

A. would

B. can

C. shall

D. may

11. I wish I... a famous writer.

A. am

B. be

C. were

D. have been

12. Ba enjoys... strange stamps.

A. collect

B. collecting

C. to collect

D. collected

13. Television has been very popular... 1950s.

A. since

B. in

C. for

D. during

14. “Must I take my umbrella?” – “No, you.... It’s not going to rain”.

A. mustn’t

B. needn’t

C. have to

D. don’t

15. Maryam and Lan.....pen pals for over three years.

A. have been

B. would have been

C. are

D. were

16. Nancy can’t go with us......she has to look after her little sister.

A. as for

B. so

C. despite

D. because

17. Mary: “You look great in this new dress!” – Daisy: “...”

A. With pleasure

B. Not at all

C. I’m glad you like it

D. Don’t say anything about it

18. Please don’t disturb if he ………………..busy.

A. was

B. will be

C. is

D. would be.

19. You and I are busy right now, ………………..?

A. aren't

B. aren't we

C. we aren't

D. aren't you

20. When I was younger, I ………………to smoke.

A. wasn't used

B. didn’t use

C. never use

D. not used

Choose the letter A, B, C or D on your answer sheet to show the underlined part that needs correcting.

21. We were siting quiet by the side of a lake when we had an unpleasant surprise.

A. siting

B. quiet

C. side

D. unpleasant

22. He wanted to know why were they late.

A. wanted

B. know

C. why

D. were they late

23. He is looking forward to visit his parents again.

A. again

B. is

C. to visit

D. forward

24. In my opinion, that girl is enough beautiful to be a movie star.

A. enough beautiful

B. In my opinion

C. to be

D. star.

25. I starts reading an interesting novel two weeks ago

A. starts

B. an

C. ago

D. novel

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.

Our family has got many books. All the …(26)… of our family buy books and read them. My mother says that books help us in self-education. In ancient times, books ……(27)…… written by hand. It was difficult to write a book …(28)…… a pen. Then printing came into our life. Printing played an important ……(29)…. in the development of literature and culture. Now there are a lot of books in the shops, there are many books in our flats. But it is difficult …(30)…… all books which we want to read. That’s why we get books in public libraries. There are some problems in our life and sometimes it is difficult to ……(31)… them. I think that books can help us. Last year

I read a very interesting book “ An American Tragedy” by Theodore Dreiser. This novel was …(32)…… at the beginning of the 20th century. The novel ……(33)……. The tragic fate of a boy and a girl, Clyde and Roberta ……(34)…… name. It is a sad story. This novel was written many years ago, but it is …(35)……… nowadays. Books must be our friends during our life.

26. A. membersB. partnersC. groupsD. relates
27. A. areB. wereC. haveD. had
28. A. inB. byC. withD. at
29. A. stepB. stageC. chainD. role
30. A. buyingB. to buyC. buyD. to be bought
31. A. dealB. imagineC. createD. solve
32. A. publishedB. presentedC. openedD. constructed
33. A. writesB. prescribesC. describesD. mentions
34. A. onB. byC. ofD. with
35. A. amazingB. favoriteC. popularD. worth

Read the following passage, then choose the correct answer to questions

The thing I liked most when I was small was the change of seasons. Spring, summer, autumn and winter – I could see them all come and go and each one was completely different. Now in the city, you can buy summer flowers in winter and eat the same vegetables all the year round.

Whereas, in the country, I could only eat things at certain times of the year, for example, strawberries in June and turnips in winter. I live my childhood with the seasons. We also made most of our food and would never eat frozen or tinned food. Everything was fresh, so it must be better than the type of food I am taking now in the city. City people may think people in the country miss a lot of things about modern life. In fact, in my opinion they miss a lot more than people in the country, they miss real life

36. What did the writer like most about living in the country?

A. Flowers in spring

B. Leaves in autumn

C. The wild animals and plants

D. the change of seasons

37. What does the word “them” in line two refer to?

A. Four seasons

B. Winter and autumn

C. Countryside people

D. Plants

38. In the countryside which season can we buy strawberries?

A. Spring

B. Summer

C. Autumn

D. Winter

39. Why did the writer never eat tinned food when living in the country?

A. Because it was frozen

B. Because it was contained

C. Because it was very fat

D. Because it wasn’t fresh

40. According to the passage, all the followings are true EXCEPT that …………….

A. there are four seasons in the country where the author used to live.

B. the author was born and raised on a farm.

C. people in the country eat the same type of food all the year round.

D. the author takes frozen and tinned food now.

B. PHẦN TỰ LUẬN:

I. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first one.

1 “I will go to Hue tomorrow”, he said.

He said that________________________________________________.

2. He has learnt English for two weeks.

He started ________________________________________________.

3. They have just sold that old house.

That old house____________________________________________.

4. Unless he takes these pills, he won’t be better.

If_____________________________________________________.

5. I'm sorry David cannot be in Hue for the festival.

I wish ___________________________________________________.

ĐÁP ÁN

A. PHẦN TRẮC NGHIỆM:

1 - C; 2 - A; 3 - B; 4 - D; 5 - B;

6 - C; 7 - D; 8 - D; 9 - D; 10 - A;

11 - C; 12 - B; 13 - A; 14 - B; 15 - A;

16 - D; 17 - C; 18 - C; 19 - B; 20 - B;

21 - B; 22 - D; 23 - C; 24 - A; 25 - A;

26 -A; 27 - B; 28 - B; 29 - D; 30 - B;

31 -D; 32 - A; 33 - C; 34 - B; 35 - C;

36 - D; 37 - A; 38 - B; 39 - D; 40 - C;

B. PHẦN TỰ LUẬN:

I. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first one.

1 - He said that he would go to Hue the following day.

2 - He started learning English two weeks ago.

3 - That old house has just been sold.

4 - If he takes these pills, he will be better.

5 - I wish David could be in Hue for the festival.

II. Đề thi vào lớp 10 môn Tiếng Anh có đáp án - Đề số 2

MULTPLE CHOICE

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions

1. A. books

B. dogs

C. cats

D. maps

2. A. promise

B. despite

C. advise

D. kite

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions

3. A. familiar

B. impatient

C. uncertain

D. arrogant

4. A. forgettable

B. philosophy

C. humanism

D. objectively

Mark the letter A, B, C or D to indicate the underlined parts that needs correction in each of the following questions

5. I want to live for hundred years.

A. want

B. to live

C. for

D. hundred

6. The little boys mother bought him a five-speeds racing bicycle for his birthday.

A. The

B. him

C. five-speeds

D. for

7. Pay attention of the traffic lights when you are travelling in the street.

A. Pay attention

B. of

C. when

D. are travelling

Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following questions

8. Do you know the man ____________ we met at the party last night?

A. whom

B. which

C. what

D. where

9. He’s not really interested in ____________ on the farm.

A. to work

B. work

C. worked

D. working

10. My sister studied hard, ___________ she completed her exam successfully.

A. although

B. but

C. because

D. so

11. Your sister works in a foreign company, ___________ she?

A. isn’t

B. didn’t

C. wasn’t

D. doesn’t

12. I often have breakfast ________ 6:00 __________ the morning.

A. in -at

B. at - in

C. on -to

D. at - on

13. We bought some ____________.

A. German lovely old glasses

B. old lovely German glasses

C. German old lovely glasses

D. lovely old German glasses

14. We __________ this computer for over ten years.

A. have used

B. were using

C. used

D. are using

15. He was born __________ 1987.

A. on

B. in

C. of

D. at

16. I suggest ___________ a picnic on the weekend.

A. to have

B. having

C. had

D. have

Mark the letter A, B, C or D ti indicate the word(s) CLOSET in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions

17. I didn’t think his comments were very appropriate at that time.

A. right

B. correct

C. exact

D. suitable

18. Have you found out how much all this is going to cost? Is it expensive?

A. got information about

B. found by chance

C. talked to someone about

D. met someone and asked

Mark the letter A, B, C or D ti indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions

19. Someone who can think fast and make decisions easily is said to be brilliant.

A. smart

B. cheerful

C. stupid

D. successful

20. When you play professional football, you lose the ability to play simply for fun.

A. watched only, not played well

B. played in a team, not individually

C. considered serious as a job

D. done for enjoyment, not as a job

Mark the letter A, B, C or D to indicate the most suitable response to complete each of the following exchanges

21. “What a lovely hat you have” - “Thanks. ______________”

A. I don’t care

B. I’m glad you like it

C. Certainly

D. That’s OK

22. “How would you like your tea?” - “ _________________”

A. Yes, please. Thanks

B. With milk, please

C. Thank you very much

D. It’s fantastic. Thank you.

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct word or phrase that best fits of each of the numbered blanks

The word jeans (23) __________ from a kind of material that was made in Europe. It is a strong material and it does not (24) __________ out easily. In the 1960s, many university and college (25) __________ wore jeans. Designers made different styles of jeans to match the 1960’s fashions; embroidered jeans, painted jeans and so on. In the 1970s more and more people started wearing jeans because they became (26) __________. In the 1980s jeans finally became (27) __________ fashion clothing when famous designers started (28) __________ their own styles of jeans, with their own labels on them. Sales of jeans always go up and up because jeans have never been out of fashion.

23. A. gets

B. goes

C. arrives

D. comes

24. A. go

B. wear

C. call

D. come

25. A. teenagers

B. pupils

C. students

D. youngster

26. A. higher

B. costlier

C. longer

D. cheaper

27. A. low

B. high

C. up

D. old

28. A. doing

B. getting

C. making

D. buying

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the question

Along with jogging and swimming, cycling is one of the best all-round forms of exercise. It can help to increase your strength and energy, giving you more efficient muscles and a stronger heart. But increasing your strength is not the only advantage of cycling. Because you’re not carrying the weight of your body on your feet, it’s a good form of exercise for people with painful feet or backs. However, with all forms of exercise it’s important to start slowly and build up gently. Doing too much too quickly can damage muscles that aren’t used to working. If you have any doubts about taking up cycling for health reasons, talk to your doctor and ask for his/her advice.

Ideally you should be cycling at least two or three times a week. For the exercise to be doing you good, you should get a little out of breath. Don’t worry that if you begin to lose your breath, it could be dangerous and there must be something wrong with your heart. This is simply not true; shortness of breath shows that the exercise is having the right effect. However, if you find you are in pain then you should stop and take a rest.

29. People with back problems might go cycling because__________.

A. it enables them to carry the weight of their body on their feet

B. it does not make them carry the weight of their body on their feet

C. it helps to make their backs become stronger

D. it helps them to relieve their backache

30. All forms of exercise must be started__________.

A. gradually

B. quickly

C. strenuously

D. violently

31. According to the writer, it is best to go cycling__________.

A. once a week

B. at least two or three times a week

C. at least two or three times a day

D. every day

32. You should not worry about the shortness of breath because__________.

A. it shows that there is something wrong with your heart

B. it shows that you should stop and take a rest

C. it is a sign of exercise having the right effect

D. it is a sign of your getting rid of your heart problem

33. Which of the following is NOT included in the advantages of cycling?

A. Giving you a stronger heart

B. Increasing you strength and energy

C. Giving you better muscles

D. Making you look younger

WRITING

Finish the second sentence so that it has similar meaning to the first one, beginning with the given words

34. Have they ever been to the Philippines?

They _____________________________________________

35. “We are learning English at this moment” Nam said

Nam said __________________________________________

36. We must answer this letter immediately

This letter _________________________________________

37. I don’t have a bicycle.

I wish ____________________________________________

Reorder these words to have correct sentences

38. will/ the/ in Hung/ be/ a/ famous/ teacher/ future/./

________________________________________________

39. of/ the/ she/ best/ fact/ In/ salary/ low,/ spite/ that/ her/ try/ her/ hard./ will/ work/ to/

________________________________________________

40. she/ cook/ sister/ to/ Your/ how/ does/ know/ doesn’t/ ,/ ?/

________________________________________________

-The end-

ĐÁP ÁN

MULTPLE CHOICE

1. B

2. A

3. D

4. C

5. D

6. C

7. B

8. A

9. D

10. D

11. D

12. B

13. D

14. A

15. B

16. B

17. D

18. A

19. C

20. D

21. B

22. B

23. D

24. B

25. C

26. D

27. B

28. C

29. B

30. A

31. B

32. C

33. D

WRITING

Finish the second sentence so that it has similar meaning to the first one, beginning with the given words

34. They have ever been to the Philippines, haven’t they?

35. Nam said (that) they were learning English at that moment

36. This letter must be answered immediately (by us)

37. I wish I had a bicycle

Reorder these words to have correct sentences

38. Hung will be a famous teacher in the future

39. In spite of the fact that her salary is low, she will try her best to work hard.

40. Your sister doesn’t know how to cook, does she?

III. Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn Anh có đáp án - Đề số 3

Mark the letter A, B, c or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions

1. A. certain B. maintain C. mainly D. mermaid

2. A. charity B. checkup C. chimpanzee D. character

Mark the letter A, B, c or D to indicate the correct answer to each of the following questions.

3. A. promote B. confuse C. rescue D. compose

4. A. average B. instruction C. dominant D. decorate

Mark the letter A, B, Cor D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

5. They_____ supper when the telephone rang.

A. had B. have had

C. were having D. have been having

6. You all know that you_____ leave the room before the end of the test

A. don’t have to B. haven’t to C. needn’t D. mustn’t

7. ______, we would go swimming

A. If today is Sunday B. If today were Sunday

C. Unless to day was Sunday D. Unless today would be Sunday

8. Workers who do not obey the safety regulations will be_____

A. refused B. disagreed C. disapproved D. dismissed

9. The teacher didn’t seem to be happy about our tasks,_______?

A. didn’t they B. did they C. didn’t he D. did he

10. Have you ever considered_____to another school?

A. moving B. to move

C. to have moved D. having been moving

11 .The government has decided to send more_____ to the central provinces.

A. charity B. aid C. collections D. donations

12. With more women going out to work, men will no longer be the_____ figures in the family.

A. central B. middle C. dominant D. dramatic

13. The film gives us_____ insight into life in the Amazon jungles. - It's worth seeing.

A. valuable B. valueless C. value D. evaluate

14. There were two small rooms in the beach house, _____.

A. the smaller of which served as a kitchen

B. the smaller of them was served as a kitchen

C. the smallest of which served as a kitchen

D. smallest of that was served as a kitchen

Mark the letter A, B, Cor D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

15. Brown's new garage was not wide enough for the camper van to fit in.

A. old enough B. so big C. very long D. toonarrow

16. We got to the beach after 2 hours traveling by bus.

A. left B. reached C. welcomed D. swam

Mark the letter A, B, Cor D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

17. Jane says she is going to get married with a wealthy

A. famous B. poor C. mean D. positive

18. Human beings have launched many man-made satellites into outer space.

A. special B. enormous C. natural D. expensive

Mark the letter A, B, Cor D to indicate the option that best completes each of the following exchanges.

19. - "How do you do?"

“_____”

A. I'm fine. Thank you. B. Happy to see you here.

C. Not too bad. And you? D. How do you do?

20. - "What's on the television tonight?

“_____”

A. A football match after the news B. At half past nine

C. The film is good I will go to the cinema

Read the following passage and mark the letter A, B, Cor D to indicate the correct answer to each of the questions from 21 to 25.

Every year several thousand people died in the car accidents in Great Britain. And between one and two hundred thousand people are hurt.

There are rules to make the roads safe, but people do not always obey the rules. They are careless. If everybody obeys the rules, the road will be much safer. How can we make the roads safer?

Remember this rule. In Great Britain, traffic keeps to the left. Cars, buses and bikes must all keep to the left side of the road. In most other countries, traffic keeps to the right.

Before crossing the road, stop and look both ways. Look right and left. Then, if you are sure that the road is clear, it is safe to cross the road. If you see small children or very old people, help them to cross the road. We must teach our children to cross the road safely. We must always give them a good example. Small children must not play in the street.

21. If we want to make the roads safer, _____.

A. everybody must be careful and obey the traffic rules

B. traffic should keep to the right

C. we should not cross the road too often

D. all the roads must be clear

22. If you ride a bike in Great Britain, you must ride_____.

A. on the right side of the road

B.on the left side of the road

C. in the middle of the road

D. behind the buses

23. Which of the following is NOT true, according to the passage?

A. Few people die in the traffic accidents in Great Britain.

B. In our country traffic keeps to the right.

C. Cars kill many people every year.

D. Streets are not safe places for playing.

24. What does it mean by "The road is clear."?

A. The road is not noisy.

B. The road is very clean.

C. There is no car or bus running.

D. You can see clearly on the road.

25. The safe way to cross the road is to_____.

A. look right only

B. look left, and look ahead

C. run cross the road without looking

D. look both ways, right and left

Read the following passage and mark the letter A, B,CorD to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 26 to 30.

Coronavirus germs live in people's throats and mouths. When someone who has the coronavirus coughs or sneezes or breathes out, the germs come (26)______their mouth in tiny drops of water.

Though you can't see the germs, you can sometimes see these tiny drops. In cold weather, they make a cloud of steam! So if someone else (27)______ breathes in the air with the coronavirus germs in it, they would probably get the illness.

It's easy to get the coronavirus germs from inside your body on your hands (28)______you touch your nose or your mouth. If the person with the coronavirus germs on their hands uses a door, the invisible germs can live on the handle for hours. When someone else opens the door, they (29)______the germs on their hands too. And if they touch their nose or mouth, the germs can get into their body.

So you (30)______also catch the coronavirus by touching things that someone with the virus has already touched.

26. A. into B. out of C. to D. because of

27. A. accidentally B. generally C. decisively D. usually

28. A. what B. when C. which D. unless

29. A. make B. bring C. get D. search

30. A. should B. need C. must D. can

Mark the letter A, B, c or D to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

31. My brother now speaks English and French more fluent than he did last year.

A. speaks B. and C. more fluent D. did

32. Are you sure that Neil Armstrong was the first person setting foot on the moon?

A. sure B. was C. setting D. on the

33. In some countries, it has against the law to ride a motorcycle without a helmet.

A. has B. the law C. to ride D. without

34. Paris has been well-known about its famous monuments, beautiful music, and wonderfull restaurants for over one hundred years.

A. about B. beautiful C. wonderful D. over

35. The nitrogen makes up over 78 percent of the Earth's atmosphere, the gaseous mass surrounding the planet.

A. The nitrogen B. over C. percent of D. surrounding

Mark the letter A, B, c or D to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.

31. If I was in your shoe, I would let him go.

A. My suggestion is that you let him go.

B. My advice is that you wear your shoes and let him go.

C. I would like to be in your shoe so you could let him go.

D. I was wearing your shoes and would like to let him go.

37. I haven't seen my aunt since the Covid-19 began in 2019.

A. I last saw my aunt before the beginning of the Covid-19.

B. My aunt left the country after the Covid-19 so didn't see her.

C. I haven't seen my aunt for so many years because of the Covid-19.

D. My aunt didn't come back until the start of the Covid-19 in 2019.

38. We must take care of all living species on Earth.

A. All living species on Earth are taken care of by US.

B. All living species on Earth must be taken care of by US.

C. All living species on Earth had been taken care of by US.

D. All living species on Earth will be taken care of by US.

39. Many people came to the meeting. Some were half an hour late.

A. Many people came to the meeting, some of who were half an hour late.

B. Many people came to the meeting, some of whom were half an hour late.

C. Many people came to the meeting, but some of them were half an hour late.

D. Many people who came to the meeting some of them were half an hour late.

40. "Be careful when you cross the road, won't you?"

A. He says I will be careful when I cross the road.

B. He asked me if I would be careful when I crossed the road.

C. He told me to cross the road only when I was careful.

D. He warned me to be careful when I crossed the road.

ĐÁP ÁN

Mark the letter A, B, c or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions

1 - A; 2 - D;

Mark the letter A, B, c or D to indicate the correct answer to each of the following questions.

3 - C; 4 - B;

Mark the letter A, B, Cor D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

5 - C; 6 - D; 7 - B; 8 - D; 9 - B;

10 - A; 11 - B; 12 - A; 13 - C; 14 - B;

Mark the letter A, B, Cor D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

15 - D; 16 - B;

Mark the letter A, B, Cor D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

17 - B; 18 - C;

Mark the letter A, B, Cor D to indicate the option that best completes each of the following exchanges.

19 - A; 20 - A;

Read the following passage and mark the letter A, B, Cor D to indicate the correct answer to each of the questions from 21 to 25.

21 - D; 22 - B; 23 - A; 24 - D; 25 - D;

Read the following passage and mark the letter A, B,C or D to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 26 to 30.

26 - B; 27 - A; 28 -C; 29 - B; 30 - D;

Mark the letter A, B, c or D to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

31 - C; 32 - C; 33 - C; 34 - A; 35 - D;

Mark the letter A, B, c or D to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.

36 - A; 37 - A; 38 - B; 39 - B; 40 -D;

IV. Đề thi tiếng Anh vào 10 có đáp án - Đề số 4

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

1. A. helpline B. empathise C. embarrassed D. depressed

2. A. tense B. decision C. skill D. house-keeping

Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct response to each of the following exchanges.

3. - “Can I join your volunteer group this summer?”

- “___________”

A. Yes, of course. B. No, not at all. C. No. I think so. D. Yes, you are.

4. - “Do you mind if I have a look at your project on community development?”

- “___________”

A. No, not at all. B. Yes, it’s a good project.

C. Yes, you’re welcome. D. As quickly as possible.

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.

CULTURE SHOCK

Many people dream of living in a foreign country. It can be an amazing experience for those (5)_________ are willing to settle down in a new place. (6)_________, there’s one potential problem you should be aware of: culture shock. Culture shock is the feeling we - get from living in a place that is so different to where we grew up that we are not sure (7)_________ to deal with it. Societies are (8) _________ in many different ways. Customs and traditions can be very different and that can sometimes make it difficult to get on with local people who might not approve of things you do and might object to things you say. You might be banned from doing things in another country that are perfectly legal in your own. For example, in Singapore people can be forced to (9)_________ a large fine just for dropping rubbish. Eventually, though, most people who live abroad fall in love with their adopted country and learn to accept its differences.

5. A. who B. which C. what D. whose

6. A. Therefore B. However C. Although D. Moreover

7. A. what B. when C. how D. why

8. A. organize B. organizing C. organization D. organized

9. A. spend B. waste C. pay D. borrow

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

10. Mary is planning to tie the knot with her German boyfriend next June.

A. get married B. say goodbye C. get together D. fall in love

11. In sonic Asian countries like Vietnam or China, money is given to the newly-married couple as a wedding present.

A. gift B. donation C. souvenir D. contribution

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

12. A. suppose B. attract C. polite D. signal

13. A. candidate B. experience C. company D. interview

Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following question.

14. They make sure that the rooms in that resort in Phu Quoc Island are _________, even the big ones.

A. affordable B. responsible C. active D. biological

15. He’ll be very upset if his employer _________ his offer.

A. pulls down B. finds out C. turns off D. turns down

16. Singapore is the first on the list of the most _________cities in Southeast Asia.

A. solvable B. liveable C. supportive D. diverse

17. San Francisco is one of the most _________ cities in the United States with the city centre and-several suburbs around.

A. dweller B. foreigner C. citizen D. cosmopolitan

18. It’s time to say goodbye, but I’m _________ meeting you all again soon.

A. looking forward to B. getting on with

C. keep up with D. put up with

19. Built in the 1680s, the four-kilometer Freedom Trail is the oldest structure in _________ Boston.

A. downtrend B. downturn C. downtown D. downward

20. _________ you study for these exams, _________ you will do.

A. The harder / the better B. The more / the much

C. The hardest / the best D. The more hard / the more good

21. _________ bad traffic, we arrived on time.

A. Because B. Although C. Despite D. However

22. The Simpson Desert was named _________ the President of the South Australian Branch of the-Royal Geographical Society of Australia.

A. after B. as C. to D. for

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

23. Fresh water is very important to life because no one can live without it. Yet it is one of the limited-and most endangered natural resources on our planet.

A. Clean B. Drinkable C. Polluted D. Running

24. One way to protect our environment from pollution is to reduce wasteful consumption.

A. costly B. excessive C. safe D. economical

Mark the letter A, B, C or D to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

25. As soon (A) as I know, Nga Son mats village has (B) existed for (C) more than 150 years with many ups and downs.

26. Tho Ha village gate has nice, large and antique architecture (A) making (B) by skillful hands of (C) the village’s craftsmen (D).

27. We (A) shouldn’t build (B) cable car system of (C) Son Doong Cave (D).

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.

You can do a few things to make homework less stressful. First, be sure you understand the assignment. Write it down in your notebook or day planner if you need to, and don’t be afraid to ask questions about what is expected. It is much easier to take a minute to ask the teacher during or after class than to struggle to remember later that night! If you want, you can also ask how long the particular homework assignment should take to complete so you can plan your time.

Second, use any extra time you have in school to work on your homework. Many schools have libraries that are specifically designed to allow students to study or get homework done. The more work you can get done in school, the less you will have to do that night.

Third, pace yourself. If you don’t finish your homework during school, think about how much you have left and what else is going on that day, and then plan your time. Most middle students should have between 1 and 3 hours of homework a night. If it is a heavy homework day, you will need to devote more time to homework.

No one is expected to understand everything, and maybe you need some help. The first place to turn for help is your teacher. But what if you don’t feel comfortable with your teacher? If you are in a big enough school, there may be other teachers who teach the same subject. Speak to other teachers directly and you may be in luck. Sometimes it just helps to have someone explain something in a different way. Moreover, you might also be able to get some help from another student. If there is someone you like who is a good student, think about asking that person if you can study together.

28. The most important thing that you should do when you get your assignment may be ________.

A. to know when you hand it in

B. to understand it and its requirements

C. to know how long it takes to complete it

D. to remember it in order to plan the time

29. If you have any free time left at school, you should ________.

A. use it to do your homework in the library

B. spend time with your friends

C. use it to understand the assignment

D. use it to make your day planner

30. When students need some help, they should________.

A. never ask other teachers for help

B. always turn to their own teachers for help

C. ask any good students at the subject in your school

D. go to their teachers or other teachers teaching the same subject

31. The main idea of the first three paragraphs is ________.

A. to get help when you need it

B. to do homework immediately

C. to create a homework plan

D. to ask your teachers for more explanation

32. According to the passage, all of the following are correct EXCEPT that ________.

A. it takes a student more than three hours a night if there is much homework

B. it is good to have the explanation in a different way

C. you only do your homework at home between 1 and 3 hours a night

D. it is very useful to take a minute to ask the teacher during or after class

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.

33. Not having heard that his flight was boarding, he missed the plane.

A. Had he heard that his flight was boarding, he would have missed the plane.

B. Provided that he had heard his flight was boarding, he wouldn’t have missed the plane.

C. Unless he heard that his flight was boarding, he didn’t miss the plane.

D. But for hearing that his flight was boarding, he missed the plane.

34. Although he was very tired, he agreed to help me with my homework.

A. Tired as he was, he agreed to help me with my homework.

B. Despite being very tired, he agreed to help me with my homework

C. Tired though he was, but he agreed to help me with my homework.

D. As tired as was he, he agreed to help me with my homework.

35. I’ve never eaten this food before.

A. It’s the first time I’ve eaten this food.

B. It’s the tastiest food I’ve eaten.

C. I’ve never eaten such a good food before.

D. The food is so good that I’ve never eaten before.

36. Both of the escalators were out of order.

A. Either of the escalators was not in right order.

B. The order of the two escalators was wrong.

C. Neither of the escalators was working.

D. Neither of the escalators was in order.

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions.

37. John Quincy Adams was born on July 11,1767. He was the sixth president of the United States

A. John Quincy Adams who was the sixth president of the United States was born on July 11,1767.

B. John Quincy Adams, was born on July 11, 1767, sixth president of the United States.

C. John Quincy Adams, the sixth president of the United States, was born in July 11, 1767.

D. John Quincy Adams, the sixth president of the United States, was born on July 11, 1767.

38. Karen is a good pianist. I’m surprised she didn’t go into music professionally.

A. Karen is such a good pianist that I’m surprised she go into music professionally.

B. Karen is a such good pianist that I’m surprised she didn’t go into music professionally.

C. Karen is such a good pianist that I’m surprised she didn’t go into music professionally.

D. Karen is so a good pianist that I’m surprised she didn’t go into music professionally.

39. His leg was broken. He still managed to get on the bus.

A. Although his leg was broken, he managed to get on the bus.

B. Despite his leg was broken, he managed to get on the bus.

C. In spite of his leg was broken, he managed to get on the bus.

D. His leg was broken so he managed to get on the bus.

40. Graham Bell was a great scientist. He invented the telephone.

A. Graham Bell was a great scientist whom invented the telephone.

B. Graham Bell was a great scientist which invented the telephone

C. Graham Bell was a great scientist who invented the telephone.

D. Graham Bell was a great scientist, who invented the telephone.

ĐÁP ÁN

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

1. C; 2. B

Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct response to each of the following exchanges.

3. A; 4. A

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.

5. A; 6. B; 7. C; 8. D; 9. C

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

10. A; 11. A

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

12. D; 13. B

Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following question.

14. A; 15. D; 16. B; 17. D; 18. A; 19. C; 20. A; 21. C; 22. A;

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

23. C; 24. D

Mark the letter A, B, C or D to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

25. A; 26. B; 27. C;

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.

28. B; 29. A; 30. D; 31. C; 32. C;

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.

33. B; 34. B; 35. A; 36. C;

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions.

37. D; 38. C; 39. A; 40. C;

Download đề thi & đáp án tại: Đề luyện thi vào lớp 10 môn tiếng Anh không chuyên. Mời bạn đọc tham khảo thêm nhiều tài liệu ôn thi vào lớp 10 năm 2022 các môn học khác như: ôn thi vào lớp 10 môn Toán, ôn thi vào lớp 10 môn Văn, ... được cập nhật liên tục trên VnDoc.com.

Mời bạn đọc tham gia nhóm Facebook: Tài liệu học tập lớp 10 để tham khảo thêm nhiều tài liệu hữu ích, chuẩn bị tốt cho năm học 2022 - 2023 lớp 10 các môn khác nhau hiệu quả.

Đánh giá bài viết
8 52.721
Sắp xếp theo
    Thi vào lớp 10 môn tiếng Anh Xem thêm