Giao diện mới của VnDoc Pro: Dễ sử dụng hơn - chỉ tập trung vào lớp bạn quan tâm. Vui lòng chọn lớp mà bạn quan tâm: Lưu và trải nghiệm

Ôn tập tiếng Anh lớp 9 Unit 12 My future career

Bài tập Unit 12 lớp 9 My Future Career có đáp án

Bài tập Tiếng Anh lớp 9 Unit 12 My future career có đáp án dưới đây nằm trong bộ đề ôn tập Tiếng Anh lớp 9 theo từng Unit năm 2022 - 2023 do VnDoc.com sưu tầm và đăng tải. Đề luyện tập Tiếng Anh gồm nhiều dạng bài tập Tiếng Anh khác nhau giúp học sinh lớp 9 nắm chắc kiến thức trọng tâm Unit 12 hiệu quả.

LANGUAGE FOCUS

Topic:

My future career

Phonetics:

High tones

Grammar:

– Review: In spite of/Despite

– Verbs + to-infinitive/ Verbs + -ing

Vocabulary:

Jobs, careers, and factors affecting career choice

Skills:

– Reading about choosing a career

– Talking and writing about a person’s likes/dislikes, personality traits and abilities for a certain job

– Listening about choosing future jobs and reasons for the choices

PRACTICE

I. Choose a word in each line that has different stress pattern.

1. A. Career

B. service

C. leisure

D. colleague

2. A. Dynamic

B. consider

C. management

D. injection

3. A. Vocational

B. architecture

C. development

D. compulsory

4. A. Economical

B. administrator

C. educational

D. opportunity

5. A. Practical

B. flexitime

C. meaningful

D. researcher

Xem đáp án
1. A 2. C 3. B 4. B 5. D

II. Choose the correct answer A, B, C or D

1. I am trying _____________ money to pay for a trip with my best friends in the next summer holiday.

A. save

B. to save

C. to be saved

D. saving

2. If you burn the ____________ oil night after night, you’ll probably become ill.

A. morning

B. afternoon

C. evening

D. midnight

3. What kind of career ____________ do you think is most suitable for you when you’ve just graduated from college?

A. way

B. ladder

C. path

D. break

4. I hope they take her age into __________ when they judge her work.

A. account

B. note

C. thinking

D. attention

5. You can make __________ by starting up your own business.

A. a difference

B. a fuss

C. headway

D. a bundle

Xem đáp án

1. B

2. C

3. C

4. A

5. D

III. Give the correct form of the word in CAPITALS to complete each of the following sentences.

1. Stephen Hawking is one of the greatest ________ of all time. His study on the Big Bang is famous all over the world.(PHYSICS)

2. You will never get a good job if you don’t have any_______ (QUALIFY)

3. Recent advances in________ science mean that many fatal diseases can now be cured.(MEDICINE)

4. Although many people have some interest in history, few of them decide to become _________ . (HISTORY)

5. My parents have _________ me to focus on social sciences and humanities. (COURAGE)

6. The number of ________ in the company has trebled over the past decade. (EMPLOY)

7. His explanation about why he became a biologist did not satisfy my_________ at all.(CURIOUS)

8. My sister is _________ and she wants to become a fashion designer. (ART)

9. The possible career paths in education can be to become teachers, education _________ or curriculum developers. (ADMINSTER)

10. You should choose a job that is based on your _________and your likes. (ABLE)

Xem đáp án

1. Stephen Hawking is one of the greatest ____physicists____ of all time. His study on the Big Bang is famous all over the world.(PHYSICS)

2. You will never get a good job if you don’t have any___qualifications____ (QUALIFY)

3. Recent advances in____medical____ science mean that many fatal diseases can now be cured.(MEDICINE)

4. Although many people have some interest in history, few of them decide to become _____historians____ . (HISTORY)

5. My parents have ____encouraged_____ me to focus on social sciences and humanities. (COURAGE)

6. The number of ____employees____ in the company has trebled over the past decade. (EMPLOY)

7. His explanation about why he became a biologist did not satisfy my___curiosity______ at all.(CURIOUS)

8. My sister is ______artistic___ and she wants to become a fashion designer. (ART)

9. The possible career paths in education can be to become teachers, education ____administrators_____ or curriculum developers. (ADMINSTER)

10. You should choose a job that is based on your ____abilities_____and your likes. (ABLE)

IV. Join each pair of sentences into one, beginning with the words provided.

1. Quang would like more holidays. He doesn’t mind going to school.

Despite _______________________________________________

2. The work was hard and the wages were low. He decided to take the job.

In spite _______________________________________________

3. She is the boss. She works as hard as her employees.

Despite ________________________________________________

4. He has health problems. He is always smiling.

In spite ________________________________________________

5. I got good marks. The exam was difficult.

Despite________________________________________________

6. Nga went to school. She was ill.

In spite ______________________________________________________

7. We couldn’t win the match. We played well.

Despite_________________________________________________

8. It rained a lot. We enjoyed our holiday.

In spite_________________________________________________

9. He was injured. He managed to finish the race.

Despite _________________________________________________

10. He didn’t get the job. He had all the necessary qualifications.

In spite _________________________________________________

Xem đáp án

1. Despite not minding going to school, Quang would like more holidays.

2. In spite of the hard work and low wages, he decided to take the job.

3. Despite being the boss, she works as hard as her employees.

4. In spite of having health problems, he is always smiling.

5. Despite the difficult exam, I got good marks.

6. In spite of being ill/ her illness, Nga went to school.

7. Despite playing well/ having played well, we couldn’t win the match.

8. In spite of the rain, we enjoyed our holiday.

9. Despite being injured/ his injuries, he managed to finish the race.

10. In spite of having all the necessary qualifications, he didn’t get the job.

V. Complete the sentences using the correct form (ing-form or to-infinitive of the

verb in brackets).

1. Reliable friends are always there for you. They never fail (help)_________ you.

2. Why don’t you stop (work) ________ and take a rest?

3. I was a bit lazy this time, but I promise (study) _________ harder next time.

4. If you want a quiet holiday, you should avoid (go) _________ to the coast in summer.

5. When we told him the plan, he agreed (join) _________ our team.

6. John missed (have)_________ dinner with his old schoolmates.

7. This is a very badly organized project. I will never consider (take) ________ part in it.

8. I can’t stand my boss. I have decided (look) ___________ for another job.

9. He only wants privacy. He can’t understand people (ask) _________ him personal questions.

10. Do you ever regret (not study)___________ at university, Peter?

Xem đáp án

1. To help 2. Working 3. To study 4. Going 5. To join

6. Having 7. Taking 8. To look 9. Asking 10. Not studying

VI. Read the following passage and choose the best option for each numbered blank.

The nature of work is changing. You will probably change jobs numerous times over your lifetime. The idea of a ‘job for life’ doesn’t (1) ______ any more. Your career may involve a range of different jobs. New technology also means that there are new occupations today that didn’t exist ten years ago. Many of these occupations (2) ____ working with computer-based systems, procedures, machinery and the Internet. Many of the occupations of the future will mean being self-employed or (3) in small business.

The changing nature of work will provide many opportunities for those (4) ____are prepared for them. This will mean being able to identify opportunities, tackle problems, take initiative, persevere, be flexible and work in teams. It will mean developing the right ‘enterprise skills’ (5) ______ the future.

However, choosing a career path is not always easy. For most people there is not one (6) _____ occupation, but several occupations they could do and enjoy. Different occupations will suit you at different times. Your career is your whole working life, which can be made up of a wide range of occupations and involve many (7) _____ in direction.

It is important that you take informed choices. It is wise to base your career decisions on a good (8)__________of yourself, as well as a thorough knowledge of the occupations and courses open to you.

It takes time to think about yourself to decide what sort of (9) ______ you want, to talk to people and to explore occupations. If you want to find work that is satisfying, (10) ______ , there are no shortcuts – and without this knowledge, you may be tempted to react to whatever luck brings your way.

1. A. create

B. exist

C. open

D. offer

2. A. involve

B. satisfy

C. apply

D. discuss

3. A. searching

B. designing

C. suffering

D. working

4. A. whom

B. which

C. who

D. whose

5. A. of

B. at

C. in

D. for

6. A. true

B. right

C. soft

D. large

7. A. opportunities

B. ideas

C. changes

D. sectors

8. A. understanding

B. qualification

C. interest

D. profession

9. A. fashion

B. approach

C. lifestyle

D. viewpoint

10. A. however

B. despite

C. furthermore

D. although

Xem đáp án

1. B 2. A 3. D 4. C 5. D

6. B 7. C 8. A 9. C 10.A

VII. Read the following passage and choose the best answer for each question.

It is sometimes very difficult to decide which career to choose when you leave school. British students are helped by careers teachers, who inform them about different careers, the qualifications needed and try to help them make up their minds. Mr Hemmings, a careers teacher as well as a History teacher, talks about his experience.

‘I’ve been a careers teacher for around five years and, on the whole, I’ve found it a rewarding experience. Our students have careers lessons once a week for the fourth and the fifth years (15 and 16 years old). My task consists of explaining as accurately as possible the qualifications required for each job, as well as the type of work and personal skills involved.

Advising teenagers can be rather difficult – some youngsters have no idea at all of what they want to do, or of what the real world outside school really is. They come to me and say ‘I don’t like routine nine-to-five jobs… I’d like something exciting that pays well…’ What can I say? That we’re running out of exciting jobs? But they usually end up facing reality and come down to their senses after a while…

Anyway here in school we only give them a piece of advice according to what we know about their favourite and weakest subjects, pastimes and personality. But if you ask me, things are happening so quickly around here, with our economy in the dumps that sometimes you just don’t know what to say. A few days ago I asked a fifteen- year-old boy what job he had in mind and he replied ‘I haven’t any plans… You see, Sir, I don’t know what new jobs will replace today’s’. What could I say?

1. What do careers teachers in Britain help students?

A. Inform them about different careers

B. Tell them the qualifications needed for careers

C. Help them make up their minds

D. All of the above

2. How has Mr Hemmings found his job as a careers teacher?

A. An easy job B. a rewarding experience

C. A stressful job D. a challenging experience

3. How often do British students have careers lessons?

A. Once a week B. twice a week

C. Once a fortnight D. twice a month

4. Why is it difficult to advise teenagers?

A. Teenagers have no idea of what exciting jobs are.

B. Many youngsters never go outside of their houses.

C. Some of them don’t know what careers they want.

D. Many teenagers only like doing jobs that pay well.

5. Why hasn’t the student got any plans about his future job?

A. There will be many new jobs in the future.

B. His parents haven’t told him about his future job.

C. He is too young to think about it.

D. He is busy studying his favourite subjects.

Xem đáp án
1. D 2. B 3. A 4. C 5. A

VIII. Finish each of the following sentences in such a way that it is as similar as possible in meaning to the original sentence. Use the word given and other words as necessary. Do not change the form of the given word.

1. I made an effort to submit the application by 11.30 but I couldn’t. (TRIED)

____________________________________________________

2. Even though I left home very early, I was late for the interview. (DESPITE)

____________________________________________________

3. My colleague said that she was willing to work late.( MIND)

____________________________________________________

4. He doesn’t want to become an artist though he’s interested in arts. (SPITE)

____________________________________________________

5. Don’t miss seeing Ms Molloy for her career advice. (FORGET)

____________________________________________________

Xem đáp án

1. I tried to submit the application by 11.30 but I couldn’t.

2. Despite leaving / having left home very early,! was late for the interview.

3. My colleague said that she didn’t mind working late.

4. He doesn’t want to become an artist in spite of his interest in arts.

5. Don’t forget to see Ms Molloy for her career advice.

IX. Choose the sentence that has the same meaning as the first one.

1. In spite of not speaking French, Mike decided to settle in Paris.

A. Even though Mike didn’t speak French, but he decided to settle in Paris.

B. Mike decided to settle in Paris despite he didn’t speak French.

C. Mike decided to settle in Paris though the fact that not speaking French.

D. Although Mike didn’t speak French, he decided to settle in Paris.

2. Mr Ba was late for the meeting though he took a taxi.

A. Even though taking a taxi, Mr Ba was late for the meeting.

B. In spite of taking a taxi, but Mr Ba was late for the meeting.

C. Mr Ba was late for the meeting despite the fact he took a taxi.

D. Mr Ba was late for the meeting although having taken a taxi.

3. We came to the meeting on time though the traffic was heavy.

A. Despite the traffic was heavy; we came to the meeting on time.

B. In spite of the heavy traffic, we came to the meeting on time.

C. Even though the heavy traffic, we came to the meeting on time.

D. Although the traffic was heavy, but we came to the meeting on time.

4. Although he took a taxi, Bill still arrived late for the concert.

A. Bill arrived late for the concert whether he took a taxi or not.

B. Bill arrived late for the concert because of the taxi.

C. In spite of taking a taxi, Bill arrived late for the concert.

D. Bill took a taxi to the concert, but he couldn’t catch it.

5. Although she is rich, she can’t afford to buy the car.

A. She doesn’t have enough money to buy the car she likes.

B. Rich as she is, she can’t afford to buy the car.

C. The car is too expensive for her to buy.

D. She wants to buy the car but it costs a lot.

Xem đáp án

1. D

2. C

3. B

4. C

5. B

X. What job would you like to do in the future? Write a paragraph of 120 - 150 words about the three most important qualities for that job. You should give the name of the job, three qualities, reasons and examples to support your opinion.

_____________________________________________________

_____________________________________________________

_____________________________________________________

_____________________________________________________

_____________________________________________________

_____________________________________________________

Xem đáp án
I would like to become a journalist and in my opinion the qualities necessary for a good journalist are resourceful, critical and objective. Firstly, a good journalist is supposed to be resourceful in order to access credible sources of information and so as to gain access to all important events. Secondly, in order to separate truth from truth in order to meet the goals of certain individuals a journalist has to be critical about the information he or she receives and needs to analyze it thoroughly before putting his pen to paper. Finally, a journalist must be objective. He is supposed to put aside personal beliefs and should not let his emotions cloud his judgment. He should maintain the honesty of his claims supported by evidence and is not supposed to allow his personal prejudices get the better of him. In conclusion, to become a good journalist at least I should be resourceful, critical and objective. (156 words)

Đáp án có trong file tải. Mời bạn đọc tải trọn bộ nội dung đề luyện tập và đáp án tại đây: Ôn tập Tiếng Anh lớp 9 Unit 12 My Future Career. Ngoài ra, VnDoc.com đã cập nhật rất nhiều tài liệu ôn tập Tiếng Anh lớp 9 cả năm khác nhau như: Để học tốt Tiếng Anh lớp 9, Bài tập Tiếng Anh lớp 9 theo từng Unit trực tuyến, Đề thi học kì 1 lớp 9, Đề thi học kì 2 lớp 9, Bài tập nâng cao Tiếng Anh 9,... Mời thầy cô, quý phụ huynh và các em học sinh tham khảo và download phục vụ việc học tập và giảng dạy.

Chia sẻ, đánh giá bài viết
4
Sắp xếp theo

    Tiếng Anh lớp 9

    Xem thêm