Giao diện mới của VnDoc Pro: Dễ sử dụng hơn - chỉ tập trung vào lớp bạn quan tâm. Vui lòng chọn lớp mà bạn quan tâm: Lưu và trải nghiệm

Đề cương ôn tập học kì 2 tiếng Anh 8 mới năm 2022 - 2023

VnDoc.com xin giới thiệu đến thầy cô và các bạn học sinh Đề cương ôn tập tiếng Anh học kì 2 lớp 8 thí điểm có đáp án được sưu tầm và đăng tải dưới đây bao gồm dạng bài tìm lỗi sai, điền từ đúng vào câu cho sẵn và dạng bài viết lại câu rất thường gặp trong các bài thi. Chúng tôi hy vọng, qua bài ôn tập này các bạn sẽ củng cố cũng như nâng cao chất lượng môn học để bước vào kì thi học kì 2 hiệu quả nhất.

Xem thêm: Đề thi Tiếng Anh 8 học kì 2 năm 2022 - 2023 - Đề 1 MỚI

Đề cương học kì 2 tiếng Anh lớp 8 năm 2022 - 2023

I. Choose the word that has main stress placed differently from the others:

1. A. unaffectedB. undrinkableC. uncountableD. unsuitable
2. A. unpopularB. unorganizedC. unfortunateD. unambitious
3. A. imperfectB. immatureC. immobileD. immoral
4. A. translatorB. directorC. editorD. spectator
5. A. consumerB. performerC. shopkeeperD. believe
6. A. impairB. unhurtC. effectD. insect
7. A. explorerB. accurateC. unhealthyD. mature
8. A. affectB. happenC. pollutionD. prefer
9. A. unhelpfulB. unlikelyC. unforeseenD. unusual
10. A. impreciseB. imperfectC. impartialD. impassive
11. A. unkindB. kindnessC. impureD. machine
12. A. imbalanceB. unableC. unhealthyD. impolite
13. A. unexploredB. unforeseenC. untidyD. immature
14. A. impossibleB. unnaturalC. unrelatedD. unbearable
15. A. unlimitedB. undevelopedC. unsuccessfulD. unaffected

II. Find the word which has different stress pattern from the others.

1. A. personB. fatherC. teacherD. enjoy
2. A. preferB. enjoyC. motherD. agree
3. A. doctorB. fatherC. pictureD. prefer
4. A. pollutionB. visitC. listenD. open
5. A. dependB. adviseC. affectD. listen
6. A. affectB. fatherC. teacherD. picture
7. A. preferB. enjoyC. motherD. affect
8. A. affectB. happenC. pollutionD. prefer
9. A. pollutionB. pictureC. villageD. factory
10. A. illustrativeB. believeC. affectD. village
11. A. artisticB. historicC. dramaticD. scientific
12. A. medicalB. nationalC. chemicalD. historical
13. A. athleticB. dramaticC. scientificD. heroic
14. A. medicalB. hospitalC. politicD. electric
15. A. chemicalB. physicalC. environmentalD. medical

III. Choose A, B, C, D for each gap in the following sentences.

1. Air......................, together with littering, is causing many problems in our cities today.

A. pollute

B. pollution

C. polluting

D. polluted

2. The road in front of my office is always .................... when it rains heavily.

A. to flood

B. flooding

C. flood

D. flooded

3. Singapore is famous for its .................... and green trees.

A. cleanliness

B. cleanly

C. cleaning

D. clean

4. In some English speaking countries, turkey and pudding are ............... food at Christmas.

A. national

B. historical

C. traditional

D. possible

5. The USA has a population of 304 million, and it’s the third ............. country in the world.

A. smallest

B. largest

C. narrowest

D. highest

6. The roof of the building .......................... in a storm a few days ago.

A. damaged

B. was damaged

C. has damaged

D. has been damaged

7. A severe tropical ...................... is called a typhoon.

A. drought

B. rain

C. flood

D. storm

8. As soon as the floodwater ...................... down, people ........................ their houses.

A. went - cleaned

B. had gone – cleaned

C. went - had cleaned

D. had gone – had cleaned

9. If I were you, I ..................... do something to prevent him from littering.

A. would

B. did

C. will

D. do

10. Earth .................. by the gravity of the Sun and orbits around it.

A. holds

B. is held

C. is holding

D. held

11. By the time we ........................ to the cinema, the film had started.

A. gets

B. had got

C. has got

D. got

12. When the policeman came there, the robber ..................

A. had left

B. has left

C. left

D. was left

13. All people who were without homes in the flood were provided with .................. accommodation.

A. short

B. temporary

C. present

D. instant

14. Seven of ten people prefer face-to-face ..................... when having a date.

A. language

B. contact

C. code

D. sign

15. When thermal pollution happens, the water temperature in streams, rivers, lakes and oceans ........................

A. changes

B. keeps

C. remains

D. stays

16. Australia is home to ..................... animals like kangaroos and koalas.

A. only

B. rare

C. unique

D. precious

17. If you were the president, what ..................... you do to help the environment?

A. will

B. did

C. would

D. do

18. The Maori in New Zealand greet each other by ........................ their noses.

A. touching

B. punching

C. blowing

D. rubbing

19. The village’s drinking water ........................ with poisonous chemicals since the factory came into operation.

A. contaminates

B. is contaminated

C. has contaminated

D. has been contaminated

20. When the policeman came to the scene, the driver of the car ........................

A. have left

B. had left

C. leaves

D. was left

21. All people who were without homes in the flood were provided with ..................... accommodation.

A. short

B. temporary

C. present

D. instant

22. I believe that our new manager has the ............ to work well in this business environment.

A. inflexible

B. flexibly

C. flexibility

D. flexible

23. If the factory .................. dumping poison into the lake, all the fish and other aquatic animals will die.

A. continues

B. continued

C. will continue

D. continue

24. You will recognize Jenny when you see her. She .................... a red hat.

A. wears

B. is wearing

C. will wear

D. will be wearing

25. The farmer rides the buffalo-........................ carts loaded full of rice home.

A. draw

B. drawing

C. drew

D. drawn

26. Little Pascal .................. a mechanical calculator which could do additions or subtractions very quickly.

A. discovered

B. found

C. found out

D. invented

27. Robots save workers from .................. dangerous tasks.

A. making

B. having

C. performing

D. carrying

28. Many people believe that robots have made workers jobless .................. that is not necessarily true.

A. but

B. and

C. so

D. or

29. Recent ............... developments have made robots more user-friendly and intelligent.

A. science

B. scientist

C. scientific

D. scientifically

30. Teenagers spend most of their time playing computer games, ............... they lost their interests in daily activities.

A. moreover

B. so

C. however

D. as a result

31. Science and technology have .................. the life safe, secure and comfortable.

A. transformed

B. made

C. done

D. changed

32. The teacher .................... me that I had better devote more time to science subjects such as physics, chemistry, and biology.

A. said

B. talked

C. spoke

D. told

33. Science is used in all corners of the world for the .................... of people.

A. interest

B. need

C. profits

D. benefit

34. If you .................... something, you should patent it as quickly as possible.

A. invented

B. will invent

C. have invented

D. are inventing

35. Sciences and technology have enormous ............................ on economic development.

A. affects

B. effects

C. affect

D. effect

IV. Rewrite the following sentences so that the second sentence means the same as the
first one.

1. Scientists have invented new devices to help people live a longer life.

New devices ____________________________________________

2. I don’t have enough time , so I can’t go on holiday this summer.

If ____________________________________________

3. The man had a broken leg. He tried to save his wife.

In spite ____________________________________________

4. I can’t tell you because I don’t know the answer.

If ____________________________________________

5. They will do the test well. They will review them all hard.

If ____________________________________________

6. The rescue workers evacuated the villagers in the raged flood to the safe place last night.

The villagers ____________________________________________

7. The students will provide aids for the homeless people tomorrow.

Aids ____________________________________________

8. The people will protect the environment now. The environment will be nice

If ____________________________________________

9. They don’t have a map, so they get lost

If ____________________________________________

10. The storm destroyed many houses in this village last week.

Many houses ____________________________________________

11. Did they give food to homeless people last year?

Was ____________________________________________

12. Although the weather was bad, the football match was not canceled.

Despite ____________________________________________

13. The people will protect the environment now. The environment will be nicer

If ____________________________________________

14. They don’t have a map, so they get lost.

If ____________________________________________

15. The storm destroyed many houses in this village last week.

Many houses ____________________________________________

16. Many rivers and lakes are poisoned. Factories produce waste and pour it into rivers and
lakes. (because)

____________________________________________

17. Plastic bags are a major source of waste. We should not throw plastic bags everywhere. (so)

____________________________________________

18. We won’t hold the festival. It costs too much money. (if)

____________________________________________

19. The tortoise was running. The hare was sleeping. (while)

____________________________________________

20. The girl worked hard. Her stepmother wasn’t happy. (although)

____________________________________________

V. Give the correct tense or form of the following verbs.

1. I (watch)............... a science fiction film on TV at 9.00 tonight.

2. Our teacher says that new technology (make)............. many workers jobless in the future.

3. Look at those clouds – I think it (rain)..............

4. If you use robots to do the housework, you (become)........ lazy and you (not
get)................. enough exercise.

5. People say that technology (change) ............ up entire rooms small enough to put on destops and into wristwatches.

6. We’ll need (call)........... him more often

7. This time next week, I (lie)............... on the beach on Phu quoc Island

8. Thomas Edison said that none of his inventions (come)............ by accident. They
(be)............. all the result of hard work

9. By the time I (arrive).........the airport, my husband (wait)....................for me for an hour.

10. If the trees (be not)............................watered daily, they will die.

11. Air (pollute)..................is not good for our health.

12. Many houses (destroy)...........................in the hurricane last night in Nghe An.

13. If the students reviewed all lessons, they (do).......................the test well.

14. After the thief (leave).........................the house, the police (come).......................

15. He (not go).................... out last night. He (stay)............................. at home.

16. ............... Lan (learn)............. English for 2 years? - No, he (learn)...................... for 3
years.

17. .............. you (wear).................... uniform yesterday? No. I (not wear)....... yesterday.

18. ................ your mother (read)......... book every night? - No, she (watch).....................TV.

19. We (save)................................ electricity if we didn’t pay much money.

20. If we use water carefully, more people (have)............................ fresh water.

21. That room (paint).................................... at this time next week.

22. He wouldn’t be ill if he (not smoke)................................ a lot.

23. By the time the police (come)...................., the thief (leave)........................

24. After I (finish)....................... the lesson, Lan went out.

25. This house (build)...................... in 2015.

VI. Reading

1. Read the text about Alexander Graham Bell and do the tasks

Alexander Graham Bell is widely known as inventor of the first telephone. He was born on March 3rd, 1847 in Edinburgh, Scotland. When he was 23, Bell emigrated to Canada with his parents and the next year moved to the United States to teach deaf-mute children. With his colleague Thomas Watson, Bell worked very hard on the experimentation to invent devices such as the harmonic telegraph (used to send multiple messages over a single wire) and phonautograph (used to draw the shape of the sound waves). The first telephone communication was said to have happened between Bell and Watson in 1876 while Bell was at one end of the line, and Watson worked on the telephone in other room. The first transmitted words were, ‘Mr Watson, come here. I want to see you’

a. Decide if the statements are T or F

1. Alexander Graham Bell is Scottish.

2. He spent all his life in Canada

3. He worked with the deaf when he moved to the USA

4. He wanted to create a device that can transmit human voice

5. He was able to succeed right from the first experiment

6. He worked on his inventions all by himself

b. Answer the questions

1. What is Bell’s ‘harmonic telegraph’?

.......................................................................................................................................

2. What is Bell’s ‘phonautograph’?
.......................................................................................................................................

3. When did the first communication over happened and how did it happen?

.......................................................................................................................................

VII. Read and choose the best option A, B, C or D to complete the passage.

The bicycle is one of the simplest yet most useful inventions in the world. What is most surprising is that it was not (1)_____ earlier, although the great inventor Leonardo da Vinci had drawn picture for bicycle and also for flying machines and some other things. Those things were not produced (2) ______ long after he died. A person riding a bicycle use (3)_______ energy to make the bicycle move, and there is no pollution at all when you are riding. Even so in developed (4)_________, most people don't travel to work by bicycle. It is not because the bicycles are expensive or people feel (5)_____ if they ride to work. It's because (6)________ cars on the roads becomes larger. It certainly becomes (7)_______ to ride a bicycle. As a result, more people put their bicycles away and go to work (8)_______ their cars, and in this way, the situation is made more serious. (9)________ the best way to make riding safer and more popular is to create paths only for bicycle and to make (10)_________ so difficult and expensive for drivers to take their cars into the city that they will go back to use their bicycles.

1. A. had B. used C. invented D. ridden

2. A. Before B. when C. since D. until

3. A. Much B. quite a lot of C. very little D. many

4. A. World B. countries C. land D. earth

5. A. Lucky B. glad C. sorry D. tired

6. A. The number of B. a number of C. this kind of D. all kinds of

7. A. Safe B. more dangerous C. much D. popular

8. A. By B. in C. use D. drive

9. A. Hardly B. Maybe C. perhaps D. Nearly

10. A. It B. them C. us D. that

VIII. Read the fairy tale Cinderella and do the tasks below.

Once upon a time there was a young girl called Cinderella. Cinderella was living happily with her family when her mother died. Her father married an evil widow with two daughters. Cinderella’s stepmother and two stepsisters mistreated her. She had to wear old clothes and work hard while the sisters wore fancy clothes and had fun. A good witch helped Cinderella. She turned Cinderella’s old dress into a beautiful gown. Cinderella went to a party and a handsome prince politely invited her to dance with him. He fell in love with her and wanted to find out who she was. Cinderella left the party in a hurry and didn’t tell the prince her name. but she left a glass slipper, and the prince used that to find her. They got married and lived happily ever after.

1. Answer true (T) or false (F).

a. Cinderella was living happily with her family when her mother died.

b. Her father married a kind woman.

c. Her stepmother and two stepsisters were very kind to her.

d. The prince got married to the girl who fitted the left glass slipper.

2. Answer the questions.

1. What did Cinderella’s father do when his wife died?

.......................................................................................................................................

2. How did Cinderella’s stepmother and two stepsisters treat her?

..................................................................................................................................

3. Who turned Cinderella’s old clothes into a beautiful gown?

.......................................................................................................................................

4. What did the prince use to find Cinderella?

................................................................................................................

IX. Read the following text carefully and choose the correct answer A, B, C or D for each of the gap.

Ewan McGregor was (29).......... in Scotland in 1971. He decided to be an (30)............when he was only nine and he (31)..........his first film in 1992. So far in his career he has appeared (32).......... a lot of different types of films, including comedies, musical, dramas and the Star Wars movies. In his career Ewan has worked with (33).......... like Cameron Diaz and Nicole Kidman, and his films have won (34).......... of awards. He loves acting and when he finished (35).............. the musical, Moulin Rouge, he said, “I have never been happier to do anything in my life”.

29. A. bear B. born C. bearing D. beared

30. A. acting B. actress C. actor D. action

31. A. made B. played C. worked D. starred

32. A. at B. on C. with D. in

33. A. directors B. actors C. actresses D. writers

34. A. a lots B. lots C. much D. some

35. A. to film B. filmed C. film D. filming

X. Read the text and do the tasks

Almost a hundred thousand people were killed and half a million homes destroyed as a result of an earthquake in Tokyo in 1923. The earthquake began a minute before noon when the habitants of Tokyo were cooking their midday meals. Thousand of stoves were overturned as soon as the earth began to shake. As a result, small fires broke out every where and quickly spread. The fire engines were prevented from going to help because many of the roads had cracked open. It was impossible to use fire fighting equipment as most of the water pipes had burst. Consequently, over ninety percent of the damage was caused by fire rather than by the collapse of buildings

These sentences are T (true) or F (false)

1. A hundred thousand people were killed in Tokyo in 1923 because of an earthquake

2. The earthquake began a minute before midnight

3. The fire engines were prevented from going to help because most of the water pipes had burst

4. Over ninety percent of the damage was caused by fire

Đáp án Đề cương tiếng Anh học kì 2 lớp 8 năm 2022 - 2023

I. Choose the word that has main stress placed differently from the others:

1 - A; 2 - D; 3 - B; 4 - C; 5 - C;

6 - D; 7 - B; 8 - B; 9 - C; 10 - A;

11 - B; 12 - D; 13 - C; 14 - C; 15 - A;

II. Find the word which has different stress pattern from the others

1 - D; 2 - C; 3 - D; 4 - A; 5 - D;

6 - A; 7 - C; 8 - B; 9 - A; 10 - D;

11 - D; 12 - D; 13 - C; 14 - D; 15 - C;

III. Choose A, B, C, D for each gap in the following sentences.

1 - B; 2 - D; 3 - D; 4 - C; 5 - B;

6 - B; 7 - D; 8 - A; 9 - A; 10 - B;

11 - D; 12 - A; 13 - B; 14 - B; 15 - A;

16 - B; 17 - C; 18 - A; 19 - B; 20 - B;

21 - B; 22 - C; 23 - A; 24 - D; 25 - D;

26 - D; 27 - C; 28 - A; 29 - C; 30 - B;

31 - B; 32 - D; 33 - D; 34 - C; 35 - B;

IV. Rewrite the following sentences so that the second sentence means the same as the
first one.

1 - New devices have been invented to help people live a longer life by scientists.

2 - If I had enough time, I could go on holiday this summer.

3 - In spite of having a broken leg, the man tried to save his wife.

4 -If I knew the answer, I could tell you.

5 - If they review them all hard, they will do the test well.

6 - The villagers in the raged flood were evaculated to the safe place by the rescue
workers last night

7 - Aids will be provided for the homeless people by the students tomorrow.

8 - If the people protect the environment now, the environment will be nice

9 - If they had a map, they would not get lost

10 - Many houses in this village were destroyed by the storm last week.

11 - Was food given to homeless people last year?

12 - Despite the bad weather, the football match was not canceled.

13 - If the people protect the environment now, the environment will be nicer

14 - If they don’t had a map, they would not get lost.

15 - Many houses in this village were destroyed by the storm last week.

16 - Many rivers and lakes are poisoned because factories produce waste and pour it
into rivers and lakes.

17 - Plastic bags are a major source of waste so we should not throw plastic bags everywhere.

18 - If it did not cost too much money, we would hold the festival.

19 - The tortoise was running while the hare was sleeping.

20 - Although the girl worked hard, her stepmother wasn’t happy

V. Give the correct tense or form of the following verbs.

1 - will be watching; 2 - will make; 3 - is going to rain; 4 - will become - will not get;

5 - will change; 6 - to call; 7 - will be lying; 8 - came - were; 9 - arrived - had been waiting;

10 - are not; 11 - pollution; 12 - were destroyed; 13 - would do; 14 - had left - came;

15 - did not go - stayed; 16 - Has learned - has learnt; 17 - Did you wear - did not wear;

18 - Does ... read - watches; 19 - will save; 20 - will have; 21 - will be being painted;

22 - did not smoke; 23 - came - had left; 24 - had finished; 25 - was built;

VI. Reading

1. Read the text about Alexander Graham Bell and do the tasks

a. Decide if the statements are T or F

1 - T; 2 - F; 3 - T; 4 - T; 5 - F; 6 - F;

b. Answer the questions

1 - It is a device used to send multiple messages over a single wire,

2 - It is a device used to draw the shape of the sound waves

3 - The first telephone communication was said to have happened between Bell and Watson in 1876 while Bell was at one end of the line, and Watson worked on the telephone in other room.

VII. Read and choose the best option A, B, C or D to complete the passage.

1 - C; 2 - D; 3 - C; 4 - B; 5 - D;

6 - A; 7 - B; 8 - B; 9 - C; 10 - A;

VIII. Read the fairy tale Cinderella and do the tasks below.

1. Answer true (T) or false (F).

a - T; b - F; c - F; d - T;

2. Answer the questions.

a - He married an evil widow with two daughters.

b - They mistreated her.

c - A good witch.

d - He used a glass slipper.

IX. Read the following text carefully and choose the correct answer A, B, C or D for each of the gap.

29 - B; 30 - C; 31 - A; 32 - C; 33 - A; 34 - B; 35 - D;

X. Read the text and do the tasks

1 -T; 2 - F; 3 - F; 4 - T

Trên đây là tài liệu giúp các bạn củng cố kiến thức qua việc thực hành, để bao quát và hệ thống toàn bộ kiến thức trong học kì 2 thì Đề cương ôn thi học kì 2 môn Tiếng Anh lớp 8 có đáp án là một tài liệu bạn không thể bỏ qua. Bên cạnh đó, trong chương trình lớp 8, ngoài cung cấp Đề cương ôn thi học kì 2 môn tiếng Anh, chúng tôi còn sưu tầm và đăng tải Đề cương ôn thi học kì 2 môn Toán,...rất hữu ích giúp các bạn có một kì thi hiệu quả toàn diện.

Đánh giá bài viết
34 62.828
2 Bình luận
Sắp xếp theo
  • Trúc Quỳnh
    Trúc Quỳnh

    câu 8 bài II trọng âm mình k hiểu tại sao đáp án lại là  happen nhỉ, affect, pollution trọng âm âm 2, happen và fancy đều là trọng âm 1. ai giải đáp giúp mình với 

    Thích Phản hồi 25/04/23
    • Bánh Tét
      Bánh Tét

      Cảm ơn bạn đã góp ý cho ad 🥰 Ad đã sửa lại ạ

      Thích Phản hồi 25/04/23
    • Trúc Quỳnh
      Trúc Quỳnh

      @Bánh Tét có vẻ câu 10 cũng sai nữa đó ad, illustrate và village trọng âm 1, believe và affect trọng âm 2 ^^

      Thích Phản hồi 25/04/23
  • Chu Bình
    Chu Bình

    Mình cũng muốn góp ý ạ câu:

    25. The farmer rides the buffalo-........................ carts loaded full of rice home.

    A. draw B. drawing C. drew D. drawn

    Sao lại chọn B ạ, lẽ ra phải là D vì: Buffalo-drawn cart (n): Xe trâu kéo.

    -> Ở đây phải chọn D ạ. Trong bài là chọn B, mình thấy sai sai ạ.

    Thích Phản hồi 16:30 15/08

    Tiếng Anh lớp 8

    Xem thêm