Bài tập sự hòa hợp giữa chủ ngữ và động từ có đáp án

Bài tập sự hòa hợp giữa chủ ngữ và vị ngữ trong ngữ pháp tiếng Anh là một dạng bài khó, yêu cầu thí sinh phải nắm vững rất nhiều kiến thức Tiếng Anh tổng hợp. Với mong muốn giúp các em luyện tập tốt dạng bài tập này, VnDoc.com đã đăng tải rất nhiều dạng bài tập về hòa hợp giữa S và V có đáp án khác nhau. Mời quý thầy cô, các em học sinh tham khảo & download tài liệu.

Mời bạn đọc tham gia nhóm Facebook: Tiếng Anh THCS cùng VnDoc.com tham khảo thêm nhiều tài liệu ôn tập cuối kì các lớp 6 - 9, luyện thi HSG, thi vào lớp 10 môn tiếng Anh hiệu quả.

Bài tập về sự hòa hợp giữa chủ ngữ và động từ

I. Choose the correct answer A, B, C or D.

1. Everyone on the board of directors ........ with the planned merger.

A. agreeing

B. agree

C. have agreed

D. agrees

2. Success in business ......... certain strategies that satisfy both the employer and the employees.

A. requires

B. is required

C. require

D. requiring

3. Not only the painting method but also the colors ............... the intervest of art critics.

A. has aroused

B. arouses

C. have aroused

D. arousing

4. The number of corrections made during the first stage ........... the charges significantly.

A. has influenced

B. are influencing

C. have influenced

D. influencing

5. Every staff member ....... to be trained in security procedures to ensure the safety of customer's private information.

A. requirement

B. requires

C. is required

D. requiring

6. Our website has a page that ........... frequently asked questions by its users.

A. answer

B. was answered

C. answers

D. answering

7. The benefits of exercising regularly while pregnant ....... staying sedentary during pregnancy.

A. surpass

B. is surpassing

C. surpassing

D. surpassed

8. The decision regarding the merger of the two companies ...... to the public yesterday.

A. was announced

B. announced

C. were announced

D. announcing

9. Thanks to the recent anti-smoking campaign, the number of smokers in the country .........

A. has reduced

B. to reduce

C. reduce

D. having reduced

10. The regulations governing animal research ......... many provisions to safeguard animal welfare.

A. contains

B. have been contained

C. contain

D. is containing

II. Choose the best answer A, B, C or D:

1. A large number of students in this school………. . English quite fluently.

a. speaks

b. is speaking

c. has spoken

d. speak

2. A series of lectures………being presented at the Central Hall this week.

a. are

b. will be

c. has become

d. is

3. Beauty as well as health ………. failed her this term.

a. has

b. have

c. is

d. are

4. Bread and butter ………. what she asks for.

a. is

b. are

c. will be

d. have been

5. Each student………. answered the first three questions.

a. has

b. have

c. have to

d. must

6. Either John or his wife ………breakfast each morning.

a. make

b. is making

c. makes

d. made

7. Everybody who ………. a fever must go home at once.

a. has

b. have

c. is having

d. are having

8. Five dollars ………all I have onme.

a. are

b. is

c. will be

d. have

9. John, along with twenty friends, ………. planning a party.

a. are

b. is

c. has been

d. have been

10. Mathematics………. . the science of quantity.

a. was

b. are

c. is

d. were

11. Measles………cured without much difficulty nowadays.

a. is

b. are

c. will be

d. have

12. Neither Mary nor her brothers……a consent form for tomorrow’s field trip.

a. need

b. needs

c. is needing

d. has need

13. Peter, together with his uncle,……………fishing.

a. have gone

b. has gone

c. go

d. goes

14. The army…………. eliminated this section of the training test.

a. has

b. is having

c. are

d. have

15. The number of the months in a year…………twelve.

a. was

b. were

c. are

d. is

16. The picture of the soldiers………. . back many memories.

a. will bring

b. brings

c. bring

d. have brought

17. These pictures, as well as the photograph………. . the room.

a. brightens

b. brightening

c. brighten

d. being brightened

18. The quality of the recordings ………. . not very good.

a. is

b. are

c. is being

d. has been

19. This house as well as that one………. . for sale, which will you have?

a. are

b. is

c. have

d. has

20. To what place ………either the man or his son wish to go?

a. is

b.does

c. do

d. are

21. Twenty miles………. a long way to walk.

a. are

b. was

c. is

d. were

22. What he told you………. . to be of no importance.

a. seems

b. seem

c. must seem

d. have seemed

23. Mathematics………. . not always an exact science.

a. was

b. are

c. is

d. were

24. Mr. John, accompanied by several members of the committee,………. . proposedsome changes of the rules.

a. have

b. has

c. are

d. is

25. The flock of birds…………. . circling overhead.

a. gets

b. are

c. is

d. get

26. The levels of intoxication…………. from subject to subject.

a. has been varied

b. havebeen varied

c. varies

d. vary

27. The majority of the students………. . him to be innocent.

a. was made

b. believe

c. makes

d. make

28. The pair of the pliers………. . on the table.

a. was

b. were

c. put

d. puts

29. The use of credit cards in place of cash………. . increased rapidly in recenty ears.

a. have been

b. has been

c. has

d. have

30. Advertisements on television…………. . becoming more competitive than ever before.

a. has

b. have

c. are

d. is

III. Supply the correct tenses and form of the verbs in parentheses:

1. The English (be) ………. famous for their calmness.

2. The money that (spend) …………. on education every year (be) ………not enough.

3. The number of employees who (not, finish) …………. their work yet (have) ………. . to work on the weekend.

4. The office (close) …………on the weekend.

5. The office (try) ………a lot to win the boss’s heart recently.

6. Five kilos of gold (steal) ………. . from the bank yesterday.

7. Physics (cause) …………you any trouble at school.

8. Yesterday, neither you nor I (choose) …………. to deliverthe speech. So who (choose)………. ?- Daisy and Ann (be) ……….

9. That you enjoy the food I cook (encourage) …………. me a lot.

10. When I (see) …………you yesterday, the boy in black trousers (try) ……. . to steal your wallet.

11. The contracts signed by the company (have) …………been voided because some stipulations were not met.

12. Ten miles (be) ………. a very long distance for us to walk.

13. Each package that is not properly wrapped (have) ………. . to be returned to the sender.

14. The keys of the house (have) ………. been lost.

15. The plan as well as the proposals (be) ………. . to be presented in the coming Monday meeting.

16. The box of ribbons for the electric typewriter (have) ………. . been misplaced.

17. It is disconcerting to believe that every possible candidate (have) ……. . been rejected for one reason or another.

18. There (have) ………. been more excitement in this city about a sporting event.

19. To me, Mathematics (be) ………something very easy to master.

20. If nobody (have) ………. . bought that car from the dealer, then you should return and make another offer.

IV. Correct the sentences if necessary. Check (√) s any that are already correct:

1.The Chinese has an interesting history.

2. English is one of the most popular language in the world.

3. The scissors on the table is my sister’s.

4. Linguistics is my major field of study.

5. There are good furniture in this showroom.

6. The cattle is grazing in the meadow.

7. The interrogation, conducted by the police officers, have lasted for several hours.

8. The tenants in the apartment next to mine is giving a party this evening.

9. The president, surrounded by secret service agents, is trying to make his way to the podium.

10. The buildings destroyed during the fire are being rebuilt at the taxpayers’ expense.

11. 20 percent of the forest have been destroyed lately.

12. The witnesses saw that most of the fire in the hills was extinguished.

13. Some of the animals from the zoo was released into the animal spreserve.

14. All of the students in the class taught by Professor Roberts is required to turn in their term papers next Monday.

15. Half of the food that we are serving to the guests are still in there frigerator.

16. We believe that some of the employees is going to be devoted to quality control.

17. It is impossible to believe that somebody actually admire that man.

18. Each of the doctors in the building needs to have a separate reception area.

19. The president felt that no one were better suited for the position of chief staff advisor.

20. Everybody participating in the fund-raiser are to turn in the tickets by 8.00.

V. Complete the sentences with is/ are, has/ have or does/do.

1. Either John or you ………. . to be responsible for the unfinished work.

2. David, as well as his friends, …………collecting waste paper to recycle.

3. John and Helen ……. . not admit to have broken the window.

4. Neither Tom nor his friends………. . lost the keys

5. Both Peter and his girlfriend………. working for a bank.

6. Neither the library nor the bookstore…………the book Ineed.

7. Tom as well as his two close friends ………not in class today.

8. Both Ron and Bob ………passed the exam successfully.

9. One of the staffs………. to report the problem to the manager.

10. Either the girl or her parents…………going to be present at the party.

VI. In each of the following sentences, put the verb in brackets into the correct form:

1. Two weeks (go) fast when you are on vacation.

2. Many of the girls in my school (wear) white shirts.

3. Three kilos of potatoes (make) the basket heavier.

4. Some of the tables in the classroom (be) broken.

5. Bacteria of the harmful kind (cause) diseases.

6. What we need most (be) books.

7. The English (be) proud and independent people.

8. The United States (have) a population of 250 million.

9. There (be, not) any letters in the mail for you today.

10. Everyone in both cars (be) injured in the accident last night.

11. The books borrowed from the library (be) on my desk.

12. The boy who won the two medals (be) a friend of mine.

13. Bread and butter (be) our daily food.

14. The quality of the candies (be) poor.

15. Gold, as well as platinum, (have) recently risen inprice.

16. His courage and endurance (be) tried to the utmost.

17. No news (be) good news.

18. A good man and useful citizen (have) passed away.

19. The jury (be) divided in their opinions.

20. The cost of all these articles (have) risen.

VII. Chọn dạng đúng của động từ trong ngoặc

1. The trousers you bought for me (doesn't/ don't) fit me.

2. Physics (was/ were) my best subject at school.

3. Fortunately the news (wasn't/ weren't) as bad as we had expected.

4. The police (wants/ want) to interview Fred about a robbery.

5. Three days (isn't/ aren't) long enough for a good holiday.

6. Where (does/ do) your family live?

7. England (have/ has) lost all their football matches this season.

8. (Does/ Do) the police know about the stolen money?

9. Can I borrow your scissors? Mine (isn't/ aren't) sharp enough,

10. I'm going to take a taxi. Six miles (is/ are) too far for me to walk.

11. John, along with twenty friends, (is/ are) planning a party.

12. The picture of the soldiers (bring/ brings) back a lot of memories.

13. If the duties of these officers (isn't/ aren't) reduced, there will not be enough time to finish the project.

14. Advertisements on television (is/ are) becoming more competitive than ever before.

15. Living expenses in this country, as well as in many others, (is/are) at an all-time high.

VIII. Cho dạng đúng của động từ sau.

1. His mother ________ (read) books at 10 a. m. last week.

2. Their teacher, together with others, _______ (go) with them to ensure their safety.

3. To be seated in a peaceful place _________ (be) one of my hobbies.

4. How she lives _________ (be) none of my business.

5. You and I ________ (need) to be careful when we go across the road.

6. The majority of students ___________ (have) chances to do exercises in the new stadium.

7. “Swing for the heart” ________ (teach) us how to understand our emotions and feelings.

8. None of the sheep _________ (drink) water in this river.

9. Not only she but also me _______ (care) about this problem.

10. Don’t worry. No students _________ (go) out at 9 p.m. last night.

IX. Chọn dạng đúng của động từ.

1. He, along with his brothers, (is playing/are playing) soccer at the stadium.

2. There are lots of stale eggs on the table. The majority (are/is) chicken eggs.

3. (Is/Are) there enough water for us to drink?

4. A number of teachers (concern/concerns) about their students’ safety when they go across the road alone.

5. Playing the piano (doesn’t/don’t) interest me much. I love reading books because what I read (broaden/broadens) my mind a lot.

6. No orange juice (contains/contain) much sugar, so drinking it (is/are) healthy.

7. Either her sisters or she (have to/has to) cook lunch.

8. Neither of the students (want/wants) to present their ideas in front of a lot of people.

9. No one (is/are) suitable for this position, so we need to find others.

10. Both my father and I (goes/go) out to buy a present for my mother on her birthday.

X. Cho dạng đúng của động từ sau.

1. There ____________ (be) some butter on the plate but there ____________ (be) no eggs left in the fridge.

2. One of my colleagues ____________ (have) spoken to the boss about the promotions.

3. Judy and Cindy ____________ (be) going to meet and do some shopping this Saturday.

4. Anny as well as her brother ____________ (have) attended the university exam.

5. Each of my uncles ____________ (want) to buy a big house with a garden in Newcastle.

6. Three of the doctors in this hospital ____________ (have) gone abroad for a cruise holiday.

7. Not only my uncles but also my aunt Susan ____________ (be) coming to see me.

8. Rice and meatballs, my favorite dish ____________ (be) being served in this restaurant.

9. A large number of students ____________ (have) bought tickets for the rock concert.

10. Fifteen days ____________ (be) not a long time for a caping holiday.

XI. Choose the correct form of the verb that agrees with the subject.

1. Annie and her brothers (is, are) at school.

2. Either my mother or my father (is, are) coming to the meeting.

3. The dog or the cats (is, are) outside.

4. Either my shoes or your coat (is, are) always on the floor.

5. George and Tamara (doesn't, don't) want to see that movie.

6. Benito (doesn't, don't) know the answer.

7. One of my sisters (is, are) going on a trip to France.

8. The man with all the birds (live, lives) on my street.

9. The movie, including all the previews, (take, takes) about two hours to watch.

10. The players, as well as the captain, (want, wants) to win.

11. Either answer (is, are) acceptable.

12. Every one of those books (is, are) fiction.

13. Nobody (know, knows) the trouble I've seen.

14. (Is, Are) the news on at five or six?

15. Mathematics (is, are) John's favorite subject, while Civics (is, are) Andrea's favorite subject.

16. Eight dollars (is, are) the price of a movie these days.

17. (Is, Are) the tweezers in this drawer?

18. Your pants (is, are) at the cleaner's.

19. There (was, were) fifteen candies in that bag. Now there (is, are) only one left!

20. The committee (debates, debate) these questions carefully.

21. The committee members (leads, lead) very different lives in private.

22. The Prime Minister, together with his wife, (greets, greet) the press cordially.

23. All of the CDs, even the scratched one, (is, are) in this case.

XII. Choose the right word or phrase best completes the sentence.

1. Two days _______not enough holiday.

A. are

B. were

C. was

D. been

2. Each of you ____ a share in the project.

A. having

B. has

C. to have

D. have

3. A number of colleagues ____ volunteered to the work.

A. have

B. has

C. to have

D. having

4. Linguistics ____ out the ways in which languages work.

A. find

B. finding

C. to find

D. finds

5. The Philippines ____ of more than 7,000 islands.

A. consist

B. consisting

C. consisted

D. consists

6. The United Nations ____ its head quarters in New York city.

A. have

B. having

C. has

D. to have

7. One of my neighbours ____ inquisitive about other people’s private life.

A. being

B. were

C. is

D. been

8. Tom doesn’t agree but the rest of us ____.

A. does

B. done

C. do

D. doing

9. There ____ a few trees in this front garden last summer.

A. being

B. were

C. are

D. is

10. A large number of reporters ____ at the meeting yesterday.

A. being

B. were

C. are

D. is

Đáp án Bài tập sự hòa hợp giữa chủ ngữ và động từ

I. Choose the correct answer A, B, C or D.

1 - D; 2 - A; 3 - C; 4 - A; 5 - C;

6 - C; 7 - A; 8 - A; 9 - A; 10 - C;

II. Choose the best answer A, B, C or D:

1. D. A number of luôn kết hợp với động từ số nhiều.

2. A 3. A 4. B. bread và butter được xem là những chủ thể riêng biệt.

5. A 6. C 7. A

8. B. Các danh từ chỉ thời gian, tiền bạc, khoảng cách thường kết hợp với động từ số ít.

9. B 10. C 11. A 12. A 13. B 14. A

15. D. The number of luôn kết hợp với động từ số ít. 16. B

17. C. Động từ kết hợp với chủ từ these pictures, không kết hợp với danh từ theo sau as well as.

18. A 19. B 20. B 21. C 22. A

23. C. Tên các môn học kết hợp với động từsố ít. 24. B 25. C

26. D 27. B 28. A 29. C. Động từ kết hợp với chủ ngữ đơn use.

30. C

III. Supply the correct tenses and form of the verbs in parentheses:

1. are

8. was chosen; was chosen; were

15. is

2. is spent; is

9. encourages

16.has

3. hasn’t finished; has

10. saw; was trying

17. has

4. is closed

11. have

18. has

5. have tried

12. is

19. is

6. was stolen

13. has

20. has

7. does physics

14. have cause

IV. Correct the sentences if necessary. Check (√) s any that are already correct:

1. has-have 8. is-are 15. are-is

2. language-languages 9. √ 16. √

3. is-are 10. √ 17. admire-admires

4. 11. have-has 18. √

5. are-is 12. √ 19. were-was

6. is-are 13. was-were 20. are-is

7. have-has 14. is-are

V. Complete the sentences with is/ are, has/ have or does/do.

1. have 4. have 7. is 10. are

2. is 5. are 8. have

3. do 6. has 9. has

VI. In each of the following sentences, put the verb in brackets into the correct form:

1. goes 8. has 15. has

2. wear 9. aren’t 16. is (was)

3. makes 10. was 17. is (was)

4. are 11. are 18. has

5. cause 12. is 19. are (were)

6. is 13. is 20. has

7. are 14. is

VII. Chọn dạng đúng của động từ trong ngoặc

1 - don't; 2 - was; 3 - wasn't; 4 - want; 5 - isn't;

6 - do; 7 - has; 8 - do; 9 - aren't; 10 - is;

11 - is; 12 - brings; 13 - aren't; 14 - are; 15 - are;

VIII. Cho dạng đúng của động từ sau.

1. was reading; 2. goes; 3. is; 4. is; 5. need;

6. have; 7. teaches; 8. drink; 9. care; 10. were going;

IX. Chọn dạng đúng của động từ.

1. is playing; 2. are; 3. is; 4. concern; 5. doesn’t;

6. contains; 7. has to; 8. wants; 9. is; 10. go;

X. Cho dạng đúng của động từ sau.

1. There _____is_______ (be) some butter on the plate but there _______are_____ (be) no eggs left in the fridge.

2. One of my colleagues ______has______ (have) spoken to the boss about the promotions.

3. Judy and Cindy ______are______ (be) going to meet and do some shopping this Saturday.

4. Anny as well as her brother ____has________ (have) attended the university exam.

5. Each of my uncles ____wants________ (want) to buy a big house with a garden in Newcastle.

6. Three of the doctors in this hospital _____have_______ (have) gone abroad for a cruise holiday.

7. Not only my uncles but also my aunt Susan _____is_______ (be) coming to see me.

8. Rice and meatballs, my favorite dish _____is_______ (be) being served in this restaurant.

9. A large number of students ______has______ (have) bought tickets for the rock concert.

10. Fifteen days _____is_______ (be) not a long time for a caping holiday.

XI. Choose the correct form of the verb that agrees with the subject.

1 - are; 2 - is; 3 - are; 4 - is; 5 - don't;

6 - doesn't; 7 - is; 8 - lives; 9 - takes; 10 - want;

11 - is; 12 - is; 13 - knows; 14 - is; 15 - is - is;

16 - is; 17 - are; 18 - are; 19 - were - is; 20 - debates; 21 - lead; 22 - greets; 23 - are;

XII. Choose the right word or phrase best completes the sentence.

1 - C; 2 - B; 3 - A; 4 - D; 5 - D

6 - C; 7 - C; 8 - C; 9 - B; 10 - B

Trên đây là Bài tập sự hòa hợp giữa chủ ngữ và động từ có đáp án. Mời bạn đọc tham khảo thêm nhiều tài liệu ôn tập Tiếng Anh cơ bản như: Tài liệu luyện kỹ năng Tiếng Anh cơ bản, Ôn tập Ngữ pháp Tiếng Anh, Luyện thi Tiếng Anh trực tuyến,... được cập nhật liên tục trên VnDoc.com.

Đánh giá bài viết
22 72.207
0 Bình luận
Sắp xếp theo
Tiếng Anh phổ thông Xem thêm