Giao diện mới của VnDoc Pro: Dễ sử dụng hơn - chỉ tập trung vào lớp bạn quan tâm. Vui lòng chọn lớp mà bạn quan tâm: Lưu và trải nghiệm

Bài tập về đại từ nhân xưng, tính từ và đại từ sở hữu

Bài tập về sở hữu - đại từ xưng hô nâng cao

Bài tập về đại từ nhân xưng, tính từ và đại từ sở hữu nằm trong chuyên mục ngữ pháp Tiếng Anh do VnDoc.com biên soạn và đăng tải. Tài liệu về đại từ nhân xưng, tính từ và đại từ sở hữu gồm lý thuyết và nhiều dạng bài tập nâng cao có đáp án, bám sát chương trình và đề thi giúp học sinh nắm chắc kiến thức phần lý thuyết trước đó hiệu quả.

Bài tập về đại từ nhân xưng, tính từ và đại từ sở hữu

Bản quyền thuộc về VnDoc nghiêm cấm mọi hành vi sao chép vì mục đích thương mại

I. Lý thuyết đại từ nhân xưng, tính từ và đại từ sở hữu

Đại từ nhân xưng

Tính từ sở hữu

Đại từ sở hữu

(trước động từ, có vai trò là chủ ngữ)

(sau động từ, có vai trò là tân ngữ)

(đi kèm với danh từ)

(không đi kèm với danh từ)

I

You

He/ She/ It

We

You

They

Me

You

Him/ Her/ It

Us

You

Them

My

Your

His/ Her/ Its

Our

Your

Their

Mine

Yours

His/ Hers/ -

Ours

Yours

Theirs

II. Bài tập luyện tập

Exercise 1: Complete the sentences. Use the correct possessive adjective or possessive pronoun

1. I’ve got a watch. This is _______ watch.

2. My friends and I have got sweets. The sweets are _______.

3. Mum has got a new bag. That’s _______ bag.

4. Peter has got a kite. The kite is _________.

5. My brothers have got kites. The bikes are __________.

6. Karen has got a dog. That’s ______ dog.

7. She has a new cat. It is __________.

8. You have a new toy. It is __________.

9. The coat belongs to me. It is __________.

10. The chair belongs to Mary. It is __________

11. I have a new book. It is __________.

12. They have new pillows. It is __________.

13. We have new shoes. They are __________.

Xem đáp án

1. I’ve got a watch. This is ___my____ watch.

2. My friends and I have got sweets. The sweets are ___ours____.

3. Mum has got a new bag. That’s ___her____ bag.

4. Peter has got a kite. The kite is ___his______.

5. My brothers have got bikes. The bikes are ____his______.

6. Karen has got a dog. That’s __her____ dog.

7. She has a new cat. It is _____hers_____.

8. You have a new toy. It is ___yours_______.

9. The coat belongs to me. It is ___mine_______.

10. The chair belongs to Mary. It is ____hers______

11. I have a new book. It is _____mine_____.

12. They have new pillows. It is _____theirs_____.

13. We have new shoes. They are ___ours_______.

Exercise 2: Choose the correct item

1. This isn’t her skirt. ________ is blue.

A. Hers

B. Her

C. She

D. He

2. ______ daughter is a teacher.

A. Our

B. Ours

C. Us

D. We

3. This is my new dress. Look at _____!

A. I

B. mine

C. me

D. my

4. Linda is _______ cousin.

A. him

B. he

C. he’s

D. his

5. This craft isn’t mine. It’s _______.

A. Him

B. She

C. Hers

D. Them

Xem đáp án

1. A

2. A

3. B

4. D

5. C

Exercise 3: Circle the correct item

1. Linda is my/ mine sister

2. Look at the leaves of the tree/ the tree leaves

3. He is a friends of her/ hers.

4. That car is their/ theirs

5. These toys are your/ yours

6. No, that is Anna’s brand new car. It’s hers/ her

7. I have a brother. His/ Him name is Nam.

8. This book is mine/ my. It has my name on it.

9. Excuse me. This phone is your/ yours. You forgot to take it with you.

10. This suitcase belongs to us. That suitcase is hers/ her.

11. “Is that Bill’s camera?” – “No, it’s our / ours. Why?”

12. “She says she’s 25.” – “25! That’s not her / hers real age.”

13. “Can you move your / yours car, please?” – “Sorry. That’s not my / mine car.”

14. “Andy and Gina’s cat is so sweet! When did they get it?” – “I don’t think it’s their / theirs. It’s the neighbors’.”

15. “I love this motorcycle! Is it your / yours?” – “No, it’s not my / mine, unfortunately.”

16. “Have you seen this photo in the newspaper?” – “Wait a minute! They’re our / ours children!”

Xem đáp án

1. Linda is my sister

2. Look at the leaves of the tree

3. He is a friends of hers.

4. That car is theirs

5. These toys are yours

6. No, that is Anna’s brand new car. It’s hers

7. I have a brother. His name is Nam.

8. This book is mine. It has my name on it.

9. Excuse me. This phone is yours. You forgot to take it with you.

10. This suitcase belongs to us. That suitcase is hers.

11. “Is that Bill’s camera?” – “No, it’s ours. Why?”

12. “She says she’s 25.” – “25! That’s not her real age.”

13. “Can you move your car, please?” – “Sorry. That’s not my car.”

14. “Andy and Gina’s cat is so sweet! When did they get it?” – “I don’t think it’s theirs. It’s the neighbors’.”

15. “I love this motorcycle! Is it yours?” – “No, it’s not mine, unfortunately.”

16. “Have you seen this photo in the newspaper?” – “Wait a minute! They’re our children!”

Exercise 4: Read the email. Choose the right words and write them on the lines

Dear Christian,

My name is Emily and I want to be _____ (1) e-pal. I am seven years old and I am from England. My parents are doctors. I _____ (2) two brothers. They are students at the University of London. Have ______ (3) got any brothers or sisters? In my free time, I go to the cinema with my brothers or hang out with my friends. My best friend _____ (4) Selma. _______ (5) mother is from India and her father is from Germany. Please write soon and tell _____ (6) all about you family and friends.

Best wishes,

Emily

1. A. yours

B. your

C. you

2. A. be

B. can

C. have got

3. A. you

B. your

C. yours

4. A. am

B. is

C. are

5. A. She

B. Hers

C. Her

6. A. I

B. me

C. my

Xem đáp án

Dear Christian,

My name is Emily and I want to be ___B. your__ (1) e-pal. I am seven years old and I am from England. My parents are doctors. I __C. have got___ (2) two brothers. They are students at the University of London. Have __A. you____ (3) got any brothers or sisters? In my free time, I go to the cinema with my brothers or hang out with my friends. My best friend __B. is__ (4) Selma. ___C. Her____ (5) mother is from India and her father is from Germany. Please write soon and tell __B. me___ (6) all about you family and friends.

Best wishes,

Emily

Exercise 5: Choose the correct answer

1. These toys are _______.

A. you

B. your

C. yours

2. I love ______ grandparents.

A. mine

B. me

C. my

3. _____ children are young.

A. They’re

B. They

C. Their

4. That CD is _____.

A. mine

B. my

C. me

5. These clothes aren’t ______.

A. our

B. ours

C. we

6. Your bike is a lot faster than __________________.

A. my

B. its

C. mine

7. The book is _________________ but you’re welcome to read it.

A. mine

B. yours

C. my

8. _____________ dog is always so friendly

A. There

B. They

C. Their

9. My sister gets along well with _____________.

A. yours

B. you

C. your

10. I looked everywhere for my keys but I could only find _____________.

A. your

B. yours

C. them

Xem đáp án

1. C

2. C

3. C

4. A

5. B

6. C

7. B

8. C

9. A

10. C

Exercise 6: Write the possessive adjectives

1. (I) _________ sister is ten years old

2. (He) _________ eyes are blue

3. (They) _________ car is red

4. (We) _________ dog is white

5. (You) _________ bicycles are old

6. (She) _________ house is big

7. (He) _________ father is doctor

8. (I) _________ sister is Mary

Xem đáp án

1. (I) ___My_____ sister is ten years old

2. (He) ____His_____ eyes are blue

3. (They) ___Their______ car is red

4. (We) ___Our______ dog is white

5. (You) ____Your_____ bicycles are old

6. (She) ____Her_____ house is big

7. (He) ___His____ father is doctor

8. (I) ___My______ sister is Mary

Exercise 7: Read the story and fill in the blanks with proper words

Last year we went to Antalya to visit 1) ____________ grandparents. 2) ____________ were very glad to see 3) ____________. 4) ____________ was a very good holiday for 5) ____________. We went swimming with 6) ____________brother. 7) ____________ swims well. 8) ____________ had picnics all together. The picnics were very funny. My grandmother made sandwiches for 9) ____________. 10)____________ makes really delicious sandwiches. I love all 11) ____________ meals.

12) ____________ father and mother went to discos at night. 13) ____________ like dancing and at the weekend 14) ____________ go to a dance club. While 15) ____________ parents were out, 16) ____________ grandfather told us funny stories. 17) ____________ laughed all night. 18) ____________grandmother made pop-corn for 19) ____________.

In the mornings 20) ____________had breakfast in the garden. 21) ____________ was full of flowers. There were ducks and hens in the garden. 22) ____________ played with the ducks and the hen. 23) ____________ were very lovely. 24) ____________ was a very beautiful holiday. 25) ____________ am waiting for next visit to 26) ____________ parents impatiently.

Xem đáp án

Last year we went to Antalya to visit our grandparents. They were very glad to see us. It was a very good holiday for us. We went swimming with our brother. He swims well. We had picnics all together. The picnics were very funny. My grandmother made sandwiches for us. She makes really delicious sandwiches. I love all her meals.

Our father and mother went to discos at night. They like dancing and at the weekend they go to a dance club. While our parents were out, our grandfather told us funny stories. We laughed all night. Our grandmother made pop-corn for us.

In the mornings we had breakfast in the garden. It was full of flowers. There were ducks and hens in the garden. We played with the ducks and the hen. They were very lovely. It was a very beautiful holiday. I am waiting for next visit to our parents impatiently.

Exercise 8: Fill in the blanks with proper words

1. My father goes to work by ____________ car. ____________ drives well.

2. ____________ is boirng to stay at home. There is nothing to do.

3. In ____________ free time, I play the pinao with ____________ mother

4. My little cat is very lovely. ____________ loves milk.

5. Su and Ali are good friends. ____________ are always together.

6. Anna plays football on Saturday nights. ____________ plays wonderful.

7. I bought a new bicycle. ____________ is red.

8. Jane has already eaten her lunch, but I’m saving____mine______until late.

9. Mary has broken ______leg

10. My father and I will fix my bike tomorrow. ______was broken two days ago.

11. “ _________pencil is broken. Can I borrow _________?

12. Jim’s car is very old._______bought it two years ago. I bought ________car three years ago but mine still looks better than ___________________.

13. Excuse me, is this _______bag, Anna?- “No, it’s __________

14. ‘ Is that Mr. and Mrs. Smith’s house?”- No, ________is in the next street’.

Xem đáp án

1. My father goes to work by _____his_______ car. _______He_____ drives well.

2. ______It______ is boirng to stay at home. There is nothing to do.

3. In ____my________ free time, I play the pinao with _____my______ mother

4. My little cat is very lovely. _______It_____ loves milk.

5. Su and Ali are good friends. _____They_______ are always together.

6. Anna plays football on Saturday nights. _____She_______ plays wonderful.

7. I bought a new bicycle. _____It_______ is red.

8. Jane has already eaten her lunch, but I’m saving____mine______until late.

9. Mary has broken __her____leg

10. My father and I will fix my bike tomorrow. ___It___was broken two days ago.

11. “ ___My______pencil is broken. Can I borrow ____yours_____?

12. Jim’s car is very old.___He____bought it two years ago. I bought ____my____car three years ago but mine still looks better than __________his_________.

13. Excuse me, is this _____your__bag, Anna?- “No, it’s _____mine_____

14. ‘ Is that Mr. and Mrs. Smith’s house?”- No, _theirs_______is in the next street’.

Exercise 9: Choose the correct word

1. This car belongs to my father, so it’s _________ car.

A. her

B. our

C. his

D. my

2. Lucy, I don’t like _________ dark hair.

A. my

B. her

C. his

D. your

3. Lora is helping _________ sister now.

A. his

B. her

C. our

D. you

4. My teachers live in _________ country houses.

A. her

B. his

C. their

D. mine

5. Anne met ____________ old friend at the market

A. his

B. hers

C. her

D. mine

Xem đáp án

1. C

2. D

3. B

4. D

5. C

Exercise 10: Read and write one word

1. Hi! I’m Zoe. I’m in Class 7. This is our classroom. It’s very nice. And this is _______ (1) class teacher. _______ (2) name is Mrs. Brown. We’ve got an art teacher, too. _______ (3) name is Mr. Shaw. These are _______ (4) classmates. This is Nikki and this is Diana. They’re sisters.

This is _______ (5) pet iguana. It’s green and brown. _______ (6) name is Coco.

2. I’m Susan, and this is Tibby. I like her very much because she is (1) __________ cat. She usuakky sleeps in (2) __________ basket in the living roo. But sometimes she sleeps in Jake’s room on (3) __________ bed. I would like to have a dog, too. (4) __________ house is big enough. But (5) __________ mum says no.

“You haven’t got time for a dog. You go to school, meet (6) __________ friends and do (7) __________ homework. That’s too much!”

“But Betty and Jake can help me. And then it isn’t only my dog, but it is (8) __________ dog, too!”

Mum says, “Well, if you all want a dog, then it is (9) __________work. I can talk to dad about it, okay?” So now I’m happy.

3. Olly: Hi, Brian and Harry. Aren’t _______ (1) parents at home?

Harry: No, they aren’t. But _______ (2) dogs are here.

Brian: _______ (3) names are Lucky and Rocky.

Olly: I know. Oh, they’re in _______ (4) little dog house.

Harry: Look, Lucky and Rocky: what have I got?

Lucky and Rocky: Woof! Woof!

Harry: Okay, okay, here are _______ (5) dog biscuits.

Olly: Oh, and where are _______ (6) biscuits? I like biscuits, too!

Xem đáp án

1. Hi! I’m Zoe. I’m in Class 7. This is our classroom. It’s very nice. And this is ____my___ (1) class teacher. ___Her____ (2) name is Mrs. Brown. We’ve got an art teacher, too. ___His____ (3) name is Mr. Shaw. These are ____my___ (4) classmates. This is Nikki and this is Diana. They’re sisters.

This is ____my___ (5) pet iguana. It’s green and brown. ____Its___ (6) name is Coco

2. I’m Susan, and this is Tibby. I like her very much because she is (1) ____my______ cat. She usuakky sleeps in (2) ____her______ basket in the living roo. But sometimes she sleeps in Jake’s room on (3) ___his_______ bed. I would like to have a dog, too. (4) ______Our____ house is big enough. But (5) ____my______ mum says no.

“You haven’t got time for a dog. You go to school, meet (6) ____your______ friends and do (7) ___your_______ homework. That’s too much!”

“But Betty and Jake can help me. And then it isn’t only my dog, but it is (8) ____thier______ dog, too!”

Mum says, “Well, if you all want a dog, then it is (9) ____your______work. I can talk to dad about it, okay?” So now I’m happy.

3. Olly: Hi, Brian and Harry. Aren’t ____your___ (1) parents at home?

Harry: No, they aren’t. But ___our/ their____ (2) dogs are here.

Brian: ___Their____ (3) names are Lucky and Rocky.

Olly: I know. Oh, they’re in ___their____ (4) little dog house.

Harry: Look, Lucky and Rocky: what have I got?

Lucky and Rocky: Woof! Woof!

Harry: Okay, okay, here are ___your____ (5) dog biscuits.

Olly: Oh, and where are ___my____ (6) biscuits? I like biscuits, too!

Exercise 11: Complete the sentences. Use the correct possessive pronoun

1. My brother’s bike is blue. (My bike)_____ is blue, too

2. This is my house and that is (her house)_________.

3. My brother ate not only his cake but also (my cake)___________

4. Please move to another table. This is (our table)_______________

5. They mistook our car for( their car)_________

6. Give this book to Jim. It’s ( his book)_________________

7. My laptop didn’t work, so I used ( her laptop)_________________

8. My house is not as modern as ( your house)________________________.

9. The last decision will be ( my decision)_________________________________

10. Is it your suitcase or ( his suitcase)______________?

11. Their garden is smaller than ( my garden)___________

12. It used to be my car. Now it’s ( her car)_______.

13. This bag belongs to that woman in red; it’s not ______. (you)

14. Our car is newer than ______. (he)

15. That book does not belong to you; it’s ______. (I)

16. Your father is taller than ______. (she)

17. This boy’s ideas are more interesting than ______. (you)

18. Victor’s house is older than ______. (we)

19. The box belongs to John; it’s not ______. (you)

20. These words were said by Shakespeare; they are not ______. (we)

Xem đáp án

1. My brother’s bike is blue. (My bike)_mine____ is blue, too

2. This is my house and that is (her house)_______hers__.

3. My brother ate not only his cake but also (my cake)___mine________

4. Please move to another table. This is (our table)_______ours________

5. They mistook our car for( their car)__theirs_______

6. Give this book to Jim. It’s ( his book)_________his________

7. My laptop didn’t work, so I used ( her laptop)_________hers________

8. My house is not as modern as ( your house)_____________yours___________.

9.The last decision will be ( my decision)__________mine_______________________

10. Is it your suitcase or ( his suitcase)_____his_________?

11. Their garden is smaller than ( my garden)____mine_______

12. It used to be my car. Now it’s ( her car)__hers_____.

13. This bag belongs to that woman in red; it’s not __yours____. (you)

14. Our car is newer than ___his___. (he)

15. That book does not belong to you; it’s ___mine___. (I)

16. Your father is taller than ___hers___. (she)

17. This boy’s ideas are more interesting than ___yours___. (you)

18. Victor’s house is older than ___ours___. (we)

19. The box belongs to John; it’s not __yours____. (you)

20. These words were said by Shakespeare; they are not ___ours___. (we)

Exercise 12: Choose the correct words to complete sentences

1. Is this cup ________ (your / yours)?

2. The coffee is ________ (my / mine).

3. That coat is ________ (my / mine).

4. He lives in ________ (her / hers) house.

5. You might want ________ (your / yours) phone.

6. The new car is ________ (their / theirs).

7. She cooked ________ (our / ours) food.

8. Don't stand on ________ (my / mine) foot!

9. She gave him ________ (her / hers) suitcase.

10. I met ________ (their / theirs) mother.

Xem đáp án

1. Is this cup _____yours___ (your / yours)?

2. The coffee is ____mine____ (my / mine).

3. That coat is ____mine____ (my / mine).

4. He lives in ____her____ (her / hers) house.

5. You might want ____your____ (your / yours) phone.

6. The new car is ___their_____ (their / theirs).

7. She cooked _____our___ (our / ours) food.

8. Don't stand on ____my____ (my / mine) foot!

9. She gave him _____her___ (her / hers) suitcase.

10. I met ____their____ (their / theirs) mother.

Trên đây là toàn bộ nội dung của Bài tập về đại từ nhân xưng, tính từ và đại từ sở hữu.

Chia sẻ, đánh giá bài viết
168
Sắp xếp theo

    Bài tập ngữ pháp tiếng Anh

    Xem thêm