Giao diện mới của VnDoc Pro: Dễ sử dụng hơn - chỉ tập trung vào lớp bạn quan tâm. Vui lòng chọn lớp mà bạn quan tâm: Lưu và trải nghiệm

Collocation là gì và bài tập về Collocation - Ôn thi vào 10

Ôn thi vào 10 năm 2024 Collocation trong Tiếng Anh

Collocation là gì và bài tập về Collocation - Ôn thi vào 10 nằm trong bộ đề thi vào lớp 10 môn Tiếng Anh do VnDoc.com biên soạn và đăng tải. Tài liệu Collocation trong Tiếng Anh gồm bài tập nâng cao có đáp án, bám sát chương trình và đề thi giúp học sinh lớp 9 nắm chắc kiến thức phần lý thuyết trước đó hiệu quả.

Lưu ý Bản quyền thuộc về VnDoc nghiêm cấm mọi hành vi sao chép vì mục đích thương mại

1. Collocation là gì?

Collocation là một nhóm từ được kết nối với nhau theo đúng thứ tự và luôn xuất hiện cùng nhau khi nói về một thông tin nào đó. Đây là sự kết hợp hình thành theo thói quen của người bản xứ, theo tập quán, quy ước.

2. Các dạng Collocation trong tiếng Anh

Gồm 6 loại Collocation chủ yếu:

  • adjective + noun
  • noun + noun (còn gọi là collective nouns hay compound noun)
  • verb + noun
  • noun + verb
  • adverb + adjective
  • verbs + adverb/prepositional phrase (còn gọi là phrasal verbs)

3. Cách học Collocation hiệu quả

- Trang bị ngay một cuốn từ điển collocation

- Thường xuyên ghi lại và vận dụng các collocation đã học

- Áp dụng collocation trong văn nói và viết

4. Bài tập Collocation

Choose the letter A, B, C or D to indicate the word(s) that best fits the gap in each of the following sentences

Exercise 1

1. You can’t tell what someone is like just from their __________.

A. character

B. looking

C. appearance

D. Personality

2. Boy: “What is your greatest phobia?” - Girl: “___________”

A. I’m afraid not

B. Worms, definitely!

C. I don’t like anything

D. I haven’t seen any of them

3. We took _____of the fine weather and spent the day on the beach

A. chance

B. advantage

C. occasion

D. effect

4. If you are not too tired we could have a ______ of tennis after lunch

A. match

B. play

C. game

D. party

5. Whenever we meet, we stop _____

A. to talk

B. talking

C. to talking

D. talk

6. Could you please buy ____of cauliflower for me when you go shopping?

A. a kilo

B. a pinch

C. a bunch

D. a head

7. Mr. Henry was given a medal in _______of his service to his country

A. gratitude

B. knowledge

C. recognition

D. response

8. Women’s status _______ in different countries and it depends on the cultural beliefs

A. Varies

B. Employs

C. Fixes

D. Establishes

9. She _____ to take her neighbor to court if he didn’t stop making so much noise

A. asked

B. promised

C. threatened

D. suggested

10. You can stay here _____ you don’t make a bad noise

A. until

B. unless

C. as long as

D. otherwise

Xem đáp án

C

2. B

3. B

4. C

5. A

6. C

7. C

8. A

9. C

10. C

Exercise 2

1. She ______ no notice of his behavior towards her

A. paid

B. took

C. made

D. gave

2. They’re staying in rented accommodation for the time ______

A. going

B. making

C. doing

D. being

3. TV _____ can enjoy various interesting programs by selecting the right channels

A. lookers

B. watchers

C. viewers

D. seers

4. Tony’s boss doesn’t want him to _____ a habit of the office phone for personal calls

A. make

B. do

C. create

D. increase

5. It is _____ knowledge in the village that Mr. and Mrs. Thorne quarrel violently several times a week

A. common

B. complete

C. normal

D. usual

6. His house looks very large and beautiful. It is _____ house

A. a seven-room

B. a seven-rooms

C. seven room

D. seven rooms

7. Everyone knows about pollution problems, but not many people have ____ any solutions

A. through over

B. come up with

C. looked into

D. got round to

8. When you are an old age pensioner, you have to learn to _____ a very small income

A. live on

B. live up to

C. live out

D. live down

9. My sister is an expert on wildlife and its ________.

A. reservation

B. protection

C. conservation

D. prevention

10. We prefer to live ____ to nature

A. through

B. close

C. near

D. with

Xem đáp án

1. B

2. D

3. C

4. A

5. A

6. A

7. B

8. A

9. C

10. B

Exercise 3

1. I like visiting museums and art _____

A. shops

B. stores

C. galleries

D. markets

2. She enjoys swimming and ____ at the beach

A. sunbathing

B. speaking

C. eating

D. drinking

3. We may need a(n) _____ meeting, Those without invitation are not allowed to enter

A. own

B. private

C. strict

D. safe

4. You can _____ the quality of the sound by using the other controls

A. adapt

B. adjust

C. adore

D. alarm

5. Zoos can make money for their conservation programmes through _____ entrance fees

A. paying

B. raising

C. charging

D. earning

6. The astronauts have to _____ themselves so they don’t float around when sleeping in a spaceship

A. pull

B. push

C. keep

D. attach

7. He is always happy and smiling. He is very _______

A. cheerful

B. hard-headed

C. funny

D. intelligent

8. He gets very annoyed if he has to wait for anything. He is very ______

A. sociable

B. industrious

C. hard

D. impatient

9. We didn’t fly directly to the US. We had a one-night _____ in Incheon

A. stop-go

B. stop gap

C. stopover

D. stop

10. This _____ holiday is being offered at a good price

A. stimulated

B. stimulating

C. stimulus

D. stimulant

Xem đáp án

1. C

2. A

3. B

4. B

5. B

6. D

7. A

8. D

9. C

10. C

Exercise 4: Fill in the gaps with MAKE or DO

1. My uncle Martin ___________ a lot of money with his company last year.

2. You didn’t ___________ your homework yesterday. Why?

3. ___________ me a favour! Can you pick up my suit from the dry cleaner’s tomorrow?

4. Befire going to the airport, ___________ sure you have your ID with you.

5. I think Jane ___________ a mistake in her presentation yesterday.

6. It won’t ___________ you any harm to eat more fruit and vegetables!

Xem đáp án

1. My uncle Martin _____make______ a lot of money with his company last year.

2. You didn’t ______do_____ your homework yesterday. Why?

3. _____Do______ me a favour! Can you pick up my suit from the dry cleaner’s tomorrow?

4. Befire going to the airport, ______make_____ sure you have your ID with you.

5. I think Jane ______made_____ a mistake in her presentation yesterday.

6. It won’t ______do_____ you any harm to eat more fruit and vegetables!

Trên đây là toàn bộ nội dung bài tập và đáp án của Collocation là gì và bài tập về Collocation - Ôn thi vào 10, hy vọng đây là tài liệu học tập hữu ích dành cho quý phụ huynh, thầy cô và các em học sinh.

Chia sẻ, đánh giá bài viết
7
Sắp xếp theo

    Đề thi vào 10 môn tiếng Anh

    Xem thêm